06 октомври 2009 г. Тема: здравеопазванеДата11.01.2018
Размер204.61 Kb.
06 октомври 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕСътрудник на Лъчезар Иванов поема лекарствата в НЗОК

Янина Здравкова

Д-р Албена Златарева е новият заместник-директор на здравната каса. Тя ще отговаря за лекарствата и контрола, съобщиха от НЗОК.

Златарева има специалност анестезиология и магистратура по бизнес администрация. 4 г. е заемала ръководни длъжности в лекарствената сфера, твърдят от касата. Работила е в "Пфайзер", "Шеринг" и "Екофарм". В 41-вото Народно събрание е съветник по лекарствените въпроси към здравната комисия. В предишния парламент пък беше сътрудник на тогава независимия депутат, а сега шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов.

Албена Златарева е позната и с това, че е била водеща на здравното предаване по Нова телевизия "Време за здраве".

Директорът на НЗОК да се избира от парламента предвиждат пък промените в Закона за здравното осигуряване. Сега това се решава УС на касата след конкурс.

МИНИСТЪР НАНЕВ ОБЕЩА ПОВЕЧЕ БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА

Министерство на здравеопазването ще се старае да осигури максимално количество безплатни лекарства за социално значимите заболявания. Това стана ясно вчера по време на срещи с пациентски организации, дистрибутори и производители на лекарства с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, зам.-министъра по лекарствена политика проф. Мила Власковска и съветника по лекарствена политика доц. Асен Дудов, съобщиха от здравното министерство. Основната цел на МЗ е да осигури базисно медикаментозно лечение за всички пациенти и едва след това да разширява достъпа до допълнителни терапии.

90 лв. глоба за доктор, лекувал мъртвец

Доктор от великотърновското село Овча могила е глобен с 90 лева, защото е лекувал починал пациент, съобщи шефът на районната здравноосигурителна каса д-р Иван Иванов.

Касата обаче не изключва вероятността да е станала грешка в попълването на документите, тъй като две от имената на починалия болен съвпадат с имената на друг действително лекувания болен.

Покойникът се казвал Димитър Йорданов Иванов, а живият - Димитър Йорданов Кръстев. От касата обаче не могат да си обяснят как, ако приемат версията на лекаря за неволна грешка, той не е сверил ЕГН-то на действителния болен, както трябва да направи при попълване на медицинските картони.

Според обясненията на наказания д-р Асен Й. прегледът на живия Димитър извършил негов заместник, който не познавал добре пациентите му. Редовно уведомяваме всички лекари, наши договорни партньори, за починали пациенти. Служба ГРАО ни е изпращала редовно информация за починалите граждани в областта, каза шефът на РЗОК д-р Иван Иванов.

Три са случаите на прекратени договори с лекари за отчетена, но неизпълнена дейност. Става дума за починали пациенти, за които джипитата са отчели, че са им правили профилактични прегледи. Лекар в болница също отчел, че е лекувал мъртвец, казаха от централата на Националната здравноосигурителна каса в София.

Случаят с доктора от Овча могила не е сред тях, уточниха оттам.

От началото на годината до 31 юли касата направила 10 472 проверки на лаборатории, общопрактикуващи лекари и специалисти от доболничната помощ. Наложени са глоби за 2 млн. 540 хил. лева.

Кризата подби ценоразписа на нелегалните донори

Търговията с кръв се пренесе в мреж@та

Парчета черен дроб и бъбреци по 50 000 евро предлагат в Интернет
Силвия Николова
Обявата, макар и с изтекъл срок, в действителност все още важи.

Незаконната търговия с кръв се пренесе от улицата в Интернет. Предприемчиви продавачи използват възможностите на мрежата, за да рекламират стоката си пред повече хора, установи репортерска п роверка на "МОНИТОР". Обявите си те са публикували съвсем открито в няколко сайта за потребители. Конкретните оферти са в раздел "други". Публикували са и телефоните си. Само някои по-предпазливи искат първо размяна на имейли. Повечето от търговците директно заковават още в обявата цена 100 лв. за една бележка за дарена кръв. Обикновено за една коремна или сърдечно-съдова операция болниците изискват четири.

По-висока цена държат все още конкуренцията им в Пазарджик, които за една бележка искат 300 лв. При пазарлък по телефона обаче те свалят близо две стотачки. Така на практика "кръводарителите" в мрежата направиха дъмпинг на "колегите" си , които прихващат клиенти пред центровете по кръвопреливане. Цената на една бележка за дарена кръв, което се равнява на 250 млл, в мрежата вече се търгува между 100 и 110 лева. Миналата година през лятото цената є на тротоара бе ударила 250 лв. Това означаваше, че за да влезе човек за операция в болница трябва да се бръкне с 1000 лева, тъй като се изискват задължително бележки за 4-ма кръводарители.

Съобщенията за кръв срещу 100 лв. са нещо обичайно в мрежата.

"Аз съм дал вече кръв, имам бележка. Дадох за баба ми, ама в болницата я не изкаха, разказва Иво. С това име той е пуснал обявата си в Интернет. Немам други, но ше ви намерим от колегите, госпожа. Като се срешнем, най-добре ше разберем. С цената нема да ви натовара много", обещава мъжът с характерен акцент и уточнява, че всъщност името му било Йосиф, но си имал причини да се подписва под обявите в Интернет като Иво. Той търгува в столицата. Жеков от Добрич се оказва абсолютен новак в този занаят. Признава си, че е отдавнашен безвъзмезден кръводарител. Заради кризата се пробва да продава, фиксирал е цена 100 лв.

Наред с обявите за продажба на кръв в мрежата има и за търгуване на парченца черен дроб за присаждане и на бъбреци. Цената за органите обаче е 50 000 евро. На някои от тях срокът е изтекъл. Въпреки това се оказва, че Иван Василев, от чието име е пусната обявата, все още продава

"Аз съм снаха му, важи, важи обявата. Не се притеснявай. Он работи в еергото, ама се обади, ше му кажем, че си го тръсила", насърчава женски глас отсреща. Жената си признава, че не е упълномощена да преговаря за цената. Не знае и на колко години е свекър є, но е категорична, че е напълно здрав, не пие и не пуши и органите му стават за присаждане.

Доц. Андрей Андреев: 5 пътуващи лаборатории ще прогонят спекулантите

Пет пътуващи лаборатории през почивните дни по местата, предпочитани за разходки, в които хората да могат да даряват кръв безвъзмездно, ще решат проблема с дефицита. Същевременно те ще прогонят спекулантите, които причакват и тормозят хората, каза за "Монитор" директорът на Националния център по хематология и трансфузиология доц. Андрей Андреев. Идеята си за пътуващите лаборатории той е споделял пред няколко бивши здравни министри. Има намерение да я разкаже и на сегашния министър Божидар Нанев.

Криза за кръв има все още в българските болници, каза още доц. Андреев и обясни, че една от причините е неохотата, с която работодателите пускат служителите си да дават кръв през работно време. Въпреки това вече има увеличение на броя им. Само през първото шестмесечие те са с 4000 повече. Към края на годината той очаква броят им да достигне 10 000. Наблюденията му показват, че кръв даряват предимно близките на болните. Увеличил се е обаче и броят на доброволците - 10-15 човека на ден.

Спекулантите едва ли са толкова грамотни, че да ползват Интернет за продажба на кръв, освен ако не са влезли в някаква мафиотска структура, предположи още доц. Андреев.Няма нито едно дело срещу изнудвачите

Повечето "кръводарители" са превърнали хуманния акт в бизнес.

Продажбата на кръв от частни и юридически лица, регистрирани по търговския закон, са абсолютно забранени в България. Глобата за такова нарушение е до 10 000 лева. Това разпорежда категорично Законът за кръвта и кръвопреливането.

"Кръвта, кръвните продукти и кръвната плазма не могат да бъдат обект на възмездна сделка", е записано в гл. 1, чл. 4 от нормативния документ.

Същевременно член 6 (1) от същия закон допуска лечебните заведения да вземат кръв срещу заплащане при спешни случаи, когато няма налични количества от съответната кръвна група, за производство на ваксини, серуми и имуноглобулини, а също и за научноизследователски и диагностични цели в медицината. Покупката обаче става не от частни лица или здравни заведения, а от националния или регионалните центрове по хематология и трансфузиология.

Продавачите на кръв попадат под ударите на глава 6, чл. 46 от въпросния закон. Той постановява глоба от 1000 при първо нарушение, а при повторно 10 000 лева.

Репортерска проверка на "МОНИТОР" установи, че лекарите от Националния център по хематология и трансфузиология, пред чиито врати буквално се търгува кръвта, не познават нито един случай на глобен "кръводарител". Съдебната практика не познава и дело, водено по този въпрос, довериха магистрати.

Една от причините според тях е, че за подобно деяние не може да бъде търсена наказателна отговорност по условията на Наказателния кодекс, тъй като в него няма необходимия текст. Оказва се обаче, че търговците на кръв могат да бъдат глобявани по смисъла и реда на Закона за кръвта и кръвопреливането. Процедурата обаче е тромава.

Най-напред прокуратурата трябва да заведе административно-наказателно дело срещу нарушителя, но само ако е подадена гражданска жалба. Пише се и акт за административна отговорност. Жалбата може да бъде подадена от гражданин в полицията. До момента обаче няма подадена нито една, защото сделката е недоказуема. Затова "кръводарителите" не могат да бъдат подведени и под отговорност за изнудване.

Тротоарните дилъри вече с визитки

Демонстрират честен пазарлък, правят отстъпки

Кръводарителите казаха, че не са чували и не практикуват интернет търговията.

Мургавите дарители на кръв, които се навъртат на големи групи пред входа на Националния център по хематология и транфузиология в столицата на "Клокотница", залагат на изпитания класически метод - да прихванеш клиента на четири очи, когато е в пълна безизходица.

Големи групи от роми седят в близкото кафене и по пейките пред центъра уж унесени в сладки приказки на кафе и цигара, но погледите им следят зорко минувачите. При вида на притеснен човек те скачат, наобикалят го и го засипват с офертите си. Когато бъдат запитани дали са чували за интернет търговията на кръв и дали цените във виртуалното пространство са по-ниски от техните, те моментално започват да гледат недоверчиво и направо питат да не си полицай или журналист. Спечелиш ли им доверието, пазарлъкът започва. Рядко обаче той приключва с изгода за клиента.

400 лв. цена заковават мургавите кръводарители за една бележка кръв. Съгласи ли се клиентът, някой от тях влиза в центъра или привиква някого от чакащите наблизо роми. Дилърите демонстрират честна игра. Ако човек им предложи парите предварително, те моментално отказват.

"Ние работим почтено, не искаме да има измами. Когато ти дадем бележките, тогава ще ни платиш", заявява един от ромите, застанали пред входа за кръводаряване. Ако човек започне да се пазари, се сопват: "Прав ти път, ти си на зор, не ние. Имаме си достатъчно клиенти като теб". Когато обаче понечиш да си тръгнеш, те се "смиляват" и свалят от цената. "На теб ти трябват четири бележки. От нас да мине, ще ти ги дадем за 1000 лв., вместо за 1600 лева." Ако и така цената се стори прекалено висока на клиента и той си тръгне, дилърите го настигат и му дават самоделните си визитки. "Ако размислиш, звънни на този номер. Не знаем какво си чул за този интернет, но по-евтино от при нас няма къде да намериш", заявяват те.

Трима взеха Нобел за медицина

Учените спечелиха приза заради ензим, който помага на хромозомите в клетките да останат вечно млади

Трима учени - Елизабет Х. Блекбърн, Каръл В. Грайдър и Джек Шостак - са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за медицина или физиология. Отличията им се присъждат за откритието как хромозомите са защитени от теломери и от ензима теломераза.

От Кралския каролински медикохирургичен институт в Стокхолм съобщават, че откритието има приложение в лечението на рака и изясняване на процесите на стареенето. Смята се, че този ензим може да бъде ключът към вечната младост. Учените са решили основен проблем в биологията - как хромозомите могат да се копират напълно при клетъчното деление и как се защитават от израждане.

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Каролинския медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция, и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала. По традиция всяка година призът за медицина се връчва пръв. Нобеловата награда, която се присъжда от 1901 г., тази година е на стойност 10 милиона шведски крони, или 1,4 милиона долара. Тя ще бъде разделена поравно между тримата.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина, са Иван П. Павлов (Русия, 1904), Роберт Кох (Германия, 1905), Александър Флеминг (Великобритания, 1945), Джордж Бидъл, Едуард Тейтъм и Джошуа Ледърбърг (САЩ, 1958) и други. Миналата година Нобеловата награда за медицина или физиология беше присъдена на германеца Харалд цур Хаузен, както и на французите Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание.

През 2008 г. Харалд цур Хаузен получи наградата за откриването на човешките папилома вируси, които предизвикват рак на шийката на матката. Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание бяха също отличени за откриването на ХИВ вируса.

До 12 октомври светът ще узнае кои ще бъдат и останалите лауреати за 2009 г. на Нобеловата награда, учредена от шведския учен и бизнесмен Алфред Нобел.По стандарт на живот сме 61-ви, последни сме по здравеопазване

България е на 61-во място по стандарт на живот, страната ни е слязла с 5 позиции в Индекса на човешкото развитие (ИЧР), който е неотменна част от Глобалния доклад на ООН за развитието на човека. Индексът е съставен от данни от 2007 г. за брутния вътрешен продукт на глава от населението, образование, продължителност на живота и други критерии.

Дни по-рано България падна с 5 места назад и регистрира 38 точки по-малко в сравнение с миналата година в годишната класация Индекс на здравния потребител. С нашите 448 точки се нареждаме на последното възможно място. Непосредствено пред нас е Румъния с 489 точки. Индексът се изготвя за пета поредна година с подкрепата на Европейската комисия. Той класира здравеопазването в 33 европейски държави по 38 индикатора.10 евро за ваксина срещу свинския грип

Ваксината срещу свинския грип не би трябвало да надхвърля 10 евро. Такива са и очакванията на Министерството на здравеопазването, обяви вчера след заседание на Съвета по европейските въпроси зам.-министър Любомир Гайдов. Очаква се всички държави-членки на Европейския съюз да обявят едновременна обществена поръчка за ваксината. Най-вероятно в началото на следващата година ще има ваксина в България.

На рисковите групи в страната ще бъде препоръчано да се имунизират срещу свинския грип. Това ще е безплатно за сметка на държавния бюджет. Очаква се до десетина дни да заседава Пандемичният комитет към Министерския съвет, председателстван от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. На него ще бъдат уточнени рисковите групи. Гайдов обаче уточни, че най-вероятно в тях ще бъдат включени деца, учещи, бременни, майки и хронично-болни. Здравното министерство има готовност да осъществява надзор върху реакциите на всички ваксинирани. Когато се купува нова ваксина, трябва да се внимава, коментира зам.-министърът на здравеопазването.

До момента 87 български граждани са заразени с вируса А(Н1N1). Здравното ведомство оповести още през август на сайта си симптомите на свинския грип, както и какво трябва да направи личният лекар, ако има съмнения за такъв.

Лекарствената агенция забрани продажбата на хапчета по пощата

Oтпускането на лекарствени продукти в пощенските клонове в областите Благоевград и Смолян по "пилотен проект" на дружество "Български пощи" ЕАД е незаконно. Това показа проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), която бе назначена по заповед на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Експертите на ИАЛ са установили, че дружеството не притежава разрешение за търговия с медицински изделия или лекарствени продукти и не може да гарантира спазването на специалните изисквания за съхранение и транспорт, както и квалифицираното медицинско обслужване на населението.

При тези обстоятелства заключението на Изпълнителната агенция по лекарствата е, че са налице достатъчно основания за издаване на разпореждане на ИАЛ за преустановяване предоставянето на медицински изделия или лекарства чрез пощенските клонове на страната, както и за образуване на административнонаказателно производство за налагане на глоба на "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ЕАД.

Водещ невролог поема Александровска

Проф. Лъчезар Трайков, водещ наш невролог, до края на седмицата ще заеме директорското място на най-голямата болница у нас - Александровска. Това съобщиха вчера за “Труд” от Министерството на здравеопазването.

В момента професорът е ръководител на Катедрата по неврология в Медицинския университет в София, също така е и негов заместник-декан.

Учител на Трайков в професията е бил световноизвестният френски професор Франсоа Болер, дългогодишен шеф на Института по нормално и патологично стареене на мозъка в Париж.

Уникална 6-часова операция спасява агроном от парализа

Сложна операция на гръбначния стълб, която спаси от парализа 59-годишен агроном, бе извършена за първи път в Бургас, в отделението по неврохирургия, съобщи завеждащият д-р Николай Недев.

Операцията е продължила 6 часа и в нея се е включил целият екип на отделението.

“Пациентът постъпи при нас с парализа на четирите крайника, причинена от притискане на шийния дял от дискови хернии. Бил е лекуван продължително преди това, но без ефект.

Взехме решение да оперираме успоредно на три нива, защото имаше три хернии, като на две места поставихме изкуствени дискове. Приехме рисковете, за щастие всичко мина добре.

Лошото е обаче, че Здравната каса не осигурява тези консумативи и пациентите са принудени сами да ги купуват. Имплантантите са доста скъпи и не са по възможностите на всеки”, обясни зам.шефът на отделението д-р Светлозар Георгиев.

Ден след операцията 59-годишният Йовко Пехливанов, който стана първият бургазлия, преживял сложната операция на гръбначния стълб, се чувстваше добре, установи наш репортер.

“Агроном съм по професия, но работя в Нефтозавода. Изключително съм благодарен на екипа, който ме оперира и се грижи за мен”, сподели Пехливанов.

В отделението по неврохирургия в МБАЛ Бургас се извършват 90 % от операциите, които се правят в неврохирургичните клиники, включително и микрохирургия.Народът масово без доктор

140 хиляди са неосигурените лица у нас, съобщи вчера зам.-шефът на КНСБ Пламен Димитров. Данните са към първото шестмесечие на 2009 г.

Официалната справка обаче сочи, че за същия период заетостта в България е паднала с 90 хиляди души. Което на практика означава, че 50 000 българи или не са регистрирани в бюрата по труда, или се трудят, без шефовете да им плащат здравни или пенсионни осигуровки.

Макар експертите да бяха категорични, че догодина ще е пикът на безработицата, до последните месеци на 2009 г. се очаква нейното ниво да достигне 10%. Към момента регистрираните без работа са малко над 8%, каза социалният министър Тотю Младенов. Работещите у нас към първото шестмесечие на 2009 г. обаче са с 65 500 души по-малко в сравнение със същия период през 2008 г., сочат още данните на Агенцията по заетостта.

Арестуваха лекарка, пребила с бастун партньор в пиянски запой, жертвата е в кома със счупени ръце и ребра

Заловената с фалшива пациентска листа д-р Ели Цанкова се забърка в нов скандал

Кюстендилската докторка Ели Цанкова /42 г./ е вкарана в ареста за 72 часа, след като се установи, че по време на пиянски запой пребила с бастуна му 78 годишен дядо. Лекарката заедно с Васил Мирчев и още двама авери по чашка често спретвали запои в бл. 52 на кв. "Могилата" в Кюстендил, където живеят и четиримата.

До ареста на лекарката се стигнало, след като 78-годишният Васил Мирчев припаднал на улицата пред блока в четвъртък малко преди обяд. Пристигналият на мястото екип от Спешна помощ транспортирал възрастния мъж до болницата, където при рутинния преглед се установило, че той е със счупени ръце, няколко счупени ребра и с натъртвания, синини и хематоми по цялото тяло. Васил Мирчев изпаднал в кома и в момента медиците в интензивно отделение се борят за живота му.

Все още не можем да дадем прогнози за изхода на лечението, казаха от дежурния екип. Докато бил в съзнание обаче, възрастният мъж посочил, че е бил пребит от д-р Ели Цанкова със собствения му бастун. На побоя има и двама свидетели, приятели по чашка на пострадалия.

След бързи оперативни мероприятия прибрали в ареста на районното полицейско управление на Кюстендил д-р Цанкова и приятелчетата й, но се наложило ченгетата да изчакат 24 часа тройката да изтрезнее, за да бъдат разпитани пред съдия.

Докторката си признала, че тя е нанесла няколко удара по възрастния мъж, като обяснила, че той посегнал с бастуна и тя, за да се предпази му го отнела и отвърнала със сила на нападението му.

Двамата свидетели на инцидента, който е станал на 30 септември, потвърдили думите й и твърдели, че когато те си тръгнали, Васил бил добре.

Комшиите в един от най-големите жилищни блокове в Кюстендил твърдят, че често били притеснявани от пиянските запои на групичките събиращи се в жилището на Васил. Те многократно са подавали сигнали в полицията. Срещу д-р Ели Цанкова е образувано дознание по чл. 129, ал. 1 от НК - за нанасяне на средна телесна повреда, казаха от полицията в Кюстендил.

Дамата стана известна преди години, когато десетки роми от кв. "Изток" в Кюстендил внесоха срещу нея жалби в РЗОК с оплакване, че те никога не са избирали д-р Цанкова за личен лекар, но фигурират в списъците и за обслужвани от нея пациенти. Разследването на Регионалната здравноосигурителна каса доведе до завеждане на дело срещу лекарката и прекратяване на договора й с кюстендилската РЗОК. Малко след инцидента тя обясни, че се е преместила да работи в столицата, но живеещи в кв. "Могилата" на Кюстендил казаха, че често я виждат в един от апартаментите на бл. 52, там, където живеят родителите на докторката.Директорът на общинската болница в Радомир д-р Цв. Георгиев обяви: Подавам оставка, положението е безизходно

Подавам оставка, съобщи вчера директорът на радомирската болница д-р Цветан Георгиев. Причината е безизходното състояние, в което се намира здравното заведение.

Ситуацията в болницата е извън контрол, имаме натрупани задължения от 2004 г. в размер на 580 хил. лв. Досега общината ни дофинансираше с около 20-25 хил. месечно, но от известно време ни превеждат по 5-10 хил. лв., обясни Георгиев.

Освен това сметките на болницата са запорирани заради борчове от 28 хил. лв. към две фирми. Заради запора колективът на здравното заведение получава по 50% от трудовите си възнаграждения.

Последният ни шанс е държавата, ако ни направят финансова инжекция от около 150 хил. лв., ще закърпим положението. В противен случай болницата ще бъде закрита, твърди Георгиев.

В здравното заведение в Радомир работят 68 души, от които 16 лекари и 32 медицински сестри. Болницата има сключени договори със Здравната каса по 33 клинични пътеки.

Принципалът е общината. За съжаление нещата не вървят към добър край, заяви председателят на минипарламента в Радомир Иван Владимиров. Кметът на града Красимир Борисов не бе открит вчера за коментар.Модерен апарат за анестезия монтиран в ортопедия на благоевградската болница

С модерна апаратура за анестезия от 2 дни се извършат операциите в благоевг-

радската болница, съобщи зам. шефът на реанимация д-р Христо Юруков /на

снимкита/. Апаратурата е закупена със средства на болницата и е предоставена за нуждите на болни с ортопедични и травматологични проблеми, уточни той. Новата техника притежава множество режими за обдишване, постоянно мониторно наблюдение на пациента и дава възможност за провеждане на адекватна анестезия.СЛАВА ИВАНОВАДвама лекари “гладят панталони” за поста на успешния директор на МБАЛ - Кюстендил д-р М. Зортев

Дни преди общото събрание на кюстенедилската Многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Николай Василиев” три имена на лекари се спрягат за шефския пост. Сред претендентите са акушер-гинекологът д-р Стефан Константинов, който стана известен, че изроди първото бебе на 2007 година - Деница, а преди няколко седмици за малко не стана и шеф на лекарския съюз в страната. Кандидат е и бившият градоначалник и настоящ шеф на спешно отделение - хирургът д-р Людмил Стоянов. Третото име, което се дискутира, е на настоящия шеф на здравното заведение д-р Михаил Зортев.

Според отчета на настоящия болничен управител през 2009 година здравното заведение е на печалба, има повишение на броя на пациентите с над 250 човека в сравнение с миналата година, а смъртността е едва 2,27 %. Собствените приходи на здравното заведение са в размер на 170 344 лв., при 139 478 лв. за 2008 г. От други приходи, в това число и от наеми, болницата е реализирала 25 259 лв.Разследващ полицай от РУ на МВР - Петрич Влашка Петрова:

Благодаря на д-р Мазнейкова и екипа на болница „Света София" за топлотата и професионалното отношение

Казвам се Блажка Петрова и съм от гр. Петрич. Работя като разследващ полицай в Районно управление на МВР - Петрич.

Искам чрез страниците на вестника да споделя прекрасните си впечатления от престоя си в болница „Света София" в столицата.

От момента, в който разбрах, че съм бременна, а това беше началото на месец февруари 2009 г., аз реших да се консултирам с д-р Мазнейкова. На 25.03.2009 г. беше първият ми преглед при нея, на които тя ми обясни всичко подробно. Назначи ми необходимите изследвания и затвърди у мен желанието и твърдото решение, че тя ще е човекът и лекарят, който ще следи бременността ми, и моето бебе ще се роди в нейните ръце.

И така месец след месец аз идвах на консултации при д-р Мазнейкова. Тя винаги ми обясняваше всичко подробно и внимателно, като най-прекрасният момент

с екипа и благодарните родители на малкия Милан 22.09.2009 г. Постъпих в болницата на 21.09.2009 г. Аз съм от хората, които винаги се притесняват, но целият екип на АГО при МБАЛ „Света София" ми помогна да се чувствам спокойна и сигурна. Най-вълнуващият миг беше, когато ми показаха моя малък син - Милан. Благодаря на д-р Мазнейкова и на всички хора, които работят в МБАЛ „Света София", за изключителните грижи, топлото и приятелско отношение към мен и моя син Милан!
Ключът към вечната младост донесе Нобел за медицина на трима американци

Кюри е най-титулуваната фамилия в 109- годишната история на наградите

Елизабет Х. Блекбърн и Каръл Грайдър заедно с колегата си Джак Шостак са тазгодишните носители на Нобеловата награда в областта на медицината и физиологията.

108-ото обявяване на лауреатите на Нобеловите награди започна вчера и ще продължи до 12 октомври, когато ще бъде обявен носителят на приза за икономика.

По традиция първи се оповестява носителят на наградата за постижения в областта на медицината и физиологията. Трима американски учени са тазгодишните носители на наградата -Елизабет Х. Блекбърн (от австралийски произход), Каръл В. Грайдър и Джек Шостак са отличени за откритието си как хромозомите се копират и се предпазват от разпадане. Учените получиха наградата за разработките си относно ензим, който "защитава хромозомите от остаряване". Този ензим може да бъде ключът към вечната младост, защото участва в стареенето на клетките. Освен традиционните грамоти тримата учени ще получат парична премия от 10 млн. шведски крони (1.42 млн. долара).

Нобеловата награда е учредена от шведския учен, открил динамита, Алфред Нобел. Той умира през 1896 г., а последната му воля е богатството му да се инвестира в ценни книжа и с печалбите и лихвите да се учреди фондация. Всяка година тя връчва награди на личности, които с дейността си са допринесли най-много за развитието на човечеството. Нобел иска да бъдат отличени учените, направили най-важните открития във физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

Първите отличия са раздадени в 1901 г.

Отличията за физика и химия се присъждат от комисии, чиито членове са подбирани от Шведската кралска академия на науките; за физиология и медицина - екипът е избран от Каролинския медицински институт в Стокхолм; литературният Нобел се определя от експерти, подбрани от Шведската академия по литература; а носителят на наградата за принос към световния мир се определя от комитет от 5-има души, специално подбрани от парламента на Норвегия. Тържествената церемония, на която се връчват премията и наградата на лауреата за големи постижения за запазване на световния мир, е в Осло. Останалите се раздават в Стокхолм, като шведският крал лично връчва призовете. Церемониите са на 10 декември - деня, в който Алфред Нобел умира.

През 1968 г. е учредена и т. нар. Нобелова награда за принос в областта на икономиката, която обаче шведският учен не споменава в завещанието си. Този приз се дава от Шведската академия на науките в памет на Алфред Нобел, а паричната премия се отпуска от Националната банка на страната. Известната като Нобелова награда за икономика всъщност се нарича Награда за икономически постижения на Шведската национална банка.

Критериите, на базата на които избират лауреатите на Нобеловите награди, се пазят в строга тайна и това, разбира се, повдига доста въпроси. Материалите за дебатите около кандидатурите и мотивите за избора на призьорите се оповестяват публично 50 години след това.

Шведската академия на науките не разкрива как избира носителя и дори кои са претендентите, чиито кандидатури се обсъждат. Строго определена обаче е схемата, по която се издигат кандидатурите и се съобщават имената на лауреатите. Крайният срок за приемане на предложения в различните области е 1 февруари на съответната година (т. е. предложения за 2009 г. се приемаха до 1 февруари). Няколко месеца членовете на комисиите проучват номинираните и разработките им. Самият избор се прави в деня на оповестяването на носителите на наградите.

С Нобелова награда се отличават само живи учени, като възрастови ограничения няма. Заради това ограничение например много достойни и изявени световни учени с фундаментални открития и теории остават без награди.

Пример за това е откривателят на Периодичната таблица на химичните елементи - руският учен Дмитрий Менделеев. През 1906 г. той е номиниран за Нобеловата награда за химия, но отличието е присъдено на Анри Мосан. Смята се, че основният "виновник" Менделеев да остане без Нобел е шведският химик Сванте Арениус, който имал голямо влияние върху комисията, определена от Шведската академия на науките. През 1903 г. той получава отличието в областта на химията за теорията си за електролитната дисоциация, която Менделеев многократно публично критикува.

Известният руски химик остава без наградата, тъй като през 1907 г. умира.

В края на 60-те години на ХХ век е решено едно отличие да не са дава на повече от трима души. Призът за мир обаче може да се връчва и на организации - нещо, което в последните години доста често се случва.

Най-младият носител на Нобелова награда засега е британецът сър Уилям Лорънс Брег. Той заедно с баща си получава приза за физика през 1915 г., когато е само на 25 години. Най-възрастният Нобелов лауреат е американецът Леонид Хурвиц, който през 2007 г. е удостоен с Нобелова награда за икономика на 90-годишна възраст. Сред Нобеловите лауреати има и 6 двойки баща-син.

Два пъти Нобелова награда са получавали Мария Кюри (през 1903 г. за физика и през 1911 г. за химия), Джон Бардийн (за физика през 1956 г. и през 1972 г.) и Лайнъс Полинг (за химия през 1954 г. и за мир през 1962 г.).

Сред семействата от нобелисти води фамилията Кюри - Пиер и Мария, за физика през 1903 г. и след това дъщеря им Ирен Кюри и съпругът й Фредерик-Жолио Кюри през 1935 г. за химия. Фамилни нобелисти са също медиците Герти и Карл Кори (лауреати за 1947 г.), Алва и Гунар Мирдал (той за икономика през 1974 г., тя за мир през 1982 г.).Едва 5% от носителите на Нобелова награда са жени, сочи статистиката.

През годините има и видни личности, които са се отказали от Нобелова награда. Сред тях са например руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският писател Жан-Пол Сартър през 1964 г., както и виетнамецът Ле Дък Тхо, който не пожелава да вземе отличието за мир през 1973 г. (По материали от чуждестранния печат.)


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница