Правила на груповото състезание в състезанието могат да участват отборите, състоящи се от трима или повече участнициДата18.12.2018
Размер103.02 Kb.
ТипПравила


Bulgaria
v3

Правила на груповото състезание

 1. В състезанието могат да участват отборите, състоящи се от трима или повече участници

 2. На всеки отбор ще бъдат дадени 5 задачи, които трябва да бъдат решени в рамките на 60 минути

 3. Резултатът на отбора се формира като сума от получените точки на всички задачи. Максималният възможен резултат на всяка от тях е 20 точки. Отборът може да получи допълнителни точки, ако предаде решенията си на всички 5 задачи преди края на дадените 60 минтуи, а също така, точки могат да бъдат отнемани, ако се използва повече време, по следните правила:

 4. Ако в момента на предаване на решенията на задачите остават n на брой цели минути до края на предоставеното време, то общият резултат на отбора се умножава по коефициент:

k = 1 + n/100,

т.е. отборът повишава резултата си с 1% за всяка минута по – малко, която е използвал.
 1. Ако в момента на предаване на решенията на задачите са изминали n на брой цели минути след края на предоставеното време, то общият резултат на отбора се умножава по коефициент:

k = 1 - n/100,

т.е. отборът намалява резултата си с 1% за всяка минута просрочено време, която е използвал. 1. Отборът с най – висок резултат печели състезанието.

 2. На всеки участник от спечелилия отбор ще бъде дадена награда и златен медал за отборното състезание

Допълнителни инструкции

 1. Можете да решавате задачите в произволен ред, като всеки участник може да работи по всяка задача сам или заедно с други членове на отбора.

 2. Предайте решенията си, когато сте приключили работата си по всички задачи.

 3. Отбор, състоящ се от участници от повече от една страна, получава задачите, преведени на всички езици, но трябва да бъде предаден само един вариант на отговорите.

 4. За въпрос 1, отбележете Вашия отговор на дадената Ви карта. За въпрос 3, отбележете своите отговори на листа с въпросите на подходящите места. За въпроси 2 и 4, моля използвайте дадените Ви бланки за отговори. Отговорът на въпрос 5, отбележете на картата.

Отборно състезание
 1. Съзвездия

Ян Хевелий (1611-1687) въвежда 11 нови съзвездия на небето. Международният астрономически съюз (IAU) е утвърдил 7 от тях през 1928г.:
Означение на IAU

Латинско име

Превод

Екваториални координати на центъра на съзвездието

Ректасцензия

Деклинация

1

CVn

Canes Venatici

Ловджийски кучета

13h00m

+40°

2

Lac

Lacerta

Гущер

22h30m

+46°

3

LMi

Leo Minor

Малък лъв

10h10m

+32°

4

Lyn

Lynx

Рис

8h00m

+48°

5

Sct

Scutum

Щит

18h40m

-10°

6

Sex

Sextans

Секстант

10h15m

-3°

7

Vul

Vulpecula

Лисичка

20h15m

+24° 1. Отбележете ясно всяко от изброените съзвездия, върху приложената карта, с точка, използвайки името му според IAU или неговия номер от таблицата.

 2. На същата карта, ясно отбележете (използвайки кръст или стрелка) местоположението на 13 обекта от каталога на Месие, означавайки номера им в този каталог по следния начин „М хх” за всеки един от тях.

Картата се отнася за епоха J2000.0 и е в полярна проекция, като мащабът й по деклинация е линеен. В нея са включени всички звезди по – ярки от 5-та звездна величина.

 1. Oрбитално движение

Н

направление

към наблюдателяM
а диаграмата по – долу е представена орбитата на физически двойна звезда:

посока на

движение на

звездата m

Звезда с маса m обикаля около звезда с маса М, в показаната посока, като m<

А) Намерете частта от елипсата в която ъгловата скорост ω на звездата m е по – малка от средата си стойност <ω> и я означете максимално точно на дадената Ви диаграма в бланката за отговори.Забележка: Моментната ъглова скорост на звездата с маса m е равна на нейната средна стойност <ω>, когато разстоянието между звездите е r = (a.b)1/2, където a и b са полуосите на орбитата.

Означете точките по орбитата на звездата в които за наблюдателя:

В) тангенциалната скорост (перпендикулярна на лъча на зрение) е екстремална: vt max и vt min .

С) лъчевата скорост (успоредна на лъча на зрение) е екстремална: vr max и vr min .

Вие можете да използвате само едната или и двете диаграми на бланката за отговори, за да представите отговорите си.

Б

ланка за отговори на задача 2:


Бланка за отговори на задача 2:
 1. Идентифициране на компонентите на телескоп

А) Разгледайте снимките на телескопа и поставете буквите, съответстващи на неговите компоненти. Вашия отговор запишете в таблицата:

Име на компонент

Буква

Точки

(пример) Статив

М

0

 1. Противотежест 1. Скала по ректасцензия 1. Скала по деклинация 1. Винт за застопоряване по ректасцензия 1. Винт за застопоряване по деклинация 1. Скала за географската ширина 1. Търсач 1. Тръба за фокусиране 1. Винт за фокусиране 1. Окуляр 1. Деклинационна ос 1. Полярна ос 1. Механизъм за фино движение по ректасцензия 1. Механизъм за фино движение по деклинация 1. Диагонално огледало 1. Винт за настройка по азимут 1. Винтове за настройване на височината на монтировката 1. Винт за застопоряване на тубуса на телескопа към монтировката 1. Нивелир 1. Осветител на окулярния кръст


В) Заградете с кръгче верния отговор на всеки от въпросите:


21.Тип на монтировката:

a. Вилка b. Паралактична c. Добсънова алт-азимутална d. Германска екваториална.

22.Оптична система:

a. Нютон b. Касегрен c. Кеплерова d. Галилеова.

23. Диаметър на обектива е:

a. 60 mm b. 80 mm c. 90 mm d. 100 mm

и фокусното му разстояние е:

a. 400 mm b. 500 mm c. 600 mm d. 800 mm.

24. Фокусното разстояние на окуляра е:

a. 4 mm b. 6 mm c. 12,5 mm d. 25 mm.

25. Ако използваме телескопа за визуално наблюдение на небето, то изображението, което ще получим от търсача е:

a. нормално b. завъртяно на 180° c. обърнато по едната ос d. завъртяно на 90°.

26. Ако използваме телескопа за визуално наблюдение на небето, но с диагонално огледало, то изображението, което ще получим е:

a. нормално b. завъртяно на 180° c. обърнато по едната ос d. завъртяно на 90°.

С) Намерете теоретично следните параметри на телескопа:

27. Увеличение:_______________________________________________________

28. Светлосила:_______________________________________________________

29. Разделителна способност (в дъгови секунди):__________________________________________________________________

30. Гранична звездна величина:__________________________________________
 1. Минимум на затъмнително - двойна звезда

На фигурата е показан вторичният минимум на кривата на блясъка (с въведени боломтетрични поправки) на затъмнително – двойна звезда. Разликата между звездни величини е m1,Bol - m0,Bol = 0,33m.

Също така, от спектроскопични наблюдения се знае, че звезда с по – малък радиус се затъмнява от по – голямата звезда по време на вторичния минимум (понеже тогава се наблюдава само един звезден спектър).

Намерете промяната в блясъка на тази двойна система по време на главния минимум и начертайте формата на кривата на блясъка тогава, използвайки същия мащаб като на вторичния минимум. Означете на графиката съответните параметри.

Използвайте бланката за отговори (един празен лист и един лист за крива на блясъка) за Вашия краен отговор.

Можете да считате, че затъмненията са централни, а двете звезди са сферични с постоянна яркост на повърхността и разстоянието между тях не се променя.


m0,Bolm1,Bol

m

t

d

D

Б
m0,Bolm1,Bol

m

t

d

D
ланка за отговори на задача 4:


Бланка за отговори на задача 4: 1. През нощта

Околополюсните звезди описват пълен кръг около небесния полюс за 24 часа. Това може да се използва за направата на просто устроен часовник.

Разполагате с празна карта, с подвижен пръстен, а също и с прозрачна лента с кръгче по средата. Ако картата има подходяща скала, прозрачната лента е закрепена към нея, както е показано на диаграмата по –долу и Полярната звезда е видима в централния кръг, тогава положението на звездата Кохаб (β UMi) на вътрешния ръб на пръстена ще показва текущото време.

.


И
зработете и отбележете на картата подходящи вътрешна и външна скала, така че за наблюдател в Катовице, за всяка нощ от годината, страната на циферблата, отбелязана с “UT” да може да бъде използвана за намиране на текущото универсално време, а другата страна, отбелязана със “ST” да може да бъде използвана за намиране на текущото местно звездно време.

На 27-ми август в Катовице долната кулминация на Полярната звезда е в 05:15 по Източноевропейско лятно време (UT+2). Координатите на Кохаб (β UMi) са: α = 14h 51m, δ = +74,2°.Забележки:

 • Върху празната карта е отбелязана линия, която трябва да остава хоризонтална, докато уредът се използва.

 • Прозрачната лента да бъде прикрепена по – късно, след като завършите и предадете картата. Засега, я оставете настрана така и не използвайте, докато изработвате скалата.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница