Програма на ефмдр 2014-2020 Вариант от 26. 02. 2013



страница1/9
Дата25.07.2016
Размер0.6 Mb.
#6006
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
Проект на формуляр и насоки за съдържанието на Оперативната програма на ЕФМДР 2014-2020

Вариант от 26.02.2013

Настоящият документ се основава главно на частично общия подход, постигнат на 29 октомври 2012 г. по предложението на Комисията за регламент на Европейския парламент и на Съвета за Европейския фонд за морско дело и рибарство (Регламент за ЕФМДР), и съответно за компромисните текстове за блока за стратегическо програмиране, съгласуван на 19 декември 2012 г. между Съвета и Европейския парламент по отношение на предложението на Комисията, което излага общите разпоредби по Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ), Кохезионния фонд (КФ), Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), включени в Общата стратегическа рамка (Регламента за определяне на общоприложими разпоредби).

Тъй като и двете гореспоменати предложения в момента са в процес на обсъждане с Европейския парламент и Европейския съвет, настоящият документ представя предварителни съображения по програмирането на ЕФМДР. Той може да бъде завършен след официалното одобрение на съответната правна рамка. Дискусиите по проекта на формуляр за оперативната програма на ЕФМДР не предрешават становището на Европейския парламент относно Регламента за ЕФМДР. Европейският парламент все още предстои да гласува по предложението за ЕФМДР и поради това законодателният процес вероятно ще доведе до промени в окончателната структура на ОП.

Структурата на настоящия документ отразява предварителния структуриран подход на системата SFC 2014* за електронно представяне на програмите (ЕФМДР Чл. 127(b) на предложението на Комисията по Регламента за ЕФМДР), който цели максимално опростяване на работата с текстова и цифрова информация и оценката / анализа на информацията и отчитането, като се ограничава двойното кодиране и свързаните с това рискове.


Трябва да се отбележи, че настоящият документ ще бъде допълнен от редица други документи с насоки, свързани с проблеми, имащи отношение към програмирането на ЕФМДР, като насоки за предварителни оценки, воденото от общностите местно развитие (ВОМР), предварителни условия, наблюдение и оценка и т.н. В следващите глави са включени препратки към тези документи, когато това е целесъобразно.



ЧАСТ I: ВСТЪПЛЕНИЕ 3

ЧАСТ II: ФОРМУЛЯР ЗА ПРОГРАМАТА ПО ЕФМДР 5

1. Изготвяне на Оперативната програма и включване на партньори 5

2. SWOT и определяне на нуждите 7

3. Описание на стратегията 10

4. Изисквания относно конкретните мерки по ЕФМДР 16

5. Конкретна информация за интегрираното териториално развитие 16

6. Изпълнение на предварителните условия 20

7. Описание на рамката за постигнати резултати 22

8. Финансов план 23

9. Хоризонтални принципи 25

10. План за оценка 27

11. Организация за изпълнение на програмата 29

12. Информация за органите, отговарящи за системата за осъществяване на контрол, проверки и правоприлагане 31

13. Събиране на информация 32

14. Финансови инструменти 34




ЧАСТ I: ВСТЪПЛЕНИЕ



Общ контекст

Европа 2020 – стратегия за ускорен, устойчив и всеобхватен растеж1 - определя стратегическите виждания на Съюза за следващия програмен период. Тя определя точните цели и съответните резултати за Съюза с хоризонт 2020 г. Очаква се всички политики на Съюза (включително ИМП и ОПОР) да допринесат за целите и резултатите на Европа 2020.

Що се отнася в частност до Кохезионната политика, Политиката за развитие на селските райони и Политиките в областта на морското дело и риболова, съответните фондове са групирани под „Обща стратегическа рамка“ (ОСР), която определя стратегическото виждане на Съюза за използването на тези фондове през следващия програмен период. В частност, ОСР определя 11 тематични цели (ТЦ), извлечени от целите на Европа 2020, за които се очаква да допринесат европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) – Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ), Кохезионния фонд (КФ), Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) в рамките на техните съответни области на действие. ОСР представлява общите стратегически насоки на Съюза за всички ЕСИФ през следващия програмен период.
Следвайки стратегическите ориентации на ОСР и в съответствие с техните съответни Национални програми за реформи, които държавите-членки са приели за прилагане на стратегията Европа 2020, държавите-членки ще разработят национални стратегии, включващи всички ЕСИФ в рамките на Споразумения за партньорство (СП), за които ще се преговаря и ще бъдат съгласувани с Комисията. Накратко, СП ще трябва да определят кои съответни ТЦ на ОСР ще се поставят като цел във всяка държава-членка чрез ЕСИФ и да определят националните стратегически линии, за да се приложи това. Подобно на ОСР, СП ще заменят конкретните Национални стратегически планове, които са валидни в момента поотделно за всеки от фондовете. Националните стратегии, изложени с СП, след това ще се прилагат чрез национални програми.
За да се повиши координацията между ЕСИФ и хармонизацията на техните правила за прилагане, от Комисията са предложени общи разпоредби в рамките на „Регламент за определяне на общоприложими разпоредби“. Последният се допълва с регламенти конкретно за всеки фонд, които предвиждат подробни разпоредби за всеки от фондовете, произтичащи от специфичните характеристики и механизми за прилагане на съответните политики.

Стратегическо програмиране
Както и през текущия програмен период, стратегическите ориентации, определени в рамките на Съюза, и националните стратегии ще се изпълняват на място чрез програми, обхващащи различни политики.

По отношение на програмите по ЕФМДР, общият подход, възприет в предложението на Комисията, следва логика на приемственост по отношение на сегашния програмен период. Държавите-членки, съответно, ще трябва да определят общата стратегия по отношение на секторите рибарство и аквакултури, както и най-общо развитието в областта на рибарството на основата на цялостен анализ на нуждите на покриваната географска област. Такива стратегии ще се прилагат чрез мерките по ЕФМДР и други механизми за изпълнение, като например Воденото от общностите местно развитие и Финансовите инструменти.

Предлагат се, обаче, важни корекции в светлината на новата стратегическа рамка. Те ще бъдат по-подробно описани в различните раздели на настоящия документ, но главните нови елементи на предложението на Комисията може да се обобщят по следния начин:


  • Повечето сегашни финансови инструменти по ЕФР и ИМП са обединени в един фонд – ЕФМДР, с изключение на Споразуменията за устойчиво рибарство (СУР) и задължителното участие на Регионалните организации за управление на рибарството (РОУР);

  • По-ясна политическа рамка за ЕФМДР на основата на определянето на пет приоритета на Съюза, подробно разбити на набор от конкретни цели мерки;

  • Засилена ориентация към постигане на резултати за ЕФМДР (заедно с другите СИ Фондове) на основата на предварителни условия и система за преглед на резултатите.

  • Създаване на три всеобхватни цели, които са на приоритетно място в политическия дневен ред на Съюза (свързани с иновациите, опазването на околната среда, намаляване на въздействието и приспособяване към измененията на климата), които трябва да се преследват хоризонтално във всички програми по ЕФМДР;

  • По-голяма гъвкавост по отношение на мерките по ЕФМДР в рамките на оперативните програми. Тези мерки вече не са твърдо свързани с конкретни „приоритетни оси“, а може да се програмират по отношение на няколко приоритета на Съюза по гъвкав начин на основата на приноса, очакван от тях, за тези приоритети на Съюза. Този нов подход към построяването на логиката на намеса е представен в Приложение І към настоящия документ;

  • По-голяма ориентация към постигане на резултати от програмите чрез определяне на конкретни цели на програмите и отчитането на тези цели през целия програмен период на основата на рационализирана система за общо наблюдение и оценка;

  • Общоприложимите разпоредби за СИ Фондовете по програмирането са включени в Част ІІ на предложението на Комисията за Регламент за Общоприложимите разпоредби, а предложението на Комисията за Регламент за ЕФМДР представя конкретни правила за оперативните програми по ЕФМДР. През периода 2014-2020 ЕФМДР ще бъде основен инструмент, който ще съдейства за изпълнението на ИМП и ОПОР.


Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница