Комисията разглежда използването на скенери за целите на сигурността по летищата от есДата24.07.2016
Размер29.41 Kb.


IP/10/740

Брюксел, 15 юни 2010 г.Комисията разглежда използването на скенери за целите на сигурността по летищата от ЕС

По молба на Европейския парламент и на държавите-членки Европейската комисия публикува днес съобщение като оценка на използването на скенери за целите на сигурността по летищата от ЕС. След опита на терористи да използват експлозиви в полета Амстердам—Детройт на 25 декември 2009 година скенери за целите на сигурността все повече се използват и продължават да се изпробват в няколко държави-членки на ЕС, между които Обединеното кралство, Нидерландия, Франция и Италия. Скенерите за целите на сигурността сами по себе си понастоящем попадат извън приложното поле на регламентите на ЕС по отношение на авиационната сигурност — в различни държави-членки съществува разнородна регулация. Публикуваният днес доклад изтъква, че този метод на сканиране предлага реална възможност за засилване на сигурността на пътниците. Комисията одобрява подход на ниво ЕС, който да гарантира, че когато държавите-членки решават да използват скенери за целите на сигурността, тяхното въвеждане и използване се основава на общоприети стандарти, изискващи базови показатели за откриване, както и да осигури хармонизирано ниво на спазване на европейските основни права и здравни разпоредби. Тя ще потърси становищата на Европейския парламент и на Съвета с оглед на фактологията, събрана в доклада.

Заместник-председателят на Европейската комисия Siim Kallas, отговарящ за транспорта, заяви: „Скенерите за целите на сигурността се използват от все повече държави-членки на ЕС, но в момента използването им попада извън приложното поле на нормативната уредба на ЕС, така че държавите-членки ги използват по различен начин. Скенерите за целите на сигурността не са панацея, но предлагат реална възможност за допълнително засилване на сигурността на пътниците. Всяка държава-членка ще реши дали да разреши използването на скенери на националните си летища. Това ще остане непроменено. На местата, където обаче се използва тази технология на сканиране, това трябва да става в рамките на валидни за целия ЕС стандарти за способност на откриване, както и спазване на здравните разпоредби на ЕС и основните права.“

Въпроси относно използването на скенери за целите на сигурността възникнаха поради сериозен инцидент, случил се по време на полет NW 253 от Амстердам до Детройт на 25 декември 2009 година, когато терорист се опита да използва експлозиви, скрити по тялото му, които не бяха открити от детекторите за метал. По молба на Европейския парламент и на държавите-членки Европейската комисия прие днес доклада си относно употребата на скенери за целите на сигурността по летищата в ЕС. Докладът прави оценка на въздействието на този метод на сканиране по отношение на ефективността на откриване и спазването на основните права и опазването на здравето.

Докладът стига до заключение, че може да се смята, че скенерите за целите на сигурността предлагат надежден и ефективен метод на сканиране, който открива метални и неметални предмети, носени от дадено лице. Освен това би било възможно да се решат проблемите относно здравето и основните права, които бяха повдигнати, при условие, че скенерите се използват по подходящ начин.

Няколко държави-членки на ЕС вече въвеждат скенери за целите на сигурността по летищата си, като използват разнообразни технологии и установяват разнообразни оперативни условия за използването им. Това доведе до различие в правилата, използвани на територията на Европейския съюз.

Комисията одобрява общоевропейски подход при скенерите за целите на сигурността, който да гарантира, че когато държавите-членки решават да използват скенери за целите на сигурността, тяхното въвеждане и използване се основава на общоприети стандарти, изискващи базови показатели за откриване и в същото време съдържа гаранции за осигуряване на спазване на европейските основни права и здравните разпоредби.

Скенерите за целите на сигурността представляват възможно решение, което да се доразработи с цел укрепване на европейската рамка за авиационна сигурност и едновременно с това улеснение за пътниците. Международното сътрудничество, технологиите и засиленото профилиране представляват еднакво полезни средства, които могат да се използват за гарантиране на сигурността на гражданите.

Комисията предава въпросния доклад на Съвета и на Европейския парламент. В съответствие с резултата от дискусиите тя може да представи предложения за правна рамка на ЕС за използването на скенери за целите на сигурността по летищата на ЕС.http://ec.europa.eu/transport/air/security/security_en.htm


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница