Решение на съда, да не бъде обявявана на сайта на Административния съдДата25.10.2018
Размер84.81 Kb.
ТипРешение
www.dariknews.bg, 06.07.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589388

Правителството прие отчета за бюджета на НЗОК за 2015-а

Министерският съвет одобри отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 г.

Общият размер на получените в НЗОК приходи и трансфери към 31.12.2015 г. възлиза на 3 133 347 хил. лв. Общият размер на извършените разходи и трансфери към същата дата е 3 126 020 хил. лв. В резултат се формира положително бюджетно салдо (излишък) за годината в размер на 7 328 хил. лв., при прието със Закона бюджет на НЗОК с балансирано бюджетно салдо.

Отчетът за дейността съдържа информация за организацията и управлението на НЗОК и представя подробно дейността на институцията, свързана основно с изпълнението на бюджета на НЗОК и националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности.http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/07/06/2790834_farmaciiata_energetikata_i_gorivata_sa_s_nai-mnogo/

Фармацията, енергетиката и горивата са с най-много нарушения според новия шеф на КЗК

Новоизбраният председател на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова ще настоява информацията за внезапните проверки във фирмите, за които комисията иска разрешение на съда, да не бъде обявявана на сайта на Административния съд.

"Така трябва да се организира законът, че фирмите да нямат информация. В повечето случаи това се използва, з ада се скриват доказателства", казва тя в интервю за "24 часа".

Ненкова казва, че ще работи за промяна в практиката, така че компаниите, признали нарушение, да получават по-ниски санкции.

Според нея секторите с най-чести нарушения, са фармацията, енергетиката и горивата.

"Може би трябва да се търси наказателна отговорност за участие в картели, но това трябва внимателно да се изследва от юристите", казва новият председател.

Комисията ще предприеме спешни мерки и за повишаване на събираемостта на наложените 25 млн. лв. глоби, от които е събран едва 1 млн.

Ненкова предвижда в антимонополния орган да бъде създадено звено за подготовка на законови промени и за анализи.

IKON 13:35:01 06-07-2016

RV1333IK.028

МС - решение - професии

Одобрени са промени в приложения към Списъка на регулираните професии

София, 6 юли /екип, БТА/

Правителството одобри промени в РМС 619/2009 за приемане на Списък на регулираните професии в България, съобщи пресслужбата на кабинета.

С решението не се изменя списъкът на регулираните професии в България, а приложенията към него, съдържащи информация за професионалните сдружения и организации, признати от държавите членки на Европейския съюз, както и от държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, дейността на чиито членове се счита за регулирана.

Промените се отнасят и до професионалните квалификации в другите държави членки по регулираните на ниво "Европейски съюз" професии - лекар, лекар по дентална медицина, ветеринарен лекар, медицинска сестра-общ профил, акушерка, фармацевт и архитект, както и наименованията на специализираните обучения в областта на медицината.

Предложените промени отменят списъците на курсовете за обучение със специална структура и на видовете регулирано образование и обучение в държавите членки на ЕС, страните от ЕИП и Швейцария.

/НЗ//РВ/


www.bnr.bg, 06.07.2016 г.

http://bnr.bg/starazagora/post/100712289/sled-gimnazia-se-daljat-zdravni-osigurovki-napomnat-ot-nap
След гимназия се дължат здравни осигуровки, напомнят от НАП
Бъдещите студенти и младежите, които все още не са започнали работа, след завършване на средно образование, до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина, или до постъпването им на работа, следва да заплатят сами здравните си осигуровки. За периода на месеците юли - септември, повечето от завършилите средно образование не са ученици, не са и студенти редовна форма, и държавата не ги осигурява за сметка на бюджета.

Съгласно българското законодателство, лице което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, за период от 60 месеца, губи пациентските си права. За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да внесат първата здравна вноска за м. юли в размер на 16.80 лв. до 25 август 2016г. Допустимо е вноските да се платят и наведнъж.

Важно условие, преди плащането, е подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, в структурата на НАП по постоянен адрес на задълженото лице.

Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане: 56 11 11. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне, най-често от сайта на НАП на адрес:www.nap.bg (справка за здравноосигурителния статус). Най-лесният начин е лицата да получат достъп до Е-услугите на НАП с ПИК. Персоналният код ще им позволи достъп до видове справки касаещи: здравен, социалноосигурителен статутс, лихви за забавени плащания и други. Размерът на дължимите здравни вноски може да се консултира и на: 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

От НАП съветват българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина да не забравят при завръщането си в България да изискват от висшето учебно заведение доказателствен документ за успешно приключил и заверен семестър или учебна година-редовна форма на обучение. Същото се превежда от заклет преводач и се представя пред НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето, и то да може да ползва услугите платени то НЗОК, съответно и да има право да ползва европейска здравна карта, в случай на необходимост.

www.dnevnik.bg, 06.07.2016 г.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/07/06/2790953_v_bjudjeta_na_zdravnata_kasa_za_2015_g_ima_7_mln_lv/

В бюджета на здравната каса за 2015 г. има 7 млн. лв излишък

Общо 7.328 млн. лева излишък от бюджета на Националната здравноосигурителна каса отчете правителството днес На редовното си заседание Министерският съвет одобри отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на касата за миналата година, които показват, че инстиуцията не е успяла да изхарчи всички предвидени средства за периода.

Планираният размер на парите за здравеопазване за 2015 г. беше общо 3.133 млрд. лева, като беше зададено балансирано бюджетно салдо, т.е. разходите да са в същия размер. Към 31 декември похарчените пари за здраве обаче са били по-малко - 3.126 млрд. лева, оставяйки излишък за годината, сочи отчетът.

За пръв път от години се случва изпълнението на бюджета на касата да не води до дефицит или до наложително актуализиране на размера на средствата, а до излишък. В края на 2014 г. например недостигът беше 100 хиляди лева дори след актуализация.

До последно в края на 2015 г. кабинетът предвиждаше дефицит, макар и минимален. Тогава здравното министерство се похвали, че ще успее да овладее преразхода на институцията чрез предприетите мерки през годината и увеличената събиранемост на здравните вноски. Много хора погасиха задълженията си към касата през 2015 г., тъй като от 1 ануари 2016 г. влязоха в сила по-строги санкции за възстановяване на здравни права при нередовните платци. Друга мярка на здравния министър Петър Москов за приходи в касата беше въвеждането на задължителни отстъпки от фармацевтичните компании.

За тази година бюджетът за НЗОК е със 129 млн. лв. повече от миналогодишния по настояване на съсловните организации.www.zdrave.net, 06.07.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/89-patsientite-sklonni-tarsyat-pravata-58539

Адв. Мария Петрова:

89% от пациентите са склонни да търсят правата си по съдебен път

Световна тенденция е да нарастват делата срещу лечебни заведения, лекари и застрахователни компании

„Световна тенденция е да нарастват делата срещу лечебни заведения, лекари и застрахователни компании, които участват в процеса на лечение, и не вярвам България да изостане от нея. Ако в периода 1994-2000 г. едва 2% от пациентите са били склонни да търсят правата си по съдебен път, в последните 10 години този процент е стигнал до 89%. Добре би било както лекарите, така и пациентите да познават добре правата и задълженията си, за да можем да живеем в една по- спокойна среда и да разчитаме на по-добро здравеопазване". Това заяви адв. Мария Петрова пред България On Air.

За последните 10 години има 107 осъдени лица и се очаква делата да нарастват. „Всеки от пострадалите пациенти вижда възмездието си по различен начин. Чрез съдебни процеси можем да постигнем различни неща. Но хората все още са обезверени и не търсят толкова правата си, защото губят вяра в институциите. Може би това е една от основните причини да не се говори за този проблем, да остава скрит както за пациентите, така и за лекарите“, каза адв. Петрова.

Най-атакувани от специалистите са акушер-гинеколозите и хирурзите. "Работата им е изключително тежка. Почти няма човек, който да не е потърсил помощ от тях. Следват ги анестезиолозите, които са неразделна част от оперативния процес", коментира Петрова.

Според нея българският пациент е свикнал да търси правата си едва когато е дал пари от джоба си. „Много често това се случва при естетичните дерматолози и стоматолозите. Очакванията на пациента са в една посока, особено когато говорим за естетични процедури. Не малко са и хората, които започнаха да злоупотребяват, изкарвайки курсове за по 3-4 месеца и започват да правят различни разкрасителни процедури. Част от тези процедури са изцяло медицински и са възстановителни. Хора, които нямат медицинско образование и не са специалисти по дерматология, си позволяват да извършват такъв тип дейности", обясни адв. Петрова.

"Работата на някои от колегите наистина води до негативни последици. Много лекари приемат своята работа като нещо обичайно, защото са го правили многократно и че на тях това не може да се случи", обясни адвокатката.

Тя е категорична, че лекарите имат възможност да откажат да упражнят високорискова дейност, особено за състояния, които не са спешни. „В САЩ това е изключително разпространено. В България това се упражнява единствено с оглед отчетността пред Касата – пишем едни неща на хартия, които не са верни. И е много трудно на базата на тези документи да се потърси второ мнение“, поясни адв. Петрова.

Според нея в България има сериозен проблем с администрирането и мениджмънта в сферата на здравеопазването. "Ние нямаме ясни стандарти кой попълва нашите документи, къде се съхраняват и къде отиват. Говорим за електронно досие, което остава в сферата на добрите пожелания в последните 10 години. А това са неща, на базата на които после хората си търсят правата", посочи адвокат Петрова.www.bnt.bg, 06.07.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/angel-kunchev-nyama-ustanoveni-sluchai-na-zika-v-blgariya

Ангел Кунчев: Няма установени случаи на Зика в България

Засега няма основание да мислим, че някой в България въобще е заразен от вируса Зика, тъй като няма установен случаи. Това заяви в "Още от деня" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Тигровият комар, който разпространява вируса Зика, все още не преобладава в България, а е само екзотика, каза още Кунчев.

Има две основни мерки срещу тигровия комар: първата е дезинсекция - намаляване на комарите, предпазване на хората от комарите. Второ - диагностика, ако все пак се появи случай - навреме да бъде хванат.

Според Кунчев вирусът Зика не е огромен проблем за общественото здраве. Той е по-опасен за бременните жени, защото в 5% от тях води до микроцефалия на плода. Това е основният проблем при това заболяване, уточни Кунчев.www.novatv.bg, 06.07.2016 г.

http://nova.bg/news/view/2016/07/06/152645/
Циклотронът в Александровска болница в експлоатация
Лечебното заведение вече няма да внася изотопите от чужбина
Циклотронът на Александровска болница вече има лиценз за въвеждане в експлоатация. От Агенцията за ядрено регулиране съобщиха за Нова, че документът е бил издаден този следобед и работата може да започне още от утре.

Това означава, че лечебното заведение вече няма да внася изотопите, нужни за изследване с ПЕТ скенер, от чужбина, а ще ги произвежда само.

Очаква се разходите за консумативите да намалеят драстично.

До тук се стигна след разследване на Генка Шикерова, която показа как 9 месеца след официалното откриване, високотехнологичната машина все още не функционира.След разследването премиерът Бойко Борисов даде срок до днес циклотронът да заработи.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница