Конкурс за народно пеене „Прехвръкна птичкаДата13.10.2017
Размер22.78 Kb.
#32306
ТипКонкурс

Държавна агенция за българите в чужбинаState Agency For Bulgarians AbroadНов детско-юношески конкурс за народно пеене – „Прехвръкна птичка”
Държавната агенция за българите в чужбина учредява нов международен детско-юношески конкурс за народно пеене, наименуван „Прехвръкна птичка” (по една от най-популярните и обичани обработки на Филип Кутев), който ще съпътства набралите солиден стаж традиционни конкурси на институцията: литературния – „Стефан Гечев”, и по изобразително изкуство – „България в моите мечти”.
Съгласно статута на конкурса, право на участие в него имат деца от българските общности по света, разпределени в три възрастови групи: от 6 до 10 г. – първа група; от 11 до 14 г. – втора група; от 15 до 18 г. – трета група.
Конкурсът е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина с цел да приобщава най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхранява културната ни памет и национални традиции. Той стъпва и върху съзнанието за успехите на народното ни изкуство в цял свят, за засиления интерес към фолклора през последните десетилетия, за нуждата от съприкосновение с песенно-танцувалното ни наследство, която изпитват всички сънародници зад граница, и която почти по правило запълват с амбициозни индивидуални или колективни занимания. И никак не е чудно, че във времето на попфолка и чалгата се намират хора, които признават, че „именно родният фолклор е онова нещо, което те кара да се гордееш с факта, че си българин”.
През 2010 г. ще се проведе първото издание на новоучредения конкурс за народно пеене „Прехвръкна птичка”.
Желаещите да участват в него трябва да изпратят аудиозапис на свое изпълнение (до 10 минути) – на касета, компактдиск или МР3 файл.

Към записа е задължително да бъдат приложени четливо следните данни:

лично и фамилно име на изпълнителя,

точен адрес,

учебно заведение,

учебен клас,

навършени години,

телефон на родителите,

телефон на българското училище,

e-mail – за контакт.


Крайният срок за получаване на материалите е 30 април 2010 г.
Изпращайте записите и данните си на следния адрес:
Държавна агенция за българите в чужбина

bul. Dondukov 2А,

Sofia 1000, Bulgaria

(за конкурса за народно пеене „Прехвръкна птичка”)


Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: от 6 до 10 г.; втора група: от 11 до 14 г.; трета група: от 15 до 18 г. Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на май 2010 г. Отличените изпълнители, наред с участниците в останалите два конкурса – за литература и изобразително изкуство, ще получат дипломи и подаръци, на специално организирано тържество в края на юли. Тези, които успеят да присъстват лично, може да бъдат включени в програмата и с индивидуални изпълнения.
За допълнителна информация:

Маргарита Ралчева – координатор на конкурса

тел.: ++359 2 935 06 54;

факс: ++359 2 935 06 51е-mail: m.ralcheva@aba.government.bg
Каталог: dabch -> files -> iner -> file -> Lana


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница