Intel Gaming Backgrounder 2009



Дата25.08.2016
Размер106.43 Kb.
#7200


Intel Gaming Backgrounder 2009

Компютърните игри станаха по-социални и мобилни и човек може по-лесно да си избере игра за свободното време. Така игрите се превърнаха в продукт за масова консумация. Това ръководство обяснява как многоядрената технология променя лицето на гейминг индустрията, което доведе до по-реалистични и разнообразни изживявания, а дизайнът на игрите стана още по-съвършен.

Компютърните игри са част от нашата култура вече повече от 25 години и много от днешните геймъри са израстнали с тях. Стереотипът на самотника, който играе ден и нощ в някоя тъмна стая, вече не е верен: игрите навлязоха на масовия пазар и се играят все по-често с или против приятели.

Средностатистическият възрастен геймър е между 16 и 29 години (или 43% от всички геймъри)1, като по-голямата част от тях са мъже (95% в Германия, 99% във Великобритания, 97% във Франция и 93% в Италия)2. Но компютърните игри са толкова разнообразни, колкото филмите и книгите: има заглавия, които са специално създадени за всяка възрастова група и за почти всеки вкус. Не е невъзможно благодарение на това разнообразие от избори и по-широкия достъп до компютри, геймингът да стане още по-разпространена дейност. Независимо дали геймърите искат да симулират риболов, борба, пеене или танци, комютърът предоставя една вълнуваща интерактивна среда. За младите хора компютърът е идеалното място да усъвършенстват своите езикови умения, комуникация, работа в екип и стратегическо мислене.

Последните няколко години станаха свидетел на три ключови тенденции в света на гейминга:



  • Социален гейминг: Разпространението на широколентовия интернет позволи появата на един нов стил на кооперативна и конкурентна игра, защото реалните играчи са свързани един с друг в интернет. Използват се видео, аудио и текстова комуникация за планиране на стратегии, дискутиране на тактики и споделяне на победоносни викове. Електронната спортна лига, например, позволява на екипите да се състезават в турнири, а наградите са толкова големи, че конкурират реалните спорни лиги. Intel Extreme Masters, който е част от Електронната спортна лига, събира на едно място шампиони от Европа, Азия и Америка, които се състезават за награда от 500,000 щатски долара.

  • Неформален” гейминг: Увеличението на елементарните интернет игри, в т.ч. игрите, които са част от социални мрежи като Facebook*, както и разпространението на ръчни платформи като Nintendo* DS повишиха интереса към „неформалните” игри. Хората могат да избират и играят сравнително лесно тези игри, без да е необходимо да отделят кой знае колко време за тях, за да разиграят цяла една история, или да стигнат до определено ниво в играта. „Неформалните” игри са популярни сред хора, които си взимат кратка почивка през натоварения работен ден, или сред хора, които не знаят колко дълго ще могат да играят. 14% от геймърите играят елементарни офлайн или онлайн игри, повече от 6% играят симулации и 5% играят игри за „реална” симулация.3

  • Мобилен гейминг: Пряко свързана с разпространението на „неформалния” гейминг е възходящата тенденция хората да играят навсякъде, където се намират, вместо да ходят в някоя специална стая, за да могат да играят.Все повече геймъри искат да вземат игрите си с тях, било то в кухнята, градината или летището, когато пътуват по работа. Според Gartner* се очаква приходите от мобилен гейминг в целия свят да се увеличат от $3.9 милиарда през 2007 г. до $6.3 милиарда през 2011 г.4 От над 1,500 геймъри, анкетирани от Intel в Европа, Близкия изток и Африка, 40% притежават преносим компютър и 7% имат нетбук.5 Във Великобритания 26% от притежателите на преносими компютри ги използват, за да играят онлайн игри на тях, а 38% - за да играят офлайн. Във Франция цифрите са още по-големи: 46% играят онлайн игри на своите преносими компютри, а 43% ги използват за офлайн игри.6

Компютърните игри се превърнаха в глобална тенденция - официалните изчисления показват, че в целия свят има 240 милиона геймъри. Според „Отчета на Intel за геймърите - 2009 г.” 77% времето за игри се прекарва на настолни компютри, 10% - на преносими, а само 13% - на конзоли. Очаква се геймърските преносими компютри да се продават много повече от настолните до края на 2010 г.7, благодарение на увеличаващата им се производителност.

Най-популярните игри са тези за стрелци (които се играят от 88% от геймърите), следвани от стратегическите игри (39%), екшъните (33%), спортните игри (29%), състезанията (24%), ролевите игри (22%) и приключенските (17%).8 Тези игри изискват висока производителност, за да може компютрите да осигурят „поглъщащи” гейминг изживявания.

Докато тези социални тенденции стават все по-видими в гейминг общността, наблюдаваме напредък и в гейминг технологията. Последното поколение от високопроизводителни процесори позволява по-истинска и усъвършенствана игра. Днес технологичните иновации предлагат мощни процесори в нисковолтови и енергийно ефективни пакети. Появата на нисковолтови и енергийно ефективни процесори за мобилни компютри, които в същото време са достатъчно мощни означава, че геймърите не трябва вече да избират между характеристиките „преносимост” и „възможност за игра”.

Многоядрената революция


Гейминг индустрията дължи напредъка си донякъде на увеличената мощност на процесорите. Възможността да се изпълняват инструкции по-бързо означава, че игрите могат да предложат много по-съвършена среда, с по-реалистични 3D сцени, генерирани в почти реално време.

Вече 40 години подобряването на скоростта на обработка на информацията се дължи на иновации, които позволиха на процесорите да работят с двойна скорост. В резултат на това нужната мощност също се увеличи, достигайки ниво на минималнен брой натискания на бутона „назад”. С нарастващото значение на мобилните компютри, които работят на батерия, енергийната ефетивност стана приоритет при дизайна им.

През последните няколко години се използва радикално нов подход за архитектурата на компютърните процесори. За да имат максимална производителност при минимална консумация на енергия, процесорите започнаха да използват различни видове процесори (CPU), които да изпълняват компютърните инструкции. Някои от тях предоставят по-висока производителност от един-единствен CPU, въпреки че всеки CPU може да работи по-бавно и да консумира много по-малко енергия.

Тези процесори са познати като многоядрени и от 2005 г. Intel предлага такива, създадени с микроархитектурата Intel® Core™. Всяко ядро има почти готовкомплект от хардуеърни ресурси, в т.ч. собствена кеш памет, плаваща запетая (floating point) и integer units, което означава, че може да работи самостоятелно от другите ядра. Една задача може да използва едно ядро, друга да използва различно ниво, така че компютърът да изпълнява различни инструкции по едно и също време. Това увеличава значително броя команди, които компютърът може да изпълнява в секунда.


Да ви представим процесорите Intel® Core™


През септември 2009 г. Intel представи последните си многоядрени процесори за домашни и преносими компютри, базирани на Core микроархитектурата на компанията. Тези процесори представляват следващата стъпка от по-бърза многоядрена технология, която по един интелигентен начин увеличава до максимум производителността на компютъра според неговата натовареност. Тези процесори са:

  • Intel® Core™ i7 и Intel® Core™ i7 Extreme Edition за преносими компютри

  • Intel® Core™ i5 и Intel® Core™ i7 за настолни компютри

С цел да оптимизира производителността, Core микроархитектурата използва няколко ключови характеристики и иновации:

  • Intel Hyper-Threading: Тази технология, която предоставя увеличение на производителността до 20% и по-добро изживяване за крайния потребител, представлява два процесора към операционната система за всяко ядро и тогава бързо разпределя инструкциите, за да се възползва максимално от логическите единици в ядрото. Това означава, че ядрото може да обработи едновременно две инструкции от различен вид.

  • Intel Turbo Boost: Тази технология автоматично увеличава скоростта на процесора с до 60% и оптимизира използването на ядрата, като работи според наличната мощност. Това ускорява изпълнението на кода на играта, дори ако тя не е кодирана да се възползва от многоядрени процесори.

  • 8MB L3 shared cache: Скоростта на компютъра зависи от това колко бързо може да стигне до информацията. Intel Smart Cache предоставя памет от 8MB, която се споделя от всички ядра. За разлика от по-старата технология Quad Core, където всяко ядро има свой кеш с еднакъв размер, Intel Smart Cache позволява на кеш паметта да бъде разпределена на неравни части, така че по-натоварените с информация нишки да имат повече място. Това подобрява производителността на нишките и софтуеъра като цяло.

  • Памет DDR3: Предлагайки по-широки ленти от паметта DDR2, тя спомага за по-бързата производителност на системата и намаленото време за реакция.


Мобилен гейминг: следващото поколение


В миналото потребителите трябваше да избират между производителността и преносимостта на компютъра. Процесорите Intel® Core™, базирани на последната микроархитектура (позната под кодовото име Nehalem), предлагат производителност, конкурираща тази на настолните компютри, и ви позволяват да вземете навсякъде последните компютърни игри.

Процесорите Intel® Core™ i7 и Intel® Core™ i7 Extreme Edition за преносими компютри предоставят на днешните водещи игри изумителен реализъм и напълно завладяващо гейминг 3D изживяване, както и имат капацитета да включат и бъдещи гейминг иновации. Използването на 4 или 8 ядра едновременно за изпълнение на командите позволява по-спокойна и реалистична игра, като разпределя изкуствен интелект, физика и графика по многобройните нишки. Играта върви гладко, без да „забива” и светът й може да включи невероятно реалистични обекти и среди.

За геймърите, които използват преносими компютри, животът на батерията е от ключово значение. Технологията Intel® SpeedStep® позволява на ядрата на процесора автоматично да работят с по-ниска скорост, за да запазят мощността на батерията, когато компютърът не е включен, което удължава възможно най-дълго играта. Intel® Turbo Boost можа да увеличи диапазона на честотите от 1.6-2.26GHz до 3.46GHz, като по този начин предоставя на компютъра точния баланс между наличната мощност и производителността, която изискват последните игри.

„Мобилен” гейминг за екстремни геймъри


Геймърите могат да намерят мощността, която да отговаря на напредналите им умения и това е последната ‘интелигентна” производителност на процесора Intel Core i7 Extreme Edition. Той предлага дори по-висока производителност от тази на Intel Core i7, както и по-голям контрол върху производителността на компютъра.

  • XMP memory support: Само с Extreme Edition т.нар. характеристика XMP memory support позволява на паметта да работи с по-висока скорост според спецификациите на производителя и без риск да се анулира гаранцията.

  • CPU за овърклокинг: Само с Extreme Edition напредналите геймъри могат да изберат да пуснат своя CPU на по-висока от препоръчаната честота, за да постигнат по-бърза производителност.

  • Лесна употреба: Интерфейсът, който е лесен за употреба, позволява на потребителите да оптимизират възможностите за овърклокинг и живота на батерията.

  • Съпорт за двойно обособени графични карти: Използването на множество графични карти предлага още по-реалистична среда.

В сравнение с прецесора Intel Core 2 Extreme QX9300, който излезе на пазара през третото тримесечие на 2008 г., Intel Core i7-920XM предоставя подобрение от 25% на изкуствения интелект за геймърски персонажи и реалистична графика за геймърски светове, както и двойна широколентова памет благодарение на подобрените технологии за достъп до паметта.

Настолен гейминг: следващото поколение


Процесорът Intel Core i5 за настолни комютри предалага настолен гейминг от следващо поколение с невероятната си производителност за многопластови игри, увеличавайки реакцията за „взискателни” задачи, като например за различни игри или обработката на снимки. Той позволява изкуствения интелект, физиката и изпълнението да са разположени на 8 нишки, което прави игрите по-съвършени и реалистични.

Процесорът Intel Core i5 2.93 GHz предоставя значително подобрение на обработката на графични образи в сравнение с вече познатия процесор Intel Core 2 Quad Q9650, който беше пуснат на пазара през третото тримесечие на 2008 г. Според стандарта Cinebench 10.0 Intel Core i5 е 20% по-бърз, а според 3DMark Vantage-CPU Score - с 62% по-бърз.

На тези, които търсят екстремно гейминг изживяване, процесорът Intel Core i7 за настолни компютри предлага ненадмината технология за интелигентна производителност за повечето взискателни и интензивни игри. Подобно на Intel Core i5 той поддържа използването на две графични карти, позволявайки богата геймърска среда, която да бъде създадена по-бързо и така да увеличи изживяването от играта.

Игри за многоядрени процесори


Семействата от процесори Intel Core i7 и Intel Core i5 са създадени за програми, съставени от една-единствена нишка, за да се възползват максимално от многоядрената архитектура. Но за да се видите най-доброто от гейминга, ние препоръчваме на геймърите да опитат някои заглавия, програмирани да използват в най-висока степен потенциала на многоядрените процесори. Продължете да четете, за да разберете какво казват водещи разработчици за многоядрената технология на Intel и как тя променя потенциала на гейминг света.

“Resident Evil 5 използва най-много 8 нишки за обработка на паралелни задачи. В допълнение на това изпълнение звукът и работата в мрежа също използват нишки. Теоретично погледнато играта може да използва 12 логически нишки.” Юн Такеучи, Директор „Игри” в Capcom, главен режисьор на Resident Evil 5.

Комбинацията от мощния процесор Intel® Core™ i7® и геймърската технологична платформа от множество нишки EGOTM позволиха на Codemasters да доведе Operation Flashpoint: Dragon Rising до едно изцяло ново ниво на изживяване. Вземайки предвид наличния допълнителен паралелизъм, ние успяхме да увеличим визуалното качество, като използвахме техники, като например по-високо ниво на детайлите при анимирането на всички герои. Всичко това се случва при много висока и постоянна скорост на картините, дори и при най-натоварените батални сцени.” Браян Маршал, Главен технически директор, Codemasters



Terminal Reality - “Игрите стават все по-сложни и по-сложни. Има повече физика, изкуствен интелект и изпълнение при днешните най-добри игри, които изискват по-голяма мощност и повече нишки за обработка на информацията. Заедно с Ghostbusters се възползвахме максимално от технологията Intel® Hyper threading и многото нишки в Intel® Core i7, за да създадем една игра с по-голям изкуствен интелект, по-реалистични ефекти и удивителни графики.” Марк Рандел, Главен изпълнителен директор, Terminal Reality

Няколко примера за игри, оптимизирани за семейството от процесори Intel® Core™ i7


Massive* World In Conflict*

Ncsoft* Lineage II*

Neowiz* Alliance of Valiant Arms*

Activision Wolfenstein*

Terminal Reality/Atari Ghostbusters*

Sega Football Manager 2009*

Capcom Resident Evil 5* (предстои премиера)

Codemasters Operation Flashpoint*: Dragon Rising (предстои премиера)



За допълнителна информация:

Нина Неделчева, +359 887 378 328, Nina.Nedelcheva@NDG-Communications.EU



Мануела Опришан, Intel PR Мениджър, Manuela.Oprisan@intel.com

1 Изследване „European Technographics(R) Benchmark Survey”, второ тримесечие на 2009 г., Forrester

2 Отчет на Intel за геймърите - 2009 г. (онлайн проучване във Франция, Германия, Италия и Великобритания)

3 Отчет на Intel за геймърите - 2009 г.

4 Dataquest Insight: The Outlook for Mobile Gaming, Gartner, 14 май 2008 г.

5 Отчет на Intel за геймърите - 2009 г.

6 Отчет на Intel за геймърите - 2009 г.

7 Изследване „PC Gaming Alliance & IDC Horizon’s Hardware”

8 Отчет на Intel за геймърите - 2009 г.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница