В Ботево в училището в Ботево винаги е интересно и весело. Рано-рано ни зачете и Баба Марта. На „Меджия 2Дата10.04.2018
Размер14.89 Kb.
#66039
Бабата от календара

На „Меджия 2” в Ботево

В училището в Ботево винаги е интересно и весело. Рано-рано ни зачете и Баба Марта.

На „Меджия 2” в Ботево учениците от 2 клас с учителката си Мария Атанасова посрещнаха скъпи гости – роднини, приятели и учители. Второкласниците, изработили 200 мартеници за случая - закичиха за добре дошли гостите. Поздравиха всички с мартенските празници за здраве и късмет. Изпълниха стихове и песни за мартенички, с пожелания всички да са бели и червени, и много здрави. Пожелания от сърце - за всички жени и майки за предстоящия 8 март, друг любим наш празник.

Домакини и гости изработиха заедно мартеници на меджията - да помогнат на стопаните, да се представят добре пред нашата любима баба от календара – Баба Марта, да е усмихната и весела през целия месец март.

Участници от клуб „Приятели на книгата” с ръководител г-жа Мария Георгиева поздравиха седенкарите, поучиха ги с интересни приказки и пословици. Клуб „Журналист” с ръководител г-жа Росица Стоянова документира както винаги събитието с множество снимки. Читалищният секретар Невена Кръстева предостави красивите национални носии за случая. В Ботево сме едно голямо семейство, всички помагат и е много лесно и забавно да се работи.

Г-жа Директор закичи всички домакини със съвместно изработени мартеници. Чуваха се детски глъч и възгласи. Гостите се простираха в много широки граници – от баба – до бебе. Весело и забавно бе за всички възрасти. Присъстваха наши приятели от региона – и от селата Савино, Межда и Меден кладенец. Родители, учители и децата бяха облечени с пъстри автентични национални костюми. Постни ястия според българския обреден календар присъстваха на софрата - баница, варени царевица, сладкиши.

Магия е втъкана в носията на българина. Какво нещо е - облечеш една национална носия и се потапяш в прастаро време, присъстваш в ежедневието на нашите баби и прабаби.

Честита Баба Марта, на всички учители, служители и ученици от ОУ „Христо Ботев” – да са бели и червени като мартеничките!


29.02.2012 г. Мария Атанасова

с. Ботево


* Публикувано в областния вестник Ямболпрес – гр. Ямбол; и националните вестници „Пенсионери” и „Минаха години”.
Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница