Дисциплина: детето в критична ситуация основни понятияPdf просмотр
страница1/7
Дата31.03.2024
Размер262.26 Kb.
#120839
ТипЛитература
  1   2   3   4   5   6   7
D LLMSDOCS COURSES 12358 FILES 53598 ЛЕКЦИЯ ДКС - І ЧАСТ
Свързани:
Курсова работа, МУЗИКА 2, GRUPA-KOLEKTIV


ДИСЦИПЛИНА: ДЕТЕТО В КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ

1. ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ
1.1. Детство
Детството е период на интензивно биологично, социално и психологическо развитие. Определението за понятието детство не е еднозначно в научната литература. Най-често срещаните определения за него са: период от живота на човека, от раждането до неговото съзряване; период, който е свързан с трансформациите на новороденото в зрял човек; период, в който се усвояват социокултурни структури и човек се адаптира към тях; период, в който детето става пълноценен член на човешкото общество. То е време на най-бурното развитие на човека, което е невъзможно без посредническата роля на възрастния.
Фази на детството
Според немския психолог,
известен с теорията си за социалното развитие на човешките същества - Ерик Ериксън, детството като период от развитието на човешката психика
, има няколко фази:
- младенческа възраст /0-1г./;
- ранно детство /яслена възраст /1-3г./;
- доучилищна или както той я нарича “възрастта на детето и играта“
/3-6г./;
-училищна възраст /7-12г/;
- юношество /13-19г./.
Младенчество. Първият период - наречен младенчество е от раждането и приключва около дванадесетмесечната възраст. От качествената грижа на майката към детето зависи и изграждането на доверието към нея, като към първи субект, с който детето контактува и от който изцяло зависи. Получавайки нейната непрекъсната топлина, то започва да изгражда усещане за сигурност, опознавайки света посредствено.
Ранно детство или яслена възраст е период, обхваща от 1-вата до 3- тата година от живота на детето. Характерен е с това, че детето се учи да бъде сравнително самостоятелно.
Това е стадият на борбата за утвърждаване на самостоятелността. Светът се разделя на „мой" и „не мой", на „Аз" и „Ти". Утвърждаването на Аз-а - „Аз сам", е възможно благодарение на измененията на връзките с другите, на развитието на

речта, на способността да се преодолява пространството, да се извършват различни действия.
През този период, във взаимодействието с родителите, детето открива, че съществуват различни форми на контрол: контрол, идващ като грижа, като ограничаване на определени постъпки. Тогава то открива, че свободата също може да има различни форми.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница