Юбилеи 1 яхве извикайте Моше на планината, за да даде сметка за разделението на дните



страница1/35
Дата24.04.2024
Размер130.5 Kb.
#121088
ТипКнига
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   35
КНИГАТА НА ЮБИЛЕИТЕ

КНИГАТА НА ЮБИЛЕИТЕ
ЮБИЛЕИ 1
ЯХВЕ Извикайте Моше на планината, за да даде сметка за разделението на дните
1 И стана така, че в първата година от излизането на синовете на Израел от Египет, на третия месец, на шестнадесетия ден от месеца, [2450 Anno Mundi], ЯХВЕ говори на Моше, казвайки: „Ела до Мен на планината и ще ти дам две каменни плочи на Тората и на заповедта, която съм написал, за да ги научиш.
2 И Мойсей се изкачи на хълма ГОСПОДЕН и блясъкът ГОСПОДЕН остана на хълма Синай и облак го засенчваше шест дни.
3 И Той извика към Мойсей на седмия ден изсред облака и видът на блясъка на ГОСПОДА беше като пламнал огън на върха на планината.
4 И Моше беше на хълма четиридесет дни и четиридесет нощи и ЯХВЕ го научи на по-ранната и по-късната история на разделянето на всички дни на Тората и на свидетелството.
5 И Той каза: „Наклони сърцето си към всяка дума, която ще ти кажа на тази планина, и ги запиши в книга, за да могат поколенията им да видят как не съм ги изоставил заради цялото зло, което те причиниха в нарушавайки завета, който установявам между Мен и вас за техните поколения днес на планината Синай.
6 И така ще стане, когато всички тези неща дойдат върху тях, те ще признаят, че съм по-праведен от тях във всичките им присъди и във всичките им действия, и ще признаят, че съм бил наистина с тях.
7 И напишете ли за себе си всички тези думи, които ви заявявам днес, защото познавам техния бунт и коравия им врат, преди да ги заведа в земята, за която се заклех на бащите им, на Авраам и на Ицхак и на Яков, казвайки: „На твоето потомство ще дам земя, където текат мляко и мед.
8 И те ще ядат и ще се наситят, и ще се обърнат към чужди богове, към (богове), които не могат да ги избавят от нищо от тяхната скръб; и това свидетелство ще бъде изслушано като свидетелство срещу тях.
9 Защото те ще забравят всичките Ми заповеди, (дори) всичко, което им заповядвам, и ще ходят след езичниците и след тяхната нечистота, и след техния срам, и ще служат на боговете си, и те ще им се окажат оскърбление и скръб и скръб и примка.
10 И мнозина ще загинат и ще бъдат отведени в плен и ще паднат в ръцете на врага, защото са изоставили Моите наредби и Моите заповеди, и празниците на Моя завет, и Моите Шабати, и Моето кодеш място, което имам осветен за Себе Си всред тях, и скинията Ми, и светилището Ми, които осветих за Себе Си всред земята, за да положа ИМЕТО СИ върху него и да обитава (там).
11 И те ще си направят високи места и дъбрави и изваяни идоли, и ще се покланят, всеки на своя собствен (изваян идол), така че да се заблуждават, и ще пожертват децата си на демоните и на всичките дела на грешка на сърцата им.
12 И ще изпратя свидетели при тях, за да мога да свидетелствам срещу тях, но те няма да чуят и ще убият също свидетелите и ще преследват онези, които търсят Тората, и ще отменят и променят всичко, така че да работи зло пред очите Ми.
13 И ще скрия лицето Си от тях, и ще ги предам в ръката на народите за плен, за плячка и за поглъщане, и ще ги махна отсред земята, и ще ги разпръсна сред езичниците.
14 И ще забравят цялата Ми Тора и всичките Ми заповеди, и всичките Ми постановления, и ще се заблуждават относно новите месеци, и Шабатите, и празниците, и юбилеите, и наредбите.
15 И след това те ще се обърнат към Мен измежду езичниците с цялото си сърце и с цялата си душа и с цялата си сила и Аз ще ги събера измежду всички езичници и те ще Ме потърсят, така че да бъда намерих от тях, когато ме потърсят с цялото си сърце и с цялата си душа.
16 И ще им разкрия изобилен шалом с правда и ще им премахна растението на правдата, с цялото Си сърце и с цялата Си душа, и те ще бъдат за благословия, а не за проклятие, и те ще бъдат главата, а не опашката.
17 И ще съградя светилището Си всред тях и ще обитавам с тях, и ще бъда ГОСПОД техен Върховен владетел и те ще бъдат Мои хора в истина и правда. 18 И няма да ги изоставя, нито ще ги оставя; защото Аз съм ЯХВЕ техен Суверенен владетел.'
19 И Моисей падна на лицето си и се помоли и каза: „О, ГОСПОДИ, Върховни владетелю, не оставяй народа Си и наследството Си, за да се скитат в заблудата на сърцата си, и не ги предавай в ръцете на техните врагове, езичниците, за да не властват над тях и да ги накарат да съгрешат против Теб.
20 Нека Твоята милост, о, ЯХВЕ, се издигне над Твоя народ и създай в тях праведен дух, и нека духът на нечестието да не владее над тях, за да ги обвинява пред Теб и да ги увлича от всичките пътища на правдата, така че да могат да изчезнат отпред лицето Ти. 21 Но те са Твоите хора и Твоето наследство, което си избавил с голямата Си сила от ръцете на египтяните: създай в тях чисто сърце и дух кодеш, и нека не да бъдат впримчени в техните грехове отсега нататък до вечността.'
22 И ГОСПОД каза на Мойсей: „Знам тяхното противоречие, техните мисли и твърдоглавостта им, и те няма да се покорят, докато не изповядат собствения си грях и греха на бащите си.
23 И след това те ще се обърнат към Мен с пълна правота и с цялото си сърце и с цялата си душа, и Аз ще обрежа краекожието на сърцето им и препуциума на сърцето на потомството им, и ще създам в тях кодеш дух и ще ги очистя, така че да не се отвърнат от Мен от онзи ден до вечността.
24 И душите им ще се прилепят към Мен и към всичките Ми заповеди, и те ще изпълнят заповедите Ми, и Аз ще бъда техен АВВА (Баща) и те ще бъдат Мои деца.
25 И всички те ще бъдат наречени деца на живия ЯХВЕ и всеки малак и всеки дух ще знаят, да, те ще знаят, че това са Моите деца и че Аз съм техният АВВА в правотата и праведността и че ги обичам.
26 И запишете ли за себе си всички тези думи, които ви заявявам на тази планина, първите и последните, които ще се сбъднат във всички раздели на дните в Тората и в свидетелството, и в седмиците, и юбилеите до вечността, докато не сляза и живея с тях през цялата вечност.'
27 И Той каза на малака на присъствието: Пиши за Моше от началото на сътворението, докато Моето светилище бъде построено сред тях за цялата вечност.
28 И ЯХВЕ ще се яви пред очите на всички и всички ще знаят, че Аз съм Суверенният владетел на Израел и АВВА на всички деца на Яков и Цар на хълма Сион за цялата вечност. И Сион и Йерусалим ще бъдат кодеш.'
29 И малакът на присъствието, който отиде пред стана на Израел, взе таблиците на разделението на годините - от времето на сътворението - на Тората и на свидетелството на седмиците на юбилеите, според отделните години , според целия брой на юбилеите [според отделните години], от деня на [новото] сътворение, когато небето и земята ще бъдат обновени и цялото им творение според силите на небесата, и според на цялото творение на земята, докато светилището на ЯХВЕ не бъде направено в Йерусалим на хълма Сион и всички светила бъдат подновени за изцеление и за шалом и за благословия за всички избрани на Израел, и така да бъде от онзи ден и до всички дни на земята.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   35




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница