Декларация на парламентарната група на българска нова демокрация управлението на тройната коалиция или „истината за лъжата”Дата31.03.2018
Размер17.39 Kb.
#64475
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКА НОВА ДЕМОКРАЦИЯ
Управлението на тройната коалиция или

ИСТИНАТА ЗА ЛЪЖАТА”Уважаеми народни представители,
Последната седмица беше белязана от сериозни скандали свръзани с управленеито на тройната коалиция. Шоковото повишение на цената на газа от ДКВЕР изправи огромен брой български граждани пред ужаса от предстоящата зима и невъзможността да плащат сметките си са отопление. Не по-малък е ценовият шок от увеличението и при фирмите. Все неща, които се случват, когато непредвидимите действия на държавните органи са отличителната черта на това управление. Тази печална равносметка насочи вниманието на всички граждани към международните договори, които са сключвали правителствата на България и последствията от тях. В медиите беше изнесена информация, даваща ни основание да направим много констатации и да си зададем не малко въпроси. Българска нова демокрация отправя следното питане към компетентните органи:

  1. Вярно ли е твърдението, че съгласно подписания договор през 1998г. цената на газа доставян за България, в размер на 8% от количеството на доворения транзит е фиксирана и възлиза на 83 щ.д. за 1000куб.м за перида 1998 – 2010г.

  2. Вярно ли е твърдението, че съгласно подписания анекс през 2006г. цената за същите количества се определя в съоветствие с график за поетапно достигане на цената на международните пазари до 2012г. За по голяма яснота даваме следния предполагаем пример за цената през 2008г.

    • цена ако действаше договора от 1998г. – 83 щ.д.

    • цена съгласно анекса - 70% от настоящата пазарната цена или приблизително 420 щ.д.

Правителствени източници твърдяха, че ни очаква около 48% увеличение на цената по този вид доставки на газа до 2012г. Може би са пропуснали да добавят обаче, че става въпрос за поетапно увеличение не спрямо фиксираната през 98г. цена, а спрямо текущата пазарна цена. Малка е разликата наистина - увеличението 2 години по-късно е само 500% .

  1. Вярно ли е твърдението, че в договора от 98г. имаме фиксирана цена на газа както по бартерния внос така и по транзита, а в анекса от 2006г. имаме пазарна цена на вноса и фиксирана цена на транзита, актуализирана за период от 25г. само с европейския ръст на инфлацията.

  2. Вярно ли е твърдението, че съгласно подписания анекс, срокът до 2030 г. е само по отношение на доставките за транзит, а след 2012 г. няма гарантирани доставки за потребление в България?


Представянето на ясна и точна информация по поставените въпроси ще сложи разделителната линия между истината и лъжата.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница