Конспект по Основи на компютърните комуникацииДата15.07.2017
Размер19.82 Kb.
#25762
ТипКонспект
Конспект по Основи на компютърните комуникации за КСТ, 2006 година


 1. Основни понятия и определения в компютърните комуникации. Международни организации за стандартизация. Еталонен модел на ISO и CCITT (ITU-T) за взаимодействие между отворени системи.

 2. Теория на информацията. Ентропия. Количество информация. Физическа и информационна скорости на предаване. Равномерно и неравномерно кодиране на източниците на информация.

 3. Комуникационни линии и канали. Шумови въздействия и характер на грешките в каналите. Шумоустойчиво кодиране. Циклични кодове – описание, начини на задаване, апаратна и програмна реализация.

 4. Предаване на данни без обратна връзка и с обратна връзка. Предаване на данни с обратна връзка /ПДОВ/. Оценка на показателите за достоверност. Имитационно моделиране и анализ на системи за ПДОВ.

 5. Стандартни интерфейси за първо /физическо/ ниво на OSI-модела. Интерфейс RS232 (V.24/V.28) – описание, сигнали, апаратна реализация. Други RS интерфейси.

 6. Синхронизация при предаване на данни – цел и значение. Тактова /битова/ и циклова /блокова/ синхронизация. Схеми за реализация.

 7. Класификация на протоколите от второ /канално/ ниво на OSI-модела. Асинхронни и синхронни протоколи – примери.

 8. Модулация – определение, цел, видове. Многократна модулация. QAM- и TCM-модулация. Стандарти на CCITT (ITU-T) за dial-up модеми. Устройство на модемите.

 9. Избор и включване на модемите. Режими за работа на модемите. AT – команди за инициализация на модеми. DSL технология и xDSL-модеми.

 10. Протоколи за защита от грешки /MNP и V.24 – основни характеристики/. Протоколи за компресия на данните. MNP5 V.42bis. Стандарти за FAX апарати. FAX модеми.

 11. Блок-схема и класификация на терминалите. Асинхронни и синхронни комуникационни адаптери. Интелигентни терминали. Протоколи за обмен на файлове.

 12. Секретни системи. Криптографски методи за защита на комуникациите. Класификация на криптографските алгоритми. Симетрични криптографски алгоритми.

 13. Публична криптография. Криптографски алгоритми с публичен ключ. Хибридни криптографски схеми. Хеш-функции. Цифрови подписи.

 14. Основни топологии на глобалните мрежи. Надеждностни показатели на мрежите. Коефициенти на свързаност и вероятност за несвързано състояние мрежите.

 15. Комутация и маршрутизация в мрежите. Класификация на алгоритмите за маршрутизация. Препоръка X.25 на CCITT (ITU-T) за изграждане на мрежи с комутация на пакети.

 16. Класификация и сравнителен анализ на методите за множествен достъп да обща комуникационна среда. Методи ALOHA. Методи IEEE 802.3 (Ethernet) и IEEE 802.5 (Token Ring).

 17. Основни топологии за локални мрежи. Ethernet платформи за локални мрежи: варианти 10Base5, 10Base2, 10BaseT, 100BaseT – преимущества и недостатъци. Ethernet мрежови адаптери.

 18. Топологии за изграждане на Token Ring локални мрежи. Анализ на ефективната пропускателна способност на мрежовите платформи Token Ring и Ethernet.Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница