Какво представлява маршрутизациятастраница1/5
Дата16.01.2023
Размер139.41 Kb.
#116272
  1   2   3   4   5
Маршрутизация

Маршрутизация- cut-through routing


  1. Какво представлява маршрутизацията

(Маршрутизацията е процес на изпращане на данни с помощта на комутатор(рутер), който изпраща пакети данни, които включват в заглавието си номера на изходния порт, до местоназначението си по мрежа. В мрежите за комутация на пакети, маршрутизирането е вземането на решения, което насочва мрежовите пакети от техния източник към местоназначението им чрез междинни мрежови възли чрез специфични механизми за пренасочване на пакети. Междинните възли обикновено са мрежови хардуерни устройства като рутери , шлюзове , защитни стени или комутатори .
Маршрутизирането е процес на избиране на маршрута в мрежа или през множество мрежи. То представлява задаването на пътя от подателя на съобщението, който включва в заглавието на пакетите номера на изходния порт на всеки комутатор по маршрута. Всеки комутатор прочита номера в началото на съобщението и го премахва от заглавието, като комутира съобщението през зададения канал по-нататък в мрежата. Така се осигурява проста структура с малко управляващи функции като дори не се изискват аритметични устройства за поддържане на сложни функции по маршрутизация за произволни топологии. По този начин хост-възлите стават от изключителна важност.
Недостатък на разглеждания подход е голямата дължина на заглавието, която варира в процеса на придвижването на пакета в мрежата. Ако локалната степен на комутатора е d и максималната дължина на маршрута е h заглавието на пакета трябва да съдържа hlogd битове за маршрутизация. Универсален подход за справяне с проблема е основат на таблици и предполага малко заглавие с фиксиран размер.
Всеки комутатор съдържа маршрутизираща таблица и всеки пакет съдържа в заглавието си поле за маршрутизация. Определянето на съответния изходен порт става чрез търсене на позиция R(i) в таблицата за маршрутизация, зададена в полето за маршрутизация - използва се в комутаторите ATM (Asynchronous Transfer Mode). В общия случай в позицията на таблицата се намира и полето за маршрутизация за следващата стъпка на маршрута.

  1. Алгоритми

Използваните алгоритми за процеса на маршрутизация могат да бъдат:
 статични (Детерминиран (неадаптивен)) – Статичното маршрутизиране изисква ръчна настройка на всички налични пътища в рамките на компютърната мрежа. То работи най-добре в компютърни мрежи със строго установена топология. При необходимост от промени, всяко преконфигуриране се прави ръчно иначе маршрутизацията ще бъде некоректна. Те създава доста практически неудобства свързани с поддръжката на мрежата. При повреда на маршрутизатор се налага ръчно пренастройване на информационните пътища. Предимството на статичната е, че тя позволява мрежата да бъде конфигурирана и оптимизирана за по-различни нива на трафик.

 динамични (адаптивните) - Динамичното маршрутизиране се базира на използването на протоколи за автоматично построяване на маршрутни таблици, описващи мрежата. При възникване на промяна в мрежата, динамичният рутиращ протокол съобщава веднага тази промяна на всички маршрутизатори, след което започва процес на преизчисляване на оптималните пътища за трансфер на информационните пакети. Най-прилаганите протоколи за динамично рутиране са дистанционно-векторни и протоколи за следене състоянието на връзката.
  1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница