Доклад за дейността на софарма ад 2006г



Дата11.01.2018
Размер359.79 Kb.
#44761
ТипДоклад


ГОДИШЕН ДОКЛАД

ЗА ДЕЙНОСТТА НА СОФАРМА АД

2006г.

І. ПРЕГЛЕД НА РАЗВИТИЕТО, РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДЕЙНОСТТА И НА СЪСТОЯНИЕТО НА СОФАРМА АД ПРЕЗ 2006г.


1.Обща информация за дружеството

„Софарма” АД е търговско дружество, регистрирано в България по ТЗ, със седалище и адрес на управление гр. София, ул. “Илиенско шосе” №16.

„Софарма” АД води началото си от 1933г. Съдебната регистрация на дружеството е от 15.11.1991г., решение №1/1991г. на Софийски градски съд. „Софарма” АД е публично дружество съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа.

„Софарма” АД има едностепенна система на управление със Съвет на директорите от петима членове както следва: д.и.н Огнян Донев - председател и членове Весела Стоева, Огнян Палавеев, Александър Тодоров, Андрей Брешков. Дружеството се представлява и управлява от изпълнителния директор д.и.н. Огнян Донев.

„Софарма” АД е разположено върху 6 локации – 4 с производствено предназначение и 2 с логистично, няма клонове.

Към 31.12.2006г. разпределението на акционерния капитал на дружеството е както следва:







%

София АД

25,58

Телсо АД

23,84

Телекомплект АД

21,49

Gramercy Emerging Markets Fund

17,13

Други юридически лица

7,90

Физически лица

3,75

Министерство на икономиката

0,31

„Софарма” АД е основна структурна единица в групата предприятия „Sopharma Pharmaceuticals”.

Дружеството извършва производство и търговия на лекарствени субстанции и лекарствени форми; научно-изследователска и инженерно-внедрителска дейност в областта на лекарствените средства. „Софарма” АД извършва услуги, както с производствено предназначение, така и свързани със спомагателната и обслужващата си дейност. В приложение 4 от счетоводния отчет са посочени дейностите, които се включват в приходите от услуги.

„Софарма” АД е основен участник на българския фармацевтичен пазар и достоен конкурент на чуждестранните фармацевтични пазари. Клиенти на дружеството са лицензирени по ЗЛАХМ търговци на едро, както НЗОК и МЗ по ЗОП.

„Софарма” АД има GMP сертификат на Европейска регулаторна агенция (Латвия), който е валиден за страни членки на ЕС. Дружеството притежава разрешения за употреба по реда на ЗЛАХМ за всички продукти от производствената си номенклатура.
Промени през 2006г.

През 2006г. „Софарма” АД придоби 70% от капитала на „Минералкомерс ООД, гр.Стара Загора, който е единствен производител в България на аморфен силициев двуокис – суровина за козметичната и химическата индустрия.

„Софарма” АД придоби 51,34% от „Биофарминженеринг” АД, гр.Сливен, предприятие за производство на лекарствени продукти и ветеринарно медицински препарати.

„Софарма” АД придоби 68,73% от капитала на дистрибутора на лекарства „Софарма Трейдинг” АД Общото акционерно участие на дружеството в капитала на „Софарма Трейдинг” АД възлиза на 99,62% към 31.12.2006г.

Съветът на директорите на “Софарма” АД взе решение за участие в учредяването на дружество със специална инвестиционна цел “Софарма имоти” АДСИЦ. Дяловото участие е в размер на 3,46% от капитала на дружеството.

През м. април и май 2006 г. чрез блокови сделки три български компании увеличиха дела си в „Софарма” АД както следва: „София” АД до 25,58%, „Телсо” АД до 23,84% и „Телекомплект” АД до 21,49%.

„Софарма” АД придоби 28,43% от капитала на „Финтекско”АД („Софарма логистика АД) чрез закупуване на аукцион на незаявените от настоящите акционери права за придобиването на дял от увеличението на капитала на дружеството през м.Ноември 2006г.

През същия месец на 2006г. Изпълнителният директор откри представителство на „Софарма” АД в Белград, Република Сърбия и Черна гора.

През 2006г. стартира проекта за нов таблетен цех и нов логистичен склад. Бяха получени разрешения за употреба на 54 лекарства.
2.Преглед на дейността на дружеството през 2006г.

Стопанска среда и влиянието й върху дейността на дружеството

„Софарма” АД работи и се развива в условията на стопанската среда на Република България, с присъщите й за анализирания период макро и микроикономически условия, оказващи своето влияние върху дейността на дружеството.

Макрорамката на стопанската среда формира една относително стабилна политическа обстановка съпътствана със сравнително адекватна нормативна уредба, касаеща общото данъчно законодателство. През последните три години дружеството работи в условия на задоволителни или добри темпове на развитие на БВП, равнище на инфлацията, лихвени проценти, валутен курс и безработица (приложение – годишен финансов отчет). Тези обстоятелства предизвикаха засилен интерес, както от чуждестранни, така и от български инвеститори, включително и чрез Българка фондова борса, което се отрази благоприятно на почти всички отрасли на българската икономика.

Микрорамката на стопанската среда се предопределя от позицията на отрасъла в държавната политика, както и от провежданата от Държавата политика на здравеопазване, социално и пенсионно осигуряване на населението, което е и потребител на лекарствени продукти.

Въпреки „приоритетността” на държавната политика за отрасъл фармацевтична промишленаст, гласувана от предходното правителство, все още средствата отделяни от Държавния бюджет за здравеопазване значително изостават в относителна (4,3% от БВП) и абсолютна стойност в сравнение със страните членки на ЕС (около 8% от БВП) и Държавата оперира в състояние на постоянен бюджетен дефицит по разходите за здравеопазване и субсидиране на лекарства. Тези средства са крайно недостатъчни за провеждане на стабилна здравна политика и затрудняват извършването на здравната реформа в страната.

Относно специфичното за фармацевтичния отрасъл законодателство е налице все още липса на необходимата хармонизация с европейското законодателство. В резултат на инициативата на Съюза на българските фармацевтични производители, Българското правителство със закъснение депозира съвместно създаден документ, защитаващ интересите на българските прозводители по повод хармонизиране с Европейското законодателство в периода след приемането ни в Европейския съюз.

От съществено значение за средата е спецификата на фармацевтичния отрасъл, отличаващ се от останалите с:


  • изключително висока капиталоемкост;

  • интензивно променящо се високотехнологичното производство;

  • обслужва се от висококвалифициран труд;

  • за навлизане на фармацевтичния пазар е необходимо преодоляването на сериозни бариери.

Значимостта на потребителната стойност на продукта на този отрасъл предопределя относително сигурни възможности за пазарна реализация. В същото време фармацевтичния пазар се характеризира с висока степен на конкуренция между участниците, като непрекъснато се увеличава броя на чуждестранните компании. В последните години се наблюдава тенденция за намаление дела на българските фармацевтични производители, като „Софарма”АД запазва своя дял на българския фармацевтичен пазар. По данни на ИАЛ делът на българските производители намалява от 29% през 2004г. на 25% през 2005г.

Продължава да съществува нелоялна конкуренция между производителите, породена от нарушения на закона и свързана с производството, продажбата и износа на фалшиви лекарствени продукти, имитиращи водещи търговски марки на български производители.

Смятаме, че изложените условия на стопанската среда, въпреки някои неудачи, влияят градивно върху конкурентноспособността на „Софарма” АД, от където произтичат и изключително добрите резултати на предприятието и не представляват риск за дейността му (приложение – годишния финансовия отчет).
Производство и продажби

Производствената дейност на дружеството се осъществява и развива в следните основни направления:



  • Производство на субстанции и препарати на основата на растителни суровини (фитохимично производство);

  • Готови лекарствени форми:

  • Твърди таблетки, обвити таблетки, филмирани таблетки, капсули;

  • Галенични - супозитории, капки, сиропи, унгвенти;

  • Парентерални - инжекционни разтвори, лиофилни прахове за инжекции;

В структурата на произведената продукция относителния дял за износ е 65% при 63% за 2005г. Натоварването на производствените мощности е оптимално(над 80%), като натоварването в ампулен завод е най-високо през последните 5 години, а в таблетното производство е 100%.

„Софарма” АД запазва пазарния си дял от 9% на българския фармацевтичен пазар. Дружеството поддържа търговски контакти с над 30 фирми дистрибутори на лекарства, като клиенти на фирмата са също Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването.

През 2006г. с най-голям относителен дял в продажбите на вътрешен пазар са таблетните и ампулните форми - общо около 86%. Значително по-нисък е приноса на останалите стокови групи.

В следващата таблица са съпоставени продажбите на вътрешен пазар през отчетния и базисния период.

/х.лв/


ФОРМА

2005г.

2006г.

Ръст

Таблети

30370

35856

18%

Сиропи

2510

2401

-4%

Ампулни форми

18617

20216

9%

Лиофилни продукти

2642

3493

32%

Унгвенти

1841

2103

14%

Супозитории

344

346

1%

Капки

718

716

0%

Други

796

149

-81

ОБЩО

57838

65280

13%

Приходите от продажби за вътрешен пазар през 2006г. се повишават с 13% спрямо 2005. Върху тях оказват влияние следните фактори:



  • Покупателната способност на потребителите.

  • Поява на нови аналози в пазарната ниша на продуктите на дружеството.

  • Намаляване на броя на лекарствата заплащани от НЗОК.

  • Разширяване присъствието на медикаменти на дружеството на болничен пазар.

Доброто познаване на българския пазар и потребностите на потребителите, както и активната рекламно-промоционна дейност, уникалното ампулно производство, ниските цени на препаратите и използваната широка дистрибуторска мрежа са някои от предимствата на фирмата.

Слаба страна през 2006г. на „Софарма” АД спрямо конкурентите беше все още малкия дял лекарствата, които се отпускат без рецепта и относително слабото участие на продукти на дружеството в позитивния списък на МЗ и реимбурсния списък на НЗОК.

Обемът на реализирания износ през 2006г. е над 46 млн.щ.долара, което е с 9% повече от постигнатото за 2005г. Относителният му дял в приходите е 52%. Продукцията на дружеството е изнасяна в 29 страни. От показаната диаграма е видно, че 89% от обема е реализиран в Русия, Украйна, Казахстан, Беларус, Латвия, Полша, като най-голям е делът на износа за Русия.

„Софарма” АД е с най–голям дял от българските фармацевтични производители на руския пазар. Увеличава се делът на изнесената продукция за Кавказкия регион и Прибалтийските републики. „Софарма” АД държи 1.7% от вноса на лекарства в Украйна и приблизително 1% от украинския фармацевтичен пазар.

С най-висок относителен дял в обема на износа са таблетните форми (78%). Продуктовата структура е показана в следващата диаграма.



„Софарма” АД работи с над 65 клиенти на външните пазари. На външните пазари, особено в Централна и Източна Европа, лекарствата с марка “Софарма” са добре познати и имат атрактивни цени, което ги прави конкурентноспособни. Получаването на лиценз за производство валиден за страните членки на Европейския съюз е задължително условие за излизането на този пазар. Основно преимущество на компанията пред останалите български фармацевтични производители е притежаването на GMP сертификат на Европейска регулатарна агенция.

Ръстът на приходите от продажби през 2006г. изпреварва планирания ръст с 29%.



Маркетингова дейност

В края на годината „Софарма” АД разполагаше с 39 медицински представители, разделени на 3 бизнес екипа (ОТС, астма и гастроентерология, кардиология и неврология), координирани от 4 регионални мениджъри и 18 души маркетингов и поддържащ състав.

„Софарма” АД има трайно присъствие на българския лекарствен пазар и водеща роля в подпомагането на медицинската общност при организирането на конгреси, конференции и семинари, както и по отношение на Продължаващото медицинско образование за общопрактикуващи лекари (в сътрудничество с Българския лекарски съюз).

Беше организирано провеждането на 92 научни симпозиуми и срещи; над 400 групови срещи на територията на лечебното заведение или аптеката; 14 междунарадни конгреси и срещи; 8 текущи продуктови и професионални обучения на медицинските представители. Специалисти от Дирекция Маркетинг участваха в 4 международни маркетингови конференции и срещи, в дейността на EUROPHARM SMC и EGA и в 13 основни национални и международни научни прояви.

Продължи активното сътрудничество с утвърдени международни фармацевтични компании – GlaxoSmithKline, Novartis, Janssen-Cilag.

През 2006 г. „Софарма” АД пое ексклузивните търговски и маркетингови права и ангажименти върху продуктите на още 2 компании в България – Wyeth CHC (САЩ) и Holotropic (ЮАР). Дружеството е оторизиран представител и ексклузивен партньор на американската компания Wyeth Consumer Healthcare за България. Нашият екип подготви и въведе на пазара новата гама поливитаминни препарати на Wyeth – Centrum и Centrum Materna (специално разработена формула за бременни и кърмачки). „Софарма” АД придоби лиценза и правата да произвежда и предлага в България съвременна гама от 12 хранителни добавки на водещата южноафриканска фирма Holotropic.

Задълбочиха се партньорските взаимоотношения с GlaxoSmithKline, като освен съвместната промоция и производство на Paroxat и Flixotide®, вече притежаваме и лиценза (разрешение за употреба) за последния продукт на територията на страната. Извънредно добрите резултати от 2006 г. създадоха условия за предстоящи преговори за включване на още 2 продукта в обхвата на това сътрудничество през 2007г. и 2008г.

През 2006г. успешно продължи стратегическото партньорство и ко-промоция с Novartis. „Софарма” АД промоцира и маркетира 3 продукта на швейцарския гигант: Cataflam, Anafranyl и Ludiomil. След преизпълнението на договорения план за 2006, Novartis предлага да се коментира разширяване на сътрудничеството със „Софарма” АД за следващите 2 години с още 3 продукта.


Ресурсно осигуряване

Използваните суровини и материали са над 3500бр. с динамична структура и разнообразен произход (синтетични, растителни, животински), и агрегатно състояние (течни, твърди, газообразни). С най-голям относителен дял са субстанциите - около 57%, следвани от опаковъчните материали – 23%, стабилизиращи и спойващи материали – 10%, билки – 7% и други – 3%. По – важните номенклатурни имена са: основни субстанции - Аналгин, Ранитидин, Бусколизин, Цинаризин, Амикацин, Гентамицин, Метилпреднизолон и др.; опаковъчни материали - ампули, флакони, алуминиево фолио, картон и др.; пълнежи – сорбит, еудражит, колидон, лактоза, нишесте, захар и др.; билки – бабини зъби, жълт мак и др.; мазут, спирт и др.

Основният дял (над 80%) от суровините и материалите са от внос от предварително валидирани доставчици, което значително намалява риска от доставката на неодобрени и некачествени суровини, рефлектиращи върху качеството и себестойността на произвежданите лекарства. „Софарма” АД работи с над 70 български и чуждестранни доставчици, като подбора им се извършва съгласно разработена вътрешно-фирмена процедура. Договорните условия, с които работи фирмата са: доставка на суровини с постоянно качество и конкурентни цени, атрактивни условия за плащане, ритмични и навременни доставки, непозволяващи натрупването на големи материални запаси и същевременно нормално обезпечаване на производствения процес с необходимите суровини и материали.

Ресурсното обезпечаване на производството през изтеклата 2006г. се осъществи с основна тенденция за ритмични доставки и оптимално съчетаване на качество, цени и условия на доставка. Реализирани са над 9 700 броя доставки на местни и вносни субстанции, химикали, амбалаж, реактиви, билки и др. на база производствена програма, план за износ, конкретни поръчки за износ и заявки за извъннормативни материали и консумативи от всички поделения на дружеството. От прилагане на митнически режим активно усъвършенстване са спестени разходи за мита на стойност 18 880 лв.


Интелектуална собственост

„Софарма” АД е фирма с огромна индустриална собственост, включваща както регистрирани права, марки, патенти, дизайни, така и нерегистрирани обекти – предимно технологии.

В края на 2006г. „Софарма” АД е притежател на повече от 350 търговски марки и над 60 патента, повече от които – с множество регистрации за териториите на различни страни от Европа, Азия, Америка и Австралия.

Освен към способите за закрила на създаваните от нея интелектуални продукти, интересите на „Софарма” АД бяха насочени и към възможностите за упражняване на изключителните си права върху тях. Дружеството разчита на тези способи в борбата с нелоялната конкуренция и нарушителите. Работата в тази посока цели, както минимизиране възможните щети за дружеството от действия на нарушители, така и да осигури сигурност и спокойствие за търговията с продукти на „Софарма” АД на избраните пазари.

За поредна година, „Софарма” АД оказа активно съдействие в дейността на много организации, работещи в областта на Интелектуалната собственост, в някои от които и членува – Национална група на AIPPI за България, Алианса за интелектуална собственост в областта на фармацията, химията и биологията /АИСОФХБ/, Съюза на изобретателите. Със съдействието на „Софарма” АД и АИСОФХБ бяха изградени IP points - информационно консултативни центрове в три ВУЗ - Варненски Технически Университет, Русенски Университет и два центъра в Медицинска академия София - в централна медицинска библиотека и библиотеката на фармацевтичен факултет.

„„Софарма” АД отбеляза свои участия в 8 национални и международни конгреси, конференции и семинари на теми свързани с хармонизиране на марковото законодателство, патенти и коопериране, лицензии, изобретателството и иновативното предприемачество и др.

За изминалата година „Софарма” АД е призната от СОИС за българската компания с най-голямата заявителска активност на международни марки по реда на Мадридските Спогодба и Протокол. Този факт, СОИС отрази в свой рекламен видеофилм.
Екология и опазване на околната среда

Софарма АД следва определената политика на екологосъобразно икономическо развитие и продължава да отстоява поетите ангажименти за поетапно привеждане на производствената дейност в съответствие с националното законодателство в областта на опазване на околната среда. Компанията е предприела мерки за:



  • намаляване на вредното въздействие върху околната среда на всеки етап от производствената дейност в частност ограничаване на емисиите от Летливи органични съединения чрез трайно въвеждане на водно филмиране.

  • Прилагане на разделно събиране на отпадъците, насърчаване на минимизирането, оползотворяването и рециклиране на производствените и битовите отпадъци.

  • Осигуряване подходящо обучение на персонала по въпроси, свързани с опазване на околната среда и предотвратяване на замърсяването.

  • Отговорно изпълнява императивните изисквания на ПМС 137 на МС и Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки.

Като част от нашата социална отговорност ние приемаме прилагането и утвърждаването на производствена практика, ориентирана към опазване на околната среда. Усилията и инвестициите ни в тази насока са част и от цялостната концепция за бъдещото развитие и дейност на компанията. Компанията е член и акционер на ЕКОБУЛПАК – Национална Организация по оползотворяване на опаковки, чрез която изпълнява своите задължения по спазване на изискванията на ПМС № 137 на МС и Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки (НООО).
Персонал

Средносписъчния брой за 2006г. е 1899 души, а за 2005г. е бил 1768 души. Увеличението се дължи на вливането на НИХФИ в „Софарма” АД от м.10.2005г.

Към 31.12.2006г. списъчния състав на персонала е 1 834 души (при 2 003 души на 31.12.2005г.). През 2006г. са постъпили 201 души, а са напуснали 370 души, като 98,4% от напусналите са по естествени причини.

През 2006г. средствата за работна заплата на дружеството са образувани на база основните заплати по трудов договор на персонала, съгласно прилаганите системе за заплащане на труда и допълнителните трудови възнаграждения по Кодекса на труда в установените им размери.


Постижения

„Софарма” АД бе удостоена с почетния знак на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет за принос в развитието на общественото здраве в България. Наградата бе връчена от декана на Факултета по обществено здраве проф.д-р Ц. Воденичаров на изпълнителния директор на Софарма АД Огнян Донев по време на проведената на 15.11.2006г. в хотел "Шератон" кръгла маса на тема "Лекарствената политика в Република България - проблеми и перспективи".

Наградата Фармацевтичен Оскар-Еньо на Десетото национално специализирано изложение „Алея на здравето” бе връчена за инфузионните разтвори на дъщерното дружество на „Софарма” АД - „Биофарминженеринг” АД, на което холдерът оказва безрезервна подкрепа.

С почетен знак и диплома за принос в лекарствената политика от „Национална браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати” бяха удостоени лекарствените средства „Табекс®”- против тютюнопушене и „Софтензиф®”- за лечение на хипертония.


Бизнес риск

Бизнес риска, наречен още стопански риск се дефинира като вероятност от неблагоприятни промени в пазарните и икономическите условия, в които функционира предприятието. Тези промени косвено се отразяват върху финансовия резултат и рентабилността. Основен компонент на стопанския риск е пазарният риск, който се дефинира като вероятност от намаляване обема на продажбите поради неблагоприятно въздействие на пазарните фактори – свиване на потреблението, появата на конкуренти, появата на стоки-заместители и други причини от пазарен характер. Промените в обема на продажбите оказват силно влияние върху размера на приходите и финансовия резултат, поради което най-често се използват като индикатор за степента на стопанския риск. Външните за фирмата фактори, влияещи върху обема на продажбите и вариацията на финансовия резултат, имат различно естество. Такива са макроикономическото състояние на страната, в т.ч. фазата на икономическия цикъл, типовете конкуренция и др. България се намира в преходен период на развитие с установена вече пазарна икономика във фаза на развитие на основните структуроопределящи икономиката отрасли. Това предопределя и покупателен потребителски потенциал от решаващо значение за анализа на пазарния риск. От голямо значение при този анализ е спецификата на фармацевтичния отрасъл, който е коментиран в настоящата точка.


Статистически метод за анализ на бизнес риска

Метода се състои в изчисляване на коефициента /процента/ на вариация на приходите или финансовия резултат от основната дейност (V%). В случая анализираме приходите от продажби, като процента на вариация представя стандартното отклонение на приходите като относителна величина. Счита се, че колкото по-голяма е вариацията на приходите, толкова по-голяма е несигурността по отношение на продажбите. Изчисленията, направени за четиригодишен период 2003г. – 2006г., показват стойност на процента на вариация на приходите 14.56%. Коментара на тази стойност може да се направи в няколко аспекта:

1.1. самият метод се основава на изчисления на вариация на приходите, което теоретически предполага отклонение и в двете посоки от средният размер на приходите в периода. В нашият случай е важен факта, че хронологичния ред от числата на приходите от продажби е само възходящ и е в диапазона 8.45% до 25.13%. Това обстоятелство се обуславя от няколко допълнителни фактора:

1.1.1. „Софарма” АД бе приватизирана през втората половина на 2000г. и към момента на приватизация не бяха направени необходимите инвестиции за съотвествие с предстоящите европейски норми за условия на фармацевтичното производство. В същото време дружеството разполагаше с необходимия технологичен, трудов и потенциал на интелектуална собственост, за да посрещне предизвикателствата на предстоящия за развитие български фармацевтичен пазар. Производствената листа включваше около 400 лекарствени форми. Попадайки в ръцете на компетентен мениджмънт, след две – три годишен технологичен период на преустройство, през който бяха вложени значителни инвестиции, дружеството се превърна в конкурентноспособен партньор на пазара на лекарства.

В този смисъл позициите на приходите от продажби, от които „Софарма” АД стартира през годината на законовия краен срок за съответствие /2003г./ можем да кажем, че са минималните нива за новите възможности на дружеството и това се прояви на практика с коментираните стойности на продажби.

1.1.2. по-горе вече отбелязахме, че фармацевтичния пазар се характеризира с непрекъснато увеличаващ се брой на силноконкурентноспособни чуждестранни компании. „Софарма” АД е в състояние на равностойно партньорство, притежавайки следните допълнителни преимущества:

1.1.2.1. дружеството актуализира и доразви съобразно потребностите на пазара многоасортиментната си продуктова листа, с което придоби необходимата гъвкавост за реакция;

1.1.2.2. дружеството оптимизира разходите си и произвежда своите лекарства с по-ниски производствени разходи. Това позволява на „Софарма” АД да предлага на пазара продуктите си на конкурентни цени в сравнение с чуждестранните производители .

1.2. Цитираната персонална за „Софарма” АД стойност на процента на вариация на приходите би следвало да се третира като нормална за този пазар, ако се вземе предвид факта, че ръста на българския фармацевтичен пазар за последните няколко години варира между 10 и 12%. Според IMS Health /основен международен източник на статистическа информация в сектора/ през 2003г. - 2006г. е реализиран ръст от 8% в световен мащаб, постигнат при силна конкуренция и при липса на незаети пазарни ниши в страните с най-голям разар – САЩ, ЕС и Япония. Средногодишният ръст в страната изпреварва ръста в оборота на фармацевтичните продажби в световен мащаб. Според анализаторите, това се дължи на: неразработени и нефинансирани пазарни ниши; късното либерализиране на българския пазар; старта на здравната реформа; високата заболеваемост на населението.

1.3. Фактът, че износът на „Софарма” АД за последните години бележи ръст над 20%, дава основание да се смята, че комплекса от фактори, които въздействат върху формирането и развитието на фармацевтичните пазари в страните, където дружеството изнася продукцията си е благоприятен за развитието им. В този смисъл рисковите фактори, влияещи върху фармацевтичния пазар в държавите, в които „Софарма” АД изнася, за момента са минимални.

1.4. Всеобщото мнение на анализатори на фармацевтичния пазар е, че употребата на лекарства в световен мащаб, Европейския съюз и на национално ниво нараства. Нарастването е повлияно от няколко основни фактора:

1.4.1. увеличаване на заболеваемостта в резултат на допълнително появяващи се причини, касаещи начина на живот, замърсяване на околната среда, военната индустрия и др.;

1.4.2. в резултат на научно-техническия прогрес се откриват нови препарати за лечение на нелечими до момента или непознати заболявания;

1.4.3. практиката за лечение чрез превантивен контрол на много масови заболявания.

Посочените фактори, увеличеното потребление и лекарствена номенклатура доказват, че потреблението изпреварва предлагането и това е трайна тенденция, имайки превид специфичния характер на потребителската стойност на лекарството – човешкото здраве.

1.5. Предвид гореизложените аргументи, смятаме, че 14.56% вариация на приходите на „Софарма” АД за периода 2003-2006г., формирана в резултат само на възходящ тренд на приходите от продажби определя ниска степен на пазарен риск.

Дружеството има изградена система за мониторинг на бизнес риска, включваща комплекс от показатели, посредством които текущо се следи статуса на дружеството и в този аспект на стопанската му дейност. Паралелно с това е създадена и система за адекватна реакция при еветуална промяна в неблагоприятна посока на някои показатели. За тази цел системата разполага с необходимия инструментариум от оперативни лостове за намеса в приходните и разходните елементи от стопанската дейност на дружеството във всеки момент и на всички нива от структурата му.
Данните от Баланса са към 28.03.2006г.

3.Анализ на резултатите от дейността - Приложение №1, Приложение №2 (показатели за динамика и структура)

Резултати от дейността

„Софарма” АД приключи 2006г. с нетна печалба в размер на 22 034 хил. лв., което е с 27,6% по-малко в сравнение с 2005г.

Факторите, оказващи влияние върху печалбата са измененията в приходите, разходите за дейността, данъците и нетните финансови разходи.

Върху размера на приходите на дружеството най-голямо влияние имат приходите от продажба на продукция. Те заемат 99% от приходите през 2006г., като увеличението им спрямо 2005г. е с 9%, което се дължи както на нарастване на продажбите за износ(6%), така и на вътрешен пазар(13%)

Другите доходи от дейността намаляват с 3 503 хил.лв. като определящо влияние имат курсовите разлики от оперативна дейност, които нарастват като разход с 4 078 хил.лв. Намаляват приходите от предоставяне на услуги (с 245 хил.лв.), печалбата от продажба на материали (с 248 хил.лв.). Положително влияещо изменение имат печалбата от продажба на стоки и отписаните задължения.

Разходите за дейността през 2006г. се увеличават с 18% спрямо 2005г. Тяхното увеличение се определя от увеличението на други разходи за дейността (с 2 979 хил.лв.) по-основно в частта на отписани вземания (с 1 578 хил.лв), брак на готова продукция (с 1 414 хил.лв), представителни мероприятия (с 512 хил.лв.), командировки (с 221 хил.лв). Разходите за външни услуги са нараснали с 3 125 хил.лв. главно в частта на разходите за реклама и промоции, транспорт, граждански договори, консултантски услуги и преводи, логистични услуги, клинични изпитвания, анализи и др. Разходите за персонала са нараснали с 3 423 хил.лв., разходите за материали с 2 408 хил.лв., обезценака на активи – с 2 143 хил.лв, разходите за амортизации – със 705 хил.лв.

Изменението на данъците в посока на намаление с 3 268 хил.лв спрямо 2005г. е свързано с намалението на печалбата.

Изменението на нетните финансови разходи в посока на увеличение с 2 960 хил.лв. са в резултат измененията в приходно-разходните операции от курсови разлики и лихвите от банкови заеми.

Тенденциите и рисковете, които са имали и ще имат въздействие върху приходите на дружеството са факторите влияещи на приходите от вътрешен пазар(стр.6) и изменението на курса на долара във връзка с доларовите ни позиции на руския пазар.

Към настоящия момент не са известни фактори, които биха довели до промени в отношението между приходи и разходи. Евентуално влияние върху разходите за материали може да окажат: драстичното изменение на международните цени, тъй като основните суровини, с които работи дружеството са предимно от внос, и отпадането на митата за доставките от страни в ЕС.

Нарастването с 9,4% на приходите от продажба на продукция се дължи на следните фактори:


  • от увеличение на количеството продадена продукция (вкл.структура) – 4,3%;

  • от намаление на валутния курс – -1,3%;

  • от увеличение на цените (вкл.инфлацията) – 6,1%;

  • въвеждане на нов продукт – 0,3%.

Влиянието на инфлацията върху приходите на дружеството през отчетния период се компенсира от увеличението на цените на лекарствата.
Капиталови ресурси

През 2006г. „Софарма” АД увеличи основния си капитал от 66 милиона лева на 132 милиона лева. Увеличението на капитала се извърши със собствени средства при условията на чл.197 от ТЗ. В резултата на този процес, както и на действия, извършени в съответствие с търговското законодателство, през годината се осъществи промяна в капиталовата структура на дружеството чрез следните трансформации:



    • сумата за увеличение на основния капитал беше набрано от натрупани печалби и законови резерви – 66 млн.лв.

    • в съответствие с ТЗ бяха заделени съответните законови резерви – 3 043 хил.лв.

    • беше изплатен дивидент в размер на 17 819 хил.лв.

    • беше отчетена нетна печалба за годината в размер на 22 034 хил.лв.

    • други незначителни промени, наложени от изваждане от употреба на активи, преоценка и ефект от отсрочени заеми.

Относителният дял на основния капитал в структурата на собствения капитал достигна 72%.

Изменението на собствения капитал е в посока на увеличение с 3% през 2006г. в сравнение с 2005г.

Изменения има и в задълженията на дружеството. В частта им:

*дългосрочните пасиви се намаляват с 27 989 хил.лв., главно в частта на банкови заеми и облигационен заем.

*краткосрочните пасиви се увеличават с 4 418 хил.лв.

„Софарма” АД има договори за кредит с „Райфайзенбанк”АД „Българска Пощенска Банка”АД, „Банка ДСК”АД, „Пиреос банк”, EFG Люксембург, „Ситибанк” АД.

Дружеството не е извършвало капиталови разходи към края на последния отчетен период. Промяната в преоценъчния резерв се дължи на отписване на дълготрайни активи на дружеството.

Очаква се увеличение на капиталовите ресурси с печалбата от текущата година.

Евентуално изменение в съотношението на капиталовите ресурси би могло да настъпи след провеждане на годишното Общо събрание на акционерите, където ще се вземе решение за разпределение на печалбата от 2006г. в т.ч. за дивиденти. Очаква се увеличение на неразпределената печалба с размера на преоценъчния резерв на активите, отписани през текущата година.

През 2006г. Активите на дружеството намаляват със 18 659 хил.лв. От общите активи 50% се падат на нетекущи активи, които се намаляват с 14 569 хил.лв. От тях с най-голям дял са материалните активи - 62%.

Дълготрайните материални активи, включващи земи и сгради, към 31.12.2006г. намаляват с 6% и с 2 599 хил.лв. спрямо 31.12.2005г. Те заемат 50% от стойността на материалните активи. Увеличение имат машините и оборудването с 1 487 хил.лв., други материални активи с 1 531 хил.лв. и разходите за придобиване и ликвидация на ДМА с 6 919 хил.лв.

Делът на предоставените заеми на свързани предприятия намалява с 45 619 хил.лв. Инвестициите в дъщерни дружества се увеличават с 27 232 хил.лв.

Текущите активи намаляват в абсолютна стойност с 4 090 хил.лв. и относителена с 3%. Най-голям дял от 40% заемат вземанията от свързани предприятия, които намаляват с 4 175 хил.лв. Търговските вземания имат относителен дял 24% и намаляват с 489 хил.лв. в частта на вземанията от клиенти (с 1 514 хил.лв.) и предоставени аванси на доставчици (с 319 хил.лв.). Увеличение имат предоставени търговски вземания (с 1 344 хил.лв.). Материалните запаси заемат 26% от текущите активи и се увеличават с 1 128 хил.лв основно в частта на готовата продукция. Незавършеното производство, материалите и стоките имат намаление към 31.12.2006г. спрямо 31.12.2005г. Ръста на запаса от готова продукция е свързан с предстоящите ремонти през 2007г.

„Софарма” АД приключва финасовата 2006г. с неголяма промяна в посока намаление на наличността на парични средства и еквиваленти в размер на 1 925 х.лв. /18%/. Заедно с увеличението на текущите задължения, тази промяна е в основата на занижения показател за парична ликвидност спрямо предходната година.

Анализирайки паричните потоци по трите основни направления е видно изключително благоприятно генериране на парични средства от оперативна дейност, като спрямо 2005г. увеличението на постъпленията от клиенти е голямо – 41% и е свързано със събираемост на вземанията. На фона на това изменение, измененията в другите елементи на този раздел са незначителни.

Движението на паричните средства от инвестиционна дейност също са в посока намаление на отрицателната от 2005г. величина с 34%, което се формира от възстановяване на почти двойно по-голям обем заеми и разход за покупка на акции в дъщерни и други предприятия.

Фокусираните към дружеството 48 688х.лв. (в повечи в сравнение с 2005г.) от цитираните направления са пренасочени основно за трансформиране и погасяване на банкови задължения, което е основната причина изменението на крайната наличност на парични средства и еквиваленти.
Финансови коефициенти

1. Коефициенти на рентабилност



Рентабилност на приходите - изразявайки отношението между нетната печалба и приходите от продажби, за 2006. този показател е 0,16, а за базисния период е бил 0,23.

Възвращаемост на собствения капитал – като отношение между нетната печалба и собствения капитал за отчетния период е 0,12 при 0,17 за базисния.

Възвращаемост на активите - представлява отношението на нетната печалба към Активите, като за 2006г. коефициентът е 0,08 при 0,10 за 2005г.

Показателите за рентабилност намаляват, заради намалението на печалбата.

2. Коефициенти на ефективност

Коефициент на ефективност на разходите - изразява отношението между приходите и сумата на разходите (вкл. разходи за данъци). За 2006г. показателят е 1,12, а за 2005г. е бил 1,16.

Обращаемост на общите активи - изразява отношението между приходите и Активите. За 2006г. показателят е 0.49, а за 2005г е бил 0.43.

3. Ликвидност. Коефициенти на ликвидност

а) Съществено влияние върху ликвидността на дружеството може да окаже изменението на курса на долара във връзка с доларовите ни позиции на руския пазар и динамиката на пазара, ако се отклони от прогнозните ни очаквания.

б) Дружеството не изпитва недостиг на ликвидни средства.

в) Вътрешен източник на ликвидни средства за дружеството е основната му стопанска дейност. Външни източници на ликвидност са БФБ, банките и другите стопански субекти.



Коефициент на текуща ликвидност - отношение между текущите активи и текущите задължения. Коефициентът е 2,29 за отчетния период, а за базисния е бил 2,54.

Коефициент на бърза ликвидност – изчислява се като отношение на краткосрочните вземания, паричните средства и еквиваленти към краткосрочните задължения. За 2006г. той е 1,69, а за 2005г. е бил 1,91.

Коефициент на парична ликвидност – изчислява се като отношение на паричните средства и еквиваленти към текущите задължения. За отчетния период той е 0,14, а за базисния е бил 0,18.

Коефициент на задлъжнялост - е отношението на пасивите към собствения капитал. Този показател за отчетния период е 0,53 а за базисния – 0,68.

Времетраене на 1 оборот на материалните запаси в дни. За 2006г. времетраенето на един оборот на средства, вложени в материални запаси е 111 дни при 98 за 2005г.

Броят на оборотите на материалните запаси през отчетния период е 3,23, а през базисния – 3,69.

Заетостта на материалните запаси в лева представлява отношение между средната наличност на материалните запаси и приходите. За 2006г. този показател е 0,31 лв. а за 2005г. е бил 0,27 лв.

Период на събиране на вземанията от продажби в дни – показателят има увеличение с 22 дни.

Период на плащане на задължения към доставчици в дни. За отчетния период е 25 дни, а за базисния е бил 52 дни.

Средната наличност от материални запаси, вземанията и задълженията е получена като средна хронологична величина на база наличностите през различните месеци.



Настоящи тенденции, събития и рискове, които има голяма вероятност да окажат значително влияние върху финансовото състояние на дружеството или резултатите от дейността му:

а) Очаквано увеличение на някои цени на лекарства за страната. Благоприятно развитие на продажбите на новоразработваните от предприятието пазари.

б) Пазарния дял на дружеството на българския фармацевтичен пазар се запазва - 9%.

в) Размера на застраховката се променя в зависимост от промяната на активите.

г) Не съществува вероятност от неподновяване на важни за дружеството договори.

д) Планираните инвестиции за тригодишен период са във връзка с ново строителство, иновационна дейност и маркетинг:

2007г. – 16 млн.евро,

2008г. – 28 млн.евро,

2009г. – 32 млн.евро.
ІІ. ВАЖНИ СЪБИТИЯ, НАСТЪПИЛИ СЛЕД ДАТАТА, КЪМ КОЯТО Е СЪСТАВЕН ГОДИШНИЯТ ФИНАНСОВ ОТЧЕТ.

Към 13.03.2007 г „Софарма” АД е закупила 508 630 броя акции на „Доверие обединен холдинг” АД с пазарна стойност 2,945 х.лв
ІІІ. ДЕЙСТВИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА И РАЗВОЙНА ДЕЙНОСТ

През 2006г. “Софарма” АД продължи политиката на поддържане и обновяване на продуктовата си листа, следвайки световните тенденции в производството на генерични лекарствени продукти. Основните критерии за избора на новите продукти са: водещо място в съвременната фармакотерапия, качество, ефективност и безопасност, отговарящи на международните стандарти.

В научната и развойна дейност усилията са насочени в разработването на готови лекарствени форми и фитопродукти, обхващащи около 20 терапевтични групи, като: сърдечно - аналгетици и противовъзпалителни, антидепресанти и седативни, противоязвени, антиалергични, бронхолитици и експекторанти, хепатопротективни, антидиабетни, антихолинестеразни, фитопродукти и др.

Особено внимание се отделя и при подготовката и актуализацията на регистрационната документация на лекарствените продукти на фирмата на българския и на международните пазари. Тази документация е съобразена с повишените изисквания на регулаторните органи у нас и в чужбина за производство на качествени, ефективни и безопасни лекарства. Изготвени са първите DMF за лекарствените вещества от фитопроизход - Галантамин хидробромид, Цитизин и Глауцин хидробромид, които влизат в състава на основни структуроопределящи продукти на фирмата.

В Дирекция „Наука и Развитие” се разработват 169 задачи, от които 95 нови лекарствени продукти. През 2006 год. е завършена развойната дейност за 24 лекарствени продукти, за които е подадена документация за разрешаване в ИАЛ. Подадена е документация за подновяване разрешението за употреба за 65 лекарствени продукта в РБългария. За нуждите на регистрацията у нас и в чужбина документацията за регистрация на 102 лекарствени продукта е приведена в съответствие с европейските изисквания в CTD формат. През годината са внедрени в производство 19 лекарствени продукта, от които 9 нови за фирмата (Тернафин крем, Вицетин инф.разтвор 5 мг/мл – 2 мл и др.). Оказан е авторски контрол при производството на 6 бр. технологии.

Фирмената политика по качеството се основава на принципите на Добрата производствена практика (GMP) на Европейската общност и Българските законови разпоредби. Чрез изграждането на система, работеща по Стандартни оперативни процедури (SOP) и инструкции, с висококвалифициран персонал дружеството доказва, че лекарствата се произвеждат и контролират постоянно в съответствие със стандартите за качество, утвърдени в регистрационната документация. Чрез програмите за самоинспектиране и обучение се ангажират всички фирмени структури за поддържане на високотехнологичното ниво на производството.

През 2007г. продължава политиката на поддържане и обновяване на продуктовата листа на „Софарма” АД, както и текущо привеждане на фирмената регистрационнна, технологична и стандартизационна документация в съотвествие с последни фармакопейни изисквания. От посочените по-горе разработки се очаква да бъдат внедрени 15 нови лекарствени форми през 2007г. През 2007г. ще бъдат подадени за подновяване на регистрация в България на 35 лекарствени продукти. Дружеството подготвя документацията в съответния изискван от закона нов формат за около 100 продукта в страната и в чужбина. Предвиденият бюджет на Дирекция „Наука и Развитие” за 2007г. е близо 5 млн.лв.
ІV. ПРЕДВИЖДАНО РАЗВИТИЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Направления:

1. „Софарма” АД ще продължи да се развива като компания, произвеждаща висококачествени лекарства, отговарящи на международните стандарти.

2. Чрез окрупняване на мащабите, агресивна маркетингова политика и по-ниски цени дружеството цели да увеличи пазарния дял на продуктите си на територията на страната.

3. На чуждестранните пазари усилията са насочени към запазване и увеличаване на дела на фирмата на основните пазари (Русия, Украйна и Полша), както и установяване и разширяване на пазарни позиции в други страни (например САЩ, страните от средна и източна Европа и Кавказкия регион).

4. Разширяване на регионалното присъствие на дружеството чрез стратегически партньорства на територията на Балканския полуостров.

5. Продължаване на политиката на активно партньорство с утвърдени международни фармацевтични компании, с нови компании, както и разширяване на продуктовата гама на вече създадените сътрудничества.

Изпълнявайки поставените цели, съобразявайки се с пазарната конюнктура, при условията на сегашното ниво на курс на долара, както и с останалите макроикономически показатели, прогнозата ни за 2007г. е 7-8% ръста на приходите от продажби и 10% ръст на печалбата преди данъци.
V. ДВИЖЕНИЕ НА АКЦИИТЕ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Общият брой на издадените към 31.12.2006г. акции от “Софарма” АД е 132 000 хил.броя с номинална стойност от 1 лв. на акция. Всички, емитирани акции са поименни, безналични, обикновени и неделими, съгласно Устава на дружеството. Всички издадени акции са от един клас. Всяка акция дава равни права на своя притежател, съразмерни на номиналната стойност на акцията, а именно:


  • право на глас в Общото събрание на акционерите;

  • право на дивидент;

  • право на ликвидационен дял.

Акциите на “Софарма” се търгуват на сегмент “В” на официалния пазар на БФБ – София АД, участват във формирането на индексите SOFIX и BG40. В следващата графика е показано движението на цената на акциите през 2006г.




От м.Януари 2007г. акциите на дружеството са включени в индекса Down Jones STOXX EU Enlarged Total Market Index с тегло 0,11%. Индексът е част от семейството индекси Down Jones STOXX, които покриват Европа, еврозоната, региона на присъединилите се страни към Европейския съюз, Америка и Тихоокеанска Азия.

От месец март 2007г. акциите на „Софарма” АД са включени с най-голяма тежест (40%) в Erste Bank Bulgaria Basket сертификат, който се търгува в евро на борсите във Виена и Щутгард.


VІ. Информация относно програмата за прилагане на международно признатите стандарти за добро корпоративно управление по чл.94, ал.2, т.3 ЗППЦК – Приложение към годишните финансови отчети.
VІІ. Информация изисквана по реда на чл.187д и 247 от ТЗ

По чл.187д - Дружеството няма придобити и прехвърлени през годината собствени акции

По чл.247

1. Изплатени възнаграждения за 2006г. на Съвета на Директорите на „Софарма” АД:

1.Огнян Донев 84 000 лв.

2.Весела Стоева 84 000 лв.

3.Огнян Палавеев 84 000 лв.

4.Александър Тодоров 84 000 лв.

5.Андрей Брешков 84 000 лв.


2.Придобити, притежавани и прехвърлени от членовете на съвета акции и облигации на дружеството:


Член на съвета на директорите

Притежавани акции към 31.12.2005г.

Притежавани акции към 31.12.2006г.

Огнян Донев

80 781

287 574

Александър Тодоров

32 611

30 146

Огнян Палавеев

13 417

35 792

Андрей Брешков

500

6 925

В резултат на проведеното на 29.09.2006г. извънредно Общо събрание на акционерите на „Софарма” АД, капиталът на дружеството се увеличи от 66млн.лв. на 132млн.лв. Акциите на всички акционери се увеличиха двойно.


3.Уставът на „Софарма” АД не предвижда ограничения за правото на членовете на съвета на директорите да придобиват акции и облигации на дружеството.
4.Участие на членовете на Съвета на директорите в други дружества

1. Огнян Иванов Донев участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества

1.1. „Елфарма” АД, ИН 130299513, с адрес на управление в гр. София, ул. Илиенско шосе” 16, рег. по ф.д. № 7545/2000 г. по описа на СГС – Член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор.

1.2. „Софарма трейдинг 2006” АД, ИН 131451810с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 8094/2005 на СГС – Председател на СД.

1.3. „София” АД, ИН 831915121, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 476/1989 г. по описа на СГС – Председател на НС

1.4. НИХФИ АД, ИН 121421815, със седалище и адрес на упрвление в гр. София, бул. „Климент Охридски” №3, рег. по ф.д. № 18783/1991 год. на СГС – Председател на СД

1.5. „Унифарм” АД, ИН 831537465, с адрес на управление в гр. София, ул. „Трайко Станоев” № 3, рег. по ф.д. № 3685/1994 г. по описа на СГС – Председател на СД.

1.6. „София информ” АД, ИН 121303553, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 14349/1996 по описа на СГС - Председател на НС.

1.7. „Електрострой 98” АД, ИН 121694013, с адрес на управление в гр. София, ул. „Позитано” № 12, рег. по ф.д. № 4429/1998 г. по описа на СГС - Член на НС.

1.8. „ОГ Интернационал” ООД, ИН 121372478, с адрес на управление в гр. София, бул. „Черни връх” № 20Б, рег по ф.д. № 3380/1997 г. по описа на СГС – съдружник и Управител.

1.9. „Фармахим холдинг” ЕАД, ИН 121094178, със седалище и адрес на управление в гр. София, ул. «Илиенско шосе» 16, ф.д. № 2616/1989 по описа на СГС. „Софарма” АД притежава 100 % от капитала на дружеството – Председател на СД

1.10. „Калиман – РТ” АД, ИН 121120513, с адрес на управление в гр. София, ул. „Илиенско шосе” № 16, рег. по ф.д. № 107/1991 г. по описа на СГС - Председател на СД

1.11. „Фининвест холдинг” АД, ИН 831065071, с адрес на управление в гр. София, пл. „България” № 1, рег. по ф.д. № 19019/1993 г. по описа на СГС – Член на СД и Изпълнителен директор

1.12. „Телекомплект” АД, ИН 831643753, с адрес на управление в гр. София, бул. „Тотлебен” № 69-73, рег. по ф. д. № 29401/1992 г. описа на СГС - Председател на НС
2. Весела Любенова Стоева участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества

1.1. „Елфарма” АД, ИН 130299513, с адрес на управление в гр. София, ул. Илиенско шосе” 16, рег. по ф.д. № 7545/2000 г. по описа на СГС – Член на СД

1.2. „Софийски аптеки” АД, ИН 121125321, с адрес на управление в гр. София, ул. „Вихрен” № 34, рег. по ф.д. № 9678/1996 г. по описа на СГС - Член на НС

1.3. „ВЛС” АД, ИН 175082980, с адрес на управление в гр. София, ул. „Алабин” 48, рег. по ф.д. № 5087/2006 г. по описа на СГС – акционер и Зам Председател на СД
3. Александър Димитров Тодоров участва в управителен/ контролен орган или съдружник в следните дружества

1.1. „БКС-Младост 98” АД, ИН 121815774, с адрес на управление в гр. София, жк. „Дружба” 1, бл. 5, вх. Б, рег. по ф.д. № 15839/1998 г. по описа на СГС – Зам. председател на НС

1.2. ЕТ „Интерексим – Александър Тодоров”, ИН 030271491с адрес на управление в гр. София, бул. „Христо Смирненски” № 46А,
4. Андрей Людмилов Брешков участва в управителен/контролен орган или като съдружник в следните дружества:

1. ЕТ „Брешков – Андрей Людмилов”, с адрес на управление в гр. София, ул. „Кайгана” № 58, ИД № 130114943


5. „Унифарм” АД участва в управителен/контролен орган или като съдружник в следните дружества:

1.1. Сдружение на българските фармацевтични производители – член на УС

1.2. Представляващият „Унифарм” АД – Огнян Кирилов Палавеев участва в управлението на „Унифарм 2000” АД, с адрес на управление в гр. София, ул. „Трайко Станоев” № 3, ИН 121629321 – Член на СД
5.Договори по член 240б през 2006г. няма.
VІІІ. Финансови инструменти и управление на финансовия риск.
Финансов риск

Финансовият риск представлява възможните колебания в стойността на финансовите инструменти, паричните потоци или във финансовия резултат, дължащи се на различни фактори, в зависимост от които той се класифицира в конкретни видове, основните от които са изложени към приложенията на финансовия отчет, както и политиката по управлението им.


Финансов лост /ливъридж/

Финансовият риск е свързан с вероятността от неплатежоспособност, а степента на тази категория определя финансовото състояние на предприятието към определен момент.

Един от важните показатели за оценка на финансовия риск е нивото на финансовия лост, което изразява степента на зависимост на чистата печалба на една акция от промените в размера на печалбата преди лихви и данъци. Освен основното си предназначение, тази зависимост отразява косвено и степента на ефективност от инвестиране на заемния капитал.

Стойността на този показател за „Софарма” АД през 2006г. е 1.20, което означава, че при всеки процент промяна в печалбата преди лихви и данъци, при равни други условия, печалбата на една акция ще се променя с 1.20 %. За обективен анализ на този показател е необходима съпоставка на стойностите със средните стойности на представителна група предприятия от същия бранш, но към момента не разполагаме с такава информация за коментар. Имайки предвид високата капиталоемкост на този подотрасъл и особено в условията на преходен период за тази индустрия в България, предвид новите европейски изисквания за адаптация, смятаме, че стойността на показателя не изразява висока степен на риск дори в случай на изменение на печалбата преди данъци в негативна посока.

Гл.счетоводител: Изп.Директор:

/Й.Петкова/ /д.и.н.О.Донев/

Приложение №1

Приложение №2





Каталог: DOCS -> docs -> 2006
docs -> Отчет за периода 1 януари 30 септември 2011 година консолидиран междинен отчет за всеобхватния доход 1
docs -> Решение №286/30. 08. 2012 г., Прот. №18 наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на
docs -> Лекция по Икономическа Наука в памет на Алфред Нобел, 9 декември, 1993 г. I
docs -> Наредба №14 за пожарна безопасност на територията на община казанлък I. Общи положения
docs -> Отчет към 31. 03. 2005 г : " Фармахим Холдинг" еад седалище гр. София, ул "Илиенско шосе"
docs -> Отчет на „софарма ад към 30. 06. 2008 г
docs -> Пожарната безопасност и защита на населението
2006 -> I. Дъщерни предприятия на “Софарма” ад, включени в предварителния консолидирания отчет към 31. 12. 2006 г : “
2006 -> I. Дъщерни предприятия на “Софарма” ад, включени в консолидирания отчет към 30. 06. 2006 г : “


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница