Стефан Данаилов, министър на културатаДата05.08.2018
Размер51.78 Kb.
Стефан Данаилов: Българската култура има своите корени и сериозното си място в Европа - БНР, “Нещо повече” (13.11.2007 г.)

Стефан Данаилов, министър на културата


Водещ: Сега в продължение на темата за духа и това какво можем да обменяме с Европа ще разговаряме с министър Стефан Данаилов. Той е във Виена. Предстои тази вечер да открие изложбата “Огън и дух. 1000 години български икони”. Добър вечер, господин Данаилов.

Стефан Данаилов: Добър вечер и на вас.

Водещ: Знам, че вече са минали срещите ви с българи и австрийци, които творят, които живеят във Виена, и с министъра на образованието, изкуството и културата на Австрия. Нещо полезно от тези срещи или както обичайно минава всичко.

Стефан Данаилов: Не, не смятам, че е обичайно. Първо, аз бях много изненадан от снощната среща, тъй като в „Дом Витгенщайн” бяха поканени австрийски граждани и творци от различни сфери на културата. Разбира се и българи, които работят, достойно представляват България в Австрия и Виена. Само ще цитирам няколко имена - госпожа Красимира Стоянова, една прекрасна оперна певица, която е дълбоко уважавана тук и господин Стефан Камиларов. Това са хора, които са получили по някакъв начин признание от българската държава. Много е особено, когато на едно място има 60 човека с една особена симпатия към България и готовност да продължават добрата си работа в културния обмен между двете държави. Сега, току що свърши срещата ми с министърката на и образованието, културата и изкуството госпожа Шмит. Това беше работна среща. Обсъдихме доста конкретни неща за по-нататъшния обмен между България и Австрия, предстоящи събития, които ще се случат на територията на Австрия, имам предвид 2009 година, когато европейска столица на културата ще бъде град Линц и възможността за по-активно сътрудничество в тази посока с България. Разбира се, че говорихме и за отношенията България-Европейски съюз, за проблеми и решения, които трябва да взимат министрите на културата в Европа. Тук искам да кажа, че тя има особени симпатии към България. Имала е възможност доста пъти да бъде в София. Говорихме и за развитието на културния институт „Дом Витгенщайн”, за неговото бъдеще. Тя изказа сериозна подкрепа за съвместни проекти, които да бъдат направени с института.

Водещ: Ами заслужава си, нали?

Стефан Данаилов: Ами заслужава си. Има защо. И мисля, че всичко това е много важно. Говорихме и за по-сериозни проекти, за това, че можем да разменим по-големи културни институти като театри и филхармонии. Желание има налице, разбира се. Въпросът е, че ние трябва да го реализираме. Аз я поканих на официално посещение в България и тя прие поканата. Мисля, че беше една много добра среща като за първа среща.

Водещ: Всички твърдят, и това не е клише, че българската култура, българското изкуство, са нещата, не че не можем да се срамуваме, просто си заслужава да общуваме и това е най-ценното ни богатство. Клише ли е наистина, господин Данаилов, имате вие ли проблеми в общуването. Не просто с Ваши колеги, а изобщо в тази сфера, за която вие отговаряте в нашата държава?

Стефан Данаилов: Не разбрах точно въпроса.

Водещ: Дали имате проблеми с това да бъде приета българската култура, да ни уважават, да ни почитат.

Стефан Данаилов: Разбирам ви. Вижте, българската култура не е случайна култура, тя има своите корени и сериозното си място в Европа. И все пак за две години от контактите, които имам, не само с министри от Европейския съюз или колеги от югоизточната част на Европа, имам предвид Балканите, но и контактите с дипломатическия корпус виждам, че интересът е много голям. Проблемът е, че ние нямаме, за съжаление, финансовия ресурс, за да можем да покажем нашата култура. Ние сме повече в очакване на покана. Разбирате ли? Ето снощи в разговорите, например, ми беше неколкократно загатнато, че ние не показваме, ние не рекламираме България. С болката дори на тези хора, които казват: “Защо трябва да има такава голяма реклама Румъния, а България да няма. Вие ли нямате какво да покажете”. Само ако трябва да говорим за култура, културен туризъм и така нататък. И това са много важни неща. И затова моите цели в тези разговори са да търсим съвместното споразумение, за да можем да правим този обмен, за да има възможност да видят българската култура. Аз честно казано, поне до преди две години, мислех, че нашата култура се познава от Европа. Може би съм се заблудил от висшите контакти с хора, с които съм работил от различни държави на Европа, че те познават българската култура.

Водещ: Оказа се, че не е така.

Стефан Данаилов: Не е така. Разбира се, миналата година до влизането ни в Европейския съюз действително бяха отделени доста средства по комуникационната стратегия и ние пращахме добри наши състави и изложби, за да покажем на Европа, че не сме само черна страница. Но това е крайно недостатъчно и това трябва да бъде една наша бъдеща цел. В това отношение ние в Министерството на културата се опитваме да осигуряваме ресурс, за да можем наистина да показваме. И другото, което правим е - да доведем тази Европа в България, за да види за какво става въпрос. Защото като започнем да говорим от кои векове какво има по нашата земя, казвам ви на самите уважаеми министри им се ококорват очите.

Водещ: Не са подозирали.

Стефан Данаилов: Ама не, защото като започнеш от тракийско, та римско, та византийско, та какво няма, че българско. Това, което все още се опитваме, но не можем да го направим още добре, е като видиш едно камъче и да ахнеш, както те го правят по Европа и го виждаме всички. Но понеже Вие ми зададохте в началото един въпрос за изложбата, която тази вечер се открива.

Водещ: Да, на българските икони.

Стефан Данаилов: Искам да ви кажа, че в многото си разговори, които съм водил с различни културни институти от Европа, които искат главно да показват тракийските съкровища, аз винаги съм им намеквал и споменавал, настоявал, че имаме една друга част на българската история - това са иконите. И в този смисъл аз много се радвам, че тази изложба ще бъде открита на едно уникално място.

Водещ: В Епископския дворец на Виена.

Стефан Данаилов: Да, в Епископския, това е катедралният музей във Виена. Една уникална сграда, при това, което показва Националният историко-археологически църковен музей в София, това действително са уникални икони и самата тема “Огън и дух” е много подходяща. Аз също ги запитах, защо търсят огън и дух. Ами то наистина това е най-истинското определение за тази изложба, защото тези експонати са били свидетели на съдбовни етапи от многовековната история на България и са едно голямо доказателство за жизнеустойчивостта на българския дух, защото са минали през какво ли не. И в този смисъл съм убеден, че интересът към изложбата е много голям и тя ще има своето значение. Между другото част от тази изложба през ранната пролет беше в Германия.

Водещ: И там също беше срещата със…

Стефан Данаилов: Там също. Беше представена и в Милано от Художествената галерия и криптата имам предвид. Показахме икони и имаше голям резонанс и много добро отношение, защото православието не е особено познато. Изложбата се свързва и с това, че в края на краищата като славянска православна държава, която започва да изговаря своя език и своите църковни моления, налага езика, за да може да бъде сега един от официалните езици в Европейския съюз. Това е много важно и аз искам да ви кажа честно, че снощи, наблюдавайки тези българи - имаше прекрасни лекари, хора от българския бизнес, мои колеги артисти, които със свои средства са направили в Линдс, в центъра на Линдс, театър и работят с деца.

Водещ: Да, зная.

Стефан Данаилов: Казвам ви, те самите не са като други, които съм срещал. Сега моят възторг си е възторг, но те са със самочувствие и тяхната болка е, че не ги захранваме с повече неща, които да могат да покажат и в Линдс. И в тая посока си говоря тук с моите колеги от „Дом Витгенщайн”, че трябва да вървим в тази посока и да ги подпомагаме. Мисля, че много интересни неща могат да се случат. Но от друга страна, правим всичко възможно, подпомагаме трупи, които имат контакти с Австрия, а и не само с Австрия, и с други страни, те да идват, да показват, защото дори в самодейността има някакво очарование. Аз не говоря само за професионалистите.

Водещ: Благодаря ви, господин Данаилов.

Стефан Данаилов: И аз.

Водещ: Разбирам, че освен полезно, е и емоционално вашето посещение във Виена.

Стефан Данаилов: Емоционално е наистина, защото това е много важно да срещаш хора, които, да не казвам думата обичат, но те уважават и те харесват. Не мен, България харесват.Водещ: Благодаря ви. Министър Стефан Данаилов.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница