Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014



страница1/3
Дата02.06.2018
Размер384.47 Kb.
#70253
  1   2   3
15.03.2014

НСОРБ

Осми клас остава в основните училища

amalipe.com/14.03.2014

Министерство на образованието и науката сериозно преосмисля т.нар. „нова образователна структура“ и аргументите срещу нея натежават. Това заяви заместник-министър Налбант в изказването си при откриването на Националната среща на общинските експерти по образование, която се провежда във В. Търново от 12 до 14 март. Срещата е организирана от Националното сдружение на общините в Република България и Община В. Търново. В нея участват десетки общински съветници, заместник-кметове и експерти от цялата страна.

Преместването на 8 клас от основното в средното образование ще засегне сериозно над 800 училища в селските райони и ще доведе до закриването на повечето от тях, аргументира се г-жа Налбант. След като близо 600 училища бяха закрити около въвеждането на делегираните бюджети, тази втора вълна би променила географската карта на България, тъй като населените места без училища бързо се обезлюдяват. Не можем да си позволим това!, категорична бе зам.-министър Налбант. Тя се аргументира и с факта, че в Европейския съюз няма нито една държава, в която основно образование да се завършва толкова рано (в 7 клас): в повечето европейски държави това става в девети клас, като няколко (вкл. България) са с по-ниската граница - в 8 клас. Трябва да създадем предпоставки децата да остават повече години в училище, а не обратното, аргументира се заместник-министърът на образзованието и науката.

Другият важен момент, който трябва да бъде гарантиран е проходимостта между различните етапи в образованието. Профилирането не трябва да е ранно, а в подходяща възраст, посочи Мукаддес Налбант. Тя подчерта още, че наскоро изработената Стратегия за развитието на учителските кадри създава предпоставки за превръщането на учителската професия в регулирана. Това ще даде възможност българските учители да бъдат признати като такива и в останалите европейски страни.

Голямата част от присъстващите общинари категорично подкрепиха запазването на настоящата образователна структура. Деян Колев от Център „Амалипе“ подчерта, че със същите аргументи организацията е настоявала още през 2006 г. новата образователна структура да отпадне от Националната програма за развитие на училищното образование, но тогава реален дебат не е бил проведен - въпреки десетките организирани форуми. Колев призова МОН да оповести основните идеи за новия законопроект за училищното образование и те да бъдат публично обсъдени.
ОБЩИНИ

ФОКУС
По повод изборите в благоевградското село Изгрев, служители на група „Български документи за самоличност” ще работят с променено работно време

15 Март 2014 | 08:19 | Агенция "Фокус"

Благоевград. По повод изборите в благоевградското село Изгрев, служители на група „Български документи за самоличност” ще работят с променено работно време, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. Във връзка с частични избори за кмет на село Изгрев на 16 март и с цел създаване на организация за административно обслужване по време на провеждането му, служители на група „Български документи за самоличност” при ОД на МВР-Благоевград ще работят както следва: от 10.00 часа до 15.00 часа на 15 март в 02 Районно управление „Полиция” – Благоевград и от 08.00 часа до 18.00 часа на 16 март в 02 Районно управление „Полиция” – Благоевград. Ще се връчват готови лични карти само на лица с постоянен или настоящ адрес село Изгрев. Ще се издават удостоверения за гласуване в случаите на изгубени, откраднати или унищожени лични карти и граждански паспорти след подаване на писмено искане и подаване на заявление за издаване на нова лична карта.
Кметът на Община Велинград Иван Лебанов: Жителите на Сърница и двете села няма да спечелят много, ако се отделят от общината
15 Март 2014 | 11:32 | Агенция "Фокус"

Велинград. Жителите на град Сърница и двете села Медени поляни и Побит камък, няма да спечелят много, ако се отделят като самостоятелна община. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик кметът на Община Велинград Иван Лебанов. „Все пак Велинград е като локомотив в самата община за всички села. Ако се сметне колко местни данъци ще се съберат от трите населени места, тези средства едва ли ще стигнат не само за снегопочистване, но и за издръжка на местната администрация. Отделно стои въпросът за капацитета на тази администрация. Не искам да обиждам никого, но трябва да се вземат предвид и тези неща”, каза Лебанов. Той допълни, че след като хората искат де се отделят, трябва да се чуе техния глас, но европейските директиви са за уедряване, а не за раздробяване на малки общини. /Ваня НИКОЛОВА


Главният финансист на Община Смолян Венера Аръчкова: Две от сумите по запорните съобщения на общината са разплатени

15 Март 2014 | 14:18 | Агенция "Фокус"

Смолян. Община Смолян завари доста просрочени задължения с периоди 2007-2009 и 2010-2011 година, като активизирането започна още от миналата година, като масово фирмите започнаха да изкарват изпълнителни листове, писма с търсене на средствата по вземанията на контрагентите, тоест задължения на Община Смолян. Това каза в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” – Смолян главният финансист на община Смолян, Венера Аръчкова. Сметките на общината може да бъдат запорирани от трима контрагенти. По думите на Аръчкова, са провели разговор с фирмата, на която се дължат най-много средства и в момента чакат становище от тяхна страна. По останалите две запорни съобщения, едното вече е разплатено, а по другото предстои сумата да бъде преведена на частен съдебен изпълнител. Главният финансист подчерта, че контрагентите не могат да запорират държавно делегирани средства, те запорират само бюджетни средства от собствен произход. В момента тече кампанията за местни данъци и такси и все пак добрите данъкоплатци на Смолян, които искат да ползват и отстъпката на своите данъци, внасят парични средства и общината има някакви постъпления в банковата сметка. „Тези постъпления от местните данъци и такси ще отидат за покриване на тези просрочени задължения вместо общината да покрие текущи задължение или да реализира нещо с всички тези средства, които в момента се събират. Не е тайна, че най-силни са периодите март – април – май и октомври, когато се внасят местните данъци и такси”, уточни Венера Аръчкова.

Венера Аръчкова припомни, че досега са се опитвали да балансират нещата донякъде с протоколи за разсрочване, с потвърждаване на искания, с цел да не се изкарват изпълнителни листове и с цел да не се утежнява общинската хазна с разходи за съдебни разноски и частни съдебни изпълнители, но в момента общината е пред една доста критична ситуация, тъй като е заведено изпълнително дело от фирма „Орфей-експрес”. „Сумата е доста голяма, с по-малките суми се опитвахме и се справяме, но тази сума е около 110 000 лв. по първото дело и това са нерзплатени задължение от 2007-2008 г. за заплащане намалението за картите за ученици и картите за пенсионери, които общината съгласно решението тогава на Общинския съвет е трябвало да поеме като разход за сметка на собствените приходи”, обясни Аръчкова и допълни, че чакат становище от фирмата. Тя посочи, че в същото време имат съвместно със същата фирма запор от техни контрагенти, на които през 2012 г. са изплатили отчужден имот. „Този имот е отчужден 2009 г. и те осъждат Община Смолян да заплати разлика за пропуснати ползи и лихви за този период от 2009 до 2012 г. до датата на плащане”, каза Аръчкова и поясни, че тази сума ще бъде преведена на частен съдебен изпълнител. Третото запориране е на редакцията на вестник „Марица” за абонаментната кампания 2009-1010 г., като тази сума вече е разплатена”, отбеляза Аръчкова.

/Нели ГЕРГЬОВСКА
Жителите на Община Ракитово могат да участват в съставянето на новия общински план за развитие

15 Март 2014 | 14:44 | Агенция "Фокус"

Ракитово. В залата на Община Ракитово се проведе работна среща по проект „Подобряване процеса на прилагане на политики и подготовка за разработване на стратегически документи на Община Ракитово”, по договор за безвъзмездна финансова помощ от 2013 г. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Целта на проекта е да се разработи и въведе ефективен цялостен механизъм за мониторинг, контрол и последваща оценка на изпълнението на общинските политики. Ще бъдат проведени съпътстващи обучения във връзка с разработените правила и методики за мониторинг и контрол, ще бъде изготвена последваща оценка на Общинския план за развитие на Ракитово за периода 2007-2013 г., ще се изготвят и серия от анализи, проведени проучвания и изследвания за разработване на Общинския план за развитие на община Ракитово. Във връзка с изработката на новия Общински план за периода 2014-2020 на сайта на Община Ракитово има качени въпросници, чрез които гражданските институции, както и самите граждани могат да участват в съставянето му.
Зам.-кметът на Община Созопол Петя Чапевова: Основният акцент в международния форум ще бъде достъпна среда за хора с увреждания

15 Март 2014 | 15:51 | Агенция "Фокус"



Созопол. Созопол ще бъде домакин на престижен международен форум на европейския център за фондации със седалище Брюксел на тема „Созопол- древен и непреходен, жив и достъпен за всички”. Основният акцент ще е изграждането на достъпна среда в черноморския град за хора с увреждания. Това каза за Радио„Фокус” – Бургас Петя Чапевова, зам.-кмет на Община Созопол. „Признанието в европейки мащаб за това събитие дойде след активната и последователна работа в продължение на няколко години съвместно на община Созопол и фондация „Созопол”. Фондацията е една много активна, работеща неправителствена организация на територията на Созопол. На практика Созопол е най-старият град в България и той участва в лигата на историческите и достъпни градове. Той е шестият европейски града и единственият български град-член на тази лига”, каза Чапевова. Във форума ще участват още няколко града от световно значение- италианските Торино и Лука, френският Мюлуз, испанският град Авила и Виборг, Дания. Гостите ще бъдат посрещнати в Двореца на културата в София, след което ще имат възможността да се запознаят с Пловдив, и накрая ще бъдат посрещнати от домакина на форума-Созопол. Форумът ще се проведе на 5 и 6 юни. В него ще вземат участие представители на 11 фондации от Франция, Испания, Дания, които работят в сътрудничество с общинските администрации. „Надяваме се да се запознаем с добрите практики на администрациите и на неправителствените организации в рамките на това събитие. Ние имаме какво да споделим като добри практики, така че ще се радваме да посрещнем резултатите на другите градове от съвместната им работа между общински администрации и неправителствени организации в областта на осъществяване на проекти за достъпна среда за хора със специфични потребности. Ще бъдат дискутирани и възможностите за подобряване на градската среда, за продължаване на съвместната работа между администрация и НПО. Този форум в крайна сметка е и едно признание за усилията, които полагат съвместно както местната власт, така и неправителствените организации и естествено и гражданите на Созопол за опазване и популяризиране на историческото богатство и за посрещане на още по-голям брой гости в нашия красив град”, каза Чапевова. Тя добави, че по време на форума община Созопол ще представи съвместната й работа с фондация „Созопол” във връзка с проекта „Крепостна стена и кула”. „Работата по проекта започна доста отдавна, още в предприсъединителните фондове по програма „Фар”, след това по програмите за трансгранично сътрудничество България- Турция. Бяха привлечени средства и по норвежка програма. В рамките на тези няколко финансови източника беше изградена една достъпна южна алея за хора със специфични потребности. Освен това самата община Созопол в рамките на проект по ОП „Регионално развитие” чрез представяне на туристически продукт довърши ранния християнски комплекс, където изгради рампа и към новоизградения туристически център. Чрез нея хората с увреждания ще имат възможност да достигнат до комплекса, за да получат повече информация за нашия град. Тепърва ни предстои реконструкция и ремонт на художествената галерия, като там е предвидено изграждане на достъп за хора със специфични потребности. Всичко това допринася всеки един член на нашето общество да може да се наслади в крайна сметка на даденостите на нашия град”, каза Чапевова. /Мария РУСЕВА
Валентина Маринова: С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като „местни търговци“

15 Март 2014 | 17:46 | Агенция "Фокус"

Валентина Маринова: С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като „местни търговци“ Снимка: Министерство на земеделието и хранитеСофия. Две са основните насоки, в които се променя Законът за горите, това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните инж.д-р Валентина Маринова в предаването ''Седмицата'' на Дарик радио. Приетите промени са по отношение осъществяването на горскостопанските дейности и такива свързани с ползването на дървесина.

''Изменени са разпоредбите, свързани с осъществяване на горскостопански дейности и по-конкретно залесяването. Тъй като до момента бе налице непълнота в закона по отношение на субектите, които могат да възлагат и извършват залесяване, с настоящите промени се дава възможност това да се прави и от учебно-опитните горски стопанства и специализираните звена на Изпълнителна агенция по горите '', каза зам.-министър Валентина Маринова.

Тя посочи, че промяна има и по отношение на срока, предвиден за залесяване на пожарища и сечища. В досега действащата разпоредба предвиденият срок беше 7 години. Според практиката в горското стопанство в България 3 години е оптималният срок за възобновяване на невъзобновени сечища и за планиране на разсадниковото производство.

Според зам.-министъра с така направеното изменение се гарантира защитата на обществения интерес по чувствителната тема за възобновяването на българските гори.

Направена е и редакция по отношение ползването на дървесина, която да регулира по-правилно възможностите за така наречените „местни фирми“, а именно да се избегне неправилното тълкуване и прилагане на разпоредбите по отношение насърчаване на заетостта и осигуряване на работа на малките и средни предприятия. С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като „местни търговци“ във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат в тази община.

Валентина Маринова посочи, че по отношение ползването на дървесина са отменени разпоредби, които бяха считани за спорни и неконсенсусни. Има отмяна на една от нормите, даваща допълнителна възможност за сключване на дългосрочни договори, която заинтересованите страни в сектора, считат, че създава условия за установяване на монополно положение. Същата допуска и необосновано завишаване обема на добиваната дървесината по дългосрочните договори.

Тя допълни, че са направени и няколко изменения, свързани с общините. Дава се срок на общините да изберат формата на общинска горска структура, чрез която ще осъществяват управление на горските територии –общинска собственост. ''Общините са вторият по големина собственик на гори след държавата и на ползването на дървесина от тези гори разчитат както бизнесът, така и голяма част от местното население, обясни инж.Маринова.

Зам.-министърът съобщи и за промени свързани с бюджета на контролния орган в сектора, както и с негови функции в изпълнение на Регламент (ЕС) 995/2010. Предлага се средствата от учредяване на сервитути и право на ползване на поземлени имоти в горски територии – държавна собственост да постъпват в приходната част на бюджета на Изпълнителна агенция по горите.

„Приемането на тези промени в Закона за горите, както и гласуваното в същия ден изменение и допълнение в Закона за обществените поръчки, което запазва горскостопанските дейности като изключение от задълженията за прилагане на закона, ще ни позволи да предложим за промяна Наредбата за възлагане на дейности и ползването на дървесина, подобряват взаимоотношенията между държавните предприятия, като продавач на дървесина и възложител на дейности от една страна, и бизнеса от горския сектор от друга.”, завърши заместник-министър Маринова.
РАДИО ФОКУС
Общо 1899 души в Община Свищов ще плащат по-малко такса “битови отпадъци” за 2014 г.

15.03.2014 11:09 / Велико Търново / Новини

Свищов. Общо 1899 души в Община Свищов ще плащат по-малко такса “битови отпадъци” за 2014 г., информират от пресцентъра на Общината. Решението бе прието по време на заседание на Общински съвет – Свищов. 1267 е броят на молбите за намаление на налога от лица с намалена трудоспособност от 50 до 100 %, както и ветераните от войните. 632 пък са одобрените случаи за освобождаване от заплащане на сметосъбиране и сметоизвозване на такса “битови отпадъци” за физически и юридически лица. В този случай е декларирано, че жилищният имот не е основен или че няма да се ползва през цялата година.
Четирима са претендентите, които ще се борят за кметското място в село Изгрев

15.03.2014 13:12 / Благоевград / Новини

Благоевград. Четирима са претендентите, които ще се борят за кметското място в село Изгрев - Йордан Китанов-младши, Мария Деянска, Йордан Безински и Валентин Георгиев, каза пред Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин Елена Панчевa, председател на Общинска избирателна комисия. До насрочването на извънредни избори се стигна, след като кметът на село Изгрев, Николай Безински беше отстранен от работа заради документно престъпление. /Ива ЦОНЕВА
Отделянето на град Сърница като община няма да капсулира хората от региона, според кмета на града

15.03.2014 13:21 / Пазарджик / Новини

Пазарджик. Не смятам, че обособяването на град Сърница и двете села в самостоятелна община ще доведе до допълнителна капсулация на населението от трите селища. Това каза за Радио "Фокус" - Пазарджик кметът на град Сърница Мустафа Аликанов. Ако имаме собствен бюджет ще можем самостоятелно да участваме по европроекти. Тези средства могат да се вложат в инфраструктура, в изграждане на пречиствателна станция и други. Ще се създадат възможности за привличане на инвеститори. Това не води до капсуловка, напротив ще постигнем по-добро развитие на региона. Ще се решат и много проблеми, които сега имат хората, заради отдалечеността от общинския център Велинград. Например за една скица сега се изминават 100 км - 50 до Велинград и още толкова за връщане до Сърница, каза също Аликанов. Той допълни, че няма да бъде пречка да се осигурят квалифицирани кадри за общинска администрация. Имаме изнесени филиали на социалната служба, на Бюрото по труда и това допълнително ще ни помогне, коментира Аликанов. //Ваня НИКОЛОВА
ДАРИК НЮЗ
Кметът няма да обжалва заплатите на съветниците, решават пак на сесия

15 март 2014 08:06 | Дарик Варна |

Кметът на Варна Иван Портних няма да обжалва в съда решението за увеличаване на заплатите на общинските съветници от 136 на 1020 лева. Той се е отказал от първоначалното си намерение след среща с председателите на основните политически фракции в местния парламент, съобщава varna.topnovini.bg.

Участващите в срещата шефове на фракции са поели твърдо ангажимент, че въпросът за размера на възнагражденията на съветниците ще бъде разгледан отново на следващата сесия на Общинския съвет.

На заседанието на ОбС на 12 февруари бе взето решение местните парламентаристи да получават 70% от заплатата на председателя на съвета или около 1000 лева. На последната сесия, провела се на 12 март, председателят на бюджетната комисия и на групата на ГЕРБ Тодор Балабанов настоя решението да бъде отменено, но съветниците не подкрепиха искането му и то дори не влезе в дневния ред.
Заповед задължава кметовете от областта да подобрят електронния обмен на документи

15 март 2014 08:32 | 01.6.2018 г.| Дарик Габрово |

„Кметовете на общините в област с административен център Габрово да предприемат действия за подобряване електронния обмен на документи между администрациите, като се възстановят прекъснатите комуникации по електронната мрежа”. Тази заповед подписа Атанас Георгиев, обявен за Областен управител в рамките на инициативата "Мениджър за един ден". В администрацията му бе формиран нов управленски екип, в който се включиха Деница Гатева, Габриела Добрева, Цеца Маркова и Иван Пръвчев. Всички те са ученици от ПГИ „Рачо Стоянов” в Дряново.

Да се организира Ден на спорта в област Габрово, по време на който във всички общини да има масови спортни мероприятия и да се наблегне на екологичния транспорт, е друга инициатива на управленския екип.

Младите мениджъри се запознаха със структурата и функциите на администрацията, планирането на регионалното развитие и дейностите на различните комисии, действащи към Областния управител. Те получиха информация за основните дейности на институцията, механизма на вземане на решения. Заедно с титулярите от ръководството на администрацията – Областен и заместник-областен управител и главен секретар, те обсъдиха и конкретни теми, които ги вълнуват като транспортна схема, проекти на общините в региона, промените в образователната сфера и конкретни инициативи. В края на работния си ден учениците получиха и сертификати за постижения в рамките на инициативата.
Приемните дни на кмета Митко Андонов

15 март 2014 08:43 | Дарик Сливен |

При повишен интерес преминават в началото на годината приемните дни на кмета на община Стралджа Митко Андонов по селата. На срещите в Маленово, Войника, Воденичане, Палаузово хората най-често търсят съдействие за осигуряване на работа, правят предложения за подобряване на инфраструктурата, за почистване на селищата, за ремонт и освежаване на паметници на загиналите за България или изграждане на нови такива. Не липсват идеи за организация на празници, което е потвърждение на това, че стопаните милеят за своя роден край, искат селата да стават място за срещи на поколенията, за възстановяване на традиции, коментират от общинския пресцентър. Често кметовете са тези, които, планирайки поредните ремонти на обществени сгради, търсят съдействието и подкрепата на кмета на общината, държат да обсъдят с него какво е възможно да се направи за добрата промяна в населените места.

Отчитайки явното нарастване на интереса към тези приемни дни, Митко Андонов определя активността като необходима гражданска позиция и участие в местното самоуправление. Откритите приемни не само дават възможност за по-близки контакти с местните жители, решават се въпроси от ежедневието и в същото време увеличават доверието към общината. Само в първите села приемната на кмета Андонов е посетена от над 50 души. Приемните дни продължават в останалите села на общината.


Разкрасяват островите на кръговите движения след конкурс

15 март 2014 11:20 | Дарик Варна |

Островите на няколко пътни участъци с кръгово движение в града ще бъдат визуално променени с озеленяване, монтиране на пластики или художествени инсталации. Това ще стане чрез конкурс за визия и оформление на пространството, който вече е обявен от общината. Идеята е във връзка с усилената подготовка на жителите на Варна за участието на града в крайното класиране за eвропейска столица на културата през 2019г. и е одобрена от Обществения експертен съвет по естетизация на градската среда към общинската дирекция „Култура и духовно развитие”.

Решението е подкрепено от кмета Иван Портних заради растящата необходимост от естетизиране на градската и крайградската среда на Варна и предстоящия ремонт на средните острови на кръговите движения. Местата, за които се кандидатства с проекти са:

1. среден остров на кръговото движение на площад „Славейков” (Гаровия площад);

2. среден остров на кръгово движение на сп. „Почивка”;

3. един от средните острови на кръгови движения по протежение на ул. „Девня”;

4. голям остров на кръгово движение между бул. „Атанас Москов“ и път II – 2

Бюджетът на конкурса включва общ награден фонд 17 000 лв. за четирите одобрени от журито визии - по 4 000 лева за всеки среден остров на кръгово движение и по 5 000 лева за големия остров на кръгово движение.

Подробности за условията на конкурса и самото задание са публикувани на varnaculture.bg в раздел “Новини”.

Желаещите да вземат участие в конкурса могат да заявят своето намерение с писмо, адресирано до директора на Дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна. То трябва да бъде внесено в деловодството на Общината до 21 март 2014 г. На кандидатите, заявили участие в конкурса не по-късно от 28 март 2014 г., ще бъдат предоставени скици на четирите места или на това от тях, което те пожелаят. Крайният срок за подаване на визуализациите и/или макетите е 14 април 2014 г. в деловодството на община Варна – бул. „Осми приморски полк” 43.

Място за подаване на заявление за участие в конкурса - бул. „Осми Приморски полк“ 43, гр. Варна 9000, Деловодството на Община Варна.

Място за получаване на скици на четирите места за участие в конкурса - гр.Варна 9000бул. „Осми Приморски полк“ 110, ет.1, стая 7, Дирекция „Култура и духовно развитие“. За повече информация и контакти: Гергана Славова - гл. експерт "Естетизация на градската среда", тел. 052/820 668

Електронен адрес за кореспонденция: culture@varna.bg



NEWS.bg
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
News -> Г бнр деница Караджова: Около 90 милиона евро са замразените от ек средства по оп "Регионално развитие"


Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница