E-learning – Това ли е верният път към гъвкаво обучение?” Пътуващите КонференцииДата18.12.2018
Размер402 Kb.
#108331


e-learning – Това ли е верният път към гъвкаво обучение?”


Пътуващите Конференции
През 2000г. в Лисабон беше поставена стратегическа цел за бъдещето на обединена Европа: “Да превърнем Европа до 2010г. в икономически най-конкурентноспособната част на света като в основно конкурентно предимство се превърне знанието и произтичащата динамика.”
Днес, в началото на 2005г., остават само 5 години до 2010г. и гръбнакът на Европейската икономика – МСП (съставляващи 92% от Европейския бизнес, а именно 25 млн. фирми със 122 млн. души персонал), трябва тепърва да реализират конкурентните предимства, които знанието може да им предостави за тяхното оцеляване и разрастване.
От МСП се изисква да оцеляват и да се разрастват в условията на глобална икономика с бързи промени и все по-кратки цикли на живот на знанието и услугите. Основното конкурентно предимство на една организация в тези условия е знанието, с което разполага, както и нивото на експертни оценки и нау-хау сред персонала.
По-кратките цикли на живот на знанието и услугите обезценяват съществуващите знания на предприемача и неговите служители. Ето защо, от жизнено важно значение за оцеляването на едно предприятие е продължаващото обучение и придобиването на нови умения. Придобиването им се осъществява чрез процеса на непрекъснато учене, който съществува паралелно с фирмата и всички етапи на развитие на кариерата на служителя.
Най-често използваните методи на обучение, а именно класната система, трудно се съчетава с работния график и когато възникне въпроса за избор между работа и обучение, предпочитанията в повечето случаи са за работата.
Съвременните технологи са достатъчно развити и сравнително евтини, за да могат успешно да способстват за e-learning. Този тип обучение съчетава технологии, които осигуряват гъвкава среда и отговарят на всички учебни нужди на обучаемия.
Въпреки че Европейската комисия, както и Националните правителства, прилагат поредица от проекти, програми и инициативи за направата на най-добрите инструменти и методи за e-learning (достигащи стотици милиони Евро), тяхното навлизане на пазара е ограничено. Подобни практики се възприемат само в големи организации, които акцентират върху бъдещите си конкурентни предимства като инвестират систематично в придобиването на нови знания и човешките ресурси.


 • Но какво е положението на малките и средни предприятия?
 • Считат ли те знанието за конкурентно предимство?
 • Инвестират ли в Човешките ресурси?
 • Коя е най-подходящата среда на e-learning и кои организации могат да поддържат гъвкави и продуктивни учебни решения за МСП? • Как може предприемач, проявяващ интерес, или служител, който желае да придобие умения и знания e-learning, да открие нужната му информация?

Конференциите “e-learningТова ли е верният път към гъвкаво обучение за МСП?” са насочени към малки и средни предприемачи, както и експерти в областта на e-learning, като ги канят на отворени дискусии. Целта на тези дискусии е да се извлекат резултати по отношение на бъдещите действия, които следва да бъдат предприети от:
 • Новите рамкови програми на Европейската комисия

 • Местната инициативи на отделните правителства, подпомагащи предприемачеството

 • Корпоративни и браншови организации

 • Самите МСП.

за да може, на първо място, тези организации да реализират високата добавена стойност, получена посредство инвестиции в човешките ресурси, и след това да усвоят мерки за учене през целия живот чрез гъвкава, евтина и технологично подсигурена e-learning среда.


Пътуващите Конференции се съ-финансират от Европейската комисия, DG Education & Culture, в рамките на Програма Леонардо да Винчи, и ще се състоят на три последователни етапа, в три европейски столици, на три различни дати и три различни подтеми::


 1. Атина (Гърция), 14 февруари 2005: Нуждата на МСП от обучение на човешките ресурси и разработване на гъвкави e-learning решения
 1. София (България), 21 март 2005: Цялостни e-learning решения за МСП
 1. Виена (Австрия), 18 април 2005: Качество на обучението и удостоверяване на придобитите посредством e-learning умения - знания.

Всеки участник в конференция ще разполага с възможност да проследи другите етапи чрез официалната старница на Пътуващата конференция (http://www.newway2learn.org) и също така да участва активно в online общност с въпроси, предложения и мнения в реално време.


Резултатите и направените изводи ще бъдат публикувани в края на Пътуващата конференция заедно със списъка на участнците, и ще бъдат изпратени на Европейската комисия. МСП и експерти, които проявяват интерес към темата, ще имат достъп до доклада на интернет страницата.

Атина (14.02.2005) – София (21.03.2005) – Виена (18.04.2005)

http://www.newway2learn.org
Каталог: download
download -> Конкурс „зелена планета 2015" Наградени ученици І раздел „Природата безценен дар, един за всички"
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
download -> Огнената пещ
download -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
download -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
download -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница