Чрез г-жа цецка цачеваДата19.07.2018
Размер18.01 Kb.
ЧРЕЗ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА 43-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

В Ъ П Р О С
от ВАСИЛ АНТОНОВ - народен представител

от ПГ БСП лява България

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям питане


ОТНОСНО: Предприемане на ефективни мерки от страна на Министерството на културата, за съхраняване на културното наследство и литературните ценности, и създаване на гаранции за носителите на авторските им права.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Въпросът ми към Вас, е продиктуван от придобилия популярност в края на месец януари 2016г. случай, на издаване на два от романите на именития български творец Димитър Талев, а именно – „Железният светилник” и „Преспанските камбани”, в Република Македония, без разрешението на наследниците на писателя. Макар Министерството на културата да няма пряко отношение към този частен случай, тъй като носители на авторското право върху произведенията са наследниците на писателя, моето дълбоко убеждение е, че българската държава е длъжна ефективно да защитава опазването на културното наследство, в това число книжовните и литературни ценности.

Сам по себе си случаят е достатъчно неприятен и поради това, че се породиха съмнения и за подмяна и редакция в съдържателната част на тези емблематични за българската литература произведения. Още по-голяма тревога у мен буди и появилата се информация, че романите се издават под шапката на Министерството на културата на Република Македония.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
В тази връзка,
Моят въпрос към Вас е: Какви ефективни мерки от страна на Министерството на културата са предприети, за съхраняване на културното наследство и литературните ценности и създаване на гаранции за носителите на авторските им права?


ВАСИЛ АНТОНОВ

народен представител

от ПГ БСП ЛБ


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница