10-та Европейска среща на иу 07 10 юли 2016



Дата31.12.2017
Размер64.63 Kb.
#38186
10-та Европейска среща на ИУ 07 - 10 юли 2016

Участваха 17 страни, представени от 34 членове,със специалното участие на ИИУ ПП

Шарлот де Вос в събота, 09 Юли.

Петък 8 юли 2016
Председател на срещата - IIW БД Джанет Диониджи.

Секретар -Филис Чартър (IIW Конституционен Чеърмен).

Джанет приветства всички членове на 10-та Европейска среща (EС) и покани за групова снимка, след което пусна на ПП песента на ИУ и подкани всички да пеят.
За резюме на 9-EС, която се проведе в Бристол 03-06. 09. 2015 бе дадена думата на Филиз Чартър.

Делегатите се представиха с тяхното име, държава и кратко резюме на дейности по проекта „Щастливо бъдеще – по-добър живот ”.


Австрия – Габи Щрумпф - 1 Д Австрия 6 клуба, Чехия 1 клуб 260 Чл.

Белгия/Люксембург – Bambi de Ceuninck-Leunckens- 3 Д 75 Клуба 1968 Чл

Хърватска – Сандра Неретякович – 1 Д 13 Клуба 225 Чл

Дания –Лена Педерсон 5 Д 114 клуба 2950 Чл

FAMAT –Лорете Ламболей 10Д 148 клуба 3256 Чл

Финландия- Кайа Кейола 4 Д 35 Клуба 1059 Чл

Германия – Маргарета Момквист 7Д 223 Клуба 8500 Чл

GB&I – Триш Дъглас 29 Д 650 клуба 16230 Чл

Гърция – Маниа Пападополу 1 Д 17клуба 345 Чл

Исландия –Кристиана Гудлосдотър 1 Д 7 Клуба 192 Чл

Италия – Ебе Мартинес 6 Д 212 Клуба 5899 Чл

Македония –Анета Песева 1 Д 4 Клуба 90 Чл

Холандия –Франсин Бейж –Мос 3Д 74 Клуба 2387 Чл

Норвегия – Хелене Мари Торкилдсен 5Д 61клуба 1465 Чл

Румъния- Кристина Петрескуu 1 Д 5 Клуба 130 Чл

Швеция –Бригита Лундехед 9 Д 95 клуба 4057 Чл

Швейцария – Беатрис Краемер 1 Д 44 клуба 1810 Чл

Конгреса на ИИУ 2018 Мелбърн, Австралия.
Видео от координатор Вал Корва.

Предложения за промени в Конституцията.

Всички предложения, с изключение на тези от Гърция, са с подкрепата на втори клуб, както е изискването по Конст. Някои от предложенията са одобрени от делегатите на ЕС, други не. Спирам се на одобрените.



Гърция има 3 предложения- първото касае някои уточнения по номинциите на

Президент, Вицепрезидент, Ковчежник на МУТ и избора му. Интересното е, че предлагат и Дистриктите с избран НП да могат да номинират последните. В случай на повече от две номинации НП ще организира вътрешен избор.

Повечето от делегатите са съгласни с това предложение за промяна.

Другите одобрени предложения са :



  • Италия - подкрепящия определено предложение за промяна трябва да присъства на Конвента, в противен случай не се гласува това предложение.

  • ФАМАТ –предлагат редактора да се включи като член на МУТ – ИК + БД + Редактор. Другото одобрено предложение е да се провеждат 2 год.срещи на БД, а в годината на Конвента третата да е в деня преди самия Конвент.

  • Габи Щрумпф - препоръчва когато дадена страна има вече 6 клуба да образува Д.


Изслушване на докладите на трите ни представителки в ООН.

Мартин Гийон- Ню Йорк, Цежа Грегор -Виена и Улрике Немлинг –Виена.


Сисел Майкелсън, Норвегия, представя доклад за женското насилие –„ ИИУ – от пасивен наблюдател към активен опонент на женското насилие“. Този доклад предизвиква оживени дискусии, като всички се съгласни, че един общ проект на ИУ ще издигне авторитета на организацията.
Презентации на Дистрикти в развитие:
Исландия – презентация с малко статистически данни :

7 Клуба, 192 члена, 1973 – първи клуб, 1994 последен .

Средна възраст 73 години,

Образование 1/3 унив.

Работещи 54%
Германия

7 Дистрикта, 224 клуба , 8700 члена, 3 нови клуба за 2015 г.

Дейности на Дистрикта :


  • Провежда се национално Рали на всеки 3 години – знаете, че това е място за приятелски срещи и полезни дискусии.

  • Издава се списание 2 години пъти в годината.

  • В последната година се работи около темата с бежанците – 7 клуба имат проекти за тях.

  • Изработват емблеми,брошки, шалове, продават ги и печалбата отива по финансиране на проекти.

  • Особено горди са с на песента на ИИУ. Тя е била записана на 11.06.2005 г и изпратена за 13 Конгрес на ИИУ в Крайсчърч ,НЗ , но тогава не и е било обърнато внимание.



Гърция

17 Клуба, първият е най-многоброен, създаден през 1967г, за 50 годишнината им те са 50 човека.

Осъществяват скъпи проекти в областта на здравеопазването, грижа за възрастните, инвалидите, децата.Има приемственст –дъщери.
Хърватска

13 клуба , 225 члена

Отделят особено внимание на обучението на членовете си – за насърчаване присъединяването към ИУ и изучаване на ИУ. Обучението е на клубно ниво за новите членове, на Дистриктно за новите клубове. Имат страница на дистрикта, в която има добра база данни на членуващите, насоки и новини. В бъдеще ще наблегнат на уебинари и варианти за електронно обучение, както и на разгръщане на меж.дейност .

Дистрикта работи в социалната сфера и за опазване на околната среда.


Норвегия

Това е една от първите страни, в които се създава ИУ, по-точно втора след Австралия

В момента там има голям проблем с членството.

Първият клуб е създаден през 1935 г., през 1980 в Норвегия има 133 Клуба с 3300 чл.,сега клубовете са 61 със 1465 чл. Основният проблем е застаряването, който стои пред тях, също и нежеланието за осъвременяване на комуникаците, бягството от отговорност за заемане на офицерски длъжности. Опитите да се проведат анкети с мнения за промяна не са били мн.успешни, но така или иначе промяна трябва да има и то в различни посоки.



  • Промяна на ИУ като по-модерна организация.

  • Привличане на млади членове.

  • Не на последно място добри обучения с различни теми и изучаване на движението, както и приемственост и създаване на традиции и история във всеки клуб

  • Популяризиране на ИУ, социално включване на местно,национално и международно ниво - сега нашествието от бежанци е дало възможност на дамите от ИУ да работят в тези посоки.



Фамат / Франция, Андора, Мароко, Алжир , Тунис/ - Асоциация.
При тях има нарастване на членството, имат 3 годишни срещи на ниво Асоциация. Семинара за обучение на ДК се провежда през месец май.

На дистр.ниво има също по 3 годишни срещи и третата среща е за обучение на следващия Борд/ ИК/ на клубовете .

Третата среща е т.н. Ден на приятелството, провежда се през септември,за домакинство се редуват всички дистрикти. Протича като форум за общуване, разглеждане на забележителности, приятелски вечери , гала вечеря с цел затвърждаване и създаване на нови приятелства.

Проектите, по които работят са на първо място за по - щастливо бъдеще, хора с увреждания, ежегоден поход за инвалиди, социални проекти и помощ на пострадали от природни бедствия – наводнения и земетръси.

Комуникациите – имат уебсайт, издават списание, листовки за популяризиране на ИУ, букмаркери. Интересно е провеждането на работни срещи между Паст Президентите на асоциацията и Паст Чеърмените на Дистр.


България - надявам се , че сте видяли презентацията .



ИУ и европейския дух” - Много интересна и вдъхновяваща, както и доста фактологична е презентацията на Шарлот де Вос, тя предизвиква доста дискусии и коментари.

По последни данни за 2015/2016 г има нарастване на членството- има създадени 120 нови клуба. Сега ИУ има 3908 клуба, 176 Д от 102 страни с 105081 члена.

Къде и колко нови клубове за периода 01.07.2015/01.07.2016:

Индия- 76; Нигерия – 10; Бангладеш-6; Пакистан – 5; Непал ,Италия и Австралия – 4; ; България и Молдова - 2; Албания, Дания, Германия,Кения, НЗ , Турция ,Филипини–по 1 .

Шарлот де Вос дава интересни данни за избора на Вице Президента и Ковчежника на ИИУ. И в двата случая има по 2 номинирани от Европа и 1 от Индия. И в двата случая броя на гласувалите за представителите от Европа е по-голям от тези за Индия . За ПП за Евр.предст. 1519 спрямо 1129 за Капила Гупта . За Ковчежник 1787 Европа кум 1147 Индия, но за съжаление гласовете за разпределени между две дами и така печели номинацията на Индия.

Конгреса през 2015 беше с ИИУП Аба Гупта, през 1018 ще бъде Капила Гупта, така че би трябвало да се обмисли следващата номинация .

За тази цел Европа трябва да предприема политика на обединение на гласовете и последователност в номинациите и изборите. Дали не е време да организира едно Европейско Рали, което да се провежда в рамките на 3-4 дни, един от тях да е за ЕС на НП, за да се пестят средства и време. Евентуално форум с интересни дискусии и теми. То ще бъде достъпно за всички членове на ИИУ.

Добър пример и опит за такова мероприятие е Асамблеята, която се провежда в Асоциацията на GB&I с много голяма посещаемост - 2200 човека, както и Рали Шарлеман –около500. Както и Северното рали.


Работния семинар „Тhink Thank” : Форум за обмен на идеи и визия за ИИУ 2024 г.

Делегатите се обединяват около идеята, че евр.страни трябва да действат заедно, да бъдат обединени в намиране на решение, да се уважават различните култури , да се поддържа приятелството на преден план.

Да се съкрати администрацията , в смисъл да не се разглеждат само конст.въпроси, а да се обърне повече внимание на комуникацията. Но, същевременно и да се спазват правилата, за да функционира орг.правилно.

Габи, Австрия – инфо за Круиза, както и за 14 –триенале Конференция 2016г Калкута, Индия.
Преставяне на предстоящата 11 ЕС – Дания, Алборг, 7-10.09.2017 г.
Отворен форум за дискусии

Този форум отново предизвиква дискусия за единна Европа. Може би на следащата 11 ЕС осн.тема ще бъде Европейско Рали,или защо не и една обща Рали /конференция на Европа.


Друга дискусия за клубните и национални срещи - как да се направят интересни, как да се увеличи членството - да включват всички членове, независимо от възрастта , да не се обсъждат твърде много бизнес теми, срещите да бъдат приятни .
Каталог: images -> doc -> Seminar2106
doc -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
doc -> Решение №286/30. 08. 2012 г., Прот. №18 наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на
doc -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
doc -> Доклад обобщава информацията за дейността на институциите в областта на интелектуалната собственост през месец януари 2008
doc -> Валентин топалов
doc -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
doc -> Република българия министерство на здравеопазването
Seminar2106 -> 10-та Европейска среща на иу 07 10 юли 2016


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница