Медиапул Бойко Борисов: Бензинът "колкото струва, толкова е", но имаме залежи на газ ”това, което ни трябва”Дата27.10.2018
Размер70.89 Kb.
#101749
Медиапул

Бойко Борисов: Бензинът "колкото струва, толкова е", но имаме залежи на газ - ”това, което ни трябва”

Ако Първанов като Шрьодер беше станал зам.-шеф на "Газпром", щяхме да получаваме евтин газ

Премиерът Бойко Борисов не е оптимист за преговорите с "Лукойл Нефтохим" за намаляване цените на бензина, но изрази "100-процентен оптимизъм" за залежи на конвенционален газ в България, без да съобщава от кои находища и в какви количества. Силно скептичен се оказа министър – председателят към световно проучване, според което българите са сред най-нещастните нации в света. Според него има щастливи и нещастни хора – кой както си го направи, защото това не зависи от държавата, а сочените за най-щастливи – скандинавците, се самоубиват най-много и са най-големи алкохолици.

Бензинът – колкото струва, толкова е

При най-лошия сценарий, ако има война в Иран, никой в света не може да каже какво ще стане с цените на горивото. Ако петролът стане 150 долара, колко да е в България, запита риторично министър-председателят по време на участието си в сутрешния блок на бТВ в понеделник.

Запитан може ли бензинът да стане 7 лв., той отговори: "Ами, колкото струва. Толкова е. Е това е спекулация. Няма да извади държавата пари да дотира примерно "Нефтохим" Бургас, за да карате вие по един лев бензина."

Борисов отрече преговорите с "Лукойл" да са "прах в очите" на хората, но в същото време даде да се разбере, че не очаква особен ефект.

"Опитваме се да намерим някакъв инструмент, с нещо да се свалят цените. Това, което максимум може да се докара, е по 3-4 стотинки", уточни той.

На екскурзия ли е Цецка Цачева?

Водещ: Това вярно ли е - конфискацията е отложена заради екскурзия на Цецка Цачева до Виетнам и до. . . къде, до Япония? Екскурзия, има се предвид посещение все пак.

Водеща: Командировка.

Водещ: Да. Че, за колко. . .

Водеща: Законът за отнемане на незаконно придобитото имущество е това.

Б. Борисов: Вижте, да наречеш държавно посещение на председателя на българския парламент, на парламентарна република, в Япония, една от най-развитите държави в света, пострадала. . . Защото тук говорим за "Белене", ама никой не говори вече за "Фукушима". Стотици милиарди разсипаха Япония загуби след тази катастрофа. А все пак на "Белене" има разлом, земетръсен, никой не може да се подпише и да каже - аз гарантирам сто процента, че няма да има земетресение там и няма да е такова, че и най-добрата технология да я разклати или нещо да се случи. Във "Фукушима" издържа централата, но не издържаха компресорите на вълната. Знаете, в такива големи катастрофи винаги много дребни детайли всъщност довеждат до големите бели.

Б. Борисов: Така че да наречеш такова посещение на председателя на парламента, считам, че не е възпитано дори.

Валентин Златев, който представлява руската компания "Лукойл" в България, миналата седмица предложи да отпадне задължителното смесване на дизел с биосъставка, да се намали 60-дневният срок за поддържане на запаси от горива у рафинериите и търговците и да се въведе временен таван на цените на дребно.

Финансовият министър Симеон Дянков се обяви категорично против отпадането на добавката за биогорива, както и за мораториум върху цените и премахване или намаляване на акциза, защото сега той е под минималния в ЕС.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, с когото Златев сподели идеите си миналия четвъртък, след това заяви в парламента, че всички мерки, предлагани от Валентин Златев, "са в рамките на стотинки с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза".

Премиерът Борисов обяви в понеделник, че предложението за отпадане на добавката за биогорива е "безсмислено".

Той не е съгласен да се пипа и акцизът, както и каквито и да е данъци, защото тогава приходите в хазната намаляват и няма кой да плаща пенсии и заплати.

Преговори с "Газпром" за нова ценова формула

Премиерът обяви, че сега правителството се е съсредоточило върху преговорите с "Газпром" за цените на газовите доставки и премахване на посредниците.

Той поясни, че България иска промяна във формулата, по която се изчислява цената на природния газ за България, така че тя да не е вързана с петрола.

Премиерът настоя Румен Овчаров, бивш енергиен министър от кабинета "Станишев", защо е анулирал договора за газа, подписани до 2030 г., и е подписал ново.

Защо Първанов не е станал зам.-шеф на "Газпром" като Шрьодер?!

Запитан кога ще бъдат махнати посредниците и защо това не е направено досега, Борисов прехвърли топката към "Газпром", който казва "ще купувате от еди-кой си", но и – изненадващо - към бившия президент Георги Първанов, който не е станал зам.-шеф на "Газпром" като бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

"Не случайно Германия си го реши въпроса като си изпрати като посредник бившия канцлер Шрьодер, ръководи...да, ако нашият бивш президент Първанов, вместо да прави партии и да обикаля по паланките, беше станал заместник-шеф на "Газпром", можеше и на нас да ни дадат по 330 долара", коментира Борисов.

Много скоро, след като напусна канцлерския пост през 2005 г. Герхард Шрьодер оглави надзорния съвет на дъщерниото на "Газпром" дружество, което изгради стопанисва газопровода под Балтийско море "Северен поток". Дружеството бе учредено с активното участие на самия Шрьодер само три дни преди канцлерът да сдаде поста си.

По-рано той упорито бе отричал перспективата да мине на работа в "Газпром". Когато все пак това стана, новината бе приета като отплата за дейността на Шрьодер като федерален канцлер. Скандалът предизвика спешни законодателни промени, които да ограничиха възможността политиците да се възползват от служебното си положение, след като излязат от активната политика.

"Има едни добри залежи на това, което ни трябва"

И тук дойде оптимистичната новина – премиерът съобщи, че България има достатъчно залежи на конвенционален природен газ, без да казва нито колко са, нито къде са и каква част от нуждите на страната биха покрили.

"И затова аз мога да кажа с радост, че в проучванията, които правим в България, има много оптимизъм, 100-процентен оптимизъм. Просто искаме да сме достатъчно сигурни, че България има едни добри залежи на това, което ни трябва. И то не е шистов газ", заяви Бойко Борисов пред бТВ.

Той отказа повече подробности, "че съм обещал на Делян Добрев да си мълча по темата".

Премиерът заяви, че парламентът трябва да вдигне мораториума върху проучванията и добива на конвенционален газ, но забраната за шистовия газ трябва да остане, "докато не дойдат и не убедят българското общество експерти с факти, че той е безопасен за околната среда".

"Да се надявам до година, година и половина да си влезе в употреба. Това е спасението - да си намерим собствени ресурси", каза премиерът по повод на залежите.Другото спасение, по думите му, са електроавтомобилите, които според него ще поевтинеят, когато "цената на петрола стане няколко лева".

Той коментира още, че няма как намалената цена на природния газ от Русия да се отрази за няколко дни и да се почувства от потребителите, като отбеляза, че очаква това да се случи скоро.Премиерът съобщи още, че решението за строителството на VII блок на АЕЦ ”Козлодуй” ще бъде разгледано в сряда на заседанието на Министерския съвет. По думите му след шест години ще е готов новият блок”.Не можело да се повдигнат обвинения на бивши министри

От обясненията му обаче стана ясно, че се е отказал от търсенето на отговорност от предишни министри, работили по АЕЦ "Белене".

"Когато повиках и помолих прокурорите да дойдат да ми дадат обяснение, в края на краищата 4 години и аз като тези хора питам за "Белене" защо няма задържани, знаете ли какво ми отговори прокурорът Кокинов (градският прокурор на София Николай Кокинов) - Г-н премиер, дори да се скъсаме от работа и всичко да извадим, накрая ще излезем със заключение, че поради закона за амнистията те няма да могат да бъдат осъдени. И аз му казах: о`кей, поне извадете и кажете кое е нарушение щом не можете да говорите за престъпление по смисъла на закона. Да можем да кажем ето това са нарушили поне", заяви Борисов пред бТВ.Той обясни, че "по времето на тройната коалиция е действал закон за амнистията, който освобождава за в бъдеще всяка наказателна отговорност от тези хора". Според Борисов този закон действал до края на 2009 година.През това време обаче бяха заведение дела срещу министрите на отбраната и социалната политика от тройната коалиция Николай Цонев и Емилия Масларова.С аргумента за закона за амнистия Борисов отговори и на въпрос защо няма повдигнато дело срещу министър на ДПС.

През март 2009 г. парламентът прие закон за амнистията, който оневинява всички, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, сред които попада и безстопанствеността по непредпазливост - най-приложимият текст в Наказателния кодекс, по който можеха да се съдят длъжностни лица, покровителствали измами с бюджетни и европейски средства. Така на прокурорите им остана възможността да обвиняват за умишлена безстопанственост - хипотеза, която се доказва много по-трудно пред съда. Когато ГЕРБ дойде на власт, даде закона на Конституционния съд. Съдът постанови, че подобен закон е в правомощията на парламента, който може да преценява кога, колко и в какъв обем амнистия да гласува, както и за какви деяния да я приложи.Българите не са нещастни, а щастливите скандинавци се самоубиватБорисов не се съгласи с констатациите в първия световен доклад, поръчан от ООН, което нарежда България сред най-нещастните страни в света и заяви, че в скандинавските държави, които са сред най-щастливите, има най-много самоубийци и алкохолици, а в САЩ ”през месец трепят по седем осем ученици”.”В скандинавските държави от щастие се изпозастреляха. По 70-80 човека, от голямо щастие. Има нещастни хора, има щастливи хора, кой както си го направи. Това е от самия човек. Има хора, които цял живот само мрънкат. Има други, които от сутрин до вечер са си усмихнати и щастливи от каквото и да е. Има хора, които като ги видиш, е лъчезарен, каквото и да е времето. Има такива, на които все някои им е крив”, коментира Борисов.”Като отидеш в тези държави, виждате – не минават, седмица, месец да не утрепят седем-осем ученици в някой университет. Тяхната образователна реформа на какъв етап е според вас? Зависи кой прави доклада и какво цели с него и как се вади един контекст и след това се чете. Пази, боже, в България, така както в САЩ през месец да трепят по седем-осем ученици. Пази, боже”, каза Борисов.”В скандинавските държави има най-много самоубийци. Най-много самоубийци. Най-големият алкохолизъм е там”, каза той.Според проучването България е сред най-нещастните държави наред с Конго, Танзания и др. Скандинавските държави пък са в топ десет на най-щастливите страни, а САЩ е на 11-то място. В проучването са взети предвид фактори като благосъстояние, усещане за свобода, доверието в управляващите, отсъствието на корупция.

Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве, оповестени миналата година, България е с най-висок дял на успешните опити за самоубийство сред всички страни в Европа. За последните две години опитите за самоубийство са близо 2000, а половината от тях са били успешни, сочат данни от 2011 г. У нас психичните заболявания са близо два пъти по-чести. В Европа един от всеки 10 души има психично заболяване, а у нас - един от 5 души, като най-честото е депресията.От това не следва, че в България се самоубиват най-много хора, а че тези, които правят опит за самоубийство, са много по-решени да стигнат докрай - в България това са един от двама, средно за ЕС - един на всеки десет. Следователно, в други страни от ЕС хората правят много повече опити за самоубийство - макар и повече като зов за помощ, отколкото като сериозно намерение, разясниха психолози.
Каталог: dobrev k.mbox -> att-1867
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”
att-1867 -> Телеграф 2 стр. Синьото гориво може да потече до година и половина премиерът: ще вадим собствен газ
att-1867 -> Дума 14 стр. Неудобни истини Зад редовете на едно интервю с бившия президент Георги Първанов


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница