Национални фолклорни празници смолян` 2009 гр. Смолян, 11 – 13 юни 2009 гДата15.08.2018
Размер41.61 Kb.

НАЦИОНАЛНИ ФОЛКЛОРНИ ПРАЗНИЦИ СМОЛЯН` 2009

гр. Смолян, 11 – 13 юни 2009 г.
Под патронажа на Министъра на културата проф. Стефан Данаилов

Националните фолклорни празници Смолян - 2009 ще се проведат в град Смолян на 11, 12 и 13 юни /четвъртък, петък и събота/. Те ще се превърнат в едно от най-мащабните и най-значими събития у нас в областта на фолклора. Организатори на проявата са Министерство на културата, Община Смолян и Съюза на народните читалища.


Защо в Смолян?

Не е случайно, че именно Смолян е домакин на Национални фолклорни празници.

Смолян е в сърцето на Планината на Орфей! Неведнъж се възторгваме от песните на Родопите и твърдим, че звездните родопски гласове са потомци на Орфей. Все повече чужденци и българите знаят, че в Родопите на основата на традициите е запазен в пълна цялост автентичният фолклор. Именно затова точно в Смолян в тези три дни ще си дадат среща най-ревностните пазители на българската душевност, добродетели и национален талант. Ще можем да чуем и видим българските песни, танци и музика, багрите на чудно красивите народни носии в унисон с красивата природа. Ще можем да почувстваме истинския дух на народа ни.

Община Смолян от много години има добър опит като организатор на две от най-мащабните фолклорни прояви в Националния културен календар – Националния фолклорен събор - Рожен и Международния младежки фолклорни Орфееви празници.


Участници – близо 4 500 от 118 общини в България

Над 320 фолклорни ансамбли, танцови състави, певчески групи, групи за народни обичаи, оркестри и над 100 индивидуални изпълнители.

Подборът на участниците е извършен в общините и е направена заявка за участие пред Министерство на културата.
Цели на празниците:

- да дадат възможност за изява на таланта на изпълнителите и на творческите способности на читалищните формации в областта на фолклора

- да подтикват към издирване, съхраняване и популяризиране на българския фолклор

- да възпитават в родолюбие


Регламентът за участие:

В празниците могат да се изявят индивидуални изпълнители и певчески, танцови, инструментални групи и групи за народни обичаи от всички фолклорни области на България, които изпълняват традиционен и обработен фолклор.


Настаняване – участниците ще бъдат настанени в 25 бази в гр. Смолян и околностите.

Над 150 организатори, коменданти, сценични екипи и др. ще осигурят провеждането на празниците.


20 часа е времетраенето на изявите на участниците в празниците на три сцени –

№1 на пл. „България” –Амфитеатър,

№2 на пл. „Свобода” – Стар център,

№3 на пл. „Възраждане” пред НЧ „К. Маджаров” – кв. Устово.Тридневната програма на Националните фолклорни празници Смолян - 2009 включва:
11 ЮНИ - четвъртък

15.00-15.15 часа - Откриване на Национални фолклорни празници Смолян – 2009 по естради

15.15-21.00 часа - Изяви на участниците: Сцена №1 – пл. „България”

Сцена №2 – пл. „Свобода”

Сцена №3 – пл. „Възраждане” – кв. Устово

21.00-22.00 часа - Концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” на Сцена №1

12 ЮНИ - петък

09.00-19.00 часа - Изяви на участниците: Сцена №1 – пл. „България”

Сцена №2 – пл. „Свобода”

Сцена №3 – пл. „Възраждане” – кв. Устово

10.00-13.00 часа - Национален форум „Читалища” в залата на Община Смолян

21.00-22.00 часа - „Живата съкровищница” - фолклорен спектакъл на Сцена №1

22.00-23.00 часа - Народно веселие на пл. „България”


13 ЮНИ – събота

09.00-14.30 часа - Изяви на участниците: Сцена №1 – пл. „България”

Сцена №2 – пл. „Свобода”

Сцена №3 – пл. „Възраждане” – кв. Устово

15.00-16.00 часа - Обявяване лауреатите на Национални фолклорни празници Смолян` 2009

и закриване на празниците на Сцена №1

Всички участници – индивидуални и колективни – ще получат грамота за участие, както и грамоти от Съюза на народните читалища.
Жури от компетентни фолклорни специалисти, като ст.н.с. І ст. д-р Мила Сантова – директор на Института по фолклор при БАН, проф. д-р Тодор Киров, доц. д-р Светла Станилова от АМПТИИ - Пловдив, проф. д-р Георг Краев - НБУ доц. Даниела Дженева, ст.н.с. Радка Братанова, ст. н.с. Михаил Букурещлиев, , Стоянка Тенова - директор на НУФИ “Широка лъка”, Георги Кичуков - директор на ДАНПТ "Родопа" - Смолян и др., ще определи най-добре представилите се участници, които ще бъдат удостоени с почетното отличие „Златен плакет”.

Два големи фолклорни концерта ще има на НФП Смолян`2009:


  • концерт на НФА „Ф. Кутев” на 11.06. от 21.00 часа на сцена №1

  • концерт-спектъкъл “Живата съкровищница” с участието на ДАНПТ „Родопа” - Смолян, НУФИ „Широка лъка”, ДЮФА „Орфей” - Смолян, гайдари от оркестри „100 каба гайди” и „101 гайди”(на сцената ще има над 150 гайдари), не само звездите на родопската песен Христина Лютова, Златина Узунова, Младен Койнаров, Румен Родопски, но и солистите на Мистерията на българските гласове Даниел Спасов, Олга Борисова, Милен Иванов, Елена Божкова, Виолета Маринова, Йорданка Гиздова на 12.06. от 21.00 часа на сцена №1.

В рамките на Празниците се организира съпътстваща програма  • Национален форум „Читалища” - по теми, свързани с любителското творчество в областта на фолклора и работата на читалищата

  • Запознаване с културни и природни забележителности на Смолян и околностите – посещения на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”, Художествената галерия, Планетариума, храм „Св. Висарион Смоленски”, Каньона на водопадите, Момчилова крепост, пещерите.Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница