Пресклипинг: „Здравеопазване” 26. 09. 2014



Дата24.07.2016
Размер343.73 Kb.
#3118
Пресклипинг: „Здравеопазване”
26.09.2014



Здравният министър д-р Мирослав Ненков предлага:

Държавата да поеме редките и скъпи терапии

Диана Тенчева
Скъпоструващото лечение като терапията срещу редките заболявания да премине под шапката на държавата, т.е. под отговорността на Министерството на здравеопазването (МЗ). Това предложи вчера здравният министър д-р Мирослав Ненков. Същата идея през миналото лято даде тогавашният управител на НЗОК д-р Пламен Цеков, днес тя се подкрепя от наследничката му д-р Румяна Тодорова и от лекарския съюз.

"Лекарствата срещу редките болести са страшно скъпа терапия. Но структура в МЗ може да оценява всеки конкретен случай и да помага на нуждаещите се, вместо да се говори за ограничения", смята министърът. Повод за коментара му бе отхвърленото вчера предложение от надзорния съвет на НЗОК да се наложи мораториум върху плащането на нови медикаменти през 2015 г.

"Ресурсът на касата е недостатъчен, а непрекъснато на гърба й се "качват" нови болници, нови клинични пътеки, нови лекарства. В един момент тя няма да издържи и тогава проблем ще имат абсолютно всички пациенти", заяви Ненков. До 2011 г. лечението на редките заболявания бе покривано от МЗ (през т.г. за него НЗОК ще плати около 70 млн. лв.), т.е. то отново може да се върне към ведомството с промяна в закона за бюджета на НЗОК за 2015 г. Вчера надзорът й подкрепи искането на нова актуализация на настоящия бюджет със 100 млн. лв. Тя ще бъде разгледана от новия парламент.

Кризата с 6-валентната ваксина ще се овладее до средата на октомври, обеща д-р Ненков. Новородените ще се имунизират с 4-валентната, а с промяна в Наредба №15 проблемът ще се реши завинаги. В имунизационния календар ще се запишат заболяванията, срещу които ще се ваксинират децата, а няма да се посочват конкретните видове одобрени ваксини.


Временно спира реимунизацията на 6-годишните, но това нямало да е фатално.
Сменят 1/6 от линейките
Здравното министерство ще купи 61 нови оборудвани линейки за 7,9 млн. лв., с което ще подмени 1/6 от автопарка на Спешната помощ у нас. Проверката в столичния филиал не е показала нарушения, няма и чиновници, които да вземат повече от лекарите там. Изключение прави само главният счетоводител.
50 млн. лв. за болнична помощ
Здравната каса ще поиска 100 млн. лв. от бюджета, обяви зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. От тях 50 млн. лв. са само за болнична помощ.



НЗОК поиска 100 млн. лв. за актуализация на бюджета си

Елена Несторова
Бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран със 100 млн. лв., поиска вчера надзорният съвет на здравната каса. Първоначално касата искаше 117 млн. лв. Половината от предвидените средства ще отидат за болнична помощ, 25 млн. лв. ще са за лекарства за домашно лечение на хронично болните, 15 млн. лв. - за онколекарства, и 10 млн. лв. - за медицински изделия. Парите от актуализацията няма да бъдат за сметка на държавния бюджет и са остатък от неизразходвани приходи на касата за 2013 г. От институцията обясниха, че това са средства от трансфери на Министерството на здравеопазването за здравноосигурени родилки, от надсъбрани здравни вноски, санкции и др.

И тази година приходите от здравни вноски ще надхвърлят очакваното, стана ясно на надзорния съвет. Очаква се те да са около 70 млн. лв., а не 55 млн. лв., както беше предвидено, съобщи зам. финансовият министър Кирил Ананиев, който е и шеф на надзора. Тези 15 млн. лв. ще допълнят актуализацията почти до първоначално поисканата сума.

Предложението за актуализация беше изпратено още вчера до министъра на здравеопазването, решението за отпускането на парите обаче ще вземе бъдещото Народното събрание. По думите на Ананиев новата актуализация ще е достатъчна на здравната каса да удържи положението до края на годината. "Няма в никакъв случай да лишим пациентите от оказване на медицинска помощ. Ще задълбочим и ще подобрим самата контролна дейност, която по всяка вероятност ще даде ефект върху намаляване на измамите, които се правят", увери той.
МЗ прави спешна проверка за наличните ваксини

Поне до средата на 2015 г. няма да има доставена шествалентна ваксина

Мария Койчева, Елена Несторова
Още в понеделник ще е ясно с колко ваксини за имунизация на най-малките разполага здравното министерство, съобщиха вчера от ведомството. Това се налага, защото се оказа, че за родените след 1 юни няма ваксини, след като нужните шествалентни няма как да бъдат доставени.

Проблемът възникна заради промяна на имунизационния календар, направена от бившия здравен министър Таня Андреева. С промяна от това лято родените след 1 юни бебета т.г. трябва да се имунизират с шествалентна ваксина вместо с досегашната четиривалентна. Андреева обаче го промени, преди да са проведени търгове за закупуване на ваксината и да са сключени договори с доставчици, така че в средата на август стана ясно, че нужните ваксини липсват. Сега се оказва, че те не могат да бъдат доставени до средата на 2015 г., а петвалентни няма, така че най-малките ще се ваксинират с 4-валентна. "Засега има осигурена четиривалентна ваксина плюс хепатит и известни количества петвалентни, които вече, предполагам, са изчерпани. В понеделник ще имаме резултати от всички РЗИ-та каква е ситуацията, колко налични ваксини има към момента. Ще се закупят още четиривалентни ваксини, докато се реши проблемът с пет- или шествалентна и се извърши промяната на имунизационния календар", коментира вчера зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева.

Шествалентна ваксина няма да има поне до средата на другата година. "Сега ситуацията е такава: привидно имаме ваксина, която стои и чака да ни я достави доставчикът, но ние де юре не може да я купим. Правим постъпки да бъде променен отново имунизационният календар, в който няма да се отбелязват колко валентни, а за какви болести ще са ваксините", обясни вчера здравният министър Мирослав Ненков. Причината е, че единствената фирма, изявила желание да доставя ваксината, не отговаря на изискванията. По думите на зам.-министър Лидия Нейчева фирмата е подала документи да влезе в позитивния списък не под формата на предварително напълнена спринцовка, каквото е условието, а на флакон, което автоматично я прави неприложима. От фирмата са заявили, че до средата на 2015 г. няма да могат да доставят ваксината, която се изисква от нея.

Притеснения

По-рано през деня вчера председателят на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев коментира пред "Дарик", че 4-компонентната ваксина не предпазва децата от причинителя хемофилус инфлуенце, който може да доведе до тежки заболявания. Освен това имунизирането с 4-валентна ваксина налага двойно повече убождания заради това, че един път децата се имунизират срещу 4 причинителя и отделно се поставя ваксина срещу Хепатит Б.





Министър Ненков: Скъпите лекарства в отделен бюджет

Силвия Ангелова
Скъпите лекарства за редки болести да се поемат от отделен бюджет на специално създаден за целта фонд или от държавата. Тази идея лансира вчера здравният министър д-р Мирослав Ненков. Става дума за т.нар. медикаменти "сираци", които не се произвеждат масово, тъй като са срещу тежки, но рядко срещани заболявания. Сред тях са такива като болестта на Гоше и Таласемия - Майор.

Ако лекарствата "сираци" се отделят, ще спестят доста пари на Националната здравноосигурителна каса, която сега плаща и за тях. Така общественият фонд няма да бъде товарен с всичко, коментира още д-р Ненков.

Според него това е алтернатива на варианта от догодина касата да ограничи отпускането безплатно или с намаление на скъпи медикаменти, като приоритетно се изписват по-евтини, каквито са генеричните. Така се наричат тези с минал срок на патент, но с не-по-лоши качества от оригиналите. Идеята за мораториум върху скъпите лекарства от 2015 година пък лансираха членове на надзорния съвет. Той може да стане факт, ако надзорниците го одобрят, а парламентът приеме.

Актуализация на бюджета на касата в размер на още 117 млн. лв. ще поиска надзорният й съвет, за да се гарантират плащанията й към болниците и за медикаменти до края на годината, съобщиха от финансовата институция.


Променят Кодекса на труда заради спешните доктори
Кодексът на труда да бъде променен, за да имат възможност лекарите в спешните медицински центрове да работят на 7-часов работен ден и като извънреден труд да получават повече пари. Тази възможност юристи и експерти от Министерството на здравеопазването са обсъждали със свои колеги от Министерството на труда и социалната политика, съобщи здравният министър д-р Мирослав Ненков вчера.

По думите му напълно възможно е специалистите от двете ведомства да формулират конкретни предложения, които да бъдат внесени впоследствие в Народното събрание.

Сега се оказва, че спешните лекари няма да получават повече пари, ако преминат на 7-часов работен ден, както се смяташе първоначално, обясни министър Ненков.

Кодексът на труда предвижда хора, които са на намален работен ден, да могат да полагат извънредно не повече от един час.

Така се проваля първоначалното намерение спешните лекари да минат на 7-часов работен ден, за да може всичко отработено отгоре в рамките на 12-часово дежурство да им се плаща като допълнителен труд, поясниха експерти.

Тази идея беше лансирана от бившият и.д. шеф на Центъра за спешна помощ в София-град д-р Александър Златанов като възможност за по-добро заплащане на медиците.


Медицинският прие 1433-ма студенти
1433-ма студенти са приети в Медицинския университет - София, в редовна форма на обучение. Това съобщи заместник-ректорът по учебната дейност проф. Каролина Любомирова, цитирана от БНР.

“Има лек спад на кандидатите заради демографския срив, но като цяло има интерес към медицината", обясни тя. Любомирова добави още, че над 30% от завършващите имат желание да специализират в чужбина.

Най-желаните специалности в Медицинския са акушерство и гинекология, гастроентерология и ендокринология. “Вече има повече желаещи за дефицитната специалност анестезиология. По-малко кандидати има да специализират вирусология, клинична токсикология, патология", каза още зам.-ректорът. Според нея трябва да се увеличи броят на специализациите по държавна поръчка.

“Трябва да се променят правилата за специализация у нас, както е в чужбина - не студентът да си плаща специализацията и да взема минимална работна заплата", каза от своя страна Георги Галев, който е студент в Медицинския университет в София и е един от топ 20 на приетите в учебното заведение през 2012 година.

Според него при сегашните условия на специализация младите лекари няма да останат в България.
Джипита не щат да лекуват бежанците

Набират гинеколози и зъболекари за лагерите срещу 14 лв. на час

Георги Христов
Джипита масово отказват да записват в пациентските си листи бежанците от най-големия лагер в страната - този в Харманли, показа проверка на "Монитор". Това ограничава достъпа на имигрантите до специализирана медицинска помощ и на практика такава им се оказва само когато случаят стане спешен.

От 14 лекари в Харманли само трима са се престрашили да запишат бежанци, при това в много скромния размер от общо 29 пациенти. В същото време в лагера в момента има 1100 души, от които над 350 деца.

Причините за това са няколко, уточниха медици от града. На първо място е езиковата бариера, която била голяма пречка за диагностицирането на болния. Друг проблем бил етническото и религиозно различие - жените отказвали да се съблекат пред лекар мъж, а съпрузите им ставали агресивни.

Освен това нямало как да се следи дали предписаното лечение се изпълнява. "При евентуално усложняване на състоянието на болния, контрата ще остане у нас, макар да не сме виновни", оплакват се от харманлийската доболнична помощ. Друга съществена причина е, че листите на малкото местни лекари и сега са препълнени, след като обхващат не само града, а и селата в общината. Ако пациентите им надвишат 2500 души, те по закон са длъжни да наемат втори лекар, което би ограничило доходите им. Освен това джипитата се тревожат, че макар бежанците да са осигурени от държавата сега, това няма да продължи след получаването на статут. Тогава те ще трябва да се грижат за осигуровките си сами, което било под съмнение заради крайното им нежелание да търсят и започнат работа.

В резултат на тази ситуация медицинското обслужване на настанените в харманлийския лагер е постоянен проблем. Една от само двете линейки за общината почти винаги е ангажирана със спешни случаи на бежанците. Липсват обаче специалисти, които да следят за хронични или обострени здравословни проблеми, които с времето се задълбочават. Такъв е случаят с 50-годишен сириец с диабет, който в резултат на усложнения

получил и кардиологични проблеми и възпаление на очния нерв. След като състоянието му станало твърде сериозно, се наложило мъжът да бъде изпратен за лечение в болница в София.

Положението с медицинските грижи в лагера бе закърпено за няколко месеца от "Лекари без граница", които бяха пратили 4-ма медици, но техният мандат приключи още през пролетта. В момента ръководството на лагера е наело на граждански договор лекар педиатър, медсестра и фелдшер. Техните грижи обаче са крайно недостатъчни, а и те не могат да издават направления.

За да реши проблемът с медицинските грижи в центровете за настаняване, Държавната агенция за бежанците е обявила обществена поръчка за набиране на специалисти. Търсят се гинеколози, психолози, зъболекари, доктори за "вътрешни болести" или "обща медицина" с обявено заплащане 14 лв. на час. Набират се и медицински сестри за 6 лв. на час.

Отделно агенцията организира профилактични прегледи на всички над 300 свои служители, които работят с бежанците.



1,36 медсестри на 1 лекар, средната им възраст - 50 г.

Всеки 3-и ученик пуши, всеки 10-и пие редовно

Кристина Кръстева
Средната осигуреност с лекари на 1000 души у нас е 3,7, а с медицински сестри - 4,7 на хиляда, или на един лекар се пада 1,36 помощнички. Това бе отчетено в доклад на петия конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ), който се проведе преди дни в Охрид и на който президентът д-р Андрей Кехайов посрещна шефката на Постоянния комитет на европейските лекари, чийто член е и ЮЕМФ, д-р Катрин Фелдстед и председателите на лекарските съюзи на 15 страни от региона.

51 г. е средната възраст на работещите в здравеопазването, което е предупреждение за вълна на пенсиониращите се от сектора през следващите 10-15 г.

В съчетание с постоянно растящия дял на напускащите страната ни лекари проблемът е наистина сериозен. Дефицитът вече се усеща - цели области са лишени от специалисти с определен профил.

Повече от 500 лекари напускат страната всяка година

При необходими около 55 000 професионалисти по здравни грижи в България работят едва 26 000 медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, като 3000 от тях вече са пенсионери. По данни на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи средно 1000 на година напускат професията, а в най-добрия случай в нея се вливат едва 500 току-що завършили бакалавърската си степен. Средната възраст на оставащите тук медицински сестри е близо 50 г. Да се изработи цялостна, дългосрочна държавна политика по отношение на човешките ресурси в здравеопазването, настояха участниците в конференцията.

Проучване във фейсбук, проведено едновременно в България, Сърбия и Македония, показало, че хората са недоволни от организацията на системата и нивото на здравните грижи, които получават в страната си. Оказало се, че пациентите имат доверие в лекарите си, но са недоволни от отношението и работата на по-низшия медицински персонал Като проблемни са посочени тромавите процедури и недостатъчната защита на личното здравно досие.

Тревожни резултати от изследване представиха от Националния център по обществено здраве върху 3369 ученици на възраст от 14 до 18 г. в областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Ловеч и Русе. То е представително и за момчетата, и за момичетата и е проведено чрез индивидуални разговори и въпросник. Изследването установило, че всеки трети ученик е пушач. 10,7% от момчетата и 4 Д на сто от момичетата пият всеки ден алкохол. Диетата на подрастващите е лоша, а 1/3 от тях са с ниска двигателна активност. Всичко това е предпоставка за появата на хронични болести на по-късен етап. Друго изследване на центъра, проведено върху 2922 деца между 3 и 6 години, пък установило, че родителите на 57,5% пушат вкъщи

Правят го предимно бащите. В 11,9% от случаите цигарите са били навик и на двамата родители включително в месеците преди раждането на детето.


Проф. Милан Миланов:

200% повече българи искат лечение в ЕС за 1 година

Кристина Кръстева
- Професоре, кажете нещо шокиращо за здравната система, което не прозвуча тук и което още не знаем.

- За 1 година с 200 процента са се увеличили желаещите да се лекуват в други страни от ЕС чрез здравната каса. Ако тенденцията се запази, става страшно. Болните ще намаляват, а както е известно, и лекарите намаляват. Кой остава в България?



- Впечатли ме, че в Словения всяка година третата седмица на януари се провежда обучение на лекари за извънредни ситуации.

- Това е спешна медицина, като само част от нея е медицина на бедствията и авариите. И тя е по-скоро организационна подготовка и координация и разпределение на пациентите. Иначе си остава пак спешна медицина, която е огромна - от пъпките и стигаме до инсулта. Нито в България, нито в Югоизточна Европа, чиито представители сега сме се събрали, има определение що е "бедствие и авария". Преди вече 18 г. казах на тогавашния министър на бедствията и авариите ясно определение - това е обмен на енергия между обществото и природата. Независимо каква е енергията - водна, пожар, химическа, масово нахлуване на зараза. От 12 г. се опитвам да наложа термина "сигурност на гражданите", който съществува в Европа, САЩ, Австралия. Тя се осъществява от спешна медицина, полиция, Гражданска защита и пожарна.



- Удостоиха ви с приза "Заслужил лекар" на "Югоизточноевропейския медицински форум" (ЮЕМФ).

- Да, в категория принос за развитието на ЮЕМф. Акад. Владимир Овчаров и директорът на кърджалийската болница - д-р Тодор Черкезов, също бяха наградени, както и шефове на лекарски съюзи и на научни дружества в 15-те държави членки на ЮЕМф. Да не забравяме, че първият с такова отличие е проф. Генчо Начев. В научния комитет на ЮЕМф са все много сериозни лекари - от Казахстан до Чехия, недостижими в специалността си. Ръководи го акад. Овчаров, а не д-р Пешо. И този комитет няма нищо общо с администрацията. Тук сме членове на Българския лекарски съюз, председателите на чешкия, на гръцкия, на грузинския, на сръбския, на украинския лекарски съюз. Бившият шеф на украинския, много добър мой приятел, сега е министър на здравеопазването.


Променят ваксини за бебета - няма внос
Продължават проблемите с доставките на една от ключовите ваксини за бебета, съобщиха джипита вчера.

Кризата се дължи на прехвърлянето на ваксините от здравното министерство към здравната каса и връщането им след това - така министерството не е имало възможност да сключи дългосрочни договори за доставка, обясни здравният министър д-р Мирослав Ненков. Заради липсата на 5-валентна ваксина имунизационният календар е бил променен, за да се използва 6-валентна. фирмата, която спечелила търга, обаче можела да достави препарат, който не фигурира в Позитивния лекарствен списък. Само включени в него медикаменти може да се купуват от касата, министерството и болниците.

МЗ се заело да реши проблема, но докато това стане, личните лекари трябва да използват последните количества 5-валентна ваксина и 4-валентна плюс още една моновалентна. След нова промяна на имунизационния календар ще вписват само заболяването, срещу което се прави имунизацията, но не вида на препарата.

Министър Ненков се противопостави на идеята за мораториум върху новите лекарства, предложена от експерти в здравната каса. Той я нарече "крайна мярка" и предложи за обсъждане държавата чрез структури на МЗ да поеме скъпата терапия. Предложението не бе обсъдено от надзорния съвет на касата вчера, става дума за становище от една от дирекциите на НЗОК, каза шефът на надзора Кирил Ананиев, зам. финансов министър. Той съобщи, че НЗОК иска още 100 млн. лв. актуализация на бюджета си за 2014 г.

Междувременно стана ясно, че проверките в "Пирогов", Националната онкологична болница и университетската болница в Плевен са открили само "дребни нарушения" по думите на д-р Ненков. Той ги назначи в първите дни на мандата си, след като предишният министър д-р Таня Андреева бе подписала заповеди за смяна на директорите на 3-те болници. Откритите нарушения не били повод за уволнения на директорите. Пълните доклади от проверките още не са готови, каза още д-р Ненков.
Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите:

Партиите обещават рамо на вузовете за платеното обучение и франчайзинга

Ректорите обсъдихме исканията си с политиците, подкрепят ни

Ярослава Прохазкова
Проф. Ваньо Митев е роден през 1954 г. в Русе

Завършил е френската езикова гимназия в София, след това Медицинска академия в София

Бил е редовен аспирант. Професор е в Катедрата по биохимия на Медицинския университет в София от 1998 г. - най-младият професор тогава в медицинските среди

Специализирал е във Франция от 1991 до 1994 г. Бил е заместник-декан, заместник-ректор и сега е втори мандат ректор на Медицинския университет в София. Втори мандат е и председател на Съвета на ректорите. Член-кореспондент на БАН от 2012 г.

Учен на годината през 2006-а и 2014-а

Доктор хонорис кауза на 3 чуждестранни и 1 български университет

Почетен гражданин на Русе, Враца, Мизия и Горна Малина

- Проф. Митев, на последното заседание на Съвета на ректорите колегите ви упълномощиха да се срещнете с различните партии преди изборите, за да изложите тезите си. Направихте ли го и какво им казахте?

- Става дума за няколко въпроса, които смятаме за фундаментални. Първият е запазване и разширение на автономията на вузовете. Имаше вариант тя да бъде ограничена с въвеждането на борд, който да се занимава с финансите. Реагирахме остро. Това, което в момента е заложено в стратегията за висше образование, задоволява всички страни. Там е записано, че има настоятелство. Председател по право е ректорът. В настоятелството влизат председателят на Общото събрание, финансист и икономист. Тези хора се избират от Академичния съвет. И министерството на образованието дава човек в настоятелството. Има също от един до трима представители на бизнеса, които също се избират от Академичния съвет. На практика разделение на властта във вуза съществува и в момента. Ректорът е този, който се занимава с мениджмънт. Заместник-ректор се занимава с учебната дейност. Той заедно с деканите на отделните факултети. Второ много важно нещо е, че нямаме право на стопанска дейност. Губим милиони поради тази причина.



- Каква стопанска дейност могат да развиват университетите?

- Моя лаборатория може да проверява гените, както направи Анджелина Джоли например. В полза на пациентите ние може да работим със здравната каса на много по-ниски цени. Този пример е достатъчен, макар че мога да извадя още стотици. Другите университети също имат начини, чрез които биха могли да привличат средства. Просто трябва да ни развържат ръцете. Пречи ни, че не може да развиваме и публично-частно партньорство. Настояваме отдавна да имаме права, подобни на частните университети, да имаме право и на друга структура. Общото събрание пък трябва да взема отношение относно мандатността на ректорите. Не трябва да има рамка. Има депутати с по 7 мандата и се хвалят с това. Какъв е проблемът Общото събрание да взема това решение. Нека ни оставят ние да си управляваме университетите, а държавата да санкционира крайния продукт. И морковът, и тоягата на държавата да е в крайния продукт Ако е добър, да бъде стимулиран. Ако пък е лош -да бъде наказан финансово. По този начин много проблеми ще се оправят сами по себе си.



- А поставихте ли въпроса за начина на финансиране?

- Да, практиката на досегашното финансиране на калпак се оказа недобра, защото много направления започнаха да се откриват в различни университети само и само да се привличат повече студенти, които да привличат субсидия. Съгласни сме с това, което е заложено в сегашната стратегия. Голям процент от субсидията ще бъде давана съобразно рейтинговата система. Тя обаче трябва да стане още по-обективна. Университетите трябва да получават пари, за да съществуват. Оттам нататък най-добрите трябва да получават съответните бонуси. Ако системата, залегнала в стратегията, проработи, ще бъде нещо наистина революционно.



- Какво ви казаха лидерите на различните партии?

- С Лютви Местан многократно сме обсъждали тези въпроси. Познавам го от 15 г. Заедно сме ходили в Турция, за да рекламиране българското висше образование. Този голям приток на турски студенти преди 2-3 години, преди да бъде ограничен изкуствено от турската страна, се дължи на тази предварителна подготовка. Като се има предвид, че той винаги се е занимавал с висше образование, там нямаме никакви проблеми. Имаме пълно сходство в мнението с ДПС. Втората ми среща беше с Михаил Миков. Първо с него говори моят заместник Христо Белоев, който е водач на листата на БСП в Русе, после и аз говорих с него. Изказах голямото си опасение, че миналата година през комисията по образование не мина нито един закон. Платеното мина в последния ден и то беше удължено с една година. Смятам, че БСП ще се коригира. Даже си позволих да му спомена, че ако политиката на БСП в областта на висшето образование се формира от такъв известен колега като Христо Белоев, едва ли ще има търкания между съвета на ректорите и БСП. Имах кратък и категоричен разговор с Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. Той категорично застава зад тезата за автономията на вузовете. Имах много интересна среща с АБВ. Георги Първанов дойде с трима ректори и с още няколко академични лица. В тази партия има силно ректорско присъствие. Там нямаме никакви различия. Имах чувството, че съм на минисъвет на ректорите, очаквам силна подкрепа от АБВ, ако влязат.



- А реформаторите?

- Много интересно протече срещата ми с Мартин Димитров. Първоначално не знаех към кого да се обърна от Реформаторския блок. Това е човекът, който навремето в парламента реагира рязко срещу идеята финансисти да ни управляват вузовете. Негови бяха думите, че това е опит за партийна приватизация на вузовете Той се съгласи с доводите ни за мандатността на ректорите. Казвам го неслучайно, защото навремето имаше едно изказване на Даниел Вълчев в обратната посока. Право да ви кажа, нямам представа кой в Реформаторския блок е упълномощен да се занимава с въпросите на висшето образование. Ако разчитам на Мартин Димитров, нямам никакви опасения. Накрая искам да ви кажа как стоят нещата в най-голямата партия, която се очаква да спечели изборите - ГЕРБ. Редовно се консултираме с бившия заместник-министър на образованието Милена Дамянова. Запознах я със срещите си с другите партии. По времето на ГЕРБ бяха направени няколко много положителни неща, които се възприемат от всички -например платеното обучение, което се оказа много сполучливо. Първо то ни дава право да приемаме студенти от Европейския съюз, които да си плащат. Дава се възможност и на българските студенти, които не са Издържали изпитите, предимно в областта на медицината, но и на други области, вместо да отидат да се учат в държави като Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна и да дават много повече средства, те остават в България. Парите остават в България, а тяхното образование е доста по-високо, отколкото във въпросните държави. Този закон не трябва непрекъснато да се прегласува, а да стане постоянно действащ. В това отношение всички партии са съгласни и се надявам едно от първите неща, които новата парламентарна комисия по образование ще приеме, да е платеното обучение Много съм доволен, че ГЕРБ лансира закона за франчайзинга. Ние го прилагаме в момента. Имаме изнесено обучение в няколко държави, но се натъкваме на няколко неща, които трябва да се коригират. Когато беше приет, нямаше практики, а практиката показва кое върви и кое спъва изнесеното обучение в чужбина. Две поправки в закона за висшето образование и една в закона за здравеопазването ще ни гарантират спокойствие.



- Значи всички са съгласни с исканията на ректорите?

- Има база, върху която всички политически партии могат да се обединят, да има стратегия за развитие на висшето образование и тя да се изпълнява независимо кой е на власт. Ние от Съвета на ракторите сме готови да катализираме този въпрос. Ако това стане, за първи път от 25 години насам ще има стратегия, и аз съм сигурен, че ще има резултат. Разговорите ни не бяха на четири очи. Присъстваха членове от Управителния съвет на Съвета на ректорите. Искрено се надявам, че тези обещания ще бъдат изпълнени. Стане ли това, гарантирам, че висшето образование може да направи решителна крачка напред.


Поставят дефибрилатори в метрото

Ще учат хора с всякакви професии да работят с устройствата
Хора с различни професии от медицинските ще могат да се обучават за работа с автоматични дефибрилатори. Устройствата, чрез които се спасява живот при спиране на сърцето, ще бъдат поставени на публични места като метрото, стадиони, летища, училища и др.

Това предвижда специална програма, изработена от Дружеството на кардиолозите в България, съобщи неговият председател доц. Иво Петров вчера.

Става дума за разполагане на автоматични кардиовертер-дефибрилатори, с които се работи лесно след обучение.

В програмата е използван опитът на Франция, където се отчитат много добри резултати след въвеждането на мярката, каза още доц. Петров пред електронното издание "Здраве.нет".

Достъпът и използването на дефибрилатори от обучени хора е практика в развитите страни. В Япония, Канада и Германия например на всеки 30 работещи в офис или предприятие има по един обучен за работа с дефибрилатор и това е част от професионалното обучение на тези хора, уточни доц. Петров. Такава е идеята и за България, която се осъществява съвместно с БЧК.

Предстои обсъждане на програмата и с по-широк кръг от медицински професионалисти.


Първото евро хайфу бебе се роди в Плевен

Майката забременяла, след като ултразвук стопил миомата й

Буряна Божинова
33-годишна жена роди здраво момиче в Плевен, след като ултразвук стопил миома на матката й чрез авангардната за България хайфу технология.

Мария тежи 3,08 кг, ръстът й е 51 см и е дългоочаквано първо дете в семейството на Ваня и Ивайло Алипиеви от София. Вчера по обед Мария бе изписана от специализираната болница по акушерство и гинекология "Св. Марина".

Мария е първото хайфу бебе в България и Европа, каза Рената Карааргирова, един от шефовете на болницата. Ваня потърсила помощ в хайфу центъра през март 2013 г. След спонтанен аборт през 2011 г. тя преживявала силна психическа травма. Пред лекарите споделила, че се страхува от операция. Специалистите преценили, че миомният възел е на лошо място - по задната маточна стена, но могат да го отстранят с щадящата терапия.

На 6-ия месец след процедурата, извършена от др. Добринка Гинчева и д-р Добромир Димитров, миомата изчезва. 9 месеца по-късно Ваня забременява и на 19 септември става майка благодарение на АГ екипа, ръководен от доц. Светозар Стойков.

"При хайфу манипулацията няма разрези и болка, прави се без пълна упойка. На другия ден станах и си тръгнах. А толкова се страхувах. Дъщерята кръстихме на Богородица", просълзи се Ваня.

До дни очакваме да роди още една жена, заченала след лечение с хайфу метода в Плевен, съобщи Карааргирова. Преди 2 г. известният онкохирург проф. Григор Горчев въведе уникалната технология. При нея ултразвук, подаван от прецизна апаратура, унищожава болните клетки и пази здравите. Освен че съхранява органите, няма белези и стрес.

В България близо 500 хил. жени (около 30%) в репродуктивна възраст страдат от миомна болест, сочи медицинската статистика.


Здравето е над бюрокрацията

Светлозар Бахчеванов
Още в средата на октомври ще свършат наличните количества задължителни ваксини за бебета заради провален търг, алармира вчера служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Добре е, че пропускът е установен, но защо това се случва в последния момент?

Нима държавата няма нарочно назначени експерти и администрация, които да се грижат тези неща да вървят по законния си ред? И ако са установени някакви проблеми или пречки, защо навреме не са взети мерки? Бюрократични извинения като това, че в някой списък пишело едно, а доставчиците разполагали с друго, са несериозни. Здравето на българските граждани, още повече това на бебетата, не може да бъде заложник на чиновнически параграфи.


Кога е неуместно ин витрото?

Маргарита Тошева
Първото бебе, заченато инвитро, се ражда през 1978 г. Оттогава до ден-днешен милиони хора по света сбъднаха мечтата си да станат родители, а основателят на метода - британският учен Робърт Едуардс, напълно заслужено получи Нобелова награда за медицина. Най-популярната асистирана репродуктивна технология отдавна е рутинна в целия цивилизован свят. Е, да, но в редица случаи не е необходима, а и нещо повече - съвсем очаквано от добрите специалисти - се оказва обречена на неуспех. За това кога може да бъде избегната скъпоструващата процедура и какви са начините заветната цел да се достигне по далеч по-леки пътища разговаряме с акушер-гинеколога от клиника "Малинов" д-р Петра Семерджиева.

Облекчават се и зачеването, и износването на плода

Практиката показва, че при наличието на едни от най-разпространените причини за стерилитет, каквито са поликистозата и ендометриозата, в редица специализирани кабинети директно се извършва инвитро оплождане. А логичният правилен подход е първо да се лекува предпоставящото проблема заболяване. Вярно е, че то невинаги може да бъде ликвидирано, но също така е вярно, че никак не е изключено без инвитро жената да забременее спонтанно и нормално да износи бременността. Именно с тази цел се прилагат методите на т.нар. репродуктивна хирургия.

Това понятие включва всяка хирургична интервенция, чрез която се постига спонтанно забременяване и се подобряват предпоставките за успешно износване на плода - без да се стимулира медикаментозно овулацията, без да се обработват сперматозоиди, без вътрематочна инсеминация или каквато и да било друга техника за асистирана репродукция. Д-р Семерджиева подчертава, че нерядко, когато инвитрото е неизбежно - примерно при непроходими маточни тръби, с методите на репродуктивната хирургия се отстраняват причините за евентуален спонтанен аборт или преждевременно раждане, каквито биха могли например да бъдат миомните възли. Лекарката е убедена, че подходящият старт за лечение не са асистираните техники - цялостният преглед подсказва най-добрата тактика за преодоляване на проблема.

Стерилитетът разкрива тайната си

Най-честата индикация за пристъпване към минимално инвазивната репродуктивна хирургия е неизясненият стерилитет. А най-разпространената такава процедура е хистероскопията. Този оглед на маточната кухина се извършва с оптична система, с която матката се достига през влагалището. Манипулацията е задължителна при повтарящи се имплантационни неуспехи, както и за пациентки с хабитуални аборти, което ще рече повече от три спонтанни аборта преди 20-ата гестационна седмица по неизвестна причина. Хистероскопията е диагностична, но и оперативна - чрез нея биха могли да се отстраняват примерно полипи, миомни възли, малформации, сраствания.

А най-модерният, най-ефикасен и щадящ метод за диагностика и лечение е въведен у нас от специалистите на клиника "Малинов", след като са преминали курс на обучение в Белгия при основателя на метода проф. Стефан Гордс. Става дума за т.нар. трансвагинална лапароскопия, която освен хистероскопия включва преглед на всички репродуктивни органи - на матката отвътре и отвън, на яйчниците, тръбите, тазовата стена.

За разлика от традиционната лапароскопия, която се прави през пъпа, тази е през влагалището - оптиката, с която се преглежда и с чиято помощ се извършват много терапевтични процедури, е с диаметър едва 2,9 мм, а направената за нейното проникване дупчица е толкова малка, че дори не се налага да се зашива. Голямо предимство на тази методика е и това, че в случаите, когато се налага оздравителна интервенция с електрически ток - примерно при третирането на поликистозна морфология на яйчниците - се работи с изключително щадящия биполярен ток, а не с монополярен, прилаган при конвенционалната лапароскопия,който оказва разрушаващо действие върху яйчниците.



Овулацията настъпва без медикаменти

Всъщност заболяването поликистоза на яйчниците е свързано с невъзможността да се постигне овулация поради повишеното ниво на мъжки полови хормони. Потърпевшите жени обикновено имат силно изразено окосмяване, а цикълът им често прескача. Яйчниците им увеличават обема си, а на ултразвук изглеждат осеяни с черни кръгчета, подобно на пчелна пита. В повечето клиники прилагат хормонално лечение с цел да се предизвика овулация. Е, да, но и при осъществено забременяване рискът от спонтанен аборт е голям.

Д-р Петра Семерджиева обяснява, че един от основните проблеми при поликистозата е повишеното ниво на лутеинизиращия хормон, който и след забременяването поддържа високото си равнище - именно това предизвиква изхвърляне на плода. Затова ефикасното лечение тук е фино надупчване с много тънка игла (1/5 от милиметъра) на яйчниковата стена, което се прави при трансвагиналната лапароскопия. Това е начинът обвивката на яйчника да стане по-малко резистентна, вследствие на което се постига хормонален баланс, и то без каквито и да било стимулиращи медикаменти. При лечението на поликистозния синдром успеваемостта на клиника "Малинов" е 80%, твърди лекарката.

Коварната ендометриоза се ликвидира

Друга огромна полза от прилагането на модерната методика е възможността да се открие начална ендометриоза - нещо, което няма как да се види при ултразвуков преглед. При това заболяване тъкан от кухината на матката се е озовала извън нея и се локализира най-често върху яйчниците и в коремната кухина. Постепенно се образуват огромни ендометриозни кисти, които се активират по време на месечния цикъл. Последиците са сраствания в коремната кухина, които може да блокират целия малък таз, унищожаване на яйчниковата тъкан, стерилитет и много силен болков синдром. Жената няма как да се предпази от възникването на това заболяване, а най-лошото е, че обикновено то се открива много късно. Но когато тежкият проблем се установи в зародиш посредством трансвагиналната лапароскопия, той лесно може да бъде ликвидиран, като ендометриозните огнища се коагулират.

Никак не е за пренебрегване и фактът, че осъществената през влагалището лапароскопия е много по-малко инвазивна от стандартната. Прави се с краткотрайна венозна упойка и пациентките напускат лечебното заведение същия ден. Нямат кървене, а и над 90% от тях не изпитват следоперативни болки, твърди д-р Семерджиева.
Партиите залагат на местни политици

Марияна Маринова
За 4 мандата се борят 18 партии и 7 коалиции, регистрирани в РИК за предсрочните избори на 5 октомври. Пет от структурите, които имат шанс да влязат в следващия парламент, са поставили за водачи на листи перничани или свързани с Перник хора. Другите две си взеха външни хора.

ДПС избра д-р Нигяр Джафер, която бе председател на здравната комисия в предишния парламент и зам.-председател на ПГ на партията. Макар да не е местна, хората на Доган разчитат тя да се хареса на избирателите в района. Перничани са първенци по заболявания в страната заради промишлеността и силно замърсената от десетки години околна среда, а Джафер заявява, че здравеопазването е неин приоритет. ДПС очаква да вземе още по-добър резултат на предстоящите избори, след като на евроизборите през май т.г. постигна рекорд с 2400 гласа на фона на спечелените едва 400 на парламентарните през 2013-а.

Новият политически субект АБВ очаквано постави на първо място в листата си кмета на общината Росица Янакиева. Тя бе за кратко и народен представител в 40-ото народно събрание. Около нея от БСП се отцепиха достатъчно хора, които създадоха силно ядро. Очакванията са заради Янакиева в 14-и МИР АБВ да получи добър резултат.

Макар и с доста пооредели редици, БСП продължава да се надява на поне един мандат от Перник в новия парламент. Политологът Валери Жаблянов е водачът на лявата листа, той членува в общинската организация на БСП в Радомир. Бе депутат в 42-рото НС. В листата на червените има представители на почти всички общини в областта.

В борбата за гласоподаватели Реформаторският блок вкарва старо изпитано оръжие. Това е стоматологът д-р Валентин Павлов от квотата на ДСБ. Той притежава заедно със съпругата си няколко клиники по дентално здраве.

Патриотичният фронт и "Атака" - двете организации, които претендират за гласовете на националистически настроените перничани, имат почти равни шансове в района. Разликата идва в подредбата на листите. Докато Патриотичният фронт постави младия и перспективен, но неизвестен никому в Перник Иван Стоянов - активист на ВМРО, за водач, конкурентите им от партията на Сидеров избраха местния лидер - радомиреца проф. Румен Баташки, който за малко не стана депутат при предишния вот.

На вече изпитан в Народното събрание депутат разчитат от "България без цензура" - Димитър Колев. Той стана председател на областната структура на ББЦ след евроизборите. Колев е популярно лице в миньорския град. През 2009-а влезе в парламента от името на Земеделския народен съюз, който тогава бе коалиционен партньор на РЗС.

Безспорно сполучлив избор на водач направиха и от ГЕРБ. Д-р Вяра Церовска е под номер едно в кандидатската листа на партията на Борисов в Перник. Харесвана от всички, независимо от партийните им пристрастия или аполитичност, в града упорито се говори, че много перничани ще дадат своя глас за нея и така ще изтласкат ГЕРБ много напред в сравнение с другите партии. Д-р Церовска бе директор на МБАЛ "Р. Ангелова" в областния град, тя е нефролог.

Малко преди изборите миналата година мандатите в Перник бяха съкратени от 5 на 4. Всички тези добре познати местни лица отиват на сериозна битка на 5 октомври, когато ще се състезават за новия парламент. Очакванията са поне един мандат да отиде при ГЕРБ, един - при БСП, а под въпрос остава кои от останалите партии ще получат другите два. Сериозно се обсъжда и вариантът ГЕРБ да вземе два мандата



Остъргват здравната каса

НЗОК актуализира бюджета си със 100 млн. лева

Аида Паникян
Надзорният съвет на НЗОК гласува предложение за нова актуализация на бюджета със 100 млн. лв. Парите няма да са от държавния бюджет, а от наличните по други пера средства на касата - от трансфери, санкции и пр., и са по сметката на касата или са остатък от 2013 г. Тези пари ще бъдат използвани за здравноосигурителни разплащания - 50 млн. лв. ще са за болнична помощ, 25 млн. - за лекарства за домашно лечение, 15 млн. - за онколекарства, и 10 млн. лв. -за медицински изделия, уточни председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев. Парите обаче ще може да се ползват едва след решение на парламента, който предстои да се сформира, уточниха за ДУМА от НЗОК.

Очакваше се още вчера следобед министърът на здравеопазването да внесе проектозакон за актуализация на бюджета на НЗОК, тъй като Законът за бюджета на касата се приема от правителството и отива в Народното събрание.

Ананиев коментира, че не може да има мораториум за включване на нови лекарства в позитивния лекарствен списък, ако парламентът не вземе такова решение.

Ангажимент за лекарствата за редки болести да поеме държавата и да намери форма тя да ги плаща, а не НЗОК. Такова мнение изказа вчера следобед служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на брифинг, на който отчете работата на МЗ до момента.

По отношение на многовалентната ваксина за новородени Ненков отбеляза, че тя е налична, но МЗ не може да я закупи. Става въпрос за 5-ва-лентната ваксина за новородени. На проведения търг по Закона за обществените поръчки се явил 1 кандидат, който го спечелил, но той не можел да осигури 5-валентна, а 6-валент-на. В момента производителят можел да предложи само флакони с ваксината, а не напълнени спринцовки. Но в позитивния списък същият производител е регистрирал само формата в спринцовките, поради което МЗ би извършило закононарушение, тъй като видът и опаковката на ваксината не са включени в позитивния списък, обясни Ненков. Като по-сериозна причина за кризата с ваксините Ненков обясни с липсата на дългосрочни договори - например за 3-4 години. Друга причина е и прехвърлянето на ваксините от МЗ към НЗОК и от т.г. обратно към МЗ. В МЗ търсят варианти ваксината да бъде осигурена като единият от тях е дарение от фирмата. В момента новородените се ваксинират с наличните 4-валентни ваксини, които са предвидени за реваксинация, но резервите се изчерпват. Не е изключено да бъде използвана и възможността за директно договаряне. От МЗ уверяват, че проблемът ще бъде решен до седмица-две и няма да има неимунизирани бебета. Умува се и нова промяна на Имунизационния календар, но този път няма да пише конкретни ваксини и форми, а срещу какво трябва да бъдат имунизирани децата.
Всеки трети студент по медицина планира да специализира в чужбина
Над 30% от завършващите медицина имат желание да специализират в чужбина, казва зам.-ректорът по Учебната дейност на Медицинския университет в София проф. Каролина Любомирова.

Специалностите, най-предпочитани от студентите в Медицинския университет в София, са акушер-гинекологията, гастроентерологията, ендокринологията. Вече има повече желаещи за дефицитната специалност анестезиология. По-малко са кандидатите за вирусология, клинична токсикология, патология, коментира проф. Любомирова. Според нея трябва да се увеличи броят на специализациите по държавна поръчка.

През тази учебна година са приети 1433 студенти по медицина в София. От тях 180 души са медицина по държавна поръчка, 140 - дентална медицина и 120 фармация.

Трябва да се променят правилата за специализация у нас, както е в чужбина - и не студентът да си плаща специализацията и да взема минимална работна заплата, за да остават младите лекари в България, каза Георги Галев, студент в МУ в столицата и един от топ 20 на приетите студенти през 2012 г. В момента той е пълен отличник, поканен да стажува и работи през уикендите в "Пирогов".

Интересен факт е, че единствено в България медици и стоматолози се насочват към работа във фармацевтични фирми заради по-доброто заплащане, докато на Запад във фармацията работят химици или други специалисти.


НЗОК ще поиска актуализация на бюджета си със 100 млн. лв
НЗОК ще поиска актуализация на бюджета си със 100 млн. лв. Това обяви председателят на надзорния съвет на касата и заместник министър на финансите Кирил Ананиев.

Репортер: По думите на председателя на надзорния съвет на НЗОК тези 100 млн. лв. ще дойдат от наличностите по сметката на НЗОК към 1 януари 2014г. Това не са излишъци от бюджета на касата или пари от резерва на касата.



Кирил Ананиев: Точно 1,2 милиона лв. Говоря за банковата сметка за наличностите на НЗОК.

Парите ще бъдат разпределени така : 50 милиона за болнична помощ, 25 милиона за лекарства за домашно лечение, 15 милиона лева за онколекарства и 10 милиона лева за медицински изделия. Тъй като вече са обсъдени мерки за затягане на разходите в касата с тези 100 милиона ще се осигури спокойствието на системата до края на годината, посочи още Кирил Ананиев.



Кирил Ананиев: На базата на анализа на изпълнението на приходната част на бюджета на НЗОК, ние предвиждаме изпълнение не с 55 милиона с около 70 милиона на приходите. Ето ги 15 милиона, която е една от мерките, която покрива почти цялата сума. Няма в никакъв случай да лишим пациентите от оказаната медицинска помощ.
Надзорният съвет на Н3ОК гласува предложение за 100 млн. лв. нова актуализация на бюджета на НЗОК
Надзорният съвет на Здравната каса гласува предложение за 100 милиона лева нова актуализация на бюджета на НЗОК.

Взето е решение от Надзорния съвет да се предложи на министъра на здравеопазването да внесе проектозакон за актуализация на бюджета на Здравната каса със 100 милиона лева. Още днес министърът на здравеопазването трябва да внесе това предложение. По данни на председателя на Надзорния съвет на Здравната каса Кирил Ананиев парите се разпределят така: 50 милиона за болнична помощ, 25 милиона за лекарства за домашно лечение, 15 милиона лева за онколекарства и 10 милиона лева за медицински изделия.

Тези 100 милиона лева няма да бъдат от бъдеща актуализация на бюджета на държавата, а ще бъдат от наличните по други пера средства на Здравната каса, които са по нейна сметка, или остатък от сметки от 2013-а година, които се явяват през 2014-а година, обясни Кирил Ананиев.

Засега не е гласувано предложение за налагане на мораториум върху включването на нови лекарства или терапии в позитивната листа.



Спрените 146 хиляди лева за ремонт на НЦОЗА са инвестирани в неонатологичните отделения на педиатрията на "Майчин дом" в София
Спрените от министъра на здравеопазването Мирослав Ненков 146 хиляди лева за ремонт на Националния център за обществено здраве са инвестирани в неонатологичните отделения на педиатрията на "Майчин дом" в София.

Мирослав Ненков: Парите, които се изтеглиха от Националния център по обществено здраве ги бяхме предвидили за инсталиране на климатична инсталация на детската хирургия на "Пирогов", за да се пусне реанимацията и операционната. Изведнъж обаче се намери един добър човек, който ще дари цялото това нещо на "Пирогов" и на нас ни останаха едни 146 хиляди лева, които ние реализирахме по следния начин - ехограф за неонатологията на педиатрията при доц. Георгиева, от които те имат крещяща нужда. Останалите пари, колкото е разликата до 150, в неонатологията на "Майчин дом".

Mинистър Ненков обясни още, че са установени и нарушения в работата на Националния център. 12-те милиона лева от спрените държавни поръчки в Министерството на здравеопазването ще бъдат върнати в държавния бюджет, допълни здравният министър.


Увеличили са се студентите, желаещи да се обучават в дефицитната специалност Анестезиология в Медицинския университет
Увеличили са се студентите, желаещи да се обучават в дефицитната специалност Анестезиология в Медицинския университет в столицата, заяви за Хоризонт зам.-ректорът по учебната дейност Каролина Любомирова.

Най-желаните специалности са акушергинекологията, гастроентерологията, ендокринологията.

1 433 студенти редовна медицина са приети тази учебна година в Медицинския университет. Има лек спад на кандидатите заради демографския срив, но вече има повече желаещите за дефицитната специалност анестезиология, посочи зам.-ректорът по учебната дейност проф. Каролина Любомирова.

Проф. Каролина Любомирова: Статистиката показва, че някои от специалностите са много атрактивни, които продължават традиционно. Има вече и желаещ кандидат от гастроентерологията, ендокринологията, но има и такива, при които има недостатъчен брой – вирусология, клинична токсикология, детска ендрокринология, също така в обща и клинична психология има незаети места.

Трябва да се променят правилата за специализация у нас, като е в чужбина.



Проф. Каролина Любомирова: Тези, които заминават, не желаят да специализират тук, се оплакват примерно от това, че при нас се заплаща специализацията. Би трябвало, за да можем да ги задържим по някакъв начин, примерно да се увеличи броят на държавната поръчка, да не се заплащат, да получават заплати, а не те да заплащат за своето обучение.

Над 30% от завършващите студенти в Медицинския университет искат да специализират в чужбина, каза още проф. Любомирова.


Проектът за спешен болничен комплекс в Бургас няма да се реализира на този етап
Проектът за спешен болничен комплекс в Бургас няма да се реализира на този етап.

Бургаската болница, която пилотно трябваше да се създаде спешен център по примера на столичния „Пирогов", е върнала парите за него, след разпореждане на здравното министерство.



Авансовата сума за изграждането на комплекса, около 400 хиляди лева, бе разпоредено да се върне в министерството още с решение на бившия ресорен министър. "Срокът за това изтече и служебният министър също настоя да възстановим парите", каза изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Д-р Бойко Миразчийски: В момента концепцията за спешна помощ в министерството се преразглежда и оттам нататък евентуално ако се предприеме някаква промяна в концепцията за развитие на спешната помощ, а и чрез някаква реорганизация на болничната спешна помощ, ще бъде разгледана възможността проектът да бъде реализиран.

Договорът за съфинансирането на ремонта на инфекциозното отделение от страна на Министерството на здравеопазването също е прекратен, поясни доктор Миразчийски. Болницата ще трябва да възстанови със собствени средства сумата, която е 265 хиляди лева.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница