Урок по информационни технологии Изготвил: Ралица Андреева Същност и предназначениеДата06.03.2017
Размер66.97 Kb.
#16352
ТипУрок
HTML

Урок по информационни технологии

Изготвил: Ралица Андреева  1. Същност и предназначение;

HTML е специалният език за изграждане на сайтове в световната мрежа - интернет. HTML е съкращение от HyperText Markup Language и буквално означава "Хипертекстов език за маркиране". Това е езика чрез който са изградени милионите сайтове в World Wide Web - Световната паяжина, за краткост наричана WWW или Web.


  1. Структура на командите в HTML и основни понятия за езика;

С езикът HTML cсайтовете се създават чрез писане на команди, които представляват думи или части от думи на английски език, които са затворени в ъглови скоби < и >. Тези команди се наричат още тагове и се въвеждат по двойки – начален и краен (затварящ) таг. Началната команда задава началото на някакъв ефект и е затворена между скобите < и >, а крайната команда задава край на ефекта, предизвикан от началната команда и представлява същата дума, изписана също между скобите < и >, но с наклонена надясно черта отпред: /. Не всички команди имат краен таг.

Повечето команди в HTML притежават различен брой атрибути.


.
Това е командата, с която започват всички HTML-документи.


Това е командата, с която завършват всички HTML-документи.
Съдържанието на една HTML-страница е затворено между началния таг и крайния таг .


  1. Работна среда за писане на HTML-кода

Следващата стъпка е да научите къде точно се пише HTML-кода.

За да се създаде HTML-страница е нужен някакъв текстов редактор. Препоръчително е да се използва най-простият - Notepad.

Start "Programs""Accessories""Notepad".

След като се отвори документа, се въвежда HTML-кода. Документът се записва с разширение .html чрез командата Save As… на меню File.

Oсновно правило от езика HTML e, че началната страница на почти всеки сайт в интернет носи названието index.html или index.htm Само ако носи това име браузърът ще я разпознае като първа и ще отвори сайта, чиито адрес е написан.

HTML документът се състои от две основни части. Първата част се нарича HEAD (глава), а втората част - BODY (тяло).Тези две части също имат начални и крайни тагове. Следователно скелетът на един типичен HTML документ изглежда така:


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница