Република българия регионална здравна инспекция Кюстендил 26 септември 2013 година „ден на екс-пушача”Дата24.07.2016
Размер34.34 Kb.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Регионална здравна инспекция

Кюстендил26 СЕПТЕМВРИ 2013 ГОДИНА „ДЕН НА ЕКС-ПУШАЧА”
Тази година на 26-ти септември 2013г. се организира за първи път в цяла Европа събитието „Деня на Екс-пушача”, което е част от кампанията на Европейската комисия, „Екс-пушачите са неудържими”. Кампанията има за цел да мотивира младите хора на възраст 25-34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания. В тази връзка Министерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции в страната активно се включват в събитието, като организират регионални кампании по проблема.

Кампанията „Екс-пушачите са неудържими” поощрява постиженията на екс-пушачите от цяла Европа. Кампанията, инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния инструмент на кампанията- iCoach (www.exsmokers.eu).

29% от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31% от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца.

Общоевропейската кампания Екс-пушачите са неудържими2011-2013г. се стреми да насърчи европейците да се откажат от пушенето.

При нея акцентът вече не се поставя върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от отказването от него, като се подчертават вдъхновяващите постижения на бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите.

В центъра на кампанията Екс-пушачите са неудържимие iCoach – дигитална платформа за здравни съвети, помагаща на пушачите да спрат тютюнопушенето със свой собствен ритъм – незабавно или в близко бъдеще.

Пушачите от целия ЕС имат безплатен достъп до iCoach на техния собствен език чрез национални страници във Facebook. iCoach анализира навиците на пушачите и дава ежедневни, индивидуални съвети.

Когато даден пушач стане бивш пушач, той/тя постига нещо значително. Личните ползи са многобройни: по-добро здраве, по-добър външен вид, повече пари и по-високо самочувствие. Ефектът върху обществото (по-ниски разходи за здравеопазване, по-силна икономика и т.н.) също е огромен. Следователно, отбелязването на „Деня на екс-пушача” на 26-ти септември 2013г. е в чест на бившите пушачи, които са горди и непобедими модели за подражание на онези, които се опитват да спрат да пушат.

Отказването от тютюнопушенето не е никак лесно. Ето защо тази кампания предлага едно изключително ефективно средство, с което да помогне на пушачите да оставят вредния навик зад гърба си. За разлика от други подобни средства, iCoach се фокусира и върху хората, които не желаят да спрат да пушат, както и върху онези, за които има голяма вероятност да започнат да пушат отново. Около 30% от хората, които започват програмата, определят себе си като непушачи след период от 3 месеца на използване на платформата.

Първите законодателни актове за контрол на тютюнопушенето са издадени през 80-те години на 20 век. Оттогава до днес законодателството и политиките на ЕС, насочени към спиране и превенция на тютюнопушенето, изминаха дълъг път. Броят на пушачите в ЕС бавно намалява и доста хора вече са се отказали от вредния навик.

Кампанията на Комисията „Help – За живот без тютюн”, започнала през 2005г., завърши през 2010г. Успешната кампания бе фокусирана върху превенция на тютюнопушенето, спиране на тютюнопушенето и пасивното пушене и беше насочена по-специално към младите европейци на възраст между 15 и 25 години. Днес „Непобедими” е естествено продължение на тази кампания и има за цел да насърчи пушачите да се откажат от вредния навик.

Една трета от европейците все още редовно палят цигара, а много хора продължават да умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Това е не само човешка трагедия, а и основен здравословен и социално-икономически проблем, тъй като поставя голяма тежест върху системите за обществено здравеопазване и лишава Европа от работната сила, от която тя има нужда, за да бъде конкурентноспособна в тези трудни от икономическа гледна точка времена.Отбелязването на „Деня на Екс-пушача” е събитие, което допринася за широка обществена дискусия по проблемите на тютюнопушенето, иновативните форми разработени в процеса на отказване от тютюневата зависимост и информираност на обществеността за вредите от употребата на тютюн.

Организираната кампания „Деня на Екс-пушача” от РЗИ-Кюстендил с партньори Община Кюстендил и Младежки парламент Кюстендил, ще се реализира на 26 септември от 11.00 часа до 14.00 часа на площад „Велбъжд” (до арката), със следните дейности:

  • Провеждане на безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи;

  • Използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите (попълване на въпросник за пушачи);

  • Разпространение на информационни материали.

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница