Доклад по География на туризма на тема Пиринейски полуостров Преподавател: Проф д-р Емил Лозанов Изготвил: Искрен Иванов Динев Ф№245118 ГДата02.05.2017
Размер106.91 Kb.
ТипДоклад
Университет за национално и световно стопанство

Доклад по География на туризма

на тема

Пиринейски полуостров

Преподавател: Проф. д-р Емил Лозанов

Изготвил: Искрен Иванов Динев

Ф№245118


Гр.5245

Пиринейски полуостров


Обща характеристика:

Пиринейския полуостров е отделен от останалата част на Европа от палнинската верига Пиринеи. Простира се от Атлантическия океа на запад до Средиземно море на изток. По-голямата част от обширната му територия е заета от Испания и Португалия. Освен тях, на полуострова са разположени малкото планинско княжество Андора и миниятюрната британска колония Гибралтар. В централната част се издига обширно плато, заградено от Кантабрийските планини на север и планинската верига Сиера Морена на юг. Полуострова се нарича още и Иберийски полуостров. Към него се включват още Балеарските и Питуитските острови.

Площта на полуострова е 572 000 кв. км. Платовидната област наречена Месета е основното ядро на Пиринейския полуостров. В средата на това плато са Сиера де Изадарама, Сиера де Гама, Серада да Изрела, Сера де Грезос. Тези планини разделят Месета на две части: Северна - Стара Кастилия и Южна - Нова Кастилия. Над Андалуските планини се издига стръмен откос Сиера Морена.

На североизток се издигат Пиринейските планини. Дължината им е 450 км, а ширината 80-150 км. Част са от Алпо-Хималайската планинска система. Най-високи върхове са Ането(3404м) и Монте Пердидо.

На запад Пиринеите продължават в Кантарийските планини, които са разположени на Бискайския залив. Образуват риасов бряг в областта Галисия. На изток и североизток са разположени група планински вериги, които са генетично свързани с Атласките планини и Пиринеите. Това са Андалуските и Иберийските планини. В Андалузите намира масива Сиера Невада с най-висок връх Муласен(3478).

Арагонската низина се намира между Иберийските планини, Пиринеите и Средиземно море, а Андалузката низина между Иберийските планини и Сиера Морена.

Основните фактори на климата на Пиринейския полуостров са: географска ширина, разположението му в западната част на континента и релеф.

Географска ширина – Пиринейския полуостров е разположен в южната част на умерената климатчна зона. Полуострова има климат с четири сезона макар и зимата да не е истинска. Средната температура за всеки месец е 6°С (с изключение на високите възвишения). Лятото е горещо на юг и хладно на север, температурите се покачват в посока юг.

Има две основни климатични зони на полуострова: Северна – надолу до Месета и Южна. В северната ветровете духат от запад като носят влага от океана и създават океански тип климат с меки температури и дъжд през цялата година. В южната зимата е мека, лятото е горещо и сухо и има по малко валежи през годината. Валежите намаляват в посока юг.

Разположение в западната част на континента. Съществува голямо климатично разнообразие по отношение на разположението. Ветрове духат от запад като носят дъжд и меки температури. Климатът е мек и окенски в северната част, средиземноморски в южната, влажен в западната и по-сух на изток.

Частите разположени във вътрешността на полуострова имат главно сух климат и по-големи различия в температурата. Така също и континентален климат с малко валежи и големи температурни амплитуди. Континенталния тип климат оказва по-голямо влияние колкото по наизток се движим. Същестува осезаема разлика между атлантическите и средиземноморски части като средиземноморските имат по-меки температури, което се забелязва особено през зимата.

Колкото по-голяма е височината, толкова по ниски са температурите. Това в особено голяма степен важи за Месета, която е с много голяма надморска височина и много ниски температури най-вече в своите северни части. Надморската височина определя също климата на високите планински части, където снегът създава жестоки условия за живот.

Вторичните фактори включват езера, растителност, урбанизация, въпреки, че те нямат голямо значение и се проявяват само на ниво миркоклимат.

Най-големите реки на Пиринейския полуостров са Гуадиана,Тахо, Ебро, Сегура, Дуерто, Миньо и др.

Почвите на полуострова са червеноземни, жълтоземни и алувиални край реките.

Основната част от Пиринейския полуостров е покрит със субтропична растителност и цитросови култури. В северните планински части са разпространени широколистните видове, а в областта Месета степна растителност и ниски храсти. Основните зърнени култури, които се отглеждат на полуострова, са пшеницата и ечемикът, а в южната част, напоявайки изкуствено сухата земя, фермерите отглеждат цитрусуви плодове, маслини и грозде. Испания и Поругалия произвеждат вина, зехтин, както и две трети от корка в света.

Промишлеността на Испания е съсредоточена в северната част на страната. Развити са автомобилостроенето, машиностроенето, стоманодобивът и химическата промишленост. Португалия изнася текстил, облекло, обувки, риба и рибни продукти.
Туризъм:

Пиринейския полуостров се посещава годишно от близо 70 млн туристи. Като цяло туризмът е съсредоточен в Поругалия и Испания, но и Андора и Гибралтар са дестинации предпочитани от доста посетители.

В Испания има градове, изпълнени с туристически атракции. В Мадрид се намира монументалния кралски дворец Ориента. Там е и площад “Пуерта дел Сол”(Порта на Слънцето) като на него е поставена плоча от музайка с нулев километър, от който започва измерването на пътищата във всички посоки на Испания. Ел Поадо – световен храм на изкуствата, Парк Ретиро – зеленото сърце на испанската столица. На 50 км западно от Мадрид се намира прочутия огромен дворец-манастир Ел Есхориал – обявен за паметник на ЮНЕСКО. Съвсем близо до Мадрид е Ла Гранка – летен дворец построен по подобие на Версайския дворец. Толедо е град обявен за световен паметник на културата от ЮНЕСКО. Това е градът на Ел Греко, чийто дом е превърнат в музей. В Толедо се извисява и една от най-големите и блестящи катедрали.

Барселона е столицата на областта Коста Брава или Каталуния. Този град е наречен туристическата столица на Испания и обхваща 3 части. Първата – стара Барселона е известна с готическия си квартал. Тук се издига монументална катедрала с автентични барокови улички, множество музеи, галерии и стилни магазини. Втората – нова част с най-широкия и дълъг булевард наречен “Диагонал”. Третата част е районът около пристанището. Музеят Маритим съдържа богата колекция от плавателни съдове, макети и други образци, свързани с мореплаването. Музеят на Пикасо – 944 негови картини. “Светото Семейство” – единствена по рода си черква символ на Барселона. Хълмът Монтжуик – много музеи, древна крепост. В близост са курортите Калея – най-дългата крайбрежна шопинг улица; Пинеда де Мар; Санта Сузана – нови хотели; Бланес; Алорет де Мар – Лас Вегас на Коста брава и ас на туризма в района; Тосса де Мар. В Коста Брава е разположен и забележителния природен парк – Монсерат.

Заливът Коста Бланка притежава най-големия морски курорт на Испания – Бенидорм – гора от модерни хотели като може да приеме 300 000 почиващи едновременно. Аликанте – голямо пристанище, над което на висок хълм се издига крепостта Санта Барбара.

Коста дел Сол е френската ривиера – низ от курортни селища, разположени в най-южната част на Испания. Столица на Коста дел Сол е Малага. Измежду хитовите курорти е Махас. Близо до него е курорта Флуенхирола – зоопарк, аквапарк. На запад е Торемолинос – международния туризъм. Марбея е курортът на богатите. Над Марбея се намира град Ронда – люлката на тореадорите и тяхното изкуство – Коридата.

Столицата на областта Андулсия(родина на фламенкото и коридата) Севиля е третия по големина град в Испания. Севилската катедралa – трета по големина в света. Мавърската крепост Алказар – резиденция на испанското кралско семейство. Паркът Мария Луиза. Златната кула – морски музей. Музей на изящните изкуства. Индиански архив. Бикоборческа арена Плаза де Торос.

Кордоба – най-голямата и най-красива джамия в испанския свят. Мезкуита – в средата й е построена християнска катедрала. Гранада – столица на последното арабско владение, разположено в полите на Сиера Невада. Алхамбар – комплекс от дворци, градини и фонтани с крепостта Алказабар.

Португалия също както Испания притежава множество забележителности привличащи туристи. Алгавре е най-южната провинция на Португалия, обмивана от водите на Атлантическия океан. Един от най-разкошните плажове в света. Днес Алгавре е международен туристически център. Столицата на Алгавре е град Фару. Забрележителности: Крепостната стена; романо – готическата църква, манастир успение Богородично; църквата Св Францис; морски музей.

Силвеж – в това градче съседстват паметници от различни епохи и култури: арабски замък със знаменития водоем и крепостни стени, готическа църква; Кръстът на Португалия – религиозна скулптура на църквата Милосърдие.

Лисабон – Столица на Португалия разположена на десния бряг на река Тижу. Забележителности: площад Россиу; замъкът Св Георги; Манастира на Йеромонимите; кулата на Белем; националния музей на античното изкуство, археологически, етнологически, театрален, военно-морски музеи; катедрална църква; църквата Св Висенте де Фора.

Най-старите и привлекателни части на Лисабон са Биаша и Алфама, където сред хаотично разположените малки улички и пазари можете да видите традиционните занаятчии и типичните шарени португалски къщички. Нощният живот е доста бурен, с пълни барове, дискотеки, джаз-клубове и заведения с етно музика. През деня местните футболни мачове привличат най-много хора.Кашкаиш е известен курорт с многобройни ресторанти и барове, както и с богата историческа архитектура. В околностите се намират великолепни плажове Прайя ду Гиншу, особено интересни за сърфистите.

Ещорил – световноизвестен плаж и най-големия туристически център(казино, голф). На фона на космополитима се открояват прекрасната църква Св Антоний. Мафра – дворец-манастир. Келуш – летен кралски дворец.

Синтра – град предпочитан от португалската и английската аристокрация. Символ на града е Националния дворец на Синтра. Други двореци - лятната кралска резиденция Сетеаит – в момента елегантен хотел и знаменития със своите водни площи Монрепат.

О-в Мадейра:

Архипелагът се състои от островите Мадейра, Порто Санто и необитаемите Дезертас и Салваген. Благоприятния климат на Мадейра е превърнал острова в любимо място за почивка: зимите тук са достатъчно топли, а през лятото никога няма силни задушаващи горещини. Целебния въздух на Мадейра и местния климат прекрасно тонизират възстановяват силите. А великолепните хотели предлагат на гостите си буквално кралска почивка. Трудно е да се намери по-хубаво място за да се отпуснеш и временно да забравиш проблемите. На Мадейра е подходящо да се почива в края на есента, през зимата и началото на пролетта.

Главния град на острова е Фуншао. Вляво от пристанището се преплитат тесни улички, по които туристическите ресторанчета се редуват с дворци, излезли все едно от стара приказка. Вдясно е зоната на големите хотели, където са и стъпаловидните градини на “Рейдс”, най-постижимия от тях. Тук се намира Катедралата – първата португалска църква, както и тропическите градини на Фуншао. На Мадейра може да се намерят широки възможности за най-различен спорт от парапланер, скално катерене, тенис, голф, както и много водни спортове – водни ски, сърфинг, уиндсърфинг, подводно плуване, платноходство.

За тези които търсят пълно уединение идеално място е съседния остров курорт – Порто Санто. Тук има луксозни хотели на брега ни безкрайни златни плажове, палми и слънце.

Порто Монищ – крайбрежно селище известно със своите естествени водоеми, образувани във вулканични рифове. По пътя към Сан Висенте може да с полюбувате на изумителните морски пейзажи със спиращи дъха пропасти, тунели и водопади.

Санатана – живописно селце от традиционните триъгълни къщи, покрити със слама. Тук е добре да се разхождаш пеша в Кова Дерода, Кеймадаш и до най-високата точка на Мадейра “Пику Ризу” – 1861 м, от където се откриват чудесни гледки на околностите.

Аворски острови – общо са 19, от които 9 големи, разделени на 3 групи: източна(Сан Мигел и Санта Мария), централна(Терсейра, Грасиоза, Сан Жорже, Пику и Файал) и западна(Корву и Фрореш). Международни летища има на Сан Мигел, Санта Мария и Терсейра. Невъзможно е човек да остане равнодушен към неповторимата красота на лазурните езера, зелените ливади, върхове и кратери на вулкани, към архитектурата на църквите и богатството на дворци и палатите. О-в Сан Мигел е най-големия на архипелага. На о-в Санта Мария има прекрасни условия за занимаване с водни спортове. Историческия център на Ангра ду Ероижму – столица на о-в Тесейра е признат за паметник на културата.

Туризмът е важен дял от стопанството и на Андора. Там се ходи главно на ски – има най-добри условия за ски на Пиринейския полуостров, затова най-подходящото време за почивка там е между декември и март. Там може да се насладите на най-конфортните като например ски курорта Солдеу – един от най-добрите на Пиринеите. За почитателите на планинския туризъм и походите най-подходящ е летния сезон – сухите месеци предлагат превъзходни за маршрути из девствената природа. Освен зимните и летните курорти, Андора привлича и с безмитната търговия. Може да се намерят стоки с цени до 30% по-ниски в сравнение със съседните Испания и Франция.

Столицата Андора ла Веля се намира на 1000м надморска височина, а е заобиколена от планински масиви достигащи до 2400м. Градът днес дължи развитието си почти изцяло на безмитната търговия с електроника и луксозни стоки. Старата част е основната забележителност на града. Малките каменни къщи все още са красиво наредени по калдъръмните улици. Гордостта на стария град е Кеса дела Вал(къщата на долината). На първия етаж е Залата на правосъдието, а на последния Залата на света, където заседава парламента. Друга забележителност е църквата “Св Рома де лес Бонс”, но романските фрески са репродукции – оригиналите се пазят в Нациоалния музей на каталонското изкуство в Барселона. В столицата има статуя на момиче и момче, танцуващи контрапас – национален танц на Андора. Фестивалите се провеждат на площада на Стария град, където е концентриран и нощния живот на града. Калдея е източното преградие на Андора ла Веля и представлява огромен комплекс от басейни, горещи извори и сауни, затворени в нещо наподобяващо футуристична катедрала. Комплексът с площ 600 кв км е подхранван от естествени термални извори, които поддържат постоянна температура 32 градуса. Това е изключително приятно изживяване, особено след ден прекаран в спускане по пистите. А ако искате да се поглезите, може да се потопите в Турската баня или да си направите хидро масаж.

Едкамп е град, в който се намира един от малкото музеи в Андора – този на автомобилите. Там е сложена композиция от около 100 коли произведени между 1898 и 1950 година както и ранни модели на мотопеди и велосипеди.

В Гибралтар туризмът същое добре развит. На територията на държавата първо впечатление прави така наречената Скала. Тя представлява хорст, изградена от тъмни юрски варорици. Висока е до 425м, източните й склонове се спукат отвесно надолу към морето. От запад те са по-полегати и там е разположен града. Въпреки малката територия, която може да се обиколи за един час, човек се учудва колко много неща на полуострова си заслужават вниманието.Монументът с форма на скала “люлка на историята” показва важното значение на Гибралтар и следите от много цивилизации. Любопитна подробност е, че на провлака действат две катедрали, четири синагоги, хиндуидски храм и джамия. Най-голямата атракция на Гибралтар са свободно разхождащите се из града приятелски настроени маймуни.

Светилището на Европа” е също сред интересните забележителности. То е бивша джамия, превърната в католическа черква през 1462г. От тогава в кулата на черквата гори постоянен огън – предшественик на днешния фар на нос Европа.

Древна е историята на пещерата “Св Майкъл”. Тя привлича посетителите още от римско време и през Втората световна война била подготвена да служи като болница.Пещерната катедрала пък е нещо пред чиято величавост дъхът секва – естествената зала е изкуствено разширена в сцена, на която днес се играят театрални и балетни представления и се изнасят концерти.


Каталог: Music,%20Movies,%20Videos,%20Games%20and%20more... -> Lekcii -> UNWE%20files
UNWE%20files -> Да се разширява ли чрез франчайзинг (продаване на права) към Южно -американския пазар?
UNWE%20files -> Особености на иновациите и иновационния процес в индустриалното производство
UNWE%20files -> “top rope”, “all free”, “yo-yo”, “red point”, “flash”, "on sight" и “solo”
UNWE%20files -> Скалното катерене
UNWE%20files -> Професионална автобиография
UNWE%20files -> Сигурност във фирма за разработка на
UNWE%20files -> При какви обстоятелства придобиването на съществуваща компания е предимство за Хайнекен, в сравнение с инвестициите „на зелена поляна”?
UNWE%20files -> Спам и системи за защита от спам
UNWE%20files -> Експозе Русия


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница