Спиноне е една малко позната италианска порода кучета. Интересна, единствена по рода си древна порода, създадена като универсално куче за лов, спиноне италиано и днес е с ненадминати уменияДата11.12.2017
Размер33.07 Kb.
Спиноне е една малко позната италианска порода кучета. Интересна, единствена по рода си древна порода, създадена като универсално куче за лов, спиноне италиано и днес е с ненадминати умения. Това е вярно, приятелски настроено, будно куче с плътно прилягаща по тялото груба козина. А произходът му ни отвежда назад във времето до около 500 г. пр.н.е.
Обичайно се използва за лов на едър и дребен дивеч и като ретривър, но интелигентният и силен спиноне може да бъде всичко – от прекрасен компаньон домашен любимец до служебно куче (придружител, помощник и водач за хора с различни видове увреждания).

История
Счита се, че породата е създадена в областта Пиемонт в Италия. И тъй като спиноне е много древна порода кучета (вероятно една от най-старите съществуващи и в момента ловни породи), всъщност произходът й е обгърнат в тайна. Но има доста теории: някои от тях споменават , че родината на спиноне е Италия или Франция, а други – Испания, Русия, Гърция и дори келтска Ирландия ...
Французите твърдят, че породата в възникнала от кръстосването на няколко френски породи птичари докато италианците вярват, че спиноне е прадядото на грубокосместия грифон, дратхаара и пуделпойнтера. Всяка от тези теории твърди, че е вярна, и може би в няколко от тях се крие истината ...

Спиноне не е официално известен под това име до началото на 19 век. Преди това породата е наричана спинозо. Думата произхожда от pino - името на италианските гори, обрасли в трънаци – любимо място за укритие за дребния дивеч докато за едрия тези места били недостъпни. И само кучета с дебела кожа и груба козина можели да се преборят с трънливата растителност и да открият дивеч. А спиноне бил най-подходящият за такъв вид лов – това определило и името на породата.


По време на Втората световна война спиноне за малко не изчезва. Освен войната, основната причина е, че италианските ловци започват да ползват други ловни породи (сетери, пойнтери и шпаньоли) там, където преди това са ползвали единствено спиноне. Много развъдчици прибягват до кръстоски на спиноне с други грубокосмести породи като грубокосместия грифон и дратхаара. НО важното е, че спиноне оцелява.

Как изглежда спиноне италиано
Това е средна порода кучета с квадратен формат (дължината на тялото му е приблизително равна на височината му при холката), силна, солидна костна система и добре замускулено тяло и крайници, които го правят подходящо за лов на всякакъв терен. Височината при холката при мъжките е 60 – 70 см, а при женските 59- 65 см. теглото – 34 – 40 кг / 29 – 34 кг.

Понякога бъркат кафяво-бялото спиноне с немския дратхаар, но породите нямат нищо общо помежду си. Издължената глава и горна част на черепа е уникална за спиноне. Муцуната му има изражение, което излъчва интелигентност и разбиране, а очите му често се описват като човешки.


Опашката му е с дължина точно като тази на тялото му. Дори и вече възрастно куче, спиноне си остава непропорционално като израстващо кученце, а разтворените му лапи го превръщат в мощен плувец.
Козината му е груба, леко чуплива, плътни прилягаща. Предпочитаната дължина е 4 до 6 см по тялото, но на ушите, муцуната, главата и части от крайниците тя е по-къса. А над очите има дълги твърди косми, по-дълги, но по-меки от козината на муцунката, което му придава изражение на мече.
Спиноне няма подкосъм, появата на дълга, мека или копринена козина може да се дължи на прекален груминг (т.е. на престараване при подготовка за изложба от страна на собственици или хендлери).
Окраската на козината може да бъде бяла, бяла с оранжево, оранжева в различни нюанси със или открояващи се оранжеви, бели или кафяви петна или кафява в различни нюанси с или без очертани петна в кафяво. Бяло-оранжевата окраска на спиноне е уникална сред грубокосместите ловни кучета.

Характер и темперамент
Спиноне е куче с широка душа, послушно и любящо и към хора, и към кучета. Добре известна е неговата обич и нежност към малки деца. Неговата изключително търпелива натура е още едно предимство, но не трябва да се позволява децата да прекаляват с това. Спиноне е вярно на хората, които познава, и приятелски настроено към непознати. Няма известни случаи на агресивно поведение сред тези кучета, така, че ако търсите агресивно куче - пазач това не е вашата порода.

Вековете работа на ловните полета рамо до рамо с човека са създали вярно, интелигентно куче, лесно поддаващо се на обучение, макар че някои представители на породата мога да бъдат доста упорити в нежеланието си да се поддават на дресировка ако не виждат смисъла й. Спиноне са чувствители кучета и затова за тях е подходяща единствено тренировката с положителна мотивация, без принуда и грубости тъй като лесно може да нараните чувствата на тези нежни души ако се отнасяте към тях некоректно и неподходящо.


Спиноне италиано може да бъде много атрактивна порода, но не е толкова енергичен като повечето ловни породи. Обикновено се движи в спокоен тръс – характерен за породата. Често казват за него, че е перфектното куче да тичаш джогинг с него, защото няма да иска да те надбяга и ще поддържа твоето темпо независимо дали е бързо или бавно.
Спиноне ще е повече от щастлив в малък двор – не са му нужни акри земя. Малка градина в комбинация с редовни разходки са достатъчни, за да се чувства добре.

Можем да споменем само един недостатък на спиноне, който е сред най-съвършените породи кучета: за съжаление живее сравнително кратко – около 9 години.


Но във всеки ден от живота си дарява своите собственици с обич и привързаност и радва ловците с прекрасните си ловни умения.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница