Рак причините за раковите заболявания все още не са докрай изяснени. Факторите, които влияят за появяването на рака, са: начин на живот, възраст, раса, култура, наследственост, пушене, стрес, алкохол, околна среда и дрстраница1/3
Дата29.08.2016
Размер499.57 Kb.
  1   2   3
РАК

Причините за раковите заболявания все още не са докрай изяснени. Факторите, които влияят за появяването на рака, са: начин на живот, възраст, раса, култура, наследственост, пушене, стрес, алкохол, околна среда и др. Съществуват повече от 100 форми на рак и причината за тях може да бъде някоя от посочените по-горе. Най-разпространени и опасни са ракът на белите дробове, на млечната жлеза, на шийката и тялото на матката, на простатата, на дебелото и правото черво, на пикочния мехур, стомаха, хранопровода, яйчниците, на кожата, задстомашната жлеза, левкемиите и т.н.

Възникването на рак обикновено е предшествано от патологични процеси, обединени от понятието предрак.

Най-характерното свойство на рака е, че притежава способността да прониква в съседните здрави тъкани и да ги разрушава (инфилтриращ ръст). При това често се засягат кръвоносни и лимфатични съдове. Раковите клетки се разнасят из организма с притока на кръв и лимфа и поразяват различни органи и тъкани. В резултат на което се образуват вторичните възли (метастази).

За различните видове рак е характерно образуването на метастази в определени органи.

Например ракът на белия дроб, на млечната или щитовидната жлеза често дава метастази в костите.

Независимо че злокачествените образувания са заболяване, което трудно се поддава на лечение, дори с методите на най-съвременната медицина, съществуват множество препоръки и рецепти за лечение на рака, основно чрез лечебни хранителни сокове и билки.
Как се образуват раковите клетки?

Ракът се развива, когато клетките в дадена част на тялото започнат да растат неконтролируемо. Въпреки че съществуват много видове рак, всички те започват с неконтролируем растеж на анормални клетки. Нормалните човешки клетки растат, делят се и умират в естествен ред.

Злокачественото заболяване (наричано още малигнено) представлява неконтролирано, бързо разрастване на дадена тъкан от организма.При него раковите клетки се делят твърде бързо и имат способността да проникват между клетките на други тъкани и да растат в други органи. Често раковите клетки се разпространяват до други части на тялото, като растат и заменят нормалната тъкан. Този процес на разсейване на раковите клетки в целия организъм се нарича метастазиране.

За разлика от злокачествените, доброкачествените тумори растат и притискат околните тъкани, без да проникват в тях. Те не метастазират и в повечето случаи не са животозастрашаващи.

Често бъркат понятието “рак” и “карцином”. Ракът е по-общото понятие. Карциномът е рак, произлизащ от епителната тъкан. Епителната тъкан е разпространена в организма, като от нея се изграждат лигавиците на храносмилателната система, вътрешната покривка на всички кухини, дихателни пътища и кръвоносните съдове (един своеобразен хастар на организма). От епителна тъкан е изградена и кожата. Така че най-често причина за рак са карциномите.
Кои са основните причини за развитието на раковото заболяване?

Рентгеновите лъчи

Много от първите учени, работещи с рентгенови лъчи, включително и техните откриватели, са станали жертва на своята професия, преди да се установи вредността им.

При всекидневната си работа рентгенолозите са подложени на дълготрайното действие на слаби дози и съчетано с недостатъчна защита на тялото, при тях се развива рак на кръвта много по-често от останалите хора. Рентгеновите лъчи водят също така и до рак на кожата, щитовидната жлеза и костите.

Лъчевата радиация

След атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки ракът на кръвта се е увеличил до 10-15 пъти повече при японците в сравнение с другите народи. Това е и причината за масовата психоза, последвала аварията в Чернобил. Статистиката през последните години отчита зачестяване на раковите заболявания над зоните, покрити от радиоактивния облак.Радиоактивни вещества

При работниците в часовникарски заводи, овлажняващи с устни четчиците, с които нанасяли луминисцентна радиоактивна боя върху часовниковите стрелки и циферблати, се е развивал рак на долната челюст. Тази радиоактивна боя е съдържала комбинацията от мезоторий и радий, които са предизвикали рака. Дълги години след смъртта костите на тези работници продължавали да излъчват радиеви лъчи.

Миньорите, които работят в радиоактивни уранови или кобалтови мини, развиват рак на белите дробове.

Торотрастът

Торият, използван като контрастно вещество в диагностиката – торотраст, се е оказал причина болните, на които е прилаган по-късно, да развият рак на черния дроб.

Кои са другите причини за развитието на рака:

а) наднорменото тегло;

б) замърсяването на въздуха;

в) тютюнопушенето;

г) неспазването на хигиена при секс;

д) лошо проветряваните помещения;

е) инфектиране по време на лечебна манипулация;

ж) топлината.

Дългогодишната честа употреба на прекалено горещи напитки може да доведе до рак на гърлото и хранопровода. Той е често срещан сред ескимосите, които пият непрекъснато горещ чай.

В Кашмир ракът на кожата на корема и на бедрата е много разпространен, поради обичая на туземците да носят зимно време под дрехите си своеобразна печка, направена от глина, наричана „кангри”. Тази печка развива температура 150-200°. От високата температура кожата на корема е изложена на чести изгаряния и цикатризации, върху които се развива рак. Около 85% от хирургичните интервенции в болниците на Камшир се извършват поради кангри-рака. Според някои причина за този вид рак не е топлината, а въглищата, използвани в тези отоплители.Ултравиолетовите лъчи

Сигурно ви е омръзнало да четете по вестници и списания за вредността на тези лъчи, като обикновено информацията е поднесена така сензационно, сякаш авторите откриват непрекъснато Америка и то съвсем независимо един от друг.

Цветът на кожата, косата и очите се придават от пигмента меланин, намиращ се във вид на гранули от кафеникав до черен цвят. Различният цвят на кожата при представителите на различните раси се обуславя от нееднаквото съдържание на меланин в кожата. Тенът на кожата, който се развива при престояване на слънце, се дължи именно на ултравиолетовите лъчи, защото точно те стимулират синтеза на по-голямо количество меланин в кожата.

По този начин организмът изгражда бариера пред ултравиолетовите лъчи, предпазвайки се от дълбокото им проникване в тъканите. Причината за това се крие във факта, че ултравиолетовите лъчи имат вредно въздействие, което може да доведе до рак на кожата. Ползата от тези лъчи е свързана с образуването на витамин D.

При някои хора съществува вродена неспособност за изработване на меланин. Те се наричат албиноси. Кожата им лесно се възпалява, дори и ако за съвсем кратко време са изложени на слънце. Доказано е, че ракът на лицето е много по-чест в топлите страни у хора, работещи на открито. Този рак е много по-рядък при тези от тях, които защитават лицето си със широкополи шапки. Също така ракът на кожата се среща предимно у расите със светла кожа. При негрите той е рядък, защото голямото количество меланин при тях ги предпазва от ултравиолетовите лъчи. През последните години „Озоновата дупка” в атмосферата се смята за основна причина за рязкото покачване честотата на кожния рак в някои страни.

Механични фактори

При присаждане на различни материали като:

а) метални пластинки;

б) различни влакна;

в) стъклени топчета;

г) различни видове пластмаси;

д) вътрематочни контацептивни средства;

е) поливинил;

ж) целофан;

з) протезите също нерядко развиват тумори.

В Индия рак на кожата се получава от механичното дразнене от възела на една дреха, наричана сари. Продължителното дразнене на бенки, например често порязване при бръснене на бенката на лицето, продължителното триене на груба яка по бенка на врата не е желателно, защото може да доведе до превръщане на банката в един от най-злокачествените видове рак.

Недостигът на витамини, минерални соли, антиоксиданти и биоактивни вещества.

По тази причина Световната организация за борба с рака препоръчва дневната консумация на плодове и зеленчуци да бъде не по-малко от 800 грама.


Ролята на храната за предотвратяване развитието на ракови заболявания

Храната е важен фактор против раковите заболявания. Ако вече имате рак на дебелото черво в семейството ви и сте на средна възраст, все още можете да унищожите това потенциално фатално злокачествено заболяване чрез начина на хранене. Храната ограничава развитието на податливи към рак клетки във вътрешностите ни, дори и като задушава или свива малките предракови образувания в дебелото черво, наречени полипи, които могат да се развиват в злокачествени тумори. Тя успява да блокира повторната поява на нов тумор след операция от рак на дебелото черво. Нейната ефикасност се очертава в две посоки: като безопасно превантивно средство и като химиотерапевтично лекарство срещу рака. Това учените установяват чрез т.нар. маркери – проследяване състоянието на полипите в дебелото черво. Ако те растат, значи сте в беда, ако обаче намаляват – действате правилно по отношение на храненето.

Едно старо и отдавна изпитано средство са влакнините (целулозата) в храните. Те имат свойството да предпазват от рак на дебелото черво и стомаха, смятат специалистите-онколози. Изяждането само на 250 грама дневно (една купа каша свръхвисоковлакнести храни – боб, зеле, моркови, лук, грозде, кайсии, ябълки и т.н.) е достатъчно за тази животоспасяваща дейност. Освен влакнините, те съдържат и изобилие от естествени противоракови съединения.

Ролята на лечебните храни е огромна, не само по отношение на рака, но и на всички заболявания. Затова при всичките над 250 болести са посочени храните, които имат силно изразено лечебно действие по отношение на тях.

Обикновено за полипите са нужни 10 години за да прераснат в тумори. Ето защо трябва да консумирате влакнестите храни дори и след оперативно отстраняване на рака на дебелото черво.

Те спират измененията на клетките и стимулират възстановяването на дебелото черво и ректума. От зърнените храни стабилен противораков ефект имат единствено пшеничените трици.Кои са храните, които предпазват от раковите заболявания?

а) Една от най-уникалните храни не само по отношение на рака, но и на почти всички заболявания, са медът и неговите производни – прополис, пчелен прашец, пчелно млечице, восък и пчелна отрова.

б) Зелето и другите зеленчуци от семейство кръстоцветни – цветно зеле, брюкселско зеле, броколи, алабаш, сладка ряпа. Зелето и броколите съдържат специфични вещества, стимулиращи чернодробните ферменти, които потискат канцерогените. Те могат да спрат вече започнало злокачествено изграждане на клетките. Тези два зеленчука не само потискат химичните канцерогени, но и омекотяват действието на хормона естроген. По този начин организмът се защитава от рак на млечната жлеза.

в) Портокалите, грейпфрутите, лимоните и другите цитрусови плодове са много богати на витамин С и растителни вещества със защитни свойства. Тези плодове защитават от действието на свободните радикали и намаляват риска от рак на белите дробове, рак на стомаха, както и рак на червата. Цитрусовите плодове съдържат много флавоноиди, които също оказват противораково действие.

г) Плодовете и зеленчуците с много каротиноиди – тиква, моркови, червен и жълт пипер, праскови, дини – понижават риска от заболяване на рак на гърдата, белите дробове и червата. Ликопенът е силен антиоксидант. Точно той придава червения цвят на доматите и благодарение на него човек може да се защити от рак на белите дробове, простатата, стомаха, червата, млечната жлеза. Ликопенът преминава в по-лесноусвоима форма след преработване, затова са много полезни висококачествените доматени сосове и кетчупът.

д) Соята отдавна притежава славата на полезен за здравето продукт. Това е така. Соевите продукти намаляват риска от развитие на рак на млечната жлеза.

е) Рибата е най-добрият източник на мастните киселини омега 3. Точно те намаляват възпалителната реакция, повишават имунитета и играят защитна роля по отношение на рака, особено на рак на млечната жлеза, червата и простатата. Омега-3 киселини се съдържат също и в орехите и листните зеленчуци, както и в бобовите продукти. Тук действат така наречените изофлавони, препятстващи растежа на раковите клетки.

Ракът не значи обреченост. Който действително вярва и се лекува – получава своя втори шанс за нов по-добър живот.

ж) Храни против рак – лук, чесън, зеле, цветно и бяло зеле, червено цвекло, куркума, магданоз, керевиз, джинджифил, семе синап (хардал) – то е при рак на черния дроб, кинза (екзотична източна подправка), броколи, мед, прополис, пчелен прашец и пчелно млечице, моркови, черна ряпа.

з) Фитотерапията е най-древният метод за лечение на злокачествените тумори. Билките имат чудодейно действие върху раковите образувания.

Билки, потискащи развитието на раковите клетки от първа група: жълта млечка (змийско мляко), петнист бучиниш, хайдушка трева (ранилист), бял имел, невен, радика (глухарче), великденче класовидно.

Горските плодове, особено боровинката и малината, са богати на флавоноиди и намаляват действието на канцерогените, забавят растежа на злокачествените клетки и регулират нивото на естрогена в организма.

Гроздето и виното също имат доказано противораково действие.

1 рецепта: много учени смятат, че редовното консумиране на мляко и най-вече на кисело мляко, води до предотвратяване на раковите заболявания на храносмилателната система и най-вече на дебелото черво. Още от древни времена на киселото мляко се е гледало като на лекарство, чието всекидневно консумиране води до удължаване на живота и жизнеспособността на хората. В началото на раздела бе посочено откритието на проф. Мечников по отношение на киселото мляко. Затова няма да се спирам на него. Само ще добавя фактите в подкрепа на ползата от киселото мляко. Учени са открити седем естествени антибиотици в този млечен продукт, получени от закваски с различни бактериални култури. Така ацидофилните бактерии, открити в него, спомагат за неутрализиране на агентите против рака на стомаха и дебелото черво. Киселото мляко подпомага храносмилането и потиска развитието на гнилостни процеси в стомаха.

2 рецептапротив рак с помощта на рибеното масло: според професора от Харвардския университет д-р Джордан Блекбърн рибеното масло спира разпространението на метастазите на рака, тъй като то усилва имунната система, като убива блуждаещите ракови клетки и им пречи за прикрепването към нови места.

Витамин D, който е компонент на рибеното масло, при лабораторни условия забавя скоростта на нарастване на раковите клетки и намалява заболяванията от рак. Ето защо жените трябва да приемат поне по 400 IU витамин D дневно – особено по-възрастните, поради застрашеност от рак на гърдата.

Най-добрите източници на витамин D са тлъстите морски и океански риби като сьомга, сардина, скумрия, тон, както и мляко с добавен витамин D. Но най-богатите източници на витамин D в света са змиорката (в 100 г има 5000 IU витамин D) и популярните пръчици суши в Япония.3 рецепта: противораково и противотуморно действие на прополиса е било установено от румънски лекари. Те изследват действието на пчелният клей както за външно, така и за вътрешно приложение.

Външното приложение е локално: върху кожата, в областта на тумора, се поставя пластинка с пчелен клей с дебелина до 3 мм. Покрива се с полиетиленова пеленка и се закрепва с превръзка, която се сменя на всеки 3-4 дни.

За лечение на злокачествени тумори с прополис съобщава и изследователят Я. Леипус (1975). Наблюденията са провеждани в Кауносовската републиканска болница. Болните са получавали три пъти дневно екстракт от прополис.

Шипката е един от най-уникалните плодове не само срещу ракови заболявания, но и на още над 30 такива.

Причината за това е богатият витаминен и минерален състав.

4 рецепта: шипковият плод е истински “поливитаминен концентрат” – в природата не съществува друг естествен продукт от овощията, който да е така богат на различни витамини. По този показател шипките са на първо място по много високото съдържание на витамин С (500-2500 мг), витамин В1 и В2 и на второ място по каротин. Много са и минералите. От микроелементите най-добре е представен силицият.

Шипката съдържа много захари – фруктоза, глюкоза, захароза, а също така пентозани, скорбяла, белтъчини, дъбилни и пектинови вещества, органични киселини (лимонена, ябълчена и др.), азотни вещества, етерични масла и др.

Отличните лечебни качества на шипката предотвратяват развитието на тумори, а по-късно и на рак.

5 рецепта: от осем изследвани плодове при 1271 възрастни американци от Ню Джърси, ягодите са се показали 3 пъти по-ефективни против развитието на рак. Ягодата намалява възможността за заболяване от рак.

Според проучванията на канадски учени, ефектът от ягодите е по-голям, когато те са смачкани във вид на каша, тъй като в този вид по-добре унищожават полиовирусите, ековирусите, реовирусите и херпес симплекс вирус. Колкото по-голямо е количеството на ягодите, толкова по-силно е тяхното действие.6 рецепта: намиращите се в ябълката пектин, витамин С и флавоноиди предотвратяват възникването на злокачествени клетки. Действието на баластните вещества се проявява главно върху клетките на червата.

7 рецепта: при жените пшеничните трици предотвратяват развитието на рак на гърдата. те потискат развитието на токсини, които има опасност да се изродят в рак на дебелото черво.

8 рецепта: кълновете от броколи успокояват нервната система и предпазват от развитието на злокачествени тумори.

9 рецепта: амбициозната основателка на Бостънския Хипократов Институт Ан Вигнер е нарекла покълналите житни и други семена “жива храна”. Тази жена на петдесетгодишна възраст сама се е излекувала от рак, а сега вече е на осемдесет години, благодарение на храненето изключително с “жива храна”. При преминаването към новия начин на хранене тя е знаела, че най-ценното на живите храни е това, че те съдържат почти всички жизненоважни аминокиселини, витамини, минерали, ферменти, необходими за нормалното смилане и най-вече за нейното пълно усвояване. Освен това “живата храна” осигурява човешкия организъм с енергия, тъй като именно през периода на покълване жизнената енергия, съдържаща се в семето, е най-активна.

10 рецепта: вероятно малко хора знаят, че едно от най-добрите „лекарства” за профилактика против рак на дебелото черво и стомаха е фасулът. Малко хора знаят, че той съдържа от 25 до 31% белтъчини и от 9-11% мазнини, и че по качество той по нищо не отстъпва на някои видове меса.

11 рецепта: има сериозни доказателства, че соята регулира нивото на инсулина, кръвната захар, функциите на стомаха и предотвратява рак на стомаха.

12 рецепта: дневната доза от една паничка супа от мисо (соева паста) намалява с 30% риска от стомашен рак и високото ниво на холестерола.

При редовна консумация на леща и фасул, българинът е осигурявал нормалното развитие на организма си, без да е съзнавал, че тези варива са и отлично средство против рака на храносмилателните пътища.

Ето защо лещата трябва да присъства като заместител на фасула седмично поне 2 пъти на масата на българина.

13 рецепта: грахът не само регулира храносмилането, но и обира шлаките от стените на стомаха, червата и дебелото черво, влизайки в ролята на абсорбент, вследствие на което предпазва от развитието на рак.

14 рецепта – против рак на дебелото черво:

Като противораково средство се използват изсушените на сянка цветчета на картофите. 1 с.л. цветове се запарват в 1 л вряла вода. Оставя се за 3 часа на топло място и след това се прецежда. Пие се по 1 ч.ч. 3 пъти на ден половин час преди хранене.15 рецептапротив ракови образувания.

Едно от най-ценните качества на хряна е, че той има съставки, които унищожават раковите клетки – такова откритие са направили английски учени. В резултат на серия от опити те са успели да отделят от това растение молекула, която дели раковите клетки на отделни частици и ги унищожава. На учените отдавна е известен друг растителен фермент – антикарценоген, станал популярен с името “Ай-Ей-Ей”. Той помага на растенията да се ориентират към слънцето, а вкаран в човешкия организъм, спомага за изработването на вещества, които убиват раковите клетки, но само тогава, когато те предварително са разбити на малки частици. Във Великобритания вече се изпробва ваксина на основата на хряна, която се вкарва в човешкия организъм.16 рецепта против всички видове рак, дори и с метастази: 1 л червено вино (за предпочитане е да бъде 3-годишно), един компотен буркан мед (за предпочитане е медът да бъде майски), 250 г алое (листа). Алоето се настъргва или нарязва на ситно. Към него се добавят виното и медът. Сместа се слага върху котлона, за да се затопли (не повече от 40°), докато се разтвори медът. Трябва да се бърка непрекъснато. Престоява 1 седмица, като по 2 пъти на ден се разбърква. След това се прецежда и се съхранява на студено, може и в хладилник.

Пие се по следната схема:

5 дни - 3 пъти на ден преди хранене по 2 с.л.;

5 дни - 3 пъти на ден след хранене;

5 дни се почива.

И така, докато сместа свърши. След три месеца отново се повтаря, после след 6 месеца и после след 1 година - до пълното оздравяване.17 рецепта: за предотвратяване на раковите заболявания е необходимо да се консумират зеленчуци и плодове, които имат способността да предотвратяват развитието на ракови заболявания. Зелето, броколите, цветното зеле и репите имат силно изразено антиканцерогенно действие. Цитрусовите плодове, морковите, лука, чесъна, чушките, ябълките, кайсиите, прасковите, доматите и др. са храни, които възпрепятстват развитието на раковите клетки.

18 рецепта: трябва да се консумира пипер - пиперът съдържа витамин С и много соли на калия, установено е, че има силно лечебно действие срещу ракови заболявания.

19 рецепта: картофите имат антираково и антивирусно действие. Белите картофи (сурови) имат висока концентрация на химически съединения, които неутрализират вирусите и карциногените.

20 рецепта: кайсиите имат антираково, диуретично, противоревматично и укрепващо действие.

21 рецепта – за левкемия:

В 3 с.л. мед се слага счукано на прах семе от коприва (доза за 1 ден). Лечението се провежда 30 дни по 3 пъти на ден. Едновременно с това се пие отвара от корените на ранилист. 2 с.л. корени от билката се варят в 1 л вода докато остане 600 мл. Пие се 3 пъти дневно по 100 мл в продължение на 30 дни.22 рецептаот Ив. Иванов, гр. София: Овосан е хранителна добавка, създадена под ръководството на д-р Каре. Този продукт помага. Г-н Иванов се е излекувал с Овосан от рак на черния дроб. На жена на 53 г. е установена диагноза рак на дебелото черво с метастази в белия и черния дроб. След изпиването на 16 опаковки Овосан метастазите на дробовете са намалели и тя е възстановила силите и работоспособността си.

23 рецепта: розовият и червеният грейпфрут са богати на ликопен – антиоксидант, свързан с понижаване на риска от рак на простатата.

24 рецепта – против рак на белите дробове:

Пресен сок от плодовете на калината се пие по 50 мл 3-4 пъти дневно.25 рецепта рак на стомаха - Иванка Иванова, гр. Разград: смесват се 625 г пресен чист мед с 375 г алое (да е над 5-годишно и да не е поливано поне 9 дни) и 300 мл гъсто червено вино. Преди смесването алоето се смила. Сместа се държи 5 дни на тъмно и хладно място. През първите 5 дни се пие по 1 ч.л. 3 пъти на ден преди хранене. Срокът на лечение е от 1 до 3 месеца. Освен за рак на стомаха рецептата е ефективна и за рак на матката.

26 рецептаот Евгения Стефанова, гр. Луковит: г-жа Стефанова твърди, че ако искате да не остане и следа от рак на дебелото черво трябва да изпълните следната рецепта: в 1 литър вода се сваряват 24 цвята от грах. Вари се докато отварата остане наполовина. След като изстине се прецежда и се пие на гладно 3-4 пъти дневно.

27 рецепта: доматите понижават риска от рак, а научно изследване, проведено с 14 000 мъже от Америка и 3000 от Норвегия е установило, че консумирането на домати или зеле, или моркови повече от 14 пъти на месец рязко намалява опасността от раково заболяване. Най-лечебно действие доматите имат тогава, когато се консумират в прясно състояние.

По своите лечебни и хранителни качества доматите заемат едно от първите места при зеленчуците (дините, пъпешите, лука и морковите). Затова лятото трябва да бъде използвано за консумиране на по-големи количества.28 рецепта: онколозите от САЩ са стигнали до извода, че плодът от смокиня може да помогне при лечението на рака. Този плод съдържа вещество, което може да стане основен препарат за смекчаване на негативните ефекти на противораковата лъчева терапия. Съединението в смокинята, което се нарича куркумин, отдавна се използва в медицината.

29 рецепта: царевицата съдържа каротиноиди, които придават този красив жълт цвят на зърната и са мощен антиоксидант, а това е своеобразна профилактика на рака.

30 рецепта: червената боровинка има силно противораково, диуретично, противовъзпалително действие. Тя има още антисептично, противоревматично действие. Препоръчва се при хиповитаминоза, при лека форма на хипертония.

31 рецепта: експериментално е доказано, че полизахаридите на слънчогледа потискат развитието на сартокама с 29%, т.е. имат противотуморна активност.

32 рецепта: изследване на д-р Уилям Кенеди показва, че хората, консумиращи редовно зехтин, живеят по-дълго. Той предпазва организма от развитие на рак на стомаха.

33 рецептапрофилактично против рак: отвара от цветовете на слънчогледа се използва като профилактично противораково средство. 1 с.л. се слага в 250 мл вряла вода. Престоява 20 мин. и се пие по 50 мл 3 пъти на ден и 30 мин. преди хранене.

34 рецепта: дините и пъпешите съдържат силни противоракови биоактивни вещества: каротиноидите бетакаротин и ликопен (в динята). Специалистите от Националния институт за рака на САЩ препоръчват да се ядат редовно дини и пъпеши, за да има достатъчно “ловци” на радикали в кръвта си и да се предпазваме от рак.

35 рецепта: елаговата киселина в орехите се свързва с канцерогенните вещества като полициклични ароматични въглеводороди и по този начин ги обезврежда. В този процес тя е 300 пъти по-ефикасна от другите фенолови киселини.

Пази ДНК от атаките на канцерогените!

Елаговата киселина стимулира образуването на антитоксичните ензими. Тя може да спре развитието на рак на хранопровода, на белите дробове и на кожата.

36 рецепта: с наличието на антибиотични вещества и с присъствието на млечна киселина се обясняват лечебните свойства на киселото мляко.

Установява се, че българската млечно кисела пръчица в симбиоза със Streptococcus thermophilus проявява още по-силни антибиотични свойства. Тя показала особено силни антибактерийни свойства в присъствие на млечнокисели дрожди.

Има изследвания, които доказват, че както киселото мляко, така и прясното мляко предпазват организма от рак на дебелото черво и стомаха.

37 рецепта - морковите и ракът: преди 150 години е открито химично съединение, наречено бета-каротин. Това е пигментът, който придава на морковите оранжевия цвят. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-голямо е съдържанието на това съединение. Попаднал в човешкото тяло, бета-каротинът се превръща във витамин А. Всъщност от всички известни растения в света морковите са най-богатият източник на бета-каротин.

38 рецепта: опити, проведени с животни, са показали, че бета-каротиновият ефект срещу различните видове рак е поразителен. От включените в опита 22 животни само в едно не е потвърден антираковият ефект от бета-каротина.

В Националния институт по рака в Бетезда – САЩ, на хиляди хора, разделени в 14 групи, били давани капсули, напълнени с химически съединения от морков – бета-каротин, за да се види могат ли те да предотвратят развитието на всички видове рак, и особено тези на черния дроб, на дебелото черво и на кожата. Резултатите са положителни.39 рецепта: суровият морковен сок е естествено лекарство при язви и ракови заболявания.

40 рецепта: бялата ряпа съдържа известни количества противоракови вещества: глюкосинолати като горчични масла и индоли, фенолови киселини и флавоноиди.

Тези биоактивни вещества стимулират образуването и активността на противоотровните ензими и предотвратяват образуването на опасни канцерогени от първоначално безопасните вещества (например – от нитрит се образува канцерогенният нитрозамин).41 рецепта: червеното цвекло помага при левкемия. Учените, изследващи последствията от Чернобилската катастрофа, открили, че радиационното увреждане се оказало по-слабо при онези групи хора, които традиционно употребявали в храната си червено цвекло. При това станало ясно, че цвеклото не само защитава хората от радиация, но и помага да се възстанови кръвотворният механизъм, да се преодолее имунодефицитът и да се повишат защитните сили на организма.

Най-ефикасно в това отношение е пюрето от червено цвекло. Запечете в печката средноголямо червено цвекло заедно с кората, докато омекне. Изстудете го и го почистете, след това го настържете и прибавете към него 1 с.л. разсол (сок от кисело зеле)

Яжте от пюрето, докато урината ви стане червена. Това значи, че пигментът повече не може да се усвоява . Дневната средна норма е 2 с.л.

42 рецепта: в настоящия момент Научният институт по рака в Бетезда работи по откриването на раков антиген в чесъна. Учените смятат, че една от най-важните съставки на този антиген е двуалкидният сулфид. В чесъна е установено наличието на 17 микроелемента. Най-голямо е количеството на йода.

43 рецепта: най-ценното качество на гроздето е, че съдържа киселина, която обезврежда натрупаните в организма канцерогени и по такъв начин предотвратява развитието на рак.

44 рецепта: немски учени твърдят, че лютивият пипер може да убива раковите клетки. Той е в състояние да предотврати дори развитие на рак на белите дробове и на задстомашната жлеза, които се лекуват много трудно. Тайната на лютивия пипер е в това, че съдържа веществото капсацин. Изследователите открили, че капсацинът предизвиква масово загиване на злокачествените клетки. Лютивото вещество въздейства върху тези части на клетките, от които зависи осигуряването им с енергия. Това вещество води раковите клетки до самоунищожение, без да се засягат здравите.

45 рецепта - при тумор: дребно нарязано бяло зеле се слага като превръзка.

46 рецепта: против ракови заболявания цвеклото се използва от 40 години. Пие се в големи количества натурален сок от цвекло или се пие вино, в което се добавя изсушено и ситно стрито цвекло (от 1 кг прясно цвекло се получава около 25 г сухо вещество). До привикване към сока от цвекло се започва с доза от 1 ч.л. на ден, като постепенно се увеличава до желаното количество.

47 рецепта: червеното вино и кожицата на гроздето ефикасно унищожават раковите клетки на задстомашната жлеза. Това установили американски учени от Рочестърския университет.

Във виното има природни антиоксиданти, които са убийци на раковите клетки. В същото време са силно профилактично средство, което предпазва от развитие на злокачествен тумор.48 рецепта: фармаколози от САЩ завършили изследване, което доказало, че зелето броколи може да стане основна суровина за добиване на лекарство, предназначено за лечение и профилактика на рак на кожата.

49 рецепта: девесилът действа като антидепресант и противораковото му действие е много добро.

50 рецепта - за рак на белия дроб - от Васил Дамянов, гр. Стара Загора: г-н Дамянов предлага много ефикасна рецепта не само за лечение на рак на белите дробове, но още и за рак на езика, ларинкса, матката и болестта на Ходжкин. Билката се казва дебелец и се прилага по следния начин:

По 1 с.л. пресен сок от дебелец се пие 3 пъти дневно 30 мин. преди хранене. Наред с това се пие и билков чай от по 50 г синя тинтява, червен и жълт кантарион, мента, пелин, невен, рани лист, коприва и бял равнец. В 500 мл вряща вода се слагат 2 с.л. от сместа и врят 5 мин. Пие се по 100 мл 3 пъти дневно, 20 мин. преди хранене, като всяка чаша се подсилва с по 10 капки тинктура от златен корен. Тези капки не трябва да се пият от хипертоници.51 рецептаза рак на черния дроб: смес от равни количества корени от гръмотрън, волски език, семе от тинтява, блатен тежник, жълта иглика, черен оман, трицветна теменуга, ранилист, подбел, бял равнец, маточина, мента, червено подъбиче и пипериче. 3 с.л. от сместа се варят в 1 л вода докато остане наполовина. Пие се по 100 мл 3 пъти дневно 30 мин. преди хранене.

52 рецептаСтанка Стефанова, Ловеч: старото биле (змийска царевица) се препоръчва за лечение на ракови заболявания, за миома на матката, за кисти на яйчниците и на матката. С нея трябва да се внимава много, защото е токсична. Трябва да се приема само при точно поставена диагноза.

Взимат се 2 с.л. изсушена билка и се варят 5 мин. в 600 мл вода. След това се оставя да кисне още половин час. Прецежда се и се пие по 20 мл 3 пъти на ден. Чаят се използва за лечение на всички видове ракови заболявания.53 рецепта: вино от бял оман: 100 г корени престояват в 1 л червено вино и се прецежда. Пие се по половин чаша преди хранене като общоукрепващо и повишаващо апетита средство.

54 рецепта: зеленият чай намалява риска от рак. Чаят е популярно средство за редица заболявания. Има проучвания на Националния онкологичен институт на САЩ, които показват, че зеленият чай би могъл да намали риска от рак на хранопровода. Изследвания са правени и във Великобритания и потвърждават тази теза.

55 рецептабял оман при рак: лекарствената част на растението са коренищата, събрани наесен или през пролетта. В химичния състав на растението има етерично масло, сесквитерпенови лактони, инулин, тритерпени, алкалоиди, горчиви вещества и др.

Белият оман е хубава билка, но за съжаление драстично се съкращават естествените й находища.

Лечебните възможности са големи.

Корените на растението притежават цял набор от полезни свойства: активизират обмяната на веществата, хормоналната дейност и храносмилането. Разводняват и изчистват сгъстените слузни натрупвания в синусите и белите дробове. Прогонват глистите. Повишават хемоглобина. Оказват противоязвено, жлъчогонно, противовъзпалително, антимикробно и противолъчево действие.Билката се прилага при рак на белите дробове, възпалителни заболявания на дихателните пътища, а също така и като общоукрепващо имунитета средство при всички видове традиционно лечение на рака.

56 рецептанерафинирано олио или зехтин: Резултатите от изследване на американски учени показват, че олеиновата киселина в нерафинирания зехтин блокира действието на причинителя на рак ХЕР-2, който се среща при 30% от болните от рак на гърдата.

57 рецепта – смесват се добре по 100 г жълт кантарион, борови връхчета, широколист живовляк, цвят невен, пача трева, ранилист, цариче, бял равнец, плод шипка, котешка стъпка, хвощ, еньовче, класовидно великденче, глухарче корени, камшик: 2 с.л. смес се залива с 700 мл вряла вода, кисне 1 час, ври 10 минути, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене. Към чая се прибавя и 1 ч.л. плод червена хвойна.

58 рецепта – смесват се добре по 50 г цвят вратига, листа бреза, стрък бял имел, плод туя, по 1 г еньовче, великденче, бял равнец, корен глухарче, невен, хвощ, ранилист, котешка стъпка, жълт кантарион, детелина, по 150 г лайка, листа горска ягода, по 200 г дива мащерка, плод шипка: 2 с.л. смес се заливат с 600 мл вряла вода, кисне 5 часа, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене с мед, пие се 3 месеца редовно.

59 рецепта – 500 мл зехтин се смесва с 500 г счукан чесън. Приема се 3 пъти дневно по 1 с.л. на гладно. Съхранява се на прохладно място.

60 рецептаЛиляна Кръстева, София: 150 г настъргано алое, 300 г пчелен билков мед, 500 мл домашно червено вино и 5 г разтворен в спирт пчелен клей се смесват. В продължение на 40 дена се взема от сместа по 1 с.л. 3 пъти дневно 30 минути преди ядене. Алоето да е не по-малко от 3-годишно. Преди употребата му да не се полива 10 дена.
Рак на млечната жлеза (гърдата)

1 рецепта: невен и коприва – по 75 г, орехови листа, трицветна теменуга и живовлек – по 100 г. 3 с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

2 рецепта: 50 г стрит на прах корен от камилски бодил се смесва с 1 ч.ч. мед. На тънък слой се нанася върху болното място и около него.

3 рецепта: дребно нарязани листа от едролист репей се поставят като компрес върху гърдите.

4 рецепта: масло от хипофае се поставя върху парче марля и се прави компрес.

5 рецепта: ако гърдите са започнали да се втвърдяват, необходимо е около тях да се слагат пиявици. Освен това сутрин и вечер на болната гърда се поставя компрес от овесено брашно.

6 рецепта – в 1 кг гореща свинска мас се вари 10 минути 50 г черен оман, прибавя се и по 50 г цвят невен, лайка и бял равнец, маха се от огъня, кисне 10 часа, затопля се и се прецежда. Слага се от мехлемът на болното място. Този мехлем помага и при рак на кожата, счупени кости, подагра. Стои на тъмно и хладно.

7 рецепта – смесва се добре по 200 г стрък росопас с 400 г цвят слез (камиляк): 2 с.л. смес се залива с 600 мл вряла вода, кисне 1 час, пие се по 4 пъти на ден, преди ядене с мед.

8 рецепта – замесва се средно меко тесто с 1 жълтък разбит, 1 с.л. пшеничено нишесте и 2 с.л. течен мед и 3 с.л. хума (от аптеката). Питката се разточва, маже се с олио и се поръсва с 1 к.л. нишадър (от аптеката). Болното място се маже с олио и се залепя питката. Стои до поносимост, може и цяла нощ.

9 рецепта – маже се парче бяло месо от пиле с олио, поръсва се с нишадър 1 к.л. и се слага на болното място, намазано с олио. Стои до търпимост, може да се прави и с дивечово месо по същия начин.

10 рецепта – парче сланина се поръсва с 1 к.л. нишадър и се слага вечер на болното място, намазано с олио – стои до търпимост.

11 рецепта – смесва се добре счукан на каша пелин пресен или листа живовляк (сухи билки се затоплят на водна баня), смесват се с 1 к.л. нишадър, слагат се на намазаното с олио място, стои до търпимост.

12 рецепта: стръкове слез и стръкове росопас – по 100 г, стръкове лепка, корени исиот и листа розмарин – по 50 г. 2 с.л. от билките се добавят в 500 мл вода, врят 5 минути. Пият се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно. Да се взема по 1 с.л. след ядене от следната смес: в 1 кг мед се добавят по 100 г пчелен прашец и копривено брашно. Да се закусва с овесени ядки с лимонов сок и 1 лъжичка пектин. Да се вземат 3 пъти дневно пчелно млечице и комбинирани витамини за 20 дни.

Подходящо мазило е следната смес: в 50 г боров катран се добавят 1 г стипца и 5 г чиста сяра. На сутринта се изчиства с терпентин и зехтин, смесени по равни части.


Рак на правото черво

1 рецепта: корен ружа, корен зарасличе, корен аир и ливаден здравец – по 3 части, седефче и вратига – по 1 част, невен и корен девесил – по 2 части. 3 с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Разделя се на четири части, пие се един час преди хранене.

2 рецепта: да се правят прочистващи клизми.

3 рецепта: корен божур 100 г, корен валериана 75 г. 3 с.л. от билковата смес се поставят в емайлиран съд и се заливат с 3 ч.ч. студена вода. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона и се оставя да престои още 15 минути. Прецежда се. Топлата отвара да се вкара в правото черво за не по-малко от 15 минути.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на
2012 -> София-град Актуализиран на Педагогически съвет №8/04. 09. 2012 г
2012 -> Програма за развитие на селските райони европейски земеделски фонд за развитие на селските райони европа инвестира в селските райони
2012 -> Книгата е създадена по действителен случай. Имената на описаните места и действащите лица са променени
2012 -> Относно Обособена позиция №1


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница