Конкурс за детска рисунка „не на цигарите! 2012годинаДата24.07.2016
Размер17.41 Kb.
#3567
ТипКонкурс

Анна Людмилова на 8години от град Кюстендил – ІІІ награда от 2011г.


МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „НЕ НА ЦИГАРИТЕ!” 2012ГОДИНА

Националният център по обществено здраве и анализи,  съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания,  за шестнадесети пореден път организира международен конкурс за детска рисунка “Не на цигарите!”.

Конкурсът е част от международен проект, който тази година включва България,

Италия, Македония и Румъния.

Право да участват в конкурса имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.

Крайният срок за изпращане на рисунките е 10.05.2012г. в Националния център по обществено здраве и анализи – София, бул.”Академик Гешов”15.

Голямата награда е екскурзия в Рим, заедно с наградените деца от другите държави-участнички в конкурса. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди.

Журирането и определянето на рисунката-победител в конкурса „Не на цигарите” ще се състои на 15 май 2012г. в сградата на НЦОЗА. По традиция председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев.

Очаква се този проект да допринесе за :

- Развитие на творческите способности на децата с насоченост  и към проблемите на опазването на здравето;

- Създаване на позитивни нагласи у децата към здравословния начин на живот и готовност за избягване на тютюнопушенето;

- Привличане на вниманието на обществеността и медиите към здравето на децата и опасностите от тютюнопушенето в млада възраст;По изчисления на СЗО, при над 1 милиард възрастни пушачи, 700 хиляди  т.е около 1/2 от всички деца в света са пасивни пушачи. Пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за  общественото здраве. Основният източник на цигарен дим в предучилищна възраст са пушещите в присъствие на детето родители и други членове на семейството. Според проучване на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, по-голямата част от учениците прекарват часове наред дневно в среда, където се пуши. Над 70 процента от анкетираните деца между 14 и 18 години са пушили цигара, като  момчетата са пропушили средно на 12.2, а момичетата – на 13 години. Пушат 28.2 процента от учениците на 13-15 годишна възраст, като 14.3 процента са всекидневни пушачи. Тревожен е фактът, че 7.2 процента от учениците са запалили първата си цигара на възраст 7 години и по-рано,а всеки девети-на 8 -10 години.

Условията за участие в конкурса за детска рисунка „Не на цигарите!”може да намерите тук .

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница