Национален съвет на младежкото обединение в бспДата19.07.2018
Размер42.33 Kb.
НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА МЛАДЕЖКОТО ОБЕДИНЕНИЕ В БСП

1000 София, ул. “Позитано” №20, п.к. 382 Тел. 81-07-238, факс: 981-6408

Проект!

Дискусия: „Бузлуджа – пътят на една мечта „

Инициатива на: Младежкото обединение в БСПДата и място: 30 юли 2010 г.(петък), хотел Казанлък

Участници: представители на Младежкото обединение в БСП, членове на БСП, политолози, историци,социолози, политици.

Цел на дискусията: Да даде отговори на въпросите „Кое за младите е лявото на 21 в.?”, „Защо сме леви и кои са каузите ни?”

Формат на дискусията:

Трима панелисти - социолози, политолози, анализатори, поне един от които е представител на Младежкото обединение, правят своите въвеждащи изказвания, базирани върху три въпроса по основните тематични кръгове, формулирани на базата на вътрешна дискусия в Младежкото обединение.  • Първи панел: В рамките на 5 минути всеки един от панелистите отговаря на първия зададен тематичен въпрос, след което започва обща дискусия по същия въпрос и до 5 мин. всеки желаещ може да вземе отношение.

Продължителност: 50 мин.


  • Втори панел: Тримата панелисти отговарят на втория им зададен въпрос по същия регламент, т.е. до 5 мин., след което се пуска обща дискусия по втория тематичен въпрос.

Продължителност: 50 мин.

  • Трети панел: Отново тримата панелисти отговарят в рамките на 5 минути на последния зададен въпрос, след което се пуска обща дискусия по темата.

Продължителност: 50 мин.

Важно: Регламентът важи за всички уастници в дискусията, т.е. на всеки от зададените тематични въпроси всеки един от участниците, който желае да вземе отношение има максимум 5 мин., след което водещия му отнема думата.Продължителност на дискусията: 180 мин.

Брой участници: 50 - 60 душиСценарий: Водещият открива дискусията. Представя правилата на дискусията. Мотивира избора на заглавие с части от програмата, приета на Учредителния конгрес на Българската социалдемократическа партия – Бузлуджа, 2 август 1981 г. Представя темите от дискусията.

Първа тема: Каузата, целите и визията на лявото в Европа и България.

Обосновка на темата: В Европа лявото е в криза - на идентичността, ценностите, целите, комуникацията с гражданите и дългосрочните каузи, които отстоява. БСП като част от европйското ляво пространство изработва своя визия за бъдещите ценности и каузи. И младите хора в партията трябва да участват в разговор.

Примерни въпроси за дискусията:

Защо ни е нужна кауза? Каква да е?

Кои са привържениците на лявото?

Защо лявото е по-добро?

Относителни ли са ценностите спрямо конкретната епоха? Как да преведем триадата свобода –справедливост - солидарност на съвременен език?

Чия е зелената идея – на левите или на други?

Втора тема: Чия партия е БСП?

Към кого се обръщаме с нашите политики и каузи? БСП извървя пътя от партия на всички обществени групи до партия на специфични обществени интереси. Кои са те в прочита на измененията на социалната структура на обществото и в България, и в Европа. Дали обект на нашата политика са социалните групи или по свой специфичен начин е индивида - в защита на неговите социални, трудови и граждански права.

Примерни въпроси:

Как се променя лявото с измененията в социалната структура на обществото?

Кои са днешните „хора на наемния труд”?

Пропусна ли лявото прехода от индустриално към информационно общество, с който „работниците” станаха по-малко за сметка на хора занимаващи се с наука, иновации, услуги?

Доминиране на средната класа – стремеж ли е на лявото?

Могат ли трудът и капиталът да са партньори в социалната сфера?

Как един бизнесмен, който осигурява 1000 работни места, има международен бизнес и трябва да се съобразява с капиталите и пазара, може да живее и изповядва идеята за равноправие между хората?

Трета тема: Морала в политиката

Темата е важна за БСП, нейните членове и традиционни избиратели. Как последователно и ясно да отстояваме позициите си, високомерието в политиката, границата на политическия компромис, отношението към хората и проблемите, етичния кодекс на представителите във властта.

Примерни въпроси:

Кои са критериите за морал в политиката?

Общи ли са за всички общества?

Трябва ли да има етичен кодекс на властта?

Как обществото може да е коректив за морала в политиката?

Как моралът да измести интереса в политиката?Финал:

Игра: Политическите новини през 2030 г. – как си представяме лявото тогава?

Между първия и втория панел участниците в дискусията се разделят на малки неформални групи и в рамките на 15 мин. обсъждат какви според тях ще бъдат политическите новини през 2030 г., след ги написват и предават на водиещия, който ще ги прочете на края на дискусията (след третия панел). Втори вариант - представител на всяка група да прочете от микрофона новината на групата.

По време на дискусията с изказвания могат да се включат всички в залата, като на водещия помагат членове на МО с подвижни микрофони.

На финала на самата дискусия всички участници в нея получават малка книжка с програмата, приета на Учредителния конгрес на Българската социалдемократическа партия – Бузлуджа, 2 август 1981 г.

Важно: Дискусията на Младежкото обедениение в БСП се провежда в две части. Първата част ще се проведе в навечерието на Бузлуджа, а втората през октомври месец.На втората част от дискусията ще бъдат поканени млади политолози и социолизи от УНСС, СУ и НБУ, които на базата на материали/тезите, които са излязли от първата част ще дадат своето виждане и мнение по трите тематични въпроси. След провеждането на втората част от дискусията ще се оформи общ материал, които ще бъде отпечатан (книга, брошура или др.).
Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница