Клас : 3 клас Продължителност : 35 минути 1страница1/4
Дата19.11.2023
Размер208.86 Kb.
#119342
ТипУрок
  1   2   3   4
Урок по модела на Гане - Антония

Учебен предмет : Човек и природа
Тема на урока : Как да опазим природата?
Клас : 3 клас
Продължителност :35 минути


1. Привличане на вниманието ( 2 минути)
Ученици , затворете очи и си представете ,че сте в красива гора с много дървета .Поемете дълбоко въздух и усетете прекрасния и чист въздух , заслушайте се и в песента на птиците. Помислете ,че да запазим всичката тази красота ,носим отговорност самите ние .
Аз ще ви прочета едно стихче .

Земята е наша къщурка зелена
И нека чиста , добре проветрена
И нека е топла ,и нека да свети
Снежеца през зимата ,слънцето лете!

Да кацне в дърветата песен на птиче,

сребриста от рибки реката да тича.

И нека я пазим - за тебе, за мене


Едничка е тази къщурка зелена.

2.
Формулиране на целите и ориентиране на учиниците към урока (1 мин)
Днес с вас ще поговорим за природата която ни заобикаля и животните в нея. Ще говорим какви отговорности имаме ние хората към нея , за да успеем да я запазим дълго ,за да можем да си служим взаимно . Ще поговорим и каква връзка имат нашата отговорност с запазването на всички живи организми в нея. Ще разгледаме и възможностите за разделно изхвърляне на отпадъците ,и от какво значение е това. Ще се опитаме да придобием знания за да правим осъзнат избор.

3. Свързване на вече придобитите знания и умяния с темата на новото занятие (3 минути)


Сега всеки ще разкаже за своята връзка с природата. Ще помоля всеки от вас да подсети и разкаже кратка история от ден в природата със своето семейство . Какво ви е направило впечетление , кое ви хареса . Какво ви направи лошо впечетление и нещо нередно което сте забелязали . Спомнете си дали сте виждали някакви животинки по времето на вашата разходка. Всеки от вас е свободен да отбележи и доброто , и лошото. Така ще припомним много неща, които знаете по темата на урока и колко тя е тясно свързана с нашето ежедневие.

Георги
: Прекарахме страхотен ден във парк Витоша с моето семейство . Беше чисто ,и хората събираха боклука в торбички . И имаше много катерички по дърветата.

Васил
: Бяхме с мама и татко на пикник близо до една река . Видях ,че имаше много боклуци . Татко помогна и успяхме да посъберем повечето от тях и водата потече още по-бързо.

Елена
: Когато С мама бяхме на разходка в парка видяхме много катерички по дърветата , които хапваха жълади , но се плашеха от нас.
Калоян: Когато бяхме на пикник в планината ,аз поисках от татко да запали огън ,както бяха направили хората до нас . Той ми отказа , защото каза ,че може да запалим гората и това е опасно.
Катя : С баба на село правим къщички за храна на птиците. Тя винаги ми разказва мног за животните и как можем да ги пазим.

Ето колко много неща вече свързваме с новата тема в урока,4.Представяне на новия материал (10 минути)
Първо ще отбележим , че науката която изучава и се отнася към опазването и съхраняването на околната среда се нарича екология.
Екологията изучава растенията и животните , както и тяхното взаимодействие един с друг и природата.
Природата е неизчерпаем ресурс , но за да бъде така трябва да се грижим за опазването и . Много е важно да имаме собствена отговорност и да изхвърляме отпадаците във подходящите за това места.

Опазването на околната среда е човешка дейност за поддържане на устойчиво равновесие във всички части от земната обвивка .Това означава да съхраним биологичното разнообразие , като не допускаме да се влошат параметрите на почвата , географските и метеорологочните фактори и съкращаването на биологичните видове.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница