Прессклипинг за бфс 18 юни 2015



Дата09.05.2017
Размер93.61 Kb.
#20920
ПРЕССКЛИПИНГ

ЗА БФС

18 юни 2015

www.bnt.bg, 17.06.2015 г.

http://bnt.bg/news/zdrave/shte-ima-petvalentni-vaksini-za-bebeta
Ще има петвалентни ваксини за бебета (ОБНОВЕНА)

Турция прави голямо дарение от ваксини, които ще покрият нуждите на имунизационния календар на децата за една година – съобщи здравният министър.

Ваксините ще пристигнат следващата седмица и те са абсолютно същите, които досега са били използвани у нас. Д-р Петър Москов обясни, че са потърсили помощ от Турция в отговор на изнудването от страна на фармацевтичните компании и беше категоричен, че държавата ни няма да се поддава на търговските им интереси.

Оказва се, че нито една фирма не се е явила на обявените търгове.

Д-р Петър Москов – министър на здравеопазването: Получихме отговор за това, че има производствени трудности и че някакви количества в някакъв период от време всичко каквото е нужно ще направят. Щях да приема този отговор от фармацевтичната индустрия, ако тези производствени проблеми, които вероятно са реални, бяха обхванати във всяка една от европейските държави и навсякъде бяха получили министрите на здравеопазването този отговор при договарянето на ваксини. Оказва се, че това не е така. Например в държавите от стара Европа няма такъв проблем с ваксините, а в държавите около нас тези производствени трудности се бяха отразили, което е най-малкото некоректно.

www.tv7.bg, 17.06.2015 г.

http://news7.bg/_l.n_i.152288_c.23.html#.VYG4JfntlHw
Нова терапия спасява недоносени новородени

Азотен окис помага на новородените да дишат сами
Нова терапия с азотен окис спасява недоносени новородени, които не могат да дишат сами. Благодарение на нея момченце родено едва 500 грама вече е добре и е у дома си. В университетската болница "Майчин дом" от няколко месеца има апарат, който помага на бебетата в тежко състояние. Той обаче е временно даден, а лечебното заведение търси средства да го закупи.

На 13-ти февруари, едва в 25-та седмица от развитието си, малкият Йоан идва на бял свят. И започва борбата за оцеляване. Йоан тежи само 500 грама, не може да диша сам и е включен на апаратна вентилация. Всеки ден за него е борба за живот. За късмет по това време в "Майчин дом" се въвежда нова терапия с азотен окис и лекарите дават шанс на новороденото.

Терапията стимулира белите дробове на недоносените деца и ги предпазва от хронична белодробна болест и фатален край.

Апаратът е в университетската болница благодарение на съвместен проект в Медицинския университет и ще остане в неонатологията до края на юли. Междувременно се събират пари, за да може болницата да купи апарата и медикаментите за него, които не се покриват от здравната каса, защото терапията е иновативна.

Подобно на тази щастлива история и други недоносени могат да получат своя шанс. За купуването на апарата трябват още 18 хил. лв.

www.tv7.bg, 17.06.2015 г.

http://news7.bg/_l.n_i.152283_c.24.html#.VYG4I_ntlHw
Наказания за 27 болници, заради жалби на пациенти

След приетите промени в Закона, НЗОК ще къса договори с болниците
Над 250 жалби за некачествено медицинско обслужване са постъпили в медицинския ДАНС през първите пет месеца на годината. Пациентите се оплакват от забавена, некачествена и неефективна лекарска помощ. Всяка трета жалба е основателна и за това 27 болници ще отнесат наказания. С промените, които приеха депутатите за такива нарушения здравната каса ще къса договори с болниците.

В рамките на един месец инспекторите са длъжни да проверят дали оплакването е основателно, през това време касата няма да плаща за лечението на пациента.

Лекарите не са съгласни с промяната, която позволява на касата да прекратява договори с болници при три жалби от пациенти в рамките на шест месеца.

В момента здравната каса проверява само сигнали за финансови злоупотреби. От началото на годината в една от приемните в София са постъпили около 20 жалби.

Проверките продължават около един месец. Пациентите, които се съмняват, в цената и качеството на здравните услуги могат да получат и безплатна консултация на горещия телефон на здравната каса или по интернет.

www.dnevnik.bg 17.06.2015 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/17/2555037_do_oktomvri_triabva_da_sa_gotovi_naredbite_za/

До октомври трябва да са готови наредбите за основния и допълнителния здравен пакет

През октомври вече трябва да са публикувани наредбите, с които ще се определи съдържанието на основния и допълнителния здравен пакет на здраваната каса.Успоредно в здравното министерството текат други два големи процеса, които трябва да са готови преди плановете за бюджета за догодина - извеждането на дейности от болничната в доболничната помощ и реалното остойностяване на клиничните пътеки.

Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов на брифинг днес.На скептицизма на журналистите, че има кратки срокове за големи задачи, министърът призна, че "това лято ще бъде напрегнато за екипите на министерството и здравната каса".

Москов коментира, че в момента нито касата, нито лекарският съюз, нито депутатите имат отговор на въпроса как са формирани клиничните пътеки, каква част от тях са за лекарския труд, за използване на скъпа техника или пък отиват за режийни на болниците. По думите му сегашният ред прилича на "котка в чувал" и това ще се промени с цялостно пренаписване и дефиниране на разходите за лечение. Основният разговор, който трябва да се проведе по думите му е между лекарите и касата, за да се постигнат оптимални заплати за медицинските служители и да се планират по-добре разходите в системата.

Министърът обясни отново каква ще е разликата между основния и допълнителния пакет, като този път уточни, че не ставата дума за масови и редки заболявания, а за такива, които трябва да се лекуват незабавно и такива, които търпят отлагане.Така например за сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, разбира се, няма да се чака, но например лечението на перде на окото може да почака и това ще влезе във втория пакет по планов прием, даде пример Москов.

Той повтори многократно, че в основния пакет пациентът ще получава пълно лечение без да доплаща нито лев, и това ще важи и за втория пакет, с разликата, че там лечението няма да е веднага, а може да е след 15 дни или няколко месеца в зависимост от спецификата на заболяването. Тук идва ролята на допълнителното здравно осигуряване - тези, които доброволно внасят вноски в частни здравни фондове ще се лекуват веднага, но не с пари по касата, какъвто е модела в много европейски страни.

За решението, че здравни права ще се възстановяват с вноските за последните 5 години, и питането на журналисти какво да правят хората, които нямат възможност, Москов заяви, че защитава интереса на тези, които са съвестни и си плащат осигуровките и данъците въпреки проблемите в системата, а отстъпката, за другите би било ощетяване. Минималната месечна здравна вноска е 16.80 лв, което са няколко кафета и кутии цигари, даде пример министърът. Той припомни и, че след като е била обявена първоначалната идея периодът за дължими вноски да е 15 години, НЗОК е отчела 17 милиона приходи повече от очакваното за по-малко от месец.

На въпроса дали поправката в Закона за здравните осигуровки, която дава право на пациентите да се оплакват от медицинското обслужване и спрямо нарушенията те да бъдат санкционирани, няма да създаде предпоставки за злоупотреби между конкуренти, Москов заяви, че това са "практики от Дивия Запад" и "българските лекари не са разбойници".

За идеята си за санкциониране на здравноосигурените хора, които не ходят редовно на профилактични прегледи, министърът обясни, че предстои да се решат няколко проблема - например графиците за провеждане на такива прегледи да станат широкодостъпни; социалното министерство да позволи един ден отпуска за посещение при лекар; и ясно да се определи какво вкюлчва задължителният профилактичен преглед. За личните лекари, които не изпълняват задължението си засега не е предвдена санкция, но пък трябва да има поощрения за тези, които отчитат по-добри резултати сред пациентите си.

www.mediapool.bg 17.06.2015 г.

http://www.mediapool.bg/moskov-obeshta-i-bezplatni-meditsinski-izdeliya-v-osnovniya-paket-news235530.html

Москов обеща и безплатни медицински изделия в основния пакет

Ще има краен срок за отлагане на лечението на болестите от допълнителния пакет

Здравният министър Петър Москов обеща хората да не доплащат повече за медицински изделия като пирони, стави, клапи и др.за заболяванията, които от догодина ще влязат в основния пакет, покриван от здравната каса. Сега тези изделия са една от основните причини за доплащане на пациентите в болниците, като цените им варират между 1000 и 50 000 лева.

Москов съобщи, че в момента работна група работи по остойностяването на медицинските изделия и заяви, че не е убеден каква е реалната цена на изделията в момента."Нека се види обмитяват ли се на килограм и ако да защо след това се продават на сантиметър", коментира Москов.

След като държавата си изясни колко реално трябва да плаща касата за тези изделия Москов обеща, че за тях повече няма да се доплаща от пациентите.

"Дали официално или не, в българските болници в момента се доплаща за всичко, системата е бездушна и безсъвестна за последствията от заболяването ти и, ако нямаш средства за консумативи или друго, си обречен", каза Москов.

Той съобщи, че същата процедура по остойностяване тече и за клиничните пътеки."В момента остойностяването на клиничните пътеки е като котка в чувал – никой не знае какво точно има в него", коментира Москов.

След като се остойностят реално, пресметнат се лекарският труд и стопанските разходи и се прецени кои пътеки да бъдат извадени в извънболничната помощ ще стане ясно и точно колко ще струва финансирането на основния пакет, плащан от здравната каса.От думите на Москов стана ясно, че яснота по тези въпроси се очаква на есен.

"Първо трябва да се свали пердето и да се направи реален анализ.Тогава можем да кажем дали трябват още пари или парите, с които разполагаме са много", заяви Москов.

Той обаче гарантира, че след остойностяването болестите от основния пакет ще бъдат изцяло финансирани от здравната каса и припомни, че такъв е ангажиментът на правителството.

"Целта на правителството не е да пести пари.Ако на базата на анализите които правим, се окаже, че трябват допълнителни пари, ще бъдат осигурени на здравната система.Но пак казвам, при ясни правила и система, която не ги изсмуква срещу резултат, който е влошаване на здравето на българите", коментира той.

Москов съобщи още, че за заболяванията в допълнителния пакет ще бъде регламентиран максимален срок, в рамките на който, трябва да бъде осигурено лечение, финансирано от здравната каса.За всяка заболяване този срок ще е различен.

"Планов прием означава следното - имам катаракта, перде на окото.Това е състояние, което може да изчака много.Това, което ние ще направим, е да определим краен срок, в който вашето заболяване да бъде излекувано в рамките на допълнителния пакет.Месец, месец и половина – два", коментира Москов.



18.06.2015 г.,с. 6

8 центъра за модерно лечение на инсулт

ще се създадат у нас, съобщиха вчера от МЗ. Във всички тях ще се прилага модерното ендоваскуларно (вътресъдово лечение). Колкото и управляващите да полагали усилия обаче, едва ли някога лечението на инсулт в градче примерно в Лудогорието ще се изравни с това в Пловдив, Плевен или Стара Загора. От МЗ съобщиха още, че с промените в лекарствения закон, който до 2 седмици ще е в МС, пациентът ще се информира кой е напълно безплатният медикамент за неговото заболяване и колко ще трябва да доплати, ако иска по-модерния. Промяната щяла да наложи и допълнителни мерки -като тази да се затегнат критериите кой да продава лекарства в аптеките, защото това не било като да търгуваш с „гащи,,, категорични бяха от министерството.



18.06.2015 г.,с. 6

Графиците на джипитата - в интернет

Онлайн запазваме ред за профилактичен преглед

Вадят сърдечни и неврологични заболявания от пакета на НЗОК. Но лечението на останалите ще се покрива напълно, и то с консумативите

ДИАНА ТЕНЧЕВА

От догодина здравно осигурените българи ще имат достъп през интернет до работния график на джипито (сега той не е публичен) и сами ще могат да се записват за задължителния профилактичен преглед.Предвижда се дотогава да заработи електронното здравеопазване (ще ползваме и е-рецепта), затова отбелязването на прегледа ще става и онлайн.Това отговори на запитване на „Труд" здравният министър д-р Петър Москов. В момента около половината осигурени отиват на профилактика, но останалите даже и да поискат да я отметнат, за тях няма предвиден ресурс.„Как личните лекари изчислиха, че са необходими примерно 50 млн.лв. повече?! Може да са далеч по-малко.Това ще стане ясно, когато работната група по проблема излезе с анализи, а каквото е необходимо като финансиране от догодина, то ще бъде осигурено", каза още министърът.За да приемат „присърце" извършването на прегледите, за добрите джипита ще има стимули.Те могат да са между 5000 и 10 000 лв.на година. Раздаването им можело да стане още от 2015-а, но никой не бил вменил примерно, ако пациентът е хипертоник, да се записва изрично всяка стойност от направените му изследвания.Това и още други подобни задължения ще се заложат от догодина, а спазващите ги стриктно семейни доктори (което се прави в името на пациента) ще получават бонуси.Москов бил отворен за разговор с личните лекари по въпроса.Той припомни, че както е съобщил на форума на „Труд" за правата на пациента, със социалния министър Ивайло Калфин продължават да работят с Кодекса на труда да се осигури един свободен ден за профилактичния преглед.„Сърдечносъдовите, мозъч-носъдовите и раковите заболявания и консумативите, които се ползват при лечението им (колкото и скъпи да са), ще са в основния пакет и за тях нищо няма да се доплаща", заяви министърът. На въпрос дали ще се покриват и койловете, прилагани при вътресъдовото лечение на мозъчните аневризми, стигащи 40 000 лв., или модерните сърдечни стентове, Москов отговори: ,Д как така лекарите са изчислили, че струват 40 000 лв., а не примерно 5000 лв.?!". Тези и всички останали дейности, плащани от НЗОК, ще се остойностят наново до есента.Членове на ръководствата на дружествата по кардиоло-гия и по неврология заявиха пред „Труд", че няма какво да се извади от сегашния пакет на касата за лечението на заболяванията от двете специалности.Зам. здравният министър д-р Бойко Пенков вчера отсече, че лично той ще им помогне да се махнат някои болести, чието място не е в основния пакет.Потвърди го и Москов. За лечението по допълнителния пакет пък ще се изработят максимални срокове на изчакване.А който има допълнителна здравна застраховка, няма да чака и ден.






Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница