Осигурителен доход и здравноосигурителни вноски за чуждестранните студенти – редовно обучение до навършване на 26-годишна възраст и докторантите на редовно обучениеДата17.10.2018
Размер145.5 Kb.


ФИШ IІ.4.12


ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД и ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ за чуждестранните студенти – редовно обучение до навършване на 26-годишна възраст и докторантиТЕ НА РЕДОВНО ОБУЧЕНИЕ, приети във висши училища и научни организации у нас по реда на Постановление на Министерски съвет № 103 от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и Постановление на Министерски съвет № 228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България

В кръга на задължително осигурените лица по чл. 33 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) са включени и чуждестранните студенти и докторанти, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас по реда на Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и Постановление на Министерския съвет № 228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България.

Режимът на здравно осигуряване на този кръг лица е определен в разпоредбата на чл. 40, ал. 3, т. 3 от ЗЗО.

Съгласно чл. 40, ал. 3, т. 3 от ЗЗО чуждестранните студенти и докторанти, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас по реда на Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и Постановление на Министерския съвет № 228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България се осигуряват за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени на друго основание по ЗЗО.чуждестранните студенти и докторанти, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас по реда на:

  • Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и

  • Постановление на Министерския съвет № 228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България

доход, върху който се внасят вноските:
55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица – 231 лв. за 2016 г.

Вноските са за сметка на държавния бюджет в размера, определен със ЗБНЗОК за 2016 г. - 8 на стоЗа тези лица вноската се определя върху 55 на сто от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица по чл. 9, ал. 1, т. 2, буква „а” от ЗБДОО за 2016 г. - 231 лв. за 2016 г.
внимание


Разпоредбата обхваща студентите и докторантите, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас само по реда на горепосочените постановления.За лицата, учащи се във висши училища и научни организации у нас, които имат доходи, върху които се дължат здравноосигурителни вноски на друго основание по чл. 40, ал. 1 от ЗЗО (от трудова дейност, получават парични обезщетения за временна неработоспособност, обезщетения за безработица, пенсия и др.), здравноосигурителните вноски не са за сметка на държавния бюджет.За да подлежат на здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, чуждестранните студенти, приети по реда на тези постановления, трябва да отговарят на следните условия:

  • да са приети в редовна форма на обучение;

  • да не подлежат на здравно осигуряване на друго основание по чл. 40, ал. 1 от ЗЗО;

  • да не са навършили 26-годишна възраст.


За да подлежат на здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, чуждестранните докторанти, приети по реда на тези постановления трябва да отговарят на следните условия:

  • да са приети в редовна форма на обучение във висши училища и научни организации у нас;

  • да не подлежат на здравно осигуряване на друго основание по чл. 40, ал. 1 от ЗЗО.


Докторантите подлежат на осигуряване по този ред независимо от възрастта.
Пример:

Лице, македонска гражданка на 27 годишна възраст със статут на продължително пребиваваща в страната е приета за студент - редовно обучение по реда на Постановление на Министерския съвет № 228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България. Лицето попада в кръга на задължително осигурените в НЗОК (по аргумент на чл. 33, ал. 1, т. 5 от ЗЗО), но не се осигурява за сметка на държавния бюджет, тъй като не отговаря на едно от условията, определени в чл. 40, ал. 3, т. 3 от ЗЗО, а именно да не е навършило 26-годишна възраст. За съответния период лицето се осигурява на друго основание по ЗЗО, тъй като попада в кръга на задължително осигурените в НЗОК лица.НАРЪЧНИК ПО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СОЦИАЛНО И ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ И ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ПРИ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА РАБОТОДАТЕЛЯ, 2016Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница