Connecting europe facility (cef, Механизъм за свързване на Европа мсе). Мотиви и аргументи против и за кандидатстване за финансиране на проекта за модернизация на жпДата15.10.2018
Размер24.97 Kb.
CONNECTING EUROPE FACILITY (CEF, Механизъм за свързване на Европа - МСЕ). Мотиви и аргументи против и за кандидатстване за финансиране на проекта за модернизация на жп

линията Видин – Медковец.


Мотиви (цитати) ПРОТИВ кандидатстване за финансиране на проекта за модернизация на жп линията Видин – Медковец

Доводи и аргументи ЗА модернизация на жп линията Видин - Медковец кандидатстване за финансиране на проекта за модернизация на жп линията Видин – Медковец

1. „Нямало достатъчно финансови средства за изпълнението на проекта за модернизация на жп линията Видин - Медковец.”

1. По принцип парите все не достигат. Необходим е правилен и прозрачен избор едновременно на конкурентоспособни проекти и на финансови източници/механизми за управление на ОП „Транспорт”, Механизъм за свързване на Европа, ОП „Региони в растеж”, ОП „Околна среда” и др. Минималният гарантиран за България бюджет за кохезионните средства по МСЕ е 406 млн. евро. Съществуват възможности за привличане на допълнителни средства извън минимално гарантираните, особено ако се кандидатства с конкурентоспособен проект, какъвто е модернизацията на жп линията Видин – Медковец. Ефективно управление на инвестициите означава не само правилен избор на проекти и финансови механизми, а и правилно определяне на (под)участъци и (под)фази: например Видин – Видбол – Дъбова махала – Медковец.

2. „Еврокомисията не би одобрила проекта.”

2. От всички потенциални проектни предложения това за модернизация за жп линията Видин – Медковец е с без съмнение най-високия шанс да бъде одобрен. Това е видно от всички приложени изказвания.

3. „Румъния не правила нищо по участъка Крайова - Калафат.”

3. Румъния има одобрено по МСЕ проучване за актуализация на идеен проект за участъка Крайова – Калафат и проектиране на избран вариант за работен проект, което ще бъде готово през м. декември т.г. Жп линията Крайова – Голенци – Калафат се нуждае от подновяване, което би повишило скоростите едва до 80-100 км/ч. Тъй като трасето е подходящо за извършване на модернизация за много по-високи скорости (160 - 250 км/ч), е логично да се очаква румънската страна да предпочете модернизация на линията (включително електрификация, ERTMS и т.н.) вместо само подновяване на горното строене и „чиста” електрификация.

4. Жп линиите Калотина – София – Пловдив – Бургас/Свиленград имали достатъчен трафик, а участъкът Видин – София – Кулата – недостатъчен.

4. Перспективите за нарастване на международния и вътрешен пътнически и товарен трафик по коридора Видин – София – Кулата (Гюешево)/Свиленград са значително по-добри в сравнение с Калотина – София – Пловдив – Бургас/Свиленград.

5. „Планирало се България да се мултиплицира направеното по ОП „Траспорт” и да се довърши жп направлението Калотина – София – Пловдив – Бургас до 2023 г.”

5. Максималният мултиплициращ ефект се получава именно при „кръстосването” (пресичането) на два коридора:

- Видин/Русе/Варна – София – Кулата/Гюешево и- Калотина – София – Бургас/Свиленград. Желанието за „довършване” само на едното направление (Калотина – София – Бургас) без даже да се започва другото (Видин – София – Кулата поне с най-критичния участък Видин - Медковец) няма да доведе до очаквания мултиплициращ ефект. Не само защото не се работи паралелно за модернизирането на двата пресичащи се коридора, а и защото проектите за модернизация на жп линиите София - Пловдив – Бургас няма да доведат до чувствително нарастване на скоростите и конкурентоспособността на железопътните услуги.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница