Еволюционен погледДата27.09.2016
Размер18.64 Kb.
Ratio е първият проект на неправителствената организация “Еволюционен поглед“. Целта на Ratio е да промотира принципите на научното мислене посредством осигуряване на достъп до атрактивни лектори, които могат да представят идеите си по разбираем начин пред не-научна аудитория. Първата стъпка ще бъде провеждането на еднодневно събитие в София, но дългосрочната цел на проекта е да запознава все повече хора с научни идеи, посредством организиране на други събития с нов формат, предоставяне на информация и споделяне на идеи.

Форумът за популярна наука Ratio ще се проведе на 29 септември в Младежки театър Николай Бинев. Посетителите ще могат да видят четирима лектори, които говорят интригуващо пред аудитория без сериозни научни познания.

Първият лектор на Ratio е професор Кристофър Френч, британски психолог, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Той завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ към Goldsmiths, University of London, а често участва и в конференции, радио и телевизионни предавания, където представя научната гледна точка за разнообразни паранормални твърдения.

Друга тема на събитието ще бъдат горещите открития в CERN, свързани с търсенето на Хигс бозона – фундаментална частица, предвидена от Стандартния Модел на физиката на елементарните частици. Темата ще бъде представена от доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN. Доц. д-р Литов има над 300 научни публикации в сферата на атомната физика, организирал е различни събития, а публиката го познава най-добре от предаването „Красива наука“, което води заедно с актрисата Мария Силвестър по БНТ.

Астрофизикът Владимир Божилов ще даде отговор на въпроса „Сами ли сме във Вселената“. Негова специализация е търсенето на екзопланети – планети около звезди извън Слънчевата система. Темата за живота в космоса е един от основните фокуси на неговите изследвания и е разгледана детайлно в книгата му „Живот и Вселена“, издадена през 2010г. заедно с доц. д-р Камен Нам. Владимир Божилов е астрофизик, докторант по Астрономия към Физическия факултет на Софийския университет. Автор е на научен труд под ръководството на нобеловият лауреат по физика за 2006 г. проф. Джон Матър, а негов труд е издаден в „International Journal of Astrobiology”.

За да ни запознае с интересни приложения на геометрията, д-р Сара Сантош ще представи „Съкровищата на геометрията“. Лекцията включва любопитни геометрични факти, тайни за перспективата, урок по морски шах за напреднали и триизмерни калейдоскопи. Теоремите отстъпват по брой на демонстрациите с участие на публиката. Д-р Сара Сантош е директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата.Повече новини за събитието, програма и информация за регистрацията можете да намерите на http://ratio.bg/.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница