Пресклипинг 7 февруари 2017, вторникДата05.02.2018
Размер55.1 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

7 февруари 2017, вторник
www.news.bg, 06.02.2017 г.

https://news.bg/health/ot-pravniya-haos-v-mz-tragvat-problemite-kategorichen-semerdzhiev.html
От правния хаос в МЗ тръгват проблемите, категоричен Семерджиев
31 нормативни акта на Здравното министерство са оспорени в съда, заяви в студиото на bTV служебният здравен министър Илко Семерджиев. Това е правен хаос, от нормативните тръгват и останалите проблеми в здравната система, категоричен е той.

Като стъпки в своето управление Семерджиев вижда първо възстановяване на договорното начало със Здравната каса (НЗОК) за подписване на Националния рамков договор (НРД), с който ще се определят предвидими лимити, достъп и качество на медицинска помощ.

Ще продължа усилията по отношение на Спешната помощ, зарече се служебният министър. Той каза, че ще продължи и централизирания електронен търг за лекарства, в който ще има сериозни поправки. Там е заложено да останат цени, постигнати през определен период, въпреки падането им на пазара.

Неколкократно, както и през последните дни, Семерджиев повтори, че до сега не е имало листа на чакащите, а вече има такава и в нея са около 3500 пациенти. Има драстичен проблем със здравните индикатори - увеличаване на общата смъртност. Пръстовият отпечатък за прием в болници е незаконен. Очаква се 5-членката на ВАС да се произнесе отрицателно. Министър Москов твърдеше, че е спестявал, а само през ноември разходите са увеличени. Надзорът на касата е решил да намали лимита на болниците, което остави 72 млн. дефицит за началото на 2017 година, заяви служебният здравен министър.

Той обеща, че тази седмица ще се срещне с 6-те заинтересовани страни, за да се отмени пръстовия идентификатор и определи случващото се като злоупотреба с власт - самоуправство.

Според Семерджиев, това, което предстои, е въвеждане на електронна здравна карта. Работата по тази система не е започнала. Ще има работна група за изработване на концепция, после за остойностяването й.

Текат разговори за просрочени търгове. Търгът за ваксините е трябвало да се насрочи още през октомври, а е направено с 4 месеца закъснение. "Ще се справим и ще наваксаме пропуснатите дни. Не бих искал да тълкувам това решение, но е административна безпомощност", каза Семерджиев.

Той определи като: "празни приказки" думите на предшественика си на поста Петър Москов, че се борил с лобитата и е спестил пари.

За уволнените от Москов директори на болниците "Света Анна" и "Свети Иван Рилски", Семерджиев заяви, че след смяната на успешните директори, дълговете на болниците са нараснарли с 3 и с 4 пъти и даде пример. През 2014 г. болница "Св. Иван Рилски" е имала 3 млн. задължения, през 2016 г. те са станали 16 млн. лева. "Св. Анна" е била с 5 млн. лева дълг, които се превърнали в 14 млн., обясни Семерджиев. "Той (Москов - б.р.) не само уволни хората, даде ги и на прокурор", каза служебният министър и заяви, че прокуратурата е доказала невинността на уволнените директори.

В коментар на думите на Петър Москов, че пръстовият идентификатор не струвал нищо на гражданите, а здравната карта ни струвала около 18 лева, Семерджиев каза, че това е демонстрация на неговия изказ - той говори за евентуални преразходи в евентуално бъдещо време.

По отношение на пръстовия идентификатор, Семерджиев заяви: "пръстът ви не може да удостовери нищо, здравната карта може да покаже медицинска история. Болниците бяха принудени да купуват над 10 такива скенера, НЗОК беше принудена да похарчи пари за софтуер. Слава Богу, че не са много средства - над 400 хил. лева", заяви той.

За уволнението на подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева, Семерджиев заяви, че това е възстановяване на справедливостта. Припомняме, тя бе съветник на министър Москов и бе назначена на този пост през 2015 г., когато Димитър Петров напусна НЗОК. Като причина за оттеглянето си Петров тогава посочи политиките за лекарствата и болниците, които здравното ведомство се опитвало да налага на Касата.

Семерджиев обори думите на Москов, че отстъпките от фармацевтичните компании преди били 2,5 млн. лева, а сега са 137 млн. лева, с данни, в които става ясно, че има не спестяване на разходи, а увеличаване на дългове.

"Разходите са повече от приходите. Лошо управление, буквално. Това е предизборно говорене, този човек трябва да отговаря на въпроси. Москов назначава политическите си съветници за подуправители на Касата", коментира Семерджиев нападките за връщането на д-р Димитър Петров в Здравната каса.

Снимка - без текст

www.zdrave.net, 06.02.2017 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/atanas-kundurdzhiev-galin-kamenov-vlizat-nadzora-60196

Атанас Кундурджиев и Галин Каменов влизат в надзора на НЗОК

Двамата от заместниците на здравния министър - Атанас Кундурджиев и Галин Каменов ще са новите представители на МЗ в Надзорния съвет на НЗОК. Това стана ясно от интервю на служебния вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев пред bTV.

Атанас Кундурджиев е началник на нефрологичното отделение в клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От 2014 г. досега участва в Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска“. В периода 2000-2001 г. е заместник-министър на здравеопазването. Завършва Медицинска академия – София, и има специализации по вътрешни болести, кардиология и нефрология, както и докторска степен от МУ – София.

От 2000 г. до 2001 г. Галин Каменов е бил заместник-министър на здравеопазването, след което става директор на РИОКОЗ – Софийска област. От 2011 г. до момента е главен секретар на РЗИ – Софийска област. Завършил е медицина в МУ – София, след което специализира „Епидемиология“ във ВМА и в МУ. Бил е заместник-началник на Центъра по военна епидемиология и хигиена към ВМА.

Двамата ще заемат постовете на Ваньо Шарков и Бойко Пенков. По информация на Центъра за защита правата в здравеопазването Шарков е бил назначен без конкурс за директор на дирекция Контрол на медицинските дейности в Изпълнителна агенция медицински одит (ИАМО).
07.02.2017 г., с. 4

Пациенти с петиция за забрана на реекспорта на жизненоважни лекарства

Аида Ованес

През изминалите 2 години пациентите, които ползват жизнено важни медикаменти като инсулин, биологични препарати, нискомолекулни хепарини и др., са в непрекъснат риск да останат без лечение. Причината е реекспортът на тези лекарствени средства. Това пишат в петиция, публикувана на сайта peticiq.com, от сдружение "Диабет и предиабет" до министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и омбудсмана. Засега петицията е подписана от близо 300 души.

Около 9 хил. пациенти във фейсбук групи са принудени да се молят за инсулини на другите диабетици. На лечение с инсулин са над 75 души, повечето от които нямат достъп до социални мрежи и животът им е оставен на произвола на съдбата и на случайността, пише в обръщението.

Жертва на паралелния износ са и биологичните препарати за лечение на ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и други ревматоидни заболявания, които са около 4500, както и нискомолекулните хепаринови препарати, които са евтини, но жизненоважни за бременните с тромбофилия. Отчаяни пациенти купуват медикаментите си от Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, но може да купят фалшив или негоден медикамент.

Пациентите подчертават, че замяната на един инсулин с друг или на биологичните препарати не е лесно и бързо, поради което се поставя в риск животът на болните. Затова призоват институциите да намерят механизъм и да осигурят наличието на жизненоважните медикаменти в аптечната мрежа.

www.dariknews.bg, 06.02.2017 г.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vanio-sharkov-naznachen-za-shef-v-medicinski-odit-bez-konkurs-tvyrdi-npo-2001597

Ваньо Шарков назначен за шеф в "Медицински одит" без конкурс, твърди НПО

Бившият заместник здравен министър д-р Ваньо Шарков, който освободи поста с встъпването в длъжност на служебното правителство, е назначен в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, която извършва проверки и търси нарушения в сферата на здравеопазването.

Шарков е назначен за директор на дирекция „Контрол на медицинските дейности”, информират от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От неправителствената организация твърдят, че Шарков е бил назначен без конкурс, въпреки че длъжността изисква осъществяването на подобен.

След като д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и д-р Адам Персенски освободиха постовете си като заместник-министри на здравеопазването, настоящият служебен министър д-р Илко Семерджиев назначи на тяхно място д-р Атанас Кундурджиев и д-р Галин Каменов, които изпълняваха същата длъжност и по време на първия мандат на Семерджиев като здравен министър в правителството на Иван Костов.

Снимка - без текст


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница