Common Threads: Stories from the Quilt (1989) документален филм за появата на вируса. Лентата ще може да се гледа безплатно в общинския „Център за превенция на хив/спин", намиращ се в сградата на „Младежки дом", улДата20.05.2018
Размер13.67 Kb.
Във връзка с 1 декември, световния ден за борба с ХИВ/СПИН, „ЛГБТ Пловдив“ и фондация „Авис Вита“ организират прожекция на „Сходни събирия: истории от одеялото“/Common Threads: Stories from the Quilt (1989) - документален филм за появата на вируса. Лентата ще може да се гледа безплатно в общинския „Център за превенция на ХИВ/СПИН“, намиращ се в сградата на „Младежки дом“, ул. Авксентий Велешки 20 от 16:00ч.

Филмът е награден с Оскар за най-добър документален филм през 1989. Поставен е фокус върху историите на пет личности - дете болно от хемофилия, наркоман и трима гей мъже. С помощта на гласа на Дъстин Хофман и красивата музика на Боби Макферин режисьорите Робърт Епстайн и Джефри Фрайдман свързват с лица тези имена позволявайки на роднините и приятелите да си спомнят за тях. Във филма можем да чуем записите които Том Ладъл, олимпийски атлет, е оставил на малката си дъщеричка преди да почине, както и тази на Дейвид Мандел Младши и спомените на родителите му, грижили се за него до последно, когато изключват сърдечния му монитор.Историите са изключително трогателни без да бъдат подправяни и изопачавани и показват гнева и безизходицата на героите си. Епстайн и Фрайдман включват откъси от новините, представяни по онова време, които показват безразличието на държавата към болестта в началото. Християнската политическата организация Moral Majority (Морално Мнозинство) нарича болестта “Наказание пратено от Бог заради хомосексуалния ви начин на живот“.

Филмът завършва с изработката на огромно одеяло. Всяко от парченцата в него е нечия история. История на жертвите на ХИВ, история на безразличието на държавата, история на отричането му.

Паралелно с това „ЛГБТ Пловдив“ ще проведе и онлайн кампания. В нея предлагат консултации, инфомрационни материали, разбулване на най-често срещаните митове за за ХИВ/СПИН и картичка с призив за толерантност към ХИВ позитивните, която всеки може да изпрати на приятелите си.

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница