Фестивален и конгресен център софия филм фест във варна съвместно с „Артин вижън”Дата24.07.2016
Размер107.81 Kb.
ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА

Съвместно с „Артин вижън”
23 март /петък/ - зала 1 - 19 ч.

РАЗДЯЛАТА
Jodaeiye Nader az Simin

Иран, 2011, 123 мин, цветен

 

РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ: Асгар ФархадиВ РОЛИТЕ: Пейман Моади, Лейла Хатами, Сарех Баят, Шахаб Хосейни, Сарина Фархади  
НАГРАДИ:
ОСКАР  2012 - най-добър чуждостранен филм
БАФТА 2012 – най-добър чуждоезичен филм
Берлин 2011 – „Златна мечка” за най-добър филм, награда на Eкуменическото жури, наградата на журито на читателите на „Берлинер моргенпост”, „Сребърна мечка” за най-добър актьор (Шахаб Хосейни и Пейман Моади), „Сребърна мечка” за най-добра актриса (Лейла Хатами и Сарех Баят) 
Фажр 2011 – награда на публиката, най-добър оператор, режисьор, сценарий, звук, поддържащ актьор (Шахаб Хосейни) и поддържаща актриса (Сарех Баят)
Сан Себастиан 2011 – награда TVE Otra Mirada

"Раздялата" е завладяващ и проникновен филм за съвременно иранско семейство от средната класа, което се разпада, и за последвалите проблеми.

Надер и Симин са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата продължават да се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран – Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер. Когато съдията отказва да им даде развод, Симин се изнася от семейния дом, а заинатилият се Надер наема домашната помощничка Разиех. Тя е бедна и благочестива и се грижи усърдно за баща му и къщата. Един ден обаче, като се връща у дома, Надер заварва баща си сам. Избухва кавга, която има  неочаквани последствия.

Движен от проницателно разбиране за класовите, религиозните и половите различия, богатият сценарий на Фархади задава въпроси за значимостта на истината и етиката и изследва културните, социалните и юридическите проблеми в днешен Иран. "Раздялата" е увлекателна човешка драма, която напомня с неочакваните си обрати за класическия Хичкок и поставя Асгар Фархади в челните редици на съвременните световни кинорежисьори.    24 март /събота/ - зала "Европа" - 14:00 ч.
ОК КЪСОМЕТРАЖНА ПРОГРАМА
Румъния, Босна и Херцеговина, Унгария, Турция

Операция Кино

„Операция Кино” е общ проект на международните кинофестивали в София (София Филм Фест), Сараево (Sarajevo Film Festival), Клуж (Transilvania International Film Festival) и Истанбул (International Istanbul Film Festival), подкрепен от МЕДИА Мундус. Тази пътуваща кинопрограма е съставена от 5 до 25 филма, като за всеки град се подбират различни заглавия. Сред тях са ключови европейски и неевропейски филми, както и подборка от късометражни филми, сред които са победителите от късометражните конкурси на всеки от четирите фестивала (за София това е Sofia Short Challenge).

Прожекции на филмите от ОК  започнаха от София – в рамките на София Филм Фест през 2010 г. и продължиха и през 2011 г. в градовете, в които се провежда София Филм Фест на път – Бургас, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Русе, Габрово, Сливен, Варна, Добрич, Созопол. 

 

Бора Бора

Румъния, 2010, 32’

Режисьор: Богдан Мирица

 

Йон живее в един от най-бедните румънски региони. В желанието си да се избави най-накрая от недоимъка, Йон започва да работи за чужденец, без да си дава сметка, че така се замесва в незаконна дейност. 

 

Едина

Босна и Херцеговина-Унгария, 2011, 18’
Режисьор: Нора Лакош  

Това е забавната история на флирт между писател и негова героиня. Заради аферата между двамата той губи умението си да промени героинята си и историята и сега вече не може да се отърве от нея.

 

 

КолелоТурция, 2010, 17’21’’
Режисьор: Серхат Карааслан  

Фират и баща му събират неща от боклука, за да оцелеят. Най-голямата мечта на Фират е да има колело. И един ден той го намира, макар и само с една гума. Въпреки че така му е изключително трудно да го кара, желанието на Фират е по-силно от всичко.24 март /събота/ - зала "Европа" - 15:30 ч. 

Филм-изненада, представен от Стефан Китанов - зала "Европа"24 март /събота/ - зала "Европа" - 17:15 ч 

 

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В АНАДОЛАOnce Upon a Time in Anatolia

Турция-Босна и Херцеговина, 2011, 150 мин, цветенРЕЖИСЬОР: Нури Билге Джейлан

В РОЛИТЕ: Йълмаз Ердоган, Танер Бирсел, Ахмед Мюмтаз Тайлан

НАГРАДИ:


Кан 2011 – Голямата награда на журито

Карлови Вари 2011 – награда „Netpac” (Нури Билге Джейлан)

 

Животът в малко градче е като път през степта – усещането, че зад следващия хълм ще се покаже „нещо ново и различно”, се губи в неизменно сходните, заострени, изчезващи или безкрайни влачещи се друмища... Въпреки че духът на Чехов витае във филма, не сюжетът трябва да следите, а безбройните и наглед несвързани детайли, които хвърлят светлина не само върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото на пръв поглед внушава обикновеният му външен вид. Крайният резултат е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото предс тавлява задълбочен и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество. Да не забравяме и усета на Джейлан за осветление и постройка на кадъра – независимо дали става дума за натюрморти или пейзажни фрески, – познат ни от всичките му предишни филми. Конструирането на образите е не по-малко забележително – начинът, по който той използва природната картина на Анадола, спиращ дъха с мрачната неяснота в първата половина на филма, спомага за развихрянето на несъмнения му талант за осветяване на интериори и най-вече човешки лица.   

В случая не става дума само за съвършена кинематография, макар филмът да е точно това, но по-скоро за художническия талант, който Джейлан демонстрира и като фотограф. Актьорският състав се вписва естествено в тези перфектно изрисувани портрети. Повечето от тях са професионални актьори, но успяват да изглеждат като истински, обикновени хора, въпреки че Танер Бирсел се шегува в един момент с беглата прилика между него и Кларк Гейбъл.     Дан Файнару, Screen International

 

24 март /събота/ - 20:15 ч. - зала 1


МИГРАЦИЯТА НА ПАЛАМУДА
България, 2011, 85 мин, цветен

РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ: Людмил Тодоров


В РОЛИТЕ: Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова

Филмът разказва за двама бащи и техните двама синoве, които живеят на село. Начините, по които си изкарват хляба, са доста необичайни. Филмът прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. 25 март /неделя/ - 14:00 ч. - зала "Европа"

ОКТОМВРИ

OKTOBAR

Сърбия, 2011, 110 мин, цветенРЕЖИСЬОРИ: Милица Томович, Огньен Исайлович, Дамир Романов, Дане Комльен, Сенка Доманович и Иван Пецикоза

В РОЛИТЕ: Никола Ракочевич, Сара Маркович, Деян Цанцаревич, Анджела Кошич, Ана Калацанович, Милица Суица, Лиляна Драгутинович

 

На 5 октомври уличните протести в Белград водят до сваляне на правителството на Слободан Милошевич. Седем истории, посветени на 10-ата годишнина от събитията, разказани от седем режисьори, които по онова време са били тийнейджъри. 

25 март/неделя/- 15:45 ч. - зала "Европа"
НЕ МЕ ЗАБРАВЯЙ, ИСТАНБУЛ
UNUTMA BENI ISTANBUL
Турция - Гърция

РЕЖИСЬОРИ: Аида Бегич, Стефан Арсениевич, Стериос Низирис, Ерик Назарян, Омар Шаргауи, Хани Абу-Асад

В РОЛИТЕ: Хиам Аббас, Хюмейра Акбай, Светозар Цветкович, Баки Даврак, Мира Фурлан, Есин Харви

Истанбул – столицата на Близкия изток и на балканските народи в продължение на векове по време на Османската империя, има богата история. Няма ги вече хората, които в миналото са живели заедно там. Затова и сегашното поколение не съзнава културното многообразие, което е определяло живота в града векове наред.


"Не ме забравяй, Истанбул!" събира Хюсеин Карабей и Севил Демирджи с шест режисьори с международна известност. Заедно с млади творци от Турция всеки един от тях успява да заснеме своята посветена на Истанбул история в 15-минутен късометражен филм. Всички режисьори и сценаристи, участвали в проекта, са живели известно време в Истанбул или имат корени там. Идеята на филма е да се покажат културните следи, които Истанбул е оставил в колективната памет на съседните на Турция народи.

25 март /неделя/ - 17:45 ч. - зала "Европа"
ПЕТЕЛ С ВИНО
Kokowääh
Германия, 2011, 123 мин, цветен

РЕЖИСЬОР: Тил Швайгер


В РОЛИТЕ: Тил Швайгер, Емма Тайгър Швайгер, Ясмин Герат, Самюъл Финци, Мерет Бекер

Не е лесно изведнъж да станеш баща, още повече когато трябва да допишеш сценария си и да спечелиш обратно сърцето на любимата жена.


Хенри няма особен успех нито като сценарист, нито с жените. Неочаквано той получава фантастично предложение – да напише сценарий по бестселъров роман заедно с Катарина. Тя е не само авторката на романа, но и бившата приятелка на Хенри. И е любовта на живота му. Сега Хенри има шанс да я спечели отново, обаче точно тогава се появява 8-годишната Магдалена, която преобръща живота му. Оказва се, че тя е плод на флирта за една нощ между Хенри и Шарлоте и понеже Шарлоте трябва да замине по съдебни дела в САЩ, настоява Магдалена да остане временно при баща си. Но не само Хенри е шокиран. Тристан, който е мислел в продължение на 8 години, че е биологичният баща на Магдалена, също трябва да приеме истината.

25 март /неделя/ - 20:15 ч. - зала "Европа"
ХАВЪР
LE HAVRE
Финландия-Франция-Германия, 2011, 103 мин, цветен

РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ: Аки Каурисмаки


В РОЛИТЕ: Андре Вилмс, Кати Утинен, Блонден Мигел, Лайка, Жан-Пиер Дарусен, Елина Сал
НАГРАДИ:
Кан 2011 – награда на ФИПРЕССИ
Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър, където се е сближил с местните хора в качеството си на честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло.
Марсел трябва да се изправи срещу стената на човешкото безразличие с единственото оръжие, с което разполага – вродения си оптимизъм и непоклатимата солидарност на хората от квартала. Врагът му е огромната държавна машина на Запада в лицето на полицията, която с всеки изминал миг се приближава към бежанеца.
Време е Марсел да лъсне обувките си и да оголи зъбите си.

26 март /понеделник/ - 18:30 ч. - зала "Европа"
ФОЛК
FOLK
Сърбия, 2012, 56 мин, цветен

РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ: Душан Милич


В РОЛИТЕ: Катарина Богичевич, Миляна Гаврилович, Борис Исакович, Никола Койо, Наташа Нинкович

12-годишната Звездана от малко сръбско селце има ангелски глас и пее на всички местни празненства под акомпанимента на баща си. Тя печели пари за семейството си в трудни времена и мечтае да стане фолк звезда.


Родителите ú не могат да си представят през какви трудности трябва тя да премине, за да осъществи мечтата си, и искат повече от нея тя да успее. Те са готови на всичко само и само един ден дъщеря им да е богата и известна.
Часът на Звездана настъпва, когато отива на национален конкурс за певци. Тя трябва да покаже таланта си и да изпревари много по-опитните и възрастни от нея участници.
26 март /понеделник/ - 20:00 ч. - зала "Европа"
ЛЮБОВНИКЪТ
LOVERBOY
Румъния, 2011, 94 мин, цветен
РЕЖИСЬОР: Каталин Митулеску
В РОЛИТЕ: Джордже Пищереану, Ада Кондееску, Йон Бесою, Клара Вода, Богдан Думитраче

 "Любовникът" заслужава аплодисменти за това, че се занимава с щекотливия проблем за секс трафика, така актуален в Румъния. Филмът разказва за една лична трагедия и за любовта като призма, през която може да се погледне и осмисли търговията със секс.
Лука (Джордже Пищереану) е любовникът от заглавието на филма. Чаровен и с невинна бебешка физиономия, той съблазнява млади жени, за да ги продаде след това за проститутки. Той е посредник в търговията с плът в западналия румънски курорт на Черно море Констанца. Умен, ловък и носещ се като волен дух на своя мотопед, той лесно печели доверието на момичетата, въпреки че полицията го наблюдава. Трудно е да се каже дали Лука има съвест, но когато се влюбва в провинциалистката Вели, нещата започват да се променят. За един кратък момент, когато тя напуска консервативното си семейство заради него, изглежда възможно душата му да бъде спасена и двамата да заживеят мечтания от Вели простичък съвместен живот. Но миналото и дълговете застигат Лука и като повтаря неговата мантра „Сексът няма значение”, Вели започва да продава тялото си на познатите му, за да му помогне да изплува. Нима и тя вече е покварена? Дали Лука е осъзнал, че сексът всъщност има значение, или ще предпочете да се върне към старите си навици?

27 март /вторник/ - 17:45 ч. - зала "Европа"
МОМИЧЕТАТА ОТ БАНДАТА
Kriegerin
COMBAT GIRLS
Германия, 2011, 103 мин, цветен

РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ: Давид Вненд


В РОЛИТЕ: Алина Левшин, Йела Хасе, Сайед Ахмад, Ваисл Мроват, Герди Зинт, Луска Стелтнер, Уве Пройс
НАГРАДИ:
Сао Пауло 2011 – най-добра актриса (Алина Левшин)
Цюрих 2011 – специална награда на журито
Мюнхен 2011 – най-добра млада актриса (Алина Левшин) и най-добър нов сценарий

20-годишната Мариса мрази чужденците, евреите, ченгетата и всички, които според нея са виновни за упадъка на страната ù. Тя обича да провокира останалите, да пие и да се бие и твърди, че следващата ù татуировка ще е с образа на Хитлер. Тя се чувства напълно у дома само в неонацистката банда, в която членува, където омразата, насилието и запоите са ежедневие. Към бандата се присъединява 14-годишната Свеня. За нея Мариса е модел за подражание, защото олицетворява всичко, което трябва да е едно момиче от подобна банда. Но когато Мариса случайно се запознава с млад бежанец от Афганистан, нейните представи бавно започват да се променят. Тя осъзнава, че черно-белите принципи на бандата не са меродавни навсякъде. Но ще може ли да загърби бандата?27 март /вторник/ - 20:00 ч. - зала "Европа"
ОГНЯРЯТ
KOЧЕГАР
Русия, 2010, 83 мин, цветен

РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ: Алексей Балабанов 


В РОЛИТЕ: Михаил Скрябин, Юри Мавеев, Александър Мосин, Айда Тумутова, Анна Коротаева
НОМИНАЦИИ: Ника 2011 – най-добър филм, режисьор

В по-добри времена якутският огняр Иван Скрябин се е радвал на звездна кариера – бил е сапьор по време на войната в Афганистан, герой на СССР, майор с множество медали на гърдите. Сега обаче, пенсиониран заради жестока контузия, напуснат от съпругата си и преживяващ с мизерната си заплата, той обитава своето работно място – огромното подземно мазе на фабриката, където поддържа пещите денонощно. В свободното си време записва своята история, в която разкрива разбиранията си за доброто и злото. Всъщност историята със заглавие “Khailakh” вече е написана от полския етнограф Вацлав Серошевски. Скрябин я е чул някога, а сега погрешно е решил, че тя се е родила в собствената му глава, защото в нея става дума за руските бандити и якутската саможертва. Скрябин има любима дъщеря на име Саша. Заедно с дъщерята на друг бивш военен, но настоящ гангстер – Маша, тя държи магазин за кожени изделия. Сред централните фигури в историята е и гангстерът Бисон, който се оказва приятел едновременно на Саша и на Маша, без те да подозират това. 

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница