Програма на бки прага за месец ноември 2012



Дата12.03.2018
Размер43.64 Kb.
#62669
ТипПрограма
Програма на БКИ – Прага за месец ноември 2012

Продължава изложбата плакат ''От A до Z и Я''. Автори на плакатите са Божидар Иконов, Божидар Йонов, Георги Липовански и Людмил Чехларов.



Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

В съдруничество с Международното триенале на сценичен плакат София

В галерията на БКИ-Прага е представен един от най-успешните проекти на Международното триенале на сценичния плакат София. Авторите на изложбата са известни имена в областта на плаката–Божидар Икономов, Божидар Йонов, Георги Липовански и Людмил Чехларов. Всяка буква е отделен постер интерпретиращ универсални знаци. Сериозно, но с чувство за хумор художниците повдигат противоречивите въпроси за кирилските букви.

6.11.2012, 18 часа

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ''ШЕПОТ''. Автор Тереза Зиковска.



Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Тереза Зиковска е художник, който за кратко време развива, извява и налага свой живописен стил. Организирала е и е представила общо 17 художествени изложби в различни художествени галерии в София, Варна (градът, в който живее и работи), Бургас, Пловдив и Атина. Енергична и отворена към процесите в развитието на изкуството, Тереза участва в множество общи изложби и кураторски проекти, свързани с различни международни фестивали на изкуството.

Живописта на Тереза е ярка, експресивна, завладяваща съзнанието и сетивата ни. За нея доц. Ружа Маринска написа: „В българското изкуство експресионизмът е на гребена на вълната. Едно от неговите лица е Тереза Зиковска, органична и дръзка, потопена, отдадена на стихията на чувствата си”.

Изложбата ще можете да разгледате до 30.11.2012 г.

14.11.2012, 18 часа

КИНОКЛУБ БКИ представя филма ''Сбогом, приятели!'', 1970 г., черно-бял, 97 мин., режисьор Борислав Шаралиев, на български език.



Място: Залата на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Продължава филмовата рубрика Киноклуб БКИ. Този път ще бъде представен филма на режисьора Борислав Шаралиев. Режисьорът е снимал повече от 20 филма, отличени не само в България, но и във Виена, Брюксел, Москва и др. Между тези филми са ''Всичко е любов'', ''Рицар без броня'' и ''Двама под небето''.

''Сбогом, приятели!'' В столично училище е заловено любовно писмо на една ученичка и младият учител Кирил го чете пред свои колеги. Неговият състудент и приятел Боев, учител по литература и класен ръководител, е против рутината и традиционното преподаване. Той иска да подготви младите за живота, да им помогне да мислят самостоятелно. От донос директорът е узнал за неговите експерименти и го мъмри, като сочи за пример Кирил. Директорът устройва показен урок на Кирил с намерение да осъди своеволията на Боев, но намеренията му се провалят. Повечето колеги са за новите методи. На абитуриентската вечер младите открито показват обичта си към Боев. Неговите ученици навлизат в живота с оптимизъм и самочувствие.

Филмът е носител на много отличия: голямата награда на кинофестивала ''Златната роза'' Варна'70, наградата на кинокритиката, на зрителите, наградата ''Фемина'' Брюксел'72 .

Филмът ще бъде прожектиран на български език.

20.11.2012, 18 часа

ЧЕТИРИ СЪДБИ В КУФАР. Прожекция на филма и представяне на творческия екип.



Място: Залата на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Тазгодишното издание на Дните на българското кино организирано съвместно с чешката Филмова академия представи и чешко-български студентски проекти. ''Четири съдби в куфар'' е абсолвентския филм(1967) на младия режисьор от бълграски произход Илко Дундаков за студентска група актьори и кукловоди ''Театър в куфар''. Със завършването на студентите се разпада и формацията. След 45 години ще се срещнат почти всички автори и участници във филма. За съжаление самият режисьор преди няколко години почина. Не само за него ще разказват спомени приятелите му, видни чешки илюстратори, режисьори, актьори и актриси, и преподаватели от Театралната академия. Владимир Кубичек, Магдалена Рихликова-Шпергрова, Яна Алтманова, Зденек Пержина, Ярослав Немечек, Владимир Смрчка и Павел Калфус ще разкажат за творческия път който са извървяли поотделно, както и за безкрайните срещи с публиката.

27.11.2012, 18 часа

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА ''Българи в Чехия – културни характеристики, имиграционен процес и социална интеграция в настоящето''. Автор Румяна Георгиева, доктор по антропология.



Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

В книгата ''Българи в Чехия – културни характеристики, имиграционен процес и социална интеграция в настоящето'' се визира имиграционния процес на българите в Чехия за последните 20 години, но не липсват аналогии и с предхождащите го миграционни вълни. Книгата не е едно обикновено проследяване на миграцията на българите в Чехия. Тя представлява проникване в устоите на българската културна идентичност, която новата чуждоезична среда подлага на проверка. По интересен начин авторката засяга въпроса за чешко-българските културни отношения, които малко или много са допринесли за европеизирането на българската идентичност.

Вечерта ще води литературният изследовател доктор Якуб Чешка от Факултета по хуманитарни науки на Карловия университет. Книгата ще бъде представена от антроположката доктор Дана Битнерова от същия факултет. Гости на вечерта ще бъдат етноложката доктор Мириям Моравцова - дългогодишна изследователка на българското малцинство в Чехия и един от основателите на факултета доц. Зденек Пинц.



30.11.2012, 19 часа

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ. Трио Апасионато.



Място: Огледалната зала, Посолството на Република България в Чехия, Krakovská 6, Praha 1

Организатори: Посолството на Република България и Българският културен институт в Прага, в сътрудничество с Чешкото национално радио



Традиционният коледен концерт класическа музика в Огледалната зала на Посолството на Република България отново ще бъде с участието на млади и талантливи музиканти. Трио Апасионато ще зарадва чешката публика само шест месеца след успешните концерти в Рудолфинум и на Южнобохемския фестивал.

През юни тази година българското трио Апасионато спечели 46-ото издание на международния младежки радиоконкурс “Концертино Прага“. Младите български музиканти Росен Гамев – цигулка, Пенка Петкова – виолончело и Йоана Ламбрева – пиано, спечелиха първо място в категорията “трио” и специалната награда на Чешкото радио “Хелена Караскова” за най-добри сред победителите във всички категории. Те са ученици в Националното музикално училище “Любомир Пипков” – гр. София, в класа по камерна музика на Даниела Николаева-Черпокова.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница