Пресклипинг: „Здравеопазване” 27. 03. 2014



Дата15.08.2018
Размер323.5 Kb.
#79061
Пресклипинг:

Здравеопазване”
27.03.2014




Личната карта ще носи лечение без пари
От септември т.г. пилотно в няколко големи болници у нас пациентите ще се приемат за лечение, след като поставят личната си карта в специални четци. При изписването си те пак ще извършват същото действие, а здравната каса ще покрива разходите за терапията им само през "маркирания период". Това ще е първата стъпка към ефективен контрол върху дейностите, които отчитат болниците, заяви пред "Труд" д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

Очаква се до края на годината личната ни карта да стане "ключ" за всички болници. За целта НЗОК ще отдели 1 млн. лв. Те ще се похарчат за актуализиране на някои софтуерни програми и за стабилизирането на хардуеърни. Надзорният съвет вече възложи на управителя да обяви необходимата обществена поръчка и победителят да се заеме с осигуряването на новия "ключ" към системата. Без лична карта вече ще е невъзможно да постъпиш в болница, ако не си с опасност за живота.

"Личната карта не може да свърши 100% работа, т. е. да осигури пълна яснота какво се случва в дадения момент с пациента. Но ще реализира възпиращ ефект по отношение на източването на НЗОК", смята д-р Тодорова.

Друг проблем е, че хронично болни не престават да пълнят отделенията за активно лечение (т.е. за пациенти с остри състояния). В останалите страни от ЕК те се поемат от структури за продължително лечение, а терапията в специализираните отделения не е толкова скъпа. "Отделенията за продължително лечение могат да се обособят във всяка една болница и в част от общинските", коментира д-р Тодорова. Тъй като 2/3 от продължителното лечение е социална дейност, за нея спокойно можело да се сключи договор с личния лекар. "Познавайки пациента, той спокойно може един път дневно да посещава болния в звеното за продължително лечение. Така хем пациентът ще получава нужните грижи, хем семейният доктор ще си поддържа квалификацията", аргументира се управителят на здравната каса. Подобна промяна би довела до сериозни икономии.

Германия е водещ пример за продължителното лечение. Там пациентът си стои у дома, но го посещава медсестра. Ако тя прецени, че не е в състояние да се справи с възникнал проблем, вика джипито. И тогава здравният фонд плаща само на сестрата, а болният получава нужната помощ. "Едва ли, ако се създаде такава възможност, нашите сестри биха имали нещо против да работят по 4 часа, след като си тръгнат от болниците", коментира още д-р Тодорова. Според нея трябва да започнат да се водят разговори със социалното министерство.

Правителството ще се бори с комарите и кърлежите

С пари от бюджета ще се купуват капани за лисици

Диян Моркин
Борбата с кърлежите и комарите започна. Правителството прие вчера Национална програма за "профилактика на векторно предавани трансмисивни инфекции". За първи път държавата обръща внимание и търси начини за ограничаване на болести като малария, марсилска треска, лаймска болест, кутреска хеморагична треска и др. Това са инфекции, които се предават обикновено от кърлежи и комари. В програмата се дават насоки каква нормативна уредба трябва да бъде изготвена, какви звена трябва да бъдат създадени и как да бъде организирана работата им. Посочено е, че през 2012 г. у нас от марсилска треска са заболели 349 души, като 6-има от тях са починали. Кърлежи са причинили лаймска болест на 412 души. Не е посочено дали от тях има починали. От 2002 г. до 2012 г. от малария в страната ни са се заболели 107 души.

Кримска болест са хванали четирима българи, като един от тях е починал.

29 души са заболели от ку-треска през 2012 г. Това заболяване бележи скок, тъй като предишната година болните от това инфекциозно заболяване са били 12 души.

В програмата има разчетени финансови средства от тази година до 2018 г. Средно ще се отпускат по 500 хил. лв. за екипи, които да изследват огнищата на зарази, да анализират ситуацията в страната и да препоръчват на общините какви мерки да вземат. За тази година са предвидени 377 850 лв., като 30 000 от тях ще отидат за улов на насекоми - кърлежи, комари и др. Реално парите ще са за командировки на екипи, които след това ще изследват инсектите в специализираните лаборатории в страната. Ще бъдат купувани и капани за гризачи, лисици и други животни, които пренасят инфекциозни болести.

В доклада е посочена статистика на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която казва, че у нас има 300 000 регистрирани домашни кучета. Помиярите са между 80 и 100 хиляди.



"Стандарт" даде договорите за рушвети на д-р Андреева

Мария Чипилева
Консултантските договори между лекари и кардиоклиники за препращане на пациенти вече са при здравния министър. Д-р Таня Aндреeва обеща, че ако получи документите, ще направи проверка доколко законосъобразни са практиките.

От 80 до 250 лв. получават лекари, за да насочват пациенти към определени кардиологични клиники за прием. "Стандарт" разполага с два такива договора на различни болници. Мнението на медиците по темата е разединено - половината смятат, че практиките са недопустими, а другите, че така нещата се поставят на светло. Вестникът остава отворен за мнения по темата.


22 нови лекарства за болните у нас

Най-много са иновациите срещу рака и инфекциите

Мария Чипилева
Над 5 хиляди са лекарствата, които всяка година трябва да преглеждат експертите на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦР), който беше създаден през март 2013 г. Тези специалисти формират цените на медикаментите у нас, включват нови за пазара и изключват тези, които фирмите не желаят повече да продават. С помощта на НСЦР ви представяме иновативните терапии, които постепенно станаха достъпни и за българските пациенти през миналата година. В текста няма да откриете имената на лекарствата, а само на техните активни съставки.

22 са новите лекарства (молекули), които станаха достъпни за българските пациенти през изминалата година. Всички те са за сериозни хронични заболявания и се покриват от касата или болниците. И повечето от тях пристигат у нас със закъснение от по 3-4 г. в сравнение с първоначалното им одобрение за употреба в ЕС.

Най-голяма част са новите молекули за лечение на рак. Сред тях е нов медикамент (tegafur/gimeracil/oteracil) за лечение на възрастни с тумор на стомаха в напреднал стадий. То е одобрено за употреба от Европейската комисия през 2011 г. Нов медикамент (оfatumumab) има и за лечение на хронична лимфоцитна левкемия. Прилага се при пациенти, чието заболяване не се повлиява от лечение със стандартните терапии. Медикаментът е одобрен за употреба през 2010 г. от Европейската комисия. Пациентите с напреднал меланом - вид рак на кожата, също могат да разчитат на нова терапия (ipilimumab). Тя се състои от моноклонално антитяло, което активира разпространението на Т-клетките (вид бели кръвни клетки), които

намират туморните клетки и ги убиват

То е одобрено за употреба в ЕС през 2011 г. За рак на кожата е регистрирана и още една нова молекула (Vemurafenib). Тя се използва в случаите, когато ракът не може да бъде отстранен по хирургичен път. Прилага се само при пациенти, които имат ракови клетки на меланом с BRAF V600 мутация в гените. Медикаментът е одобрен за употреба през 2012 г. от Европейската комисия. Сред другите антитуморни медикаменти е и молекула (Eribulin), която е подобна на противораковата съставка халихондрин B и се открива в морската гъба Halichondria okadai. Този медикамент се свързва с белтък в клетките, наречен "тубулин", който е важен за създаването на нова клетка при деленето си. Когато молекулата се свързва с тубулина в раковите клетки, тя спира разпространението им. Европейската комисия издава разрешение за употребата му през 2011 г.

Сред останалите нови молекули има лекарство за диабет тип 2 (saxaglipin/metformin). Комбинацията помага за намаляване на кръвната захар при пациенти, където стандартната терапия не води до добри резултата. През миналата година са включени и 3 лекарства за редки болести, за които досега изобщо не е имало терапия. Това са Tafamidis, който забавя прогреса на фамилната амилоидна полиневропатия, Alglucosidase alfa, който повлиява болестта на Помпе и Galsulfase за мукополизахаридоза VI тип. През 2013 г. са включени и две биоподобни лекарства. Те се използват за лечение на ревматоиден артрит и болестта на Крон при деца и при възрастни, както и за улцерозен колит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит, псориазис.



През миналата година са одобрени и немалко продукти за вирусни и инфекциозни заболявания. За хепатит С са достъпни още две молекули (telaprevir и boceprevir). Те са одобрени от Европейската комисия през 2011 г. Нов медикамент има и за лечение на СПИН (rilpivirine). Той се използва в комбинация с други противовирусни лекарства и също е одобрен за употреба в ЕС през 2011 г. Нова молекула има и за пациентите с лупус (Belimumab). Тя е моноклонално антитяло против системен лупус еритематодес (вълчанка) и е одобрена от ЕМА през 2011 г. Сред останалите иновации са един аналгетик (Tapentadol), медикамент за ХОББ (Aclidinium, glycopyrronium bromide) и контрастното вещество (sulphur hexafluoride).
Хапчета без рецепта може да поскъпнат
842 са лекарствата, чиито цени са намалени през 2013 г., защото е имало по-ниски в поне една от 17 европейски държави, отчита проф. Татяна Бенишева. Благодарение на това икономиите на касата за година ще са за няколко десетки милиона. При останалите около 4000 продукта с рецепта цените им са били най-ниски у нас от 17-те европейски държави и затова не е имало нужда от понижение. Цените на лекарствата с рецепта ще продължат да се понижават и занапред, но не с такива темпове, прогнозира проф. Бенишева. Според нея обаче има вероятност да поскъпнат някои от тези без рецепта. Причината е, че през април изтича забраната за покачване на цените от страна на фирмите, въведена от служебния кабинет.
Най-голям отлив в неврологията
140 лекарства са били изтеглени от продажба през миналата година, отчитат още от НСЦР. Те са основно за проблеми в нервната система. Сред тях са различни аналгетици, антиепилептици, психолептици и т.н. Сред другата основна група на оттеглени лекарства са тези за сърдечно-съдовата система. Сред тях са най-вече медикаменти за кръвно.
Фирмите подават документи онлайн
Между 30 и 60 дни отнема регистрацията на едно лекарство у нас в момента. Националният съвет по цени и реимбурсиране обаче има амбицията да направи процеса още по-удобен. Искаме фирмите да могат да подават данни по електронен път, каза председателят на съвета проф. Татяна Бенишева. За целта те са спечелили проект на ОПАК за изграждане на електронен регистър. Той ще е вързан с досието на лекарството и автоматично ще се обновява с всяка нова информация за промяна цената или на други данни. Срокът за изпълнение е 18 месеца, така че през 2015-а трябва да е факт, казва проф. Бенишева.
БГ учен спаси 14 000 бебета

Откритието на проф. Здравко Лалчев работи в САЩ и Дания

Стела Стоянова
Най-големият бич при недоносените деца е така нареченият респираторен дистрес синдром /РДС/. Около 11% от новородените у нас всяка година са недоносени, а 30% от тях страдат именно от него. В момента за болестта има терапия, която спасява десетки малчугани, родени в седмия месец. Малцина обаче знаят, че в диагностиката на заболяването има и сериозна "българска следа". Тя е в лицето на чл. кор. проф. Здравко Лалчев - биофизик от Биологическия факултет на Алма матер. Заедно с акад. Дочи Ексерова преди време откриват оригинален начин за бърза диагностика на РДС. А с педиатъра проф. Емилия Христова и в момента продължават изследванията, с които търсят начин да спасят все повече малчугани.

Недоносените деца най-често страдат от РДС, тъй като най-трудно съзрява белият им дроб, разказва проф. Здравко Лалчев. При преждевременно раждане дробът не може да се разгъне и детето не може да поеме първата си глътка въздух. Липсват му необходимите за това субстанции, които се съдържат в т.нар. алвеоларен сърфактант. Тяхното отсъствие е причината дробът да колабира - и след броени часове следва летален изход за пеленачето.

Професор Лалчев е човекът, посветил на диагностиката и лечението на РДС близо 30 години от живота си. През 1986 г. заедно с акад. Дочи Ексерова създават оригинален метод за бърза диагностика на заболяването, още преди детето да се роди. Неотдавна с последния си научен проект той предложи и начин за допълнително активиране на препаратите за лечение на болестта, ако те откажат да действат.

Диагноза на РДС може да бъде поставена още по време на бременността, като се използват проби от околоплодната течност разказва проф. Лалчев. Този оригинален БГ метод вече е внедрен не само у нас, а и в Дания, САЩ и Украйна. "Той отнема далеч по-малко време от другите начини на изследване", споделя професорът. Нужен е и по-малък обем от пробата, която се проучва. "Методът се базира на дългогодишни изследвания на международно признатата българска физико-химична школа. Върховно удовлетворение е да видиш как чисто фундаментални резултати, получени в университетската лаборатория, "работят" и се прилагат в практиката, в случая в клиничната диагностика", добавя професорът.

"Алвеоларният сърфактант, който помага на детето да разгъне дроба си, се натрупва рязко в организма именно около седмия месец. Преди това се отделя в малки количества. Ако детето се роди преждевременно, има голяма вероятност то да страда от РДС ", разказва проф. Лалчев. Това обаче може да бъде предсказано по два начина. Единият е чрез изследване на проба от околоплодната течност на майката, а другият - на проба от самото новородено. И именно тук е българският принос. Американските методи включват изследване на състава на околоплодната течност и количествено проследяване как по време на бременността в нея нарастват необходимите компоненти. "Нашият метод е по-достоверен и отнема едва 15-20 минути. Той изследва директно поведението на алвеоларния сърфактант в пробите", разказва професорът. "Гледаме пробата (която е една капчица) под микроскоп - ако тя е "незряла" и детето ще развие болестта, т. нар. тънък течен филм се къса

Ако филмът е стабилен - риск детето да заболее няма", разказва ученият. След откриването на начина за поставяне на диагнози, проф. Лалчев става и един от пионерите при въвеждането на терапията у нас. Тя се прилага на децата веднага след раждането и благодарение на нея са спасени хиляди бебета. Ученият съдейства на екипа на проф. Емилия Христова от Университетската педиатрична болница при внедряването й през 1992 г. Оттогава до наши дни лечението е приложено на над 14 000 деца, като за този период смъртността сред новородените е намаляла от 7,7% на 4,5 %. В момента на пазара вече се предлагат 5-6 такива лекарства. Именно на проблема за ефективността им е посветен и последният научен проект на проф. Лалчев и ръководената от него лаборатория по "Моделни мембрани" в Биологическия факултет на СУ. Проблемът при лечението с тези препарати по думите на проф. Лалчев е, че попадайки в белия дроб на новороденото, около 20-25% от тях губят активността си и не действат. Това може да стане поради инфекции, кръвоизливи, белодробен оток и други. Така лекарственият препарат се инактивира и детето може да си отиде, въпреки че на практика му е приложено лечение. "Всяко лекарство в епруветка работи, но на живо невинаги става така. Нашата задача беше да намерим такива субстанции, които да се добавят към препаратите и отново да ги активират", посочва проф. Лалчев. "Нормалният процент на успеваемост при терапията е около 90%. Но когато препаратите не работят, вместо от сто деца да спасите 90 ще спасите 80. А не може ли да бъдат 85? Ще кажете - 5 деца са малко. Но и едно дете не е малко, особено ако е вашето", заявява той.

До момента екипът му е намерил вече четири полимера под чието въздействие лекарствените препарати си възвръщат способността да действат. В него са изтъкнати наши хабилитирани учени - проф. дхм Християн Василиев, проф. д-р Емилия Христова, доц. д-р Албена Йорданова и др. Те вече са установили и механизмите, по които препаратът започва да действа отново. "Дали ще продължим изследването и то ще се превърне в част от практиката, зависи от това ще намерим ли финансова подкрепа. Защото наука се прави с хора и пари", казва проф. Лалчев.

Над 10 млади в лабораторията

В 25-годишната история на лабораторията на проф. Лалчев на щат обикновено са 3-4 души. Но винаги има над 10 - предимно дипломанти и докторанти, защото той е убеден, че наука трябва да се прави с млади хора. "Въображението и енергията на младите се добавя към опита и ерудицията на по-възрастните. Така се постига баланс", категоричен е той. "Мотивираните млади хора са гладни за научна среда - ако не я намерят у нас, отиват да я търсят навън. Хубавото е, че някои вече започнаха да се връщат". За 40 г. преподавателски стаж той може да изчисли как се е променил именно процентът на тези мотивирани младежи, които виждат бъдещето си свързано с науката. "Има една категория надарени деца, те са спуснати свише. Има втора група - много талантливи и мотивирани, както и трета - просто интелигентни, поработват, но не достатъчно. А интелигентността без образованост е безполезно, даже опасно нещо. И винаги има такива в четвърта група, които според мен са сбъркали факултета", казва той. Само че преди процентът на мотивираните и талантливи младежи бил около 40-50%. "Това бяха студенти, на които виждаш как очите им светят. Сега този процент е паднал на около 20-30", смята ученият.




Чиновници назначават лекарства на трансплантираните
Трансплантираните пациенти имат нужда от грижи цял живот. Има възможност и у нас да се въведе, както е в ЕС, лекарят да има право да изписва нужния медикамент на пациента, като прецени кое е най-добро за него, а не това да бъде решавано административно. Това заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по повод протеста на хората с трансплантации срещу нерешените проблеми с лечението им. Доплащане на лекарства има, но това е още от 2011 г., когато химиотерапията и хемодиализата бяха извадени от здравно министерство и минаха към НЗОК, допълни Таушанов.

Към момента се търси решение на проблема с доплащането от страна на пациентите чрез законодателна промяна, която да изясни кога и защо трябва да се употребяват иновативни лекарства, кога могат да се употребяват генеричните лекарства, и кои точно, и за какви показания, трябва да прецени лекарят.


Няма лекарства за епилепсия
На българския пазар липсват три медикамента, които се използват за лечение на епилепсия основно при деца, предупредиха лекари специалисти.

Това принуждава родителите да внасят лекарствата от различни държави и засега няма друго решение на проблема, обясни проф. Иван Литвиненко, завеждащ Клиника по детска неврология в столичната Специализирана болница по детски болести.

В страната ни липсва регистър на болните от епилепсия, но се смята, че те са близо 50 000, като 30 000 от тях са деца, каза доц. Петя Димова от Националния център за хирургия на епилепсията. По думите й 10 000 от случаите на епилепсия започват още в бебешка възраст.

Клиничната пътека за лечение на болестта е другият проблем според лекарите. Цената й е близо 300 лева, което е крайно недостатъчно. Те настояват тя да достигне поне 700 лева.




Разговор с д-р Нигяр Джафер, председател на Комисията по здравеопазване към НС
Водещ: Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента, е първият ни гост. Добре дошла.

Д-р Нигяр Джафер: Благодаря ви.

Водещ: Г-жо Джафер, темата за отмяната на забрана за тютюнопушене на закрити обществени места ту се появява, ту изчезва от дневния ред на парламента и на медиите. Какво се случва към момента и по-конкретно да ви попитам, има ли обществено противопоставяне или разминаване между депутатите и министерството по тази тема?

Д-р Нигяр Джафер: Аз искрено се учудвам на това колко страсти предизвиква темата всеки път, когато се появи в публичното пространство. Към момента няма нищо официално внесено в НС. Но е факт, че на сайта на МЗ за обществено обсъждане бяха качени текстове, с които се предлага да се затегне режимът на контрол всъщност, включително да се стигне например до закриване на заведения, отнемане на разрешителни при две нарушения. От друга страна имаме група колеги народни представители, които периодично държат в тонус всички, защото те са готови всеки един момент да внесат отново искането за либерализация на режима на пушене. Тоест едните претоплят манджата образно казано, а другите предложения пък така изглеждат като пренатягане на пружината. Защото и в момента има законови текстове в приетите в Закона за здравето членове и алинеи и там е казано, че държавата и институциите имат начин да контролират нещата.

Водещ: Сега, вашата позиция я знаем. Вие не сте за това да се променя този закона. Обаче другата страна, която е против отмяната на забраната, по-хард страната иска режимът да бъде затегнат още. Примерно, тези найлонови ограждения, които в момента стоят пред заведенията, малко грозно, но стоят там за пушачите, и те да бъдат премахнати. Това сега, хубаво ли е, според вас, и това да се случи?

Д-р Нигяр Джафер: Както вече казах, и сега могат да бъдат наложени санкции. Стига тези, които трябва да си свършат работата, да я свършат. Ако се прилага законът, има възможност да се налагат глоби. В този смисъл, не мисля, че сега е моментът отново да обсъждаме увеличаване на санкциите, затваряне на заведения. Това би предизвикало напрежение. И няма да доведе всъщност до кой знае какъв резултат. Просто сме царе на това, дори законодателят да е разписал текстове, те да не се спазват.

Водещ: Сега, това определено е така, и особено през лятото този проблем като че ли не стои толкова на дневен ред, защото хората предпочитат откритите заведения и там могат да избират да пушат или да не пушат. Обаче започва пък туристическият сезон. Имаме нощни заведения, барове, дискотеки и т.н. Там по-склонни ли сте да мислите, че може да се либерализира режимът или не, не трябва да се отстъпва?

Д-р Нигяр Джафер: Нека не забравяме, че все пак ние представляваме здравната комисия. В нея депутатите са предимно лекари. Не очаквам промяна на позицията на здравната комисия по този въпрос, независимо дали става въпрос за нощни заведения, барове и т.н. Но какво ще реши икономическата комисия, не мога да предскажа. А най-голямата дилема е в пленарна зала, когато борбата става епична.

Водещ: Там ще се преброи. Но въпреки всичко нещата не са сигурни.

Д-р Нигяр Джафер: Не са.

Водещ: Добре, след като беше приета забраната, какво показват, има ли въобще анализи, показват ли нещо в посока на това да се усеща ефекта за нашето здраве, или е твърде рано такова нещо да бъде регистрирано?

Д-р Нигяр Джафер: Трудно е да се отчетат ефекти върху здравните индикатори. Прекалено краткосрочен е периодът, в който се прилагат, така, ограниченията. Но науката със сигурност е доказала, че тези 4 000 канцерогенни фактора или други фактори, които влияят например на белодробната патология са предизвикателство за медицината и предизвикват тези вредни ефекти. Така че очаквам при тези демографски показатели, при това състояние на заболеваемостта в България след примерно две-три години да може да се отчете, че децата в България боледуват по-малко от бронхиална астма например, от алергични заболявания, че имаме по-малко пациенти с хронично обструктивна белодробна болест, а защо не – и с по-малко онкологични заболявания – нещо, което е определено бич.

Водещ: Дай Боже. Като заговорихме за такива сериозни заболявания, да ви подсетя за едно дело в Ловеч. Днес излезе решението на съда – става дума за едно момче с множествена склероза и две саксии марихуана, които отглежда у дома си за медицински нужди. Интересното в случая е, че решението на съда е в негова полза, то е оправдано, защото съдът е постановил, че след като марихуаната се използва за медицински цели, той не е извършил престъпление. Сега, това повдига ли, според вас, някакъв дебат в тази посока, вече от гледна точка на този прецедент?

Д-р Нигяр Джафер: Определено този прецедент, правен ще предизвика дебат в нашата правна система. Този разговор обаче, ако сте следили темата върви от няколко месеца много сериозно и по други поводи. Чисто медицински канабисът най-вероятно има въздействие върху болковия синдром. Някои му приписват някакви … релаксиращи действия. В медицината обаче трябва да се стъпва на доказателства. Нямаме научни данни към настоящия момент, че този тип растения имат този ефект. Но и в Америка се води този разговор, в някои европейски страни също. Но в края на краищата официалната медицина разчита точно на доказателствата. Но правният прецедент е факт. Тук нещата се прехвърлят наистина в полето на юристите, на Правна комисия, на законодателя, ако искате. Но и на общността, това са юристите, да коментират специално този прецедент.

Водещ: Да, би било интересно наистина. Сега, да ви върна към прословутата среща в Боровец. Тя беше среща на правителството. Заговори се обаче там за пет нови клинични центрове в малките населени места. Имате ли представа как точно ще функционира това – парите от болниците ли ще бъдат взети, част от тях, за да се финансират тези центрове? Интересно ни е да разберем как ще се случва това?

Д-р Нигяр Джафер: Имате предвид втората среща в Боровец, на която присъства ПГ на Коалиция за България…

Водещ: Точно така.

Д-р Нигяр Джафер: … с министрите. Там, доколкото ми е известно, министър Андреева е представила концепцията за Спешна помощ и имаше след това медийни публикации в тази насока. Аз също присъствах на подобна, така, презентация, организирана от БЛС. Предстои ни изслушване в Здравна комисия по основните моменти на тази концепция за Спешна помощ. Факт е, че отделно експертите в областта, тези, които наблюдават системата твърдят, че когато системата оттегля част от структурите си, примерно с фалита на общински болници в някои райони, с липсата на достатъчно специалисти в извънболничната и в болничната помощ държавата трябва да помисли как да даде алтернатива на тези хора. Защото по Конституция всички български граждани трябва да имат достъп до здравеопазване. Това е един от начините – с филиали на Спешна помощ. Другият начин е чрез възстановяване на спешните приемни отделения. Отделно се заговори за 11-те високотехнологични болници, наречени с определено име, където пък трябва да се покрива примерно 90% от цялата патология в здравеопазването. България има какво да направи за този достъп до здравна помощ.

Водещ: О, определено.

Д-р Нигяр Джафер: Имаме цели области, в които хората пътуват дълго, имат труден достъп, където за съжаление екипите на Спешна помощ не са достатъчно оборудвани, и то като човешки ресурс. Основният ни проблем в Спешната помощ не са линейките, не са дори апаратурата. Да, и те имат значение. Основният проблем, с който трябва да се справим, са хората – как да се мотивират лекарите, медицинския персонал. Защото в момента, когато имаме 15-16 екипа и линейки само в София, а са необходими 30, означава, че имаме много сериозен проблем.

Водещ: Проблемът с кадрите е повече от сериозен. Смятам да ви задам въпрос. Дори наскоро чух, че имало вече едно течение – много доктори да сключват договори в чужбина, да работят през седмицата там и да се връщат събота и неделя обратно, за да търсят начин да балансират своите приходи. Добре, сега в момента има ли проблем с финансирането на болниците, според вас? И ако да, кои законодателни инициативи биха спасили това положение?

Д-р Нигяр Джафер: От началото на годината има едно напрежение в системата, предизвикано от непрекъснатото говорене, че такова напрежение ще има. НС на НЗОК при изслушване в здравната комисия, заедно с Министерство на здравеопазването заяви, че действително търси варианти да успокои системата. Но същевременно да предприеме действия за по-добър контрол в тази система. Факт е, че всяка година, например за болниците парите се увеличават с 15%. Всяка година. Факт е, че населението на България намалява. Спор по това няма.

Водещ: Но хората стават все по-болни.

Д-р Нигяр Джафер: Намаляват и специалистите, които работят в системата. Болницата обаче стават все повече. Преразпределението на средствата може би не е съвсем справедливо. Защото се оказва, че 10 болници, и това не е новина от сега, консумират над 70, около 70% от ресурса. Има много сериозни данни, че част от хоспитализациите всъщност са фиктивни, което е по-сериозното обвинение от страна на Касата, а друга част просто е можело да бъдат решени като проблеми в извънболничната помощ. Затова обаче не са виновни болниците, нито техните ръководства, а това, че липсва контрол в системата. В този смисъл, електронната здравна карта, легендарната вече информационна система на Здравната каса просто трябва да заработи, няма накъде.

Водещ: Вие имате ли прогнози кога това ще се случи?

Д-р Нигяр Джафер: Дори видях подготвени вече законодателни промени в Закона за здравето. Очакваме обаче те да не са в този семпъл вид, а наистина да регламентират кой ще има достъп до данните, кой ще гарантира сигурността на тези лични данни, защото те са много важни, как ще заработи системата. На първия етап се предвижда личните карти да бъдат включени като начин за чекиране поне за болниците. Те няма да бъдат ползвани само чрез ЕГН-тата, защото чух най-различни интерпретации, включително в БНТ в сутрешния блок от представител на Лекарския съюз. Вярно е, че с ЕГН-тата може да се злоупотребява. Те ще бъдат ползвани с идентификатора, който е на всяка лична карта. Впоследствие ще се наложи наистина да има електронна карта. 2016 г. ще влезе и една директива. Там ще има изисквания. И ще има изисквания за чипове в личните карти с функция и на електронна такава, както и на много други данни.

Водещ: А сега тези данни, нямах идея да задълбаваме в тази тема, обаче те ще бъдат издавани на здравноосигурените само, предполагам, или не? След като вече не са личните карти, а се издадат други такива.

Д-р Нигяр Джафер: Личните карти в момента, тези, които имаме всички, ще се ползват за идентифициране…

Водещ: До един момент.

Д-р Нигяр Джафер: … при влизане за лечение в болница на тези, които постъпват за хоспитализация.

Водещ: Това си е принципът до края, в смисъл няма да се промени, друга карта няма да се появи впоследствие?

Д-р Нигяр Джафер: Не, това ще реши частично проблема до решаването окончателно на въпроса и със законодателството с електронната здравна карта и досието, което трябва да има всеки един от нас.

Водещ: Ясно. Точно за това ви питам – за този момент, като дойде. Вече само здравноосигуреният ли ще получи такава карта?

Д-р Нигяр Джафер: Няма как да бъде само здравноосигуреният. Защото има хора, които променят своя здравноосигурителен статус. Още повече, че хората, например могат да бъдат в един момент здравноосигурени, но те могат да излязат от системата, защото знаете условието – да може това да се проследява назад във времето. След 3 месеца неплащане възниква друг статус.

Водещ: Нали е електронна…

Д-р Нигяр Джафер: Да, това е единият аргумент – да се въведе за контрол. Но по-сериозен би трябвало да бъде ефектът, и казват, че той ще бъде в рамките на 80 млн. годишно, от т.нар. претакане, както го наричат вече и мои колеги, лекари на пациенти – от една клиника в друга. И не само, защото има случаи, в които между 8 и 10 пъти един и същи пациент лежи в едно и също отделение. Тук възниква сериозният въпрос – защо пък нито джипито, нито специалистът в извънболнична помощ не се справя с това заболяване. Или част от тези пролежавания са фиктивни, или просто системата не работи. Че имаме проблеми в системата, това не е тайна. Всеки от тези проблеми може толкова, има такъв потенциал да се превърне в скандал във всеки един момент, че системата в един момент просто се задръства в някакво дребнотемие и не виждаме …

Водещ: И сега един актуален, въпреки че говорите за нещо по-голямо. След случая Лясковец, така, очертаха се някакви изводи. Имате ли намерение да предложите някаква регулация, която да подобри грижата за психично болните? Не знам, нещо, което да се направи в тази посока.

Д-р Нигяр Джафер: Първо, действително няма единен регистър на психично болните в България, както и няма регистри по много други заболявания. Тук обаче влизаме в спор със защитниците на правата на човека. Защото при опитите да се създаде такъв регистър, това беше заложено в една норвежка програма, която финансира и ще финансира подобен род регистри и грижа за психично болните. Та при всеки опит да се направи регистър до този момент защитниците на правата на хората са, така, давали отпор, защото казват, че това е навлизане в личното пространство.

Водещ: Е добре де, няма ли някакви европейски практики, които да речем да са очевидно работещи и да ги …

Д-р Нигяр Джафер: Вярно е, че трябва да се прецизират диагнозите, вярно е, че трябва да се направи така, че хора, които така или иначе по европейски маниер просто са ползвали някаква помощ поради нормални проблеми във връзка с депресия или някакви други състояния, могат да бъдат прецизирани и да бъдат селектирани в края на краищата. Защото обществото ни не е узряло за това да приема хората с подобна стигма нормално. Имаме какво да разсъждаваме в тази посока. Имаме обаче и един друг проблем – психиатри напоследък изнесоха данни, че българските пациенти с психични заболявания се лекуват с най-съвременното лечение. Касата поема 100% от това лечение. То много често е иновативно, с иновативни препарати. Имаме огромен дефицит на системата на социално-медицински грижи, които по-нататък да поемат наблюдението на тези хора. И само проблеми като Лясковец, при това имаше друг случай, в който убиецът, причинил смъртта на други хора, се оказа отново с диагноза и започна спорът – ама той воден ли е, не е ли воден показва, че има дефицит и в това. Тоест не само отношението на обществото. Да, и финансирането е проблем. Но и структурите да дават онази дългосрочна грижа, онова наблюдение. Хосписите, едно абсолютно липсващо звено в нашето здравеопазване. Много сериозни теми. Хубавото е, че Националната здравна стратегия сега, която …

Водещ: Утре ще разглеждате.

Д-р Нигяр Джафер: Утре ще я гласуваме. Дава отговор на част от тези въпроси. За първи път тези проблеми са изведени като приоритет.

Водещ: Приоритет е здравеопазването като цяло. И така би трябвало да бъде. Най-страшното е, че много години това, което се дискутира на тема здраве звучи по един и същи начин. Всички се надяваме това да се промени. Много ви благодаря за вашето гостуване.

Д-р Нигяр Джафер: И аз ви благодаря.
Разговор с д-р Димитър Петров и Дечо Дечев
Водеща: Пред това обаче, за сметките, които болниците ще трябва да правят месец за месец. В началото на седмицата от НЗОК поискаха действително такава прогноза да се прави всеки месец, а не да има годишни прогнозни бюджети. Дали това ще затрудни работата на болниците и на лекарите, дали ще има битка за пациенти, за това ще си говорим в следващите минути с нашите гости – Дечо Дечев ще включим на пряката ни линия, директор на болница Иван Рилски, в студиото обаче вече е д-р Димитър Петров от БЛС. Добро утро.

Д-р Димитър Петров: Добро утро.

Водеща: Да започнем от там, вашите тревоги относно новите правила за това как ще се разпределят парите за болниците?

Д-р Димитър Петров: Тревогите са няколко. Първо, вече е краят на март. Досега болниците не бяха наясно по какъв начин ще работят. Дори те за март месец нямат никакви прогнозни бюджети. Там фигурира числото 0. В момента това, което се предлага ще доведе до още по-голяма неяснота.

Водеща: Защо?

Д-р Димитър Петров: Защото те не могат да си направят сметки дори в тримесечен план. Сега, не става много ясно от самата методика, която късно снощи беше качена като промяна и от изявленията какво става с т.нар. надлимитна дейност. Д-р Тодорова миналата седмица на комисията каза, че тези бюджет били едва ли не някакви математически изчисления и просто да не им се обръща внимание. Касата щяла да проверява дейността на тях и да я плаща със забавяне един месец. Това не е толкова лошо. Но никъде не е записано – нито кога ще се плаща, нито как ще се проверява. Вижте сега, големият проблем на болниците, аз мисля, че и д-р Дечев ще го потвърди е следният - те не знаят по какъв начин ще работят. Значи, като имат пациенти – да ги преглеждат ли, да ги приемат ли или да правят листи на чакащи, ако Касата няма да им плати, или да започнат да приемат само спешно болни.

Водещ: Това как ще се отрази на пациентите, за които започнахте да говорите?

Д-р Димитър Петров: Ами, на този етап никак няма да се отрази в първите един-два месеца. Но ако започнат някакви блокажи на плащанията, защото в тази методика пише, че се прави проверка и Надзорния съвет на касата решава за т.нар. надлимитна дейност. Факт е, че бюджетите, които се дават са толкова занижени. Те са около 20% по-ниски, отколкото са миналата година изпълнението. Тоест ясно е, че поне работещите болници, тези, които работят, ще ги надвишат. По този начин обикновено най-ощетени са тези болници, които приемат най-много пациенти. Като ги надвишат, не е ясно кога ще си получат парите. Пише по принцип, че в края на краищата има едно решение на Надзорния съвет, с което те трябва да платят или не тази надлимитна дейност. Опасенията на всички от системата обаче са, и всички го знаят, и ние го предупредихме това нещо още миналата година с внасянето на бюджета октомври-ноември месец, дори се учудвам защо сега това нещо тръгна да се говори от Касата и от други институции, че този бюджет парите са между 200 и 300 млн. лв. по-малко, отколкото изпълнението за следващата година. Какво става с този дефицит, никой не обяснява – ще има ли актуализация на бюджета. Защото другият подход е някой да мисли да не плати последните един-два месеца. Това ще взриви системата.

Водеща: Аз ви предлагам сега да включим в разговора и д-р Дечев, който, така, изрази мнение, че всъщност готвените промени противоречат на закона за бюджета на НЗОК. Добро утро.

Д-р Дечо Дечев: Добро утро.

Водеща: Да ни кажете как ще се отрази тази политика ден за ден или пък месец за месец за бюджета на болниците и въобще как ще се отрази на работата на лекарите?

Д-р Дечо Дечев: Негативно, категорично. И това отражение ще бъде главно върху пациентите, тъй като фактът, че Касата иска да плаща месец за месец, означава, че тази надлимитна дейност ще бъде заплащана неясно кога. И в продължение на месеци тези 20 до 30%, които повечето болниците правят, ще се отлагат във времето, те ще се натрупат и по този начин болниците ще започнат да формират дефицити, което ще се отрази върху качеството на медицинската им дейност.

Водеща: Да говорим обаче в цифри и да кажем дали ще се стигне до връщане на пациенти. Понеже тук в студиото си говорим, че това правило и тази промяна ще засегне най-вече болниците с повече пациенти, големите болници.

Д-р Дечо Дечев: Вижте, хаосът, който цари от месец януари неминуемо ще доведе и до такива случаи. Те ще се появят в този момент, в който ще има един или два месеца, в които касата ще забави плащанията, тези, които се водят надлимитните и искаме или не искаме ще трябва да връщаме пациенти. Факт е, че в момента сме края на месец, все още нямаме за месец март бюджет. А бюджетът за предишния месец – месец февруари беше даден на 15-ти март. Сега, представете си може ли да се работи в такива неясни условия. Риторичен въпрос.

Водеща: Как изглеждат разходите на болница Иван Рилски за един месец? И как ще правите оттук-насетне тази прогноза?

Д-р Дечо Дечев: Прогноза няма. Фактът, че получаваме лимит за дейност за месеца, когато той вече е премина няма как да правим прогноза. Това е краткият ми отговор. Отново повтарям, хаосът в управлението на НЗОК дава резултати, които ще бъдат негативни по отношение на качеството на медицинската помощ. Това е, което мога да кажа.

Водеща: Само да кажа, че ние потърсихме коментар и от НЗОК. Надяваме се, че ще получим тяхното становище и тяхната реакция в идните дни. Това обаче е мнението на д-р Дечев.

Водещ: От кухнята, от болниците, където ще видим тепърва какво ще се случва. Но има различен тип анализи. Вие как тълкувате този ход всъщност? Едната гледна точка е, че е опит да се изнуди МФ да даде повече пари на Касата?

Д-р Димитър Петров: Аз съм бил директор на тази институция. Според мен, в момента Касата се движи по ръба на закона. Тъй като там са записани други неща. най-вероятно става въпрос за това, че те нямат никаква яснота с какво ще покрият този дефицит от 200 до 300 млн. лв. Миналата седмица на заседание на комисията беше казано, че това било работа на депутати, да мислят за актуализация на бюджета, тъй като те са го приели. Това е вярно в някаква степен. Има нещо друго – не може в НЗОК да не знаят, че единствените хора, които могат да инициират актуализация на бюджета на Касата са самата Каса, тоест нейният управител и Надзорен съвет. За бюджетните закони е така – там депутатите нямат своята законодателна инициатива.

Водеща: Този дефицит не е изненада. За него се говори...

Д-р Димитър Петров: Мислим, че дори се говореше нали в средата на годината това да се прави. Сега, ако това ще се прави, мисля, че е време да се заговори, да започнат действия в тази посока. Тъй като бюджетната процедура отива около три месеца.

Водещ: Последните месеци, които минаха обаче дават ли индикации дали се увеличава този дефицит и по какъв начин?

Д-р Димитър Петров: Увеличава се. Значи, аз ще ви кажа точно цифрата каква е. Миналата година ние сметнахме, че 187 млн. е дефицитът, тоест средствата са по-малко от очакваното за 2013 г. Вследствие на последните месеци и това, което става, но това при положение, че няма преразходи в други дейности освен болнична помощ, вероятно ще има, очертава се така доста стабилен преразход и при лекарствата. Което вдига дефицита на не по-малко от 250 млн. Мисля, че ще достигне до 300. С тези мерки няма да се стабилизират хоспитализациите. Дори мисля, че болниците в момента всеки работи до тогава, докато Касата спре да плаща или забави плащанията. Тогава ще стане лошо за всички.

Водеща: Има обаче още една мярка, която подготвят от НЗОК, за това, че пациентите в болниците ще се проверяват по лични карти и ще се следи стриктно да не се окаже така, че по документи има фиктивни пациенти, че има повече пациенти в определена болница с цел да се взимат повече пари.

Д-р Димитър Петров: Аз не мога да разбера...

Водещ: Вие готови ли сте да направите такава паралелна проверка.

Д-р Димитър Петров: Аз не можах да разбера в какво ще се състои тази нова мярка. Те в момента и пациентите, никой не приема пациенти без лични карти по простата причина, че тези всички данни се вписват в един куп отчети на касата – история на заболяването. Не виждам с какво тази мярка... Аз дори не мога да я разбера честно казано. Ние говорим за друго – да се въведе електронна здравна карта по най-бързи начин. Тоест карта със съответния чип или някакъв друг носител. Тоест и не само за болниците. Там, където отиде болния, да влиза със своята карта и да не може да стават плащания, изобщо да се отчита дейност без тази електронна карта да мине. И то не само болница – и в кабинети, и в лаборатории и т.н. Което мисля, че може да стане за максимум една година, да се издадат тези карти. Интересно защо, БЛС от 5 години настоява за това елементарно нещо.

Водещ: И никой не взима мерки.

Д-р Димитър Петров: Точно БЛС, който най-малко му е работата това, а институциите, които трябва да осъществяват контрол в системата...

Водещ: Защо не се прави, според вас? Умишлено ли...

Д-р Димитър Петров: Ами, аз не мога да разбера защо не се прави, честно казано. Понеже съм бил в тази институция. Първото нещо, което бих направил е това. Сега, с личната карта не мога да разбера. Копие от лични карти ли искат да правят. Това са допотопни мерки.

Водеща: Благодаря ви. Ами, чакаме допълнително подробности. Днес пред вестник Труд д-р Румяна Тодорова казва, че ще се отнемат и правата на доктори, които източват Здравната каса. Наистина очакваме подробности от Касата. Благодарим ви още веднъж за това мнение.
Новият метод за финансиране на болниците ще доведе до забавяне на плащанията към лечебните заведения
Новият метод за финансиране на болниците ще доведе до забавяне на плащанията към лечебните заведения, а дефицитите може да се отразят на лечението на пациентите. Това каза в Денят започва д-р Димитър Петров от Българския лекарски съюз. Подробностите вижте в следващия репортаж.

Репортер: Според новата методика болниците ще трябва да планират предварително бюджетите си всеки месец и да получават средства спрямо прогнозните си план-сметки. Лекарите са обезпокоени, че не се знае как и кога ще получават пари за изработеното, ако прогнозните бюджети се изчерпят преди края на месеца заради повече приети пациенти, например.

д-р Димитър Петров: Те не знаят по-какъв начин ще работят. Като имат пациенти, да ги преглеждат ли, да ги приемат ли или да правят листи на чакащи, ако касата няма да им плати или да започнат да приемат само спешно болни.

Репортер: Според директора на болница Свети Иван Рилски неяснотите с парите на лечебните заведения ще се отразят на лечението на пациентите. Може да се стигне и до връщане на болни.

д-р Дечо Дечев: Хаосът, който цари още от месец януари неминуемо ще доведе и до такива случаи. Те ще се появят в този момент, в който ще има един или два месеца, в които касата ще забави плащанията – тези, които се водят надлимитните. И искаме или не искаме, ще трябва да връщаме пациенти.

Репортер: БНТ потърси позицията на здравната каса. От там заявиха, че ще коментират притесненията за новата методика през следващите дни.
За първи път болен от множествена склероза е изправен пред съд, защото е отглеждал марихуана, за да се лекува
За първи път болен от множествена склероза е изправен пред съд, защото е отглеждал марихуана, за да се лекува. Отглеждането на канабис, обаче е престъпление и мъжът е заплашен с години затвор. Какво реши съдът в Ловеч и оправда ли използването на марихуана за медицински цели – вижте в репортажа на Мария Чернева.

Репортер: Марин Калчев днес отговаря пред съда за извършеното от него престъпление. Преди година спецполицаи откриват, че той отглежда марихуана в дома си.

Калин Ангелов :След това медиите тука местните гръмват, че е открита нарколаборатория.

Репортер: С известно неудобство, Калин се съгласява да ни покаже нарколабораторията си, умело скрита в стар гардероб в мазето.

Марин Калчев: Ще я отворя да я разгледате какво има вътре, няма нищо вътре. Изцяло аматьорско изпълнение.

Репортер: Тук колко саксии казвате се побират?

Марин Калчев: Две саксии бяха тук. Как се отглежда марихуана изцяло съм се запознал от интернет колеги с диагнози, които също употребяват и отглеждат.

Репортер: За да облекчи част от симптомите на заболяването си, Марин си прави екстракт от растението. Казва, че повишава тонуса и издръжливостта му. Но в съда днес, думата имаха експертите. И те определено потвърдиха, че заради две от съставките си, марихуаната се използва освен при множествена склероза, и при глаукома, епилепсия, ракови, и психични заболявания. И Марин определено е следвал лечебна рецепта.

Доц. Иво Райчев: Екстрактът е с медицински цели, тъй като той използва мастен разтвор на активните съставки на марихуаната за мастноразтворими. т.е. има логика в начина му на приготовление.

Репортер: Експертите признаха, че множество изследвания и в Европа доказват благоприятния ефект на марихуаната, че Германия и Чехия са разрешили медицинското й използване, че нашите лекари в това отношение са в дълг към пациентите си.

Доц. Димитър Георгиев: А пък алтернатива винаги има, особено при тежки заболявания, при които няма стандартно ефективно лечение. При тях има много алтернативни лечения.

Репортер: От ваша гледна точка е оправдано използването на марихуана за лечение?

Доц. Димитър Георгиев: О, абсолютно!

Репортер: Медицинската експертиза и фактът, че Марин е отглеждал само две растения, помогна съдът да постанови оправдателна присъда.

Галя Маринова: Признава Марин Калчев от Ловеч за невиновен за това, че отглеждал два броя растения от рода на конопа. Тъй като е извършил деянието при условия на крайна необходимост да спаси свое лично благо здравето от непосредствена опасност.

Репортер: За Марин и неговите приятели, победата днес се оказа невероятно ценна.

Марин Калчев: Не съм престъпник, нещо много важно – не съм престъпник, днес го разбрахме.

Репортер: От години се опитват да убедят министри и депутати да разрешат използването на марихуаната за лечение. Сега смятат, че са много по-близко до тази цел.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница