Знаете ли кой е най-старият занаят на Земята? Не познахте – това е хлебарствотоДата18.06.2017
Размер26.37 Kb.
ИСТОРИЯ НА ХЛЯБА

Знаете ли кой е най-старият занаят на Земята? Не познахте – това е хлебарството.


Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация. Първите сведения са от къснaта неолитна епоха (от 6000 до 4000 г. пр. Хр.). Археолозите са открили каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното.

Съхраняването на брашна и жито в големи количества, води до появата на стратегически зърнени резерви - житници. Една от теориите за създаване на първите урбанистични селища и градове е именно появата на житниците. В древен Египет хлябът започва да се продава в специални магазини – хлебарници.

Думата "хляб" най-вероятно е произлязла от готската дума hlaifs. Вероятно от тази дума произлизат и съвременните думи на други езици: на руски - хлеб, на фински - leipä, на естонски - leib и др.

Първите хлебни изделия са били вероятно приготвени от едросмляно брашно и вода. И са се пекли върху нагорещените от Слънцето камъни. Затова първите хлябове са били като тънка питка – традиция, която се е запазила и до днес в арабския свят (да си припомним дюнера).

Първоначално тестото не е ферментирало (втасвало), а се е пекло директно. Пак някъде в древността, най-вероятно случайно, са добавили старо тесто към новозамесеното и установили, че хлябът станал по-пухкав и по-вкусен. Така се появил квасът – смес от брашно и вода, оставена на топло за да ферментира, благодарение на съдържащите се в брашното ензими. Това е първата технологична промяна в производството на хляб. И до днес тази технология се използва, макар и много ограничено.

Въпреки, че заквасването на хлебното тесто е било използвано от най-древни времена, разбирането на процеса става на доста по-късен етап. Това води до появата на маята. Първият заквасващ продукт се счита, че е бил най-вероятно бирената мая, който приготвяли от бирена пяна.

Заквасването довежда до появата на различни видове теста и съответно на различни видове хлебни изделия. Например древногръцкият писател Атиней описва различните видове хляб, които са били разпространени в Древна Гърция.

Съвременната хлебна мая е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Започва да се прилага във втората половина на 19 век и е втората технологична промяна при производството на хляб.

Всички сме чували израза "Продава се като топъл хляб". Затова пред хлебарите винаги е стоял въпроса как да го направят винаги топъл за клиента. Това е довело до третата технологична промяна при производството на хляб – двойното изпичане. На определен етап от производствения процес хлебното изделие се замразява шоково, доставя се замразено до магазина и там се доизпича. Тези обекти са популярни с названието си „горещи точки”. Там хлябът е винаги топъл и прясно изпечен.

Според природо-климатичните условия и традиции, различните народи са консумирали различни видове хляб от различно брашно. Южните – пшеничен, северните – предимно ръжен. Например във Франция най-популярна е бялата багетa (франзела), в Германия – рогенмишброт (ръжено-пшеничен хляб), щолен (коледен хляб) в Австрия - щрудел, виенски хляб, в Шотландия - "скотълз", в Италия - полента, пица, макаронени изделия, Гърция - хляб с маслини, хляб със слънчогледово семе, пита и т.н. Една от версиите за мощта на южните държави в ранните векове, когато физическата сила е била решаваща, е именно усвоената технология за производство на пшеничен хляб.


Много народи използват хляба, като символ за различни обреди и ритуали, които са основополагащи в ценностната им система. Това показа фунадаменталното място, което заема хляба в човешкото развитие.


Например в християнски ритуали хлябът и виното символизират христовата плът и кръв. В България посрещането с хляб и сол символизира гостоприемство и приятелство.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница