Брюксел, 19 април 2012 гДата28.01.2018
Размер29.6 Kb.ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
BG
Брюксел, 19 април 2012 г.

(OR. en)


8955/1/12 REV 1

PRESSE 162

Декларация на върховния представител от името на Европейския съюз: ЕС подкрепя създаването на център за съвместни операции за борба срещу Божията армия на съпротивата на КониЕвропейският съюз (ЕС) подкрепя изцяло международните усилия за прекратяване на терора, налаган от дълго време насам от Джоузеф Кони и Божията армия на съпротивата (БАС), и за оказване на помощ на засегнатото от БАС население. ЕС подкрепя инициативата за регионално сътрудничество на Африканския съюз за активизиране на регионалните усилия за борба с БАС. ЕС предоставя на Службата на специалния пратеник на Африканския съюз финансова помощ за свързани с БАС проблеми, както и за създаването на център за съвместни операции, който да даде възможност на 5-хилядните регионални специални сили от Уганда, Демократична република Конго, Централноафриканската република и Южен Судан да предприемат бързи и ефективни действия срещу БАС.

ЕС е предоставил хуманитарна помощ на засегнатото от действията на БАС население и е оказал съдействие на двустранна основа на четирите засегнати от БАС страни, за да насърчават дезертирането от БАС, да защитават селата, да укрепват принципите на правовата държава и да подобряват управлението, както и да помогнат за връщането на разселените в резултат на действията на БАС лица и да им предоставят подкрепа. Като съпредседател на Международната работна група за БАС, ЕС е начело на дипломатическите усилия проблемът с БАС да остава в полезрението на международната общност. ЕС осъжда по възможно най-строг начин извършените от Божията армия на съпротивата жестокости и призовава за задържането на Джоузеф Кони и други лидери на БАС, срещу които Международният наказателен съд е повдигнал обвинение. ЕС поема ангажимент да съдейства активно за окончателното елиминиране на това бедствие.

Присъединяващата се страна Хърватия*, страните кандидатки Турция, бившата югославска република Македония*, Черна гора*, Исландия+ и Сърбия*, страните от процеса на стабилизиране и асоцииране и потенциални кандидатки Албания и Босна и Херцеговина, страните от ЕАСТ Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, както и Република Молдова, Армения и Грузия се присъединяват към настоящата декларация.

* Хърватия, бившата югославска република Македония, Черна гора и Сърбия продължават да участват в процеса на стабилизиране и асоцииране.

+ Исландия продължава да членува в ЕАСТ и в Европейското икономическо пространство.

Бележки за редакторите

ЕС е предоставил следната помощ на двустранна основа на четирите засегнати от БАС страни:  • държавите членки на ЕС са допринесли значително за програмите за насърчаване на дезертирането от БАС, както и за предоставянето на радио системи за ранно предупреждение за защита на селата.

  • ЕС и неговите държави членки изпълняват редица програми за помощ за развитие в засегнатите от БАС страни, чиято цел е да се укрепят принципите на правовата държава, да се изгради капацитета на местното управление и да се интегрират отново бившите членове на БАС в общностите, от които произхождат.

  • в северната част на Уганда повече от пет години ЕС подкрепя програма за развитие в период след конфликт на стойност 87,6 млн. евро, чрез която е оказано съдействие за връщането на по-голямата част от хората, разселени в резултат на действията на БАС.

Като част от програмата си за хуманитарна помощ в региона ЕС осигурява доставки за основните нужди на населението, засегнато в момента от действията на БАС. През 2011 г. ЕС предостави 9 млн. евро за тази цел.

ЕС подкрепя използването на многостранен подход и насърчава ООН и АС да разработят цялостна стратегия за борба срещу БАС.ЗА ПЕЧАТА

Rue de la Loi, 175 B – 1048 BRUXELLES Тел.: +32 (0)2 281 6319 Факс: +32 (0)2 281 8026press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

8955/1/12 REV 1BG

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница