Най-новата и най-подробна досега туристическа карта за Източните РодопиДата15.10.2018
Размер0.72 Mb.
#89073


Нова туристическа карта за Източните Родопи
София, 17 февруари 2011
Най-новата и най-подробна досега туристическа карта за Източните Родопи ще бъде представена за първи път на традиционното международно изложение "Ваканция СПА и Експо" в София (17-19 февруари). Картата е направена от български и холандски експерти по проекта „Новото тракийско злато” и е отпечатана в две версии – на български и на английски език.
Картата представя всички забележителности на Източните Родопи, като е обхваната територията на десет цели общини (Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово) и части от още пет общини - Харманли, Свиленград, Неделино, Любимец и Златоград с обща площ от 6 000 кв. км.
Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекта, 15 защитени местности, 13 религиозни обекта. Специално внимание със снимки и кратки описания е отделено на Перперикон, на Светилището при с. Татул, на крепостите Лютица, Моняк и Устра, на вила Армира, на пещерата Утроба, на Кромлех, известен още като българския Стоунхендж, на долмените в Източните Родопи, на тракийските култови паметници при селата Долно Черковище и Ночево, на Дяволския мост.
Представени са около 20 вело- и пешеходни маршрута с информация за забележителностите, които могат да се видят по пътя им, и с подробности за денивелацията и дължината им, както и за времето, нужно за прехода. Има отбелязани местата за наблюдение на птици (за орнитоложки турове), точките, подходящи за наблюдение на бозайници и влечуги (за пътуванията от типа Wildlife), както и красивите панорамни гледки, които Източните Родопи разкриват.
Специална рисунка разкрива биоразнообразието на Източните Родопи, едно от най-богатите в Европа. С различни цветове е отбелязан разнообразният ландшафт на този район – гори и открити площи, което прави картата уникална.
Картата предлага актуална и подробна информация за пътищата, граничните пунктове в района, както и местата, където туристите могат да отседнат или да спрат, за да хапнат и освежат. Има и списък на туристическите и природозащитните центрове, музеите и експозициите в района с данни за адресите и работното им време.
Тиражът на най-новата карта за Родопите е 2 500 броя: 1500 бр. на български и 1000 бр. на английски.

Издаването й е финансирано от проекта „Новото тракийско злато”. Приходите от първия тираж на картата ще бъдат използвани за актуализираното й преиздаване.Картата е само един от продуктите „Новото тракийско злато”. Холандско-българският екип на проекта започва работа по нейното продължение - издаването на първия туристически пътеводител за Източните Родопи.
Повече информация за проекта „Новото тракийско злато”:

Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата в страната благотворителна лотария, която подпомага 75 неправителствени организация, работещи за по-честен и по-зелен свят..


Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта опазвайки и възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.
Вижте повече на: www.newthraciangold.com

За медиите:
Колеги,

Туристическата карта за Източните Родопи на „Новото тракийско злато” ще има специална презентация за туроператори и медии на изложението „Ваканция и СПА Експо 2011”.
Презентацията е на 18 февруари 2011 г в НДК, зала 7, етаж 5, 13,00 часа.
Можете да разгледате и щанда „Новото тракийско злато – Източни Родопи”, номер 3-31 в НДК, в близост до националните щандове на Гърция и Турция. На щанда ще намерите материали за проекта, актуална туристическа информация, както и екологични продукти – мед, билки, тахан, сушени плодове, вино и др., произведени в Източните Родопи.Каталог: cms -> folders -> Archives articles
folders -> Директни чартърни полети от софия всеки петък 08. 06. 12 21. 09. 12 Пакети 6 нощувки
folders -> Програма с полет от Будапеща
folders -> Швейцария ски сезон 2010/2011
folders -> Цени за пътуване със собствен транспорт цените са в евро и се заплащат по официалния фиксинг на бнб децата са безплатни или ползват отстъпки
folders -> Програма 2 8 дни / 7 нощувки септември октомври 2011 периоди на пътуване & пакетни цени
folders -> Контакти маркетинг био-продукция
Archives articles -> Презентация за проекта и неговите постижения на 10 март, Деня на биоземеделието в рамките на Конференция за биологичното земеделие


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница