Българските младежи водят класация в Европа по употреба на амфетаминиДата14.01.2019
Размер28.97 Kb.

Българските младежи водят класация в Европа по употреба на амфетамини


87% от 16-годишните у нас са употребявали алкохол, а 66% от тях са палили цигара

от Ивелина Георгиева | 05.06.2012 |Национален център по наркомании

26% от българските младежи на 16-годишна възраст са употребили поне веднъж в живота си наркотици. Това показват данните от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011 г.

Изследването се провежда в 36 страни.

26% или около 15 000-16 000 от анкетираните български ученици, дали положителен отговор по отношение употребата на наркотици, заяви Момчил Василев, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании към Националния център по наркомании. Според данните 27% са момчета, а 24% - момичета.

Според тези резултати страната ни се намира в първата десетка на класацията за младежи, употребили наркотици от общо 36-те страни.

Тревожното е, че делът на отговорилите положително по отношение консумацията на наркотици се е увеличил с 12 пункта от първото изследване направено през 1999 г. По думите на Василев при нас тенденцията върви към увеличаване на броя, за разлика от другите европейски страни, където намалява.

Сред изследваните европейски страни с най-висок дял на младежите опитали веднъж в живота си наркотични вещества е Чехия, при която броят им е 43%.

Във всички страни по-голямата част от учениците са опитвали какъвто и да било наркотик през живота си. Страните с най-висок относителен дял относно употребата на канабис са Франция и Монако.

И в тази категория България е над средното ниво в класацията. 24% са младежите заявили, че са употребили поне веднъж в живота си канабис, а 10% са посочили за последните 30 дни. И тук тревожното е, че данните се изравняват - и за момчетата, и за момичетата.

България е втората по засегнатост група страни по отношение на употребата на канабис, заяви Момчил Василев.

Страните, в които е регистрирана най-висока употреба на амфетамини са България, Унгария, Белгия и Лихтенщайн. България води класацията със 7% като това са 6% от момчетата и 7% от момичетата. Средният процент на употреба за Европа е 3 на сто.

Стремително е увеличението по отношение употребата на амфетамини за периода 2003-2007 г., има и леко покачване за годините 2007-2011 г.

Относно употребата на наркотици извън канабиса се нареждаме на 3-то място сред 36-те изследвани държави, посочи Василев.

България продължава да бъде една от страните с високо разпространение на тютюнопушене сред младежите на 16-годишна възраст. Това каза и Анина Чилова, главен изследовател в проучването по отношение на алкохола и цигарите сред младежите.

Българските младежи посочили, че поне веднъж в живота си са запалвали цигара, са 66%, от които 62% момчета и 71% момичета. Посочилите, че са пушили през последните 30 дни у нас са 39% от учениците като 33% са момчетата и 46% момичетата. Тази статистика ни отвежда на четвърто място сред страните от ESPAD.

Отчита се лек спад в годините от 1999 г до 2007 г., както и от тогава до 2011 г в общия брой на пушачите, но се отчита и увеличение сред момичетата, които си позволяват вредния навик, посочи Анина Чилова.

Най-ниска е употребата на цигарите в Исландия - едва 26%, Норвегия и Черна гора – 30-37%. Най-висок е процентът в Латвия – 78%, Чехия -75% и Хърватска – 70%.

87% от 16-годишните ученици у нас са употребили алкохол поне веднъж в живота си, заяви главният изследовател.Тя допълни, че това са 89% от момчетата и 85% от момичетата.

29% от учениците са употребили алкохол 40 и повече пъти през живота си като сред тях 36% са момчета и 22% са момичета. Данните за България са над средните за страните от ESPAD.

Основната напитка за българските младежи е бирата, коментира Анина Чилова.

Тревожната новина е, че употребата почти по всички показатели при момичетата се изравнява с тази при момчетата с изключение на количеството изпит алкохол, заяви изследователят. Като цяло има тенденция на изравняване в пороците между двата пола, обобщи тя.
Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница