Вяра и неверие андрей НеделчевДата06.02.2018
Размер19.11 Kb.
ВЯРА И НЕВЕРИЕ

Андрей Неделчев

Един приятел ми разказа за разговора си със собственичката на фризьорския салон, където обикновено ходи. Докато го подстригвала, жената както обикновено си говорела с колежката си и й обяснявала как, въпреки успеха на своя бизнес, пак се чувства неудовлетворена. В този момент моят приятел се намесил и подхвърлил: „Нямате ли чувството, че най-същественият ни проблем не е в това, че няма за какво да сме благодарни, а – че няма на кого да благодарим?” В резултат последвал дълъг разговор за Бога, смисъла на живота и християнската добра вест.

Някои може да не се съгласят, че има толкова много, за което да благодарим, но всички сме изпитвали подозрението, че трябва да има нещо повече от онова, с което се срещаме във всекидневието. До неотдавна това чувство се потискаше, тъй като материалистичният атеизъм се представяше като единствения интелектуално зрял светоглед. В съвременния плурализъм на вярвания обаче все повече са хората, които дръзват да предизвикват монопола на хуманистичния научен елит и да представят открито своите вярвания като алтернатива. (Добър пример за тази тенденция са гостите на Слави Трифонов, като неотдавнашния му събеседник Майкъл Кремо - критик на еволюционната теория за произхода на живота и последовател на учението кришна-съзнание.)

Има ли в това множество от светогледи само една истина? Как можем изобщо да сме сигурни в истинността на каквото и да било? Дали е достатъчно само да си изберем нещо, в което да вярваме? В опит да намерим отговори на подобни въпроси сме посветили този брой на темата за вярата и неверието. На страниците на списанието ще намерите статии за вярата като основа на научния метод за познание, животопроменящата сила на вестта за Божието отношение към човека, естеството на вярата и мястото на съмненията в нея.

Отправяме предизвикателство към вас, читателите, като твърдим, че има достатъчно основания да вярваме в Бога, който се е разкрил чрез Своето творение, в лицето на Иисус Христос и по страниците на Библията. Същевременно питаме: може ли какъвто и да било довод да убеди онзи, който предварително е решил, че не желае да приеме Божието откровение?Приканвам ви да се разположите удобно и да отворите „Прозореца”. Независимо дали вярвате в Неговото съществуване, или не, Всемогъщият Господар на вселената е способен сам да ви докаже Своята близост дори чрез страниците на едно списание.
„Всяка личност е някъде по линията между реалния свят и логическите изводи основани на нейните нехристиянски предубеждения. Всяка личност е разкъсвана от две крайности – от реалния свят и от логиката на своята система. Колкото по-логичен е човекът, поддържащ нехристиянска позиция в собствените си предположения, толкова той е по-далеч от реалния свят; колкото по-близо е до реалния свят, толкова по-нелогичен е в своите предубеждения.” (Курсивът е на автора.)

Франсис Шефър, Богът, Който е. С., Нов човек, 1992, с. 112-113.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница