11 февруари 2013 г. Тема: здравеопазванеДата14.01.2018
Размер339.35 Kb.
11 февруари 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕПатрулка мина през крака на лекар
Патрулка прегази пръстите на крака на лекар в спешното отделение на благоевградската болница. Инцидентът с 29-годишния д-р Ангел Киров станал след 2 ч в събота пред дискотека. Докторът излязъл от заведението, а после охраната не го пуснала да се върне обратно. Той поискал съдействието на полицейски патрул, но униформените му обяснили, че това не е в техните правомощия. "Когато патрулката тръгна на заден ход, с предната гума мина през крака ми", каза медикът.

Преди инцидента с колегите си празнувал. "Според нашите служители е бил във видимо нетрезво състояние, сигурно това е причината да го изведат от заведението. Лекарят паднал в преспа и навехнал крака си", съобщи говорителят на ОД на МВР-Благоевград, Йорданка Шаркова.
Касата давала само по направление за болно дете
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Методиката за разпределяне на направленията на касата за 2013 г. е хаотична, мудна и необоснована, се казва в становище на пациентски организации. Броят се поставя в зависимост от очакваното изпълнение на бюджета на НЗОК. В методиката се казва, че всяко тримесечие джипитата могат да превишават с 15% определените направления, но трябва да ги компенсират в следващото, а в четвъртото тримесечие не се допуска издаването на талони над лимита. В случай на остро заболяване при дете пък личните лекари имат право да издават само едно направление за конкретния случай. "Това е недопустимо, тъй като например при заболяване на сливици е възможно да има нужда от трети преглед при специалист", се казва още в становището. Според организациите общопрактикуващите лекари не трябва да бъдат наказвани още след първото тримесечие, в което имат надвишаване. Вместо това РЗОК трябва да направи анализ и да организира обучителни курсове, каквато е практиката в Европа.

Пациентите предлагат още направленията да се разделят по типове - за остри, хронични и диспансерни случаи.


Здравната каса става все по-тромава, а здравеопазването - все по-лошо
Или защо новата методика за разпределение на направленията за преглед при специалист не е добра
Калоян Стайков

Честа практика в България е, когато правителството решава един проблем, да създаде още поне един такъв. Още по-често се случва управляващите да търсят решение на проблем, който сами са си създали.

Страстите около работата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през последните месеци илюстрират доста живописно тази зависимост. След като касата фактически наложи лимит на поставяните от болниците диагнози, стана ясно, че налага ограничения и върху направленията за прегледи при специалисти. От НЗОК мислят, че разпределянето на средствата за медицинските документи за лечение по нова методика ще е по-ефективно и ще бъде преодолян честият им недостиг в по-големите градове. Но има ли сериозен анализ за ефектите от подобно решение?

По-бавно, по-малко

Всеки може да направи един мисловен експеримент и да си представи резултатите от подобна промяна. Досега лекарите можеха да надвишават отпуснатите им тримесечен лимит от направления с 10%. Въпреки това има недостиг, което е една от причините да се търси по-добра методика за разпределението им. Лекарите имаха възможност да поискат допълнително увеличение от още 5% от районните здравноосигурителни каси (РЗОК). С други думи - дори и при възможност за 15% превишение на лимита недостигът не изчезва.

Според новата методика лекарите няма да могат сами да надвишават лимита. Това ще става само след анализ и разрешение, но не на регионално ниво, а на централно. Да забравим за момент, че това изцяло пренебрегва принципа на субсидиарност, какви ще са резултатите? Досега РЗОК, които са запознати в детайли с работата на болниците в региона, отпускат до 5% допълнителни направления. В бъдеще лекарите няма да могат да дават допълнителни направления при нужда, а ще трябва да поискат разрешение от РЗОК, тя от своя страна ще го препрати на централно ниво – към НЗОК, където след анализ ще бъдат направени корекции, каквото и да означава това. Един лесен въпрос – това ще отнема повече или по-малко време? Ето и един жокер – в централното управление на касата работят 337 души, от които специализираната администрация е 180 човека, докато в териториалните поделения работят 1936 човека.

Вреден монопол

Стремежът към планиране и контрол изглежда като неделимо качество за всеки кандидат за позиция в държавната администрация. И така управляващите, вместо да създават добре работещо здравеопазване, което е изградено около предоставяне на все по-добри услуги на все по-ниски цени, те създават монопол. Вместо в центъра на системата да е пациентът, който в същото време плаща за нея, централно място заема НЗОК, която има гарантирани приходи поради липсата на конкуренти. А когато се борави с чужди пари, които са сигурни всяка година, стимулът за доброто им управление изчезва. Поради тази причина, а и заради силното политизиране на здравната политика в страната НЗОК започва да предлага все повече услуги срещу ограничения финансов ресурс, с който разполага. Политиците явно не са забравили социалистическата практика на ниски доходи и ниски цени и се възползваха от здравната система като инструмент за провеждане на социална политика. Това ясно се вижда от няколко години, в които НЗОК директно финансира Министерството на здравеопазването (МЗ), а през 2013 г. то прехвърли директно някои от дейностите си върху касата. Но... всичко това рано или късно достига естествения си край, каквато беше участта и на социализма.

До изчерпване на количествата

Сега за да осигурят отнякъде недостигащите средства както за лечение, така вероятно и за прехвърлените дейности от МЗ, управляващите се нуждаят от мерки за потушаване на пожара. Те избраха най-лесния подход - решенията да се взимат на централно ниво. Така чиновници ще преценяват дали да позволят на определен лекар да надвиши тримесечния си лимит от направления, за да могат здравно осигурените да се възползват от право, което им е гарантирано в конституцията. Чл. 52, ал. 1 казва: "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон." Няма пояснение "до изчерпване на наличните количества направления за специалисти".

Прекаленото планиране в икономиката е практически неработещо и изключително вредно. Това се отнася в още по-голяма степен за някои социални сфери като здравеопазването – невъзможно е да се предвиди кой, кога и от какво ще се разболее. Гъвкавостта е качеството, което прави една система устойчива. Ако управляващите не искат да се вгледат в случващото се в здравноосигурителния сектор в останалите страни, поне да се вслушат в народните мъдрости: "Върбата се огъва по време на буря, а дъбът пада." Когато държавиците най-накрая приемат тази проста и доказвана безброй пъти през годините истина, тогава може да се очакват и някакви подобрения в публичните услуги.

Калоян Стайков е икономист от Института за пазарна икономика.
Парите за здравна превенция - с хроничен недостиг
Голяма част от средствата идват от международни институции
Десислава Николова

Години преди въвеждането на пълната забрана за пушене на обществени места здравното министерство разполагаше с бюджет от около 40-80 хил. лв. за превенция. Тя се изразяваше в поддържане на кабинетите за отказване от цигарите, обществени обучения колко е вреден димът и т.н. с цел да се намали броят на младите хора, които започват да пушат. През годините на криза бюджетът за програмите за пушене съвсем изтъня - парите отиваха за плащане на нещо друго в сектора. Естествено, това се случи негласно.

Така или иначе България няма достатъчно пари за профилактика и превенция, затова и в повечето случаи държавата предпочита да посяга към драстичните забрани, които не решават проблема. В същото време, ако по-голяма част от средствата се насочват за профилактика и ранно откриване на заболяванията, когато те струват много по-малко на здравната система, ще харчи по-малко за лекуване на тежко болни. И в крайна сметка ще има по-здраво население. В момента страната държи челни места в ЕС по заболеваемост от сърдечно-съдови, онкологични заболявания и диабет.

За медицински услуги и медикаменти здравната каса плаща около 2.7 млрд. лв. годишно, докато за образователни програми са отделени общо около 30 млн. лв. за няколко години. Почти всички средства по тези програми са от Световната здравна организация и Европейския съюз. От своя страна правителството ги съфинансира чрез бюджета на здравното министерство. Но доста скромно.

"Ние сме набелязали основните си приоритети за борба със социалнозначимите заболявания отдавна и финансираме работата по тях", коментира д-р Минчо Вичев, заместник-министър на здравеопазването, който отговаря за профилактиката.

Кой колко плаща

Шампион по дълголетие и успех сред профилактичните програми е един проект, който се съфинансира от 2004 г. от Световната здравна организация – той е за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Поредният етап на националната програма е от 2008 до 2015 г. и е на стойност общо 17.8 млн. евро. Целта на проекта е да се задържи ниско нивото на заболеваемост от ХИВ. От началото на програмата преди повече от 10 години досега в България има под 1200 заболели, т.е. работата е успешна.

Най-видимата част от проекта е безплатното и анонимно изследване на близо 300 хил. души годишно и работата с хора с висок риск – средно около 70 хил. души. На пръв поглед средствата изглеждат много, но трябва да се има предвид, че с тях се поддържат кабинети за болните и основната част от средствата отиват за лекарства на пациентите. Държавата плаща за изследването за ХИВ на всяка единица дарена кръв, лекарствата на болните, превенция на бременните и безплатно изследване на пациентите в структурите на здравното министерство в цялата страна. Останалите дейности се поемат от неправителствените организации и се плащат директно от Глобалният фонд за борба със СПИН към Световната здравна организация (СЗО).

"На практика това не са готови пари за България. Ние правим програма и множество проекти и се състезаваме с тях за финансиране – с Русия, с останалите държави от региона. Още в самото начало изчислихме, че всеки лев, даден за превенция на СПИН, представлява спестени минимум 300 лв. за лечение впоследствие. Условието, което ни е поставено за програмите, е съфинансирането от държавата да е 60% към 40% и то се спазва", коментира д-р Тонка Върлева, ръководител на програмата.

Другата национална програма, съфинансирана от СЗО, е за превенция и контрол на туберкулозата. Това е заболяване на бедните общества, с което България все още не може да се справи, особено сред ромската общност и социалнослабите. Програмата на практика замества държавата в изследванията по откриването, грижите за болните и ремонта на диспансерите. От своя страна пък министерството плаща лечението в болница и медикаментите. Ефектът е, че броят на заразените прогресивно намалява, отбелязва д-р Вичев.

Още две програми

Точно два парламента и две правителства се опитваха да се обединят около това да се финансира борбата с единственото онкозаболяване, за което има ваксина, и да има широка разяснителна кампания за него. Става въпрос за рака на маточната шийка. Националната програма за противодействие от 2008 г. досега беше на обща стойност 50 хил. лв. годишно. С тези пари трябваше да се обучат личните лекари, специалистите, родителите и учениците. На практика основното финансиране дойде от неправителствените организации за борба с рака и най-вече от Българския червен кръст, който работеше по програмата про боно. Въпреки цялата разяснителна кампания ваксината си остана доброволна и почти до края на миналата година се плащаше лично от родителите на цена между 450 и 700 лв.

След пет години работа България стана 24-ата държава в ЕС, която финансира ваксината срещу рака на маточната шийка. "Само за два месеца – ноември и декември, са се ваксинирали 4578 момичета от основната целева група от 32 842 момичета на възраст 12 години", коментира д-р Вичев. През тази година ваксините ще се плащат от НЗОК чрез трансфер от здравното министерство в размер на 2 млн. лв.

В същото време скрининговата програма, която да открие на ранен етап рак на маточната шийка и млечната жлеза при жени в зряла възраст и на дебелото черво при двата пола, би трябвало да е започнала още през 2009 г. и да приключи през тази. Тя е с продължителност 55 месеца и с общ бюджет от 19.5 млн. лв. Финансира се от Европейския социален фонд и включва прегледи на общо 300 хил. жени и общо 100 хил. души за рак на дебелото черво. В момента обаче програмата е на етап изготвяне на скрининговия регистър и заради разногласията кой какви прегледи да прави и колко ще струват те се бави.

Европари срещу цигарите и алкохола

България е първата страна в ЕС, която реши да обедини в едно програмите си за борба с хроничните незаразни болести. Тази практика в момента се възприема и от останалите държави.

В едно се обединяват мерките за борба с тютюнопушенето, алкохола, вредните храни, стреса и застоялия начин на живот. Проектът на самата програма е в процес на обсъждане и идеята не е лоша, но определено ще опре до финансирането, което винаги липсва. Засега обаче не е ясно колко точно средства ще са нужни за осъществяването й.

От 2009 г. досега "борбата" с вредностите се финансира не от бюджета, а с безвъзмездна помощ от Европейския социален фонд - с 4.6 млн. лв. по програма "Информирани и здрави". Тази програма всъщност върши работата по цялостната профилактика – с парите от нея са проведени шест национални кампании – за ограничаване на употребата на сол, психотропни вещества и тютюнопушенето, както и срещу транспортния, производствения и битовия травматизъм. "Всяка една от кампаниите е достигнала до целева аудитория от поне 2 млн. души", отбелязва д-р Вичев.
Медикаментите с до 70% по-евтини
Голяма част от лекарствата започват да поевтиняват от 6 до 70%.

Това обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова вчера по ТВ7. Причината е. че комисията, която следи за цените на лекарствата, вече излиза с отчет на всеки 6 месеца, а преди беше на година, обясни Атанасова. Тя даде пример за онкологично лекарство, което е струвало 521 лева и вече е 220 лева. ..Говорим за над 50%. Други примери са лекарство, което е струвало 21 лева, вече е 5 лева. Медикамент за ендокринологично заболяване е бил 22 лева. а сега вече е 9", обясни Атанасова. Министърът обясни и каква е причината за забавянето на издаването на здравни електронни карти. В момента обществената поръчка, обявена за възлагането на единна информационна здравна система, се обжалва и спорът е отнесен във Върховния административен съд. Въпреки това програмата въвеждането е стартирала всичко ще бъде изпълнено кратки срокове.
161 чужденци ще учат медицина в Плевен
Нови 161 чуждестранни студенти са приети да се обучават в специалността медицина на английски език в Медицински университет - Плевен, съобщиха от пресцентъра на университета.

От тях най-висок е броят на гражданите на Великобритания -62-ма, 29 са студентите от Турция, 16 - от Гърция, 12 - от Нигерия, и по 7 от Индия и Германия, следвани от страни като САЩ,

Франция и Израел. Учебната година за англоезичните студенти ще се открие днес в 10,00 ч в зала „Амброаз Паре" на Телекомуникационен ендоскопски център на университета. Към настоящия момент в МУ - Плевен, се обучават 330 чуждестранни студенти от 33 държави: Македония, Гърция, Турция, Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Канада, Нигерия, Южна Африка, САЩ, Япония и др.


Отварят болница за плюшени мечета
Болница за плюшени мечета отваря врати в Стара Загора. Тя е предназначена за деца между 3- и 7-годишна възраст. Под формата на игри и забавления с плюшени играчки децата разговарят за болестта и здравето, както и получават съвети за хигиена и здравословен начин на живот. „Донесете любимата плюшена играчка, която е болна, за да я прегледаме и излекуваме!", призовават организаторите. Идеята е страхът от болниците и белите престилки да изчезне. „Болницата" ще е отворена на 16 и 17 февруари от 11,30 до 15,00 часа в един от моловете в Стара Загора.


Атанасова не успяла само с избора на екип
Изборът на екип в болниците е единственият предварително заявен приоритет, който не можах да изпълня. Това призна здравният министър Десислава Атанасова пред ТВ7. „Аз вярвам в правото на всеки да избере екип, който да го лекува, но в същото време не може да бъде изнудван да го прави", обясни тя.

„Цените на някои медикаменти паднаха с над 80%", заяви още Атанасова. Например онколекарство, което е струвало 521 лева, вече е намалено на 220 лева. Медикамент, който е струвал 21 лева, е 5. Хапче за ендокринологично заболяване е било 22 лева, а сега е 9.

„Примерите са много. Причината е в изобилието от нормативни промени, както и в това, че комисията, която следи за цените на лекарствата, вече излиза с отчет на всеки 6 месеца, а преди беше на година", обясни здравният министър.


Обучението на лекарите пред провал
Заради непосилни условия няма кандидати за специализанти
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Програмата на здравното министерство за специализация на млади лекари е пред провал.

Проектът, който предвижда с 16 млн. лева от Европа 1000 български медици да вземат специалност, е във фаза набиране на кандидати. Такива обаче няма. Здравното ведомство дори се принуди да удължи срока за подаване на документи. До вчера кандидатите бяха едва 288, но според информация на „Преса" едва 60 от тях отговарят на изискванията на програмата.

Проблемът е в обърканите условия, непосилни за повечето млади медици, обясниха от Българския лекарски съюз. Едно от изискванията е мераклиите за евростипендии от 620 лева месечно да са на трудов договор в момента на подаване на документите, но болниците не предлагат такива на специализантите, които не са държавна поръчка. Ако пък случайно имат трудов договор, желаещите да вземат специалност трябва да излязат в неплатен отпуск или направо да напуснат работа и да се откажат от заплатата си, за да получават стипендия, посочи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Тук идва другият проблем - програмата финансира само 15 месеца от специализацията, която трае 4 години.

Така заради чиновнически недомислици МЗ е на път да загуби по-голямата част от спечелените 16 млн. лева. Вчера министър Десислава Атанасова призова съсловието за по-голяма активност, за да не се налага да връщаме пари на Брюксел.


Проф. Генчо Начев: Парите за здраве потъват
При такава нереформирана система, каквито и пари да се налеят в здравеопазването, те ще потънат в пясъка, заяви шефът на „Света Екатерина" проф. Генчо Начев пред Нова телевизия вчера. По думите му само при наличието на четири основни фактора може да се говори за реформирано здравеопазване. Първото условие е създаването

на задължителна национална здравна карта, която да казва какви са потребностите от различните специалности на базата на здравния профил на населението. Необходими са също преструктуриране на болничната помощ, контрол върху качеството на предлаганата услуга и отварянето на ниша за доброволните осигурителни фондове.
90 лекари не достигат в Бързата помощ
Най-големият проблем в столичната Бърза помощ е липсата на кадри, алармира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-София д-р Георги Гелев. „В момента работим с 60-65% от нашия щат. Незаетите бройки са прекалено много - в момента са към 170, като от тях 90 са лекарски", обясни д-р Гелев пред агенция „фокус". Според него това може да се промени единствено, като се коригира заплащането.

В средата на миналата година спешните медици получиха между 16 и 18% увеличение на заплатите си.

„Може би при нас условията са най-тежки. Смените са убийствени, не сме в лечебно заведение, а се работи на терен - в дома, на улицата, там, където е станала катастрофа, взрив или

нещо друго. Затова заплащането трябва да бъде адекватно, а засега то изостава в сравнение с колегите, които работят в болнична и доболнична помощ", допълни д-р Гелев.

През миналата година екипите на столичната Спешна помощ са се отзовали на 142 000 повиквания. „Това представлява своеобразен рекорд на фона на все по-намаляващата бройка лекари и сестри", подчерта директорът на Бърза помощ. По думите му тенденцията е към увеличаване на случаите. „Имаше години, в които за период от 1 час нямаше никакво обаждане. Сега почти нямаме такъв случай. Средностатистически на всеки 5 минути идва по един адрес, а понякога за 5 минути имаме 10 случая", каза още д-р Гелев.


Атанасова си търси нов пиар, дава 978 лева заплата
Жулиета МИТКОВА

Здравният министър Десислава Атанасова си търси пиар, става ясно от обява за конкурс на сайта на ведомството. Кандидатът трябва да се грижи за публичното представяне на министърката и членовете на политическия й кабинет. За изграждането на по-добър медиен образ на Атанасова обявеното основно възнаграждение е 978 лева на месец. Изискването към бъдещия пиар е да е завършил журналистика, връзки с обществеността, маркетинг и реклама, филология, философия, политология или социология. Освен това мераклиите за държавна работа трябва да имат поне 4 години професионален опит, да владеят езици и да са компютърно грамотни.

Документи за участие в конкурса се приемат до днес включително в деловодството на МЗ, а изборът на новия човек, който ще се грижи за образа на Атанасова, ще стане след решаване на тест и интервю.


Селска здравна каса работи на ръба на закона

Старци с лични лекари плащат и на фелдшер за мерене на кръбно и Внимание
Кръстана ТАСЕВА

СЗОК - такава щеше да е абревиатурата на експеримента „Селска здравноосигурител-на каса", който пета година се провежда в шуменското село Имренчево. Там шейсетина баби и дядовци, повечето болни и самотни, всеки месец плащат по 2 лева и в замяна получават домашни визити, мерене на кръвно и добро отношение от фелдшер.

Иначе всички членове на селската здравна каса си имат лични лекари. Кабинетите им са в общинския център Преслав и макар Имренчево да е само на 7 км от града, репортер на „Преса" никъде в селото не видя график за посещенията им. Стоят си в града и чакат пациентите да им идат на крака. Ако някоя баба им приплаче по телефона, например от болки в ухото, съветват я да си викне линейка, за да се окаже после, че екипът се е разкарвал за една промивка на ушна кал. В повечето случаи и в десетки села схемата е такава, особено през зимата, когато пътищата са затрупани. А фелдшерът само през декември м.г. е посетил селото 6 пъти.

Селската здравна каса в преславското село функционира от пролетта на 2009 г. и оттогава са се сменили двама фелдшери на поста „доктор".

Идеята

Първа се сетила читалищната председателка Геновева Кирилова. Както винаги, станало заради неволята - един от личните лекари в Преслав напуснал практиката си и мнозина в селото останали без доктор. Свикали общото събрание и със съгласието на кмета наред с културната самодейност и библиотеката, записали в устава на читалището още една дейност - социална. Регистрирали я в съда и се разтичали да я организират.В дебела прошнурована тетрадка всеки месец Кирилова записва коя баба колко пари и кога е платила. Издава насреща листче с печата на читалището от едната страна и график за посещенията на фелдшера от другата. Така само платилите имат право да ползват услугите му. Кметът Юри Бойчев разчистил помещение за здравен кабинет

на първия етаж в кметството, сложил печка и заредил дърва. От старата здравна служба измъкнали спешен шкаф и го заредили с най-необходимите неща. Лично общинският кмет, тогава Димо Бодуров (ГЕРБ), платил масрафа за медикаментите. Сега го зареждат от събраните пари.

И така, селската здравна каса тръгнала. Бабите са доволни и не пестят думи да хвалят фелдшера. Викат му „доктора", нищо че няма висше, и разправят, че и с приказки ги лекувал. Нали ги наглежда, мери им кръвното, пита ги как са, знае кой какво

го боли. Ако някой е много зле, записва му час при специалист, носи материали за изследвания. Разнася здравните книжки до Преслав при джипитата и обратно, купува им лекарствата и им ги носи вкъщи.

Всичко щеше да е много хубаво и да се дава за пример и на други села, които се чудят как да привлекат лекар, ако цялата работа не беше на ръба на закона. А според директорката на шуменската РЗОК д-р Йорданка Пен-кова иновативното здравеопазване в Имренчево си е направо незаконно. Тя научи за селската каса от „Преса" и се зарече, че ще разпореди да се направи проверка. „Ако това е вярно, там се върши абсолютно нерегламентирана медицинска дейност. Учудвам се, че за пет години никой не се е оплакал. Прегледи и носене на лекарства насам-натам не са социална дейност, а медицинска. Тя трябва да се извършва от личните лекари, които всеки месец получават за същите тези хора пари.

Тя веднага извади справка за селото и видя, че от общо 400 жители 204 са записани при трима лични лекари в Преслав. Половината от тях участват и в селската каса. Баба Стойка Александрова например, 29-и набор, е записана при джипи в Преслав, но си плаща и по 2 лв. за фелдшера. От справката личи, че през годината са й изписани 10 вида лекарства, гледал я е кардиолог, правен й е профилактичен преглед, има 4 консулта. „Ако всичко това е само на книга, а реално жената не е ходила при лекаря, той подлежи на санкция", гневи се д-р Пенкова.

Сигурно е права да се ядосва, но е факт, че стотици села, които формално си имат лични лекари, на практика са без здравна помощ, защото са далече от града. На джипитата не им се занимава с възрастни хора и рядко пътуват до тях, особено през зимата. В селата е мъртвило, старци гледат старци, а спешните центрове са се превърнали в поликлиники. Имренчево е само на 7 км от Преслав, но билетът за отиване и връщане с рейса е 4 лв., при джипито пък се плаща потребителска такса. Двата лева на месец за фелдшера са на сметка откъдето и да го погледнеш.

Главният герой

В селото не подозират, че са в нарушение. Намерили са му колая и са доволни. „Идваха на проверка, всичко е законно, дейността ни е регистрирана в съда", убедена е председателката на читалището Геновева, но личи, че не е твърде наясно със сложната нормативна уредба на родното здравеопазване.

Геновева помни как навремето до 80-те години цялото здравеопазване на село се въртяло от един фелдшер. Търсели го всички и за всичко, а той познавал болежките на цялото село. Сега обаче е-друго. Каквато и да е медицинска дейност може да се извършва само с договор със здравната каса. „Ето това е парадокс. Каква медицина е моето! Само със слушалка и апарат за кръвно как се лекува? Не мога да изписвам лекарства, не мога да дам направление. Здравей, бабе, как сит имаш ли дърва, пи ли си лекарствата - ето това правя в Имренчево. Нося им документите насам-натам, купувам им лекарства, издействах на една женица инвалиден стол за баня, на друга съдействах за ТЕЛК - това е. По-скоро социална дейност правя, отколкото медицинска. И хората са доволни, те това искат - внимание и жив контакт", сподели фелдшерът, но за нищо на света не иска да го покажем.


Обратна връзка

ПРЕСА ще следи за развитието на селската здравна каса, родена от очевидния недостиг на здравна помощ в шуменското село Имренчиево.

А вие, драги ползватели и последователи на новаторската идея за родно здравеопазване, при „престараване" на овластените да контролират здравните ви услуги сигнализирайте на редакционния телефон 02/93 70 758.


Направленията за лекар се увеличават
През тази година здравната каса ще разполага с 400 000 направления за специалист повече, отколкото през 2012-а, съобщи вчера здравната министърка Десислава Атанасова пред ТВ7. В същото време пациентските организации разпространиха изявление, в което посочват сериозни проблеми с разпределението на талоните, гласувано от Надзорния съвет на здравната каса.

„Направленията за остри и хронични случаи са поставени в една група с тези за ТЕЛК, което води до несигурност, и няма гаранция, че ще се осигури достъп на всички пациенти с остри състояния , алармират организациите. При децата пък се налага ограничението да получават само един преглед от специалист, когато са с остро състояние, а понякога - примерно при заболяване на сливиците, се налага и трета консултация. А проф. Генчо Начев, директор на столичната болница „Св. Екатерина", коментира пред Нова тв, че при такова нереформирано здравеопазване каквито и пари да се налеят, те ще потънат в пясъка. Той предлага задължителна Национална здравна карта да посочи в коя област от каква здравна помощ има нужда.
Европейската комисия се заема с Дянков заради болници
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Български евродепутати ще внесат запитване чрез Европарламента до Европейската комисия дали е законно държавата да прибира 80% от печалбата на своите болници, съобщиха вчера за „Труд". По предложение на финансовия министър Симеон Дянков мярката по вземането на парите бе гласувана от правителството с постановление №1 от 22 януари т.г. Запознати съобщиха, че здравната министърка Десислава Атанасова била против, но финансист №1 надделял.

„Труд" първи съобщи за проблема миналата неделя. Тогава директори на болници обясниха как по този начин, прибирайки им печалбата, лечебни заведения влизат в дългове. Според началниците записаното в постановлението не е израз нито на дясна политика, каквато претендира, че упражнява властта, нито на лява, а е от времето на болшевизма.

Министерството на финансите даде коментар за „Труд" едва в петък. Според становището му мярката се е налагала, защото националните правила е трябвало да се синхронизират с европейските в областта на конкуренцията. А тъй като държавните лечебни заведения получавали финансиране за някои грижи и от пациентите, то и за тези болници трябвало да се прилагат правилата на конкуренцията от Договора за функциониране на ЕС (т.е. да им се прибира печалбата). В противен случай санкции чакали държавата. Тепърва обаче ще стане ясно дали е вярно тълкуването, че правилата за конкуренция важат и за дружества, които работят в обществения сектор.
Пациентите искат рампи в аптеките
Четирите пациентски организации „Заедно с теб", „Усмихни се", Алиансът на трансплантираните и оперираните и Асоциацията на пациентите със сърдечносъдови заболявания се обявиха против отпадането на ангажимента на Министерството на здравеопазването да следи дали аптеките са достъпни и за хора с увреждания, т.е. дали са снабдени с рампи. Както „Труд" алармира в петък, с промяна в Наредба № 28 на МЗ регионалните здравни инспекции вече няма да контролират монтирането на съоръженията във фармациите. Мотивът на МЗ бе, че изискването за рампите фигурира в закона за хората с увреждания. Само че там изрично не е посочен текст за аптеките.


Болници плащат глоби до 7000 лева на ден

Заради сметки на касата
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Директори на болници се чудят как всеки месец да плащат заплатите и осигуровките на служителите си до 25-о число, защото здравната каса им превежда изработените пари с дни по-късно. А всеки ден на забавяне на трансфера на средствата за социалните вноски се наказва с глоби между 2000 и 7000 лв.

Това алармираха „Труд" началници на лечебни заведения. „Вместо да броим за наказания по 2000 лв. на ден, тези средства могат да отиват за лечение на пациентите, ако касата започне да ни превежда парите от клинични пътеки по-рано", коментира доц. Стоян Миланов, директор на столичния „Пирогов". „По-големият проблем са заплатите", добави ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. Лично той е намерил изход от ситуацията, но защото управлява ведомствена болница. Когато не можел да се оправи със собствени средства, молел принципала си - министъра на отбраната, да му отпусне авансови средства.

Докато директорите на болници, подчинени на Министерството на здравеопазването, се налага да се справят сами: „Скалъпваме сметките, разчитайки на собствени средства.", добави д-р Дечо Дечев, директор на столичната университетска болница "Св. Иван Рилски".

Според директора на касата д-р Пламен Цеков шефовете на болниците трябва да определят своите приоритети. „Трябва да разполагат с резерви, докато пристигнат парите от НЗОК", каза той. Д-р Цеков допълни, че не може да променя датите на трансферите към болниците, защото финансовото министерство било фиксирало преводите към касата според бюджетната рамка.


Дондуков" 1 - спестовност всяка тука оставете
ИВАН ДИМОВ

Какво са 8 лева? За баба на село това са парите за хляб за цяла седмица. За бизнесдамата в София - сметката за еспресо с фреш.

А какво са 82 млн. лв.? За община Варна това е годишната субсидия от централния бюджет за 2011 г. А за администрацията на Министерския съвет 82 млн. лв. са изхарчените в повече пари за 2012 г. Бюджетът на държавата, одобрен от парламента, им е отпуснал 67,5 млн. лв., а те са похарчили цели 149 млн. лв. Повече от два пъти! Става дума не за всички министерства, а само за чиновниците в огромната мрачна сграда на „Дондуков" 1. Знаете ли как изглежда Министерският съвет на Великобритания? Една къща на Даунинг стрийт 10. Ами естонският? Още по-малка къща. Шведският? Два етажа с вито стълбище.

Колкото по на изток в бившия соцлагер се движите, толкова по-мощен чиновнически апарат обслужва правителствените шефове. Ето защо най-внушителните седалища на правителства са в София и в Букурещ. Най-внушителни в българския случай явно означава и харчещи много!

Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков не се притеснява от свръхразходите, защото знае, че всяко негово плащане ще бъде покрито от бюджета. На такава щедрост не може да разчита община Варна. А баба на село си брои още по-строго стотинките за хляб. Криза е. Но някой там на жълтите павета се е разпасал.

Какво са 82 млн. лв. за хазната, ще кажете вие. За държава като нашата сумата не е никак малка. Държавният бюджет за 2012 г. например завърши с дефицит от 350

млн. лв. Ако ги имаше тези 82 млн. лв., дупката щеше да е значително по-малка.

Спомняте ли си протестите на майките за детските надбавки? Правителството реши да не ги увеличава, а да строи детски градини за 30 млн. лв. Добавете към тях още 82 млн. лв. и може би няма да има деца извън забавачките.

Вдигането на пенсиите от април 2013 г. ще струва на бюджета 582 млн. лв. Тия 82 млн. лв. са близо една седма част от тази сума. Ако бяха налични по Коледа, вместо да бъдат изхарчени от Министерския съвет, възрастните можеше да получат някакви добавки. Символични, но все пак.

Очаква се бъдещият национален стадион да струва 80 млн. лв. Толкова е и сумата, която държавата ще гарантира за отпускането на студентски кредити. Ето че

на бюджета тези пари не са никак излишни.

Министерският съвет може да прави каквото си иска с парите от хазната, тъй като според Закона за устройството на държавния бюджет има право да си отпуска допълнителни бюджетни кредити през съответната година, които не са били одобрявани от парламента. Той го прави и за други ведомства, най-често за МВР. Оказва се обаче, че пропорциите при останалите министерства са съвсем различни. Да вземем ведомството на Цветан Цветанов, което е критикувано заради бюджета си от 1 милиард. За 2011 г. то е изхарчило реално 1 090 420 773 лв. при отпуснати по закон 1 006 000 000 лв. Това са 84 млн. лв. повече - почти колкото извънредните харчове на администрацията на МС. Само че, докато свръхразходите на „Дондуков" 1 са 121% от бюджета му, в случая с МВР преразходът е едва 8 на сто.

Подобен е случаят с Министерството на външните работи - по закона за 2011 г. са му отпуснати 106 000 500 лв., а реално са изхарчени 114 410 103 лв. Пак около 8 на сто отгоре.

Какви са допълнителните харчове на Министерския съвет, които са надули така сметката? 35 млн. лв. са платени за лицензи на „Майкрософт". Понеже всяка година държавата се бърка с такава сума, съвсем спокойно това плащане е можело да бъде сметнато в бюджета.

Всяка година областните управители изплащат обезщетения на репресираните -ето още едни 2 мл н. л в., които е можело да бъдат планирани. Е, има и изненади. Като покриването на щети от бедствията, които са глътнали 2 млн. лв. Няма обяснение и за 18-те млн. лв. допълнително, платени на болница „Лозенец". Нито за 4,7 млн. лв. извънреден харч за борба с организираната престъпност. (С това не се ли занимаваше МВР?)

Последните четири правителства все говорят за орязване на несвойствените дейности на администрацията на МС, но никой не смее да предприеме смели крачки в тази посока. Все още по светлия пример от социализма правителството се прави на хотелиер - стопанисва почивни бази и резиденции. Отдавна те трябваше или да бъдат продадени, или прехвърлени на други ведомства. Вече не вървят аргументите, че почивните бази задоволяват някакви социални функции -от няколко години цените в тях са съвсем хотелски и няма отстъпки за чиновници или депутати. Що се отнася до резиденциите - нали те имат основно представителни функции. Дайте тогава да ги зачислим на институцията с по-представителни функции - президента.

Болница „Лозенец" отдавна махна „правителствена" от името си. Ама все още е под шапката на кабинета. В нея има страхотни специалисти и тя отдавна можеше да е със статут на обикновена многопрофилна университетска болница. А за това, че нейните лекари лекуват първите мъже в държавата, правителството може да сключи договор с нея.


Атанасова рекламира орязването на талоните като увеличение
С 400 000 направления повече ще разполага здравната каса през тази година в сравнение с миналата, обяви ресорният министър Десислава Атанасова пред ТВ7 в опит да тушира поредното напрежение около талоните за преглед при специалист. Това, според нея, ще позволи на личните лекари да дават до 15% повече направления за прегледи и изследвания над предвидения лимит на месец. За м.г. този процент бе 10, посочи Атанасова, но пропусна да спомене, че сега и редът е различен. "Всяко тримесечие изпълнителите могат да превишават с 15% определените направления, но трябва да ги компенсират в следващото, а в IV тримесечие не се допуска превишения. Това реално ограничава превишението и такова на практика не съществува", пишат пациентските организации "Заедно с теб" в становище срещу новите правила. Досега превишението не се компенсираше.

Проблем има и с новия ред, по който лекарите ще заявяват предварително дали искат допълнителни направления. До 10-о число на последния месец от тримесечието те трябва да подадат заявление до съответната районна каса, която ще ги поиска от националната. Според Атанасова това ще отнема около една седмица. "Тази алинея освен популистка цел няма друга стойност, тъй като поради мудността на работата на НЗОК, както и поради изключително малкото време, предвид дългия път, който трябва да извърви това предложение, ще се изисква около месец, месец и половина за тази процедура", пишат пациентите.

Здравно неосигурените българи са под 1 млн., каза Атанасова и предположи, че голяма част от тях се осигуряват в чужбина. Министърът бодро заяви, че скандалът с драстичното увеличение на лекарствата е овладян и от началото на февруари се обсъждат намаления на цените между 5 и 80% на някои медикаменти.


Над 6 млн. обаждания на тел. 112
са регистрирани през 2012 г. От тях около 2.3 млн. са с конкретни искания за оказване на помощ, съобщават от МВР. Приетите сигнали са се увеличили с близо 1.5 пъти, а тези, по които са ангажирани службите за спешно реагиране - средно 1.6 пъти спрямо 2011 г. Общият брой на приетите сигнали за инциденти и предпоставки за инциденти през 2012 г. е нараснал с близо 60% спрямо 2011 г. Гражданите вече разбират функциите и предназначението на системата, тъй като реалните сигнали се увеличават спрямо общия брой на постъпилите обаждания, отчитат от МВР.


Секс гони безсънието

Ако по цял ден ви се спи, потърсете доктор
"Сънят е най-доброто лекарство" - това не е афоризъм, а обоснована от опита мъдрост. Редица изследвания са потвърдили, че който много спи, живее по-дълго и по-малко боледува. От съня абсолютно зависи качеството ни на живот. "Богатият човек не е този, който има много пари. Аз бих казал, че богатият човек е този, който има здрав сън, защото това е залог за успешния му ден", казва в едно свое интервю д-р Славчо Славчев, председател на фондация "Сън и здраве" и управител на медицински център "Мана", специализиран в нарушенията на съня.
Нели Аспарухова

В САЩ, Австралия и някои европейски страни е създадена нова медицинска специалност, наречена "Медицина на съня". Тя се занимава със съня, циклите на сън и бодърстване, нарушаване на съня и заболяванията, свързани с него. Невероятно звучи, но е факт - има около 90 болести на съня! По статистика от нарушение на съня страда 45% от възрастното население на земята, но само 1/3 търсят специализирана медицинска помощ. В повечето случаи безсънието идва заради стрес и преумора, заявяват специалистите. Липсата на качествен сън води до понижаване на концентрацията, на работоспособността ни, на умствената ни дейност. Увеличава се рискът от нарушаване на сърдечния ритъм, от сърдечна недостатъчност, сънливостта повишава и риска от неприятни инциденти...

Така че е много важно да имаме здрав и пълноценен сън. "През нощта се изработва 70% от количеството мелатонин, нужно ни за едно денонощие", обясняват лекарите. "Това е хормонът, който ни брани от стреса и преждевременното стареене, от простудни и даже онкологични заболявания. Той регулира биоритмите на нашия организъм - помага да се приспособим към смяната на деня с нощ, "подкарва" ни към леглото с настъпването на тъмнината. Мелатонинът е един от най-силните имуномодулатори и антиоксиданти, най-мощният "ядач" на свободните радикали (онези нестабилни молекули, които, разрушавайки ДНК, клетки и тъкани, улесняват развитието на рак и сърдечни заболявания)." Изработването на хормона започва да се увеличава със здрачаването, достига своя апогей от 0 до 4 ч сутринта и пада с настъпването на утрото. Ето защо е толкова важно да се постараем да заспим преди полунощ, уточняват докторите.

Докато човек е млад, "ненасищането" с важния хормон не влияе бог знае колко на здравето. Когато обаче изработването на мелатонин започне да се понижава по естествен начин със стареенето, е добре да се приема допълнително.

По думите на проф. Владимир Анисимов, президент на Геронтологическото дружество към Руската академия на науките, такава профилактика е необходима за всички, които са навършили 35 години. Приемането на мелатонин след консултация с лекар помага да заспим по-бързо и намалява броя на събужданията през нощта.

Ако пък сънливостта ви дебне по цял ден, трябва да се запитате защо. Причините може да бъдат много невинни - задушно помещение, дъждовно време, сито похапване, смяна на часовия пояс при полет към далечни дестинации... Но ако това не е вашият случай, обърнете се към специалист. Може да са проблеми с щитовидната жлеза, диабет, ниско кръвно, анемия, депресия, прием на лекарства с успокояващ и сънотворен ефект и т. н.
Задълженията на болниците са спаднали с 11 млн. лв.
Онколекарство поевтиня с 220 лв.

Личните лекари с 400 000 направления повече
Цената на онкологично лекарство, което е струвало 521 лв., е била намалена с около 50 на сто. Така стойността на медикамента е достигнала 220 лв., съобщи здравният министър Десислава Атанасова пред TВ7.

По думите й между 5 и 80% се очаква да бъдат намалени цените на някои лекарства от февруари. „Медикамент за ендокринологично заболяване е бил 22 лева, а сега вече е 9 лева. Примерите са много. Причината е, че комисията, която следи за цените на лекарствата, вече излиза с отчет на всеки шест месеца, а преди беше на година”, обясни Атанасова.

През последните месеци на миналата година има преизпълнение на средствата, които се е очаквало да влязат от здравни вноски от НАП и НЗОК. Атанасова отчете, че в края на 2012 г. държавните и общинските болници са имали задължения от над 77 млн. лв. Към момента задълженията на държавните лечебни заведения вече са с 11 млн. лв. по-малко.

Министър Атанасова припомни, че здравната каса тази година ще разполага с още 400 000 направления в сравнение с 2012 година.

Общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ вече имат право да дават 15% повече направления за прегледи и изследвания над предвидения лимит.

До миналата година те имаха право да дават само до 10% над тези, които им се отпускат всеки месец. Джипитата обаче ще трябва предварително да подадат заявление за допълнителните бройки до съответната районна каса, която на свой ред да ги поиска от НЗОК. Самото отпускане на допълнителните бройки ще става в рамките на една седмица.
Джипитата с 400 000 направления отгоре
С 400 000 направления повече ще разполага здравната каса през тази година в сравнение с миналата, съобщи вчера здравният министър Десислава Атанасова.

Както „Монитор” съобщи в петък, общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ вече имат право да дават 15 на сто повече направления за прегледи и изследвания над предвидения лимит. До миналата година те имаха право да дават само до 10% над тези, които им се отпускат всеки месец. Докторите обаче ще трябва предварително да подадат заявление за допълнителните бройки до съответната районна каса, която на свой ред да ги поиска от националната. Самото отпускане на допълнителните бройки ще става в рамките на една седмица, уверяват от НЗОК. Оттам обясниха, че промяната е направена, за да се използват талончетата по-ефективно.

През последните месеци на 2102 г. има преизпълнение на средствата, които се очакваше да влязат от здравни вноски от Националната агенция по приходите и здравната каса, съобщи още Десислава Атанасова в предаването „Факторът Кошлуков” на ТВ7.

От началото на февруари пък се обсъждали намаления на цените с между 5% и 80% на някои лекарствени продукти. Според Атанасова това се дължи на факта, че Комисията за реимбурсиране вече работела с по-бързи темпове и на още няколко нормативни промени

Към края на 2012 г. държавните и общинските болници са били със задължения около 77 млн. лв., а към настоящия момент задълженията на държавните лечебни заведения вече са с 11 млн. лв. по-малко.


Здравната каса поема само 10% от пациентите
Половин милион българи с редки болести

Правят национален регистър на нуждаещите се от лечение
МАРИАНА ТОДОРОВА

Половин милион българи страдат от редки заболявания, а лечението им е твърде скъпо за държавата, съобщиха пред „Монитор” от здравното министерство.

Списъкът към наредбата на здравното министерство, в която са описани всички диагнози, чието лечение ще се заплаща от НЗОК през 2013 г., ще е готов в края на тази седмица. В началото на всяка календарна година се приемат и разглеждат предложенията за включване на нови заболявания в наредбата. Конкретно решение се взима едва след съгласуване на предложенията с НЗОК, тъй като тя плаща за лечението на тези пациенти. В новия списък били включени повече диагнози от миналогодишните 20, уточниха от министерството на Десислава Атанасова.

Редките заболявания в световен мащаб са общо около 7000. Колко от тях са повалили българи през последната година обаче, не е ясно, тъй като у нас няма електронен регистър на пациентите с редки заболявания. Сред диагнозите, за които се знае, че засягат малки групи от хора, са болест на Помпе, синдром на Кушинг, муковисцидоза, миастения гравис, фенилкетонурея, наследствен ангиоедем, първичен имунодефицит и т.н.

„За да попадне в групата на редките заболявания, диагнозата не трябва да бъде открита при повече от 5 на 10 000 души”, обясниха още от здравното министерство. Синдромът на Кушинг например е рядко срещано смущение в обмяната на веществата, муковисцидозата засяга белите дробове, а мултиплената склероза е специфично неврологично заболяване. Около 80% от тези заболявания се предават генетично. Други са комбинация от мутирали гени и рискови фактори на околната среда. Може да се развият като следствие от инфекции или алергии, от химически или радиационни причинители.

„От няколко години насам се опитвам да направя някакъв регистър на болните с фенилкетонурия. Повечето клиники обаче не ми дават данни за такива пациенти, защото това у нас е незаконно. В същото време и в здравното министерство не събират такава информация”, обяснява Томислав Дуцов, който от 10 години се бори болестта на внучката му да се финансира от държавата. Той дори е публикувал телефона си в медиите, за да брои случаите на пациентите с редки диагнози. Вече е успял да събере данни за около 100 души, пръснати из цялата страна. По думите му хората с ензимен дефект в обмяната на веществата трябва да се бъркат за 30 000 лв. годишно, но не всички могат да си позволят сумата.

„Не може да се каже колко би струвало на здравната ни система да поеме напълно лечението на всички български граждани с редки болести”, категорични са от ведомството на Десислава Атанасова. Причината е, че постоянно се откриват нови диагнози, а и медикаментите за тези заболявания са скъпи, защото се произвеждат за много малък брой хора. „Цените на тези лекарства са изключително високи. При някои диагнози пациентите трябва да се бъркат за 20 000 лв. на година, а други трябва да осигурят тази сума за едномесечното си лечение”, обясняват и експертите от здравната каса. Оказва се, че през 2011 г. НЗОК е дала 30,6 млн. лв. за покриване на терапията при редки заболявания, а през 2012 г. - близо 40 млн. лв.

„Държавата заплаща терапията на не повече от 10% от хората с редки болести”, категоричен е шефът на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов, който също настоява за национален регистър. От касата го контрират, че непрекъснато увеличават разходите си по това перо. И обещават, че ще направят такъв регистър, за да могат да си планират бюджета по-добре.
Обещаха лек на хора с генетичен дефект
Експерти от здравното министерство обещаха на пациентите с фамилна амилоидна полиневропатия, че лечението им ще бъде покрито от държавата. Те вече имат нова терапия, но досега тя не се плащаше от здравната каса.

„Изпратихме много писма до здравното министерство още по времето на д-р Стефан Константинов. Тогава получихме отговор, че трябва да изчакаме актуализирането на списъка към Наредба 38, което става веднъж в годината”, обясни проф. Ивайло Търнев от Александровска болница. По думите му през последните години в България са диагностицирани над 60 пациенти с този генетичен дефект, но значителна част от тях вече са починали. Заболяването им се активизира след 50-годишна възраст, но може да се открие рано и да се лекува превантивно.
Дефицит на доктори в спешната помощ
Остър дефицит на лекари и помощен персонал има в Центъра за спешна помощ в София, съобщи вчера неговият директор д-р Георги Гелев.

В момента 65 на сто от щатовете там са вакантни. Незаети са 170 работни места, от тях 90 са за лекари.

Според д-р Гелев дефицитът може да бъде преодолян чрез по-добро заплащане. В момента възнагражденията варират между 600 и 800 лв.

При нас условията за работа са тежки, не се работи в болница и кабинети, а в домовете на пациентите, на улицата, на мястото на катастрофи, аварии и взривове. Въпреки това спрямо останалите лекари възнагражденията ни са по-ниски, коментира д-р Георги Гелев.

Около 142 000 повиквания сме имали през миналата година, което е своеобразен рекорд на фона на все повече намаляващата бройка екипи, допълни той.

Д-р Гелев изчисли, че средно на всеки 5 минути линейка поема на адрес. Понякога за 5 минути обаче има и по 10 случая.
Малчуганите живеят с мехури по кожата

100 „пеперудени деца” чакат помощ от НЗОК
Около 100 „пеперудени деца” чакат помощ от държавата. Те страдат от рядкото заболяване булозна епидермолиза. Невръстните пациенти са с лесно ранима кожа, като крила на пеперуда. Обичайните всекидневни дейности като ходене, хранене или игра водят до образуване на мехури и рани като от тежко изгаряне. Понякога липсата на кожа по телата им надхвърля 50%.

БОЛКАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ НАМАЛЕНА, ако децата се превързват със специални незалепващи превръзки. От животоспасяващо значение за тях са и антибиотичните кремове, които предпазват тялото им от инфекции. Така месечната сума за лечение надхвърля 2000 лв.

Тригодишната Яна е едно от тези деца. Раните й се простират по цялото тяло, главата, ръцете и крачетата. Слънчевата светлина дразни очите й и води до образуването на мехури на очната лигавица. Понякога това се случва и когато детето сънува. Дрехите на Яна трябва да са безшевни, за да не нараняват кожата, а храната да е пасирана, за да не се образуват рани по хранопровода.

Преди и след всяко къпане трябва да се отстраняват люспите и мъртвата кожа. След това идва ред на антибактериалните кремове и превръзки, които са неразделна част от живота на детето.

Родителите на Яна и останалите стотина деца у нас се надяват НЗОК да заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и диетични храни за специфични медицински случаи. Няколко организации изпращат писма до здравното министерство от 2011 г. насам, но заболяването все още е извън списъка с редките болести по Наредба 38. Според омбудсмана, ако „пеперудените деца” не бъдат включени в този списък, те ще се окажат пряко дискриминирани от здравната ни система, а това е недопустимо.


800 бона струва терапията на наследствен ангиоедем
Около 800 000 лв. годишно излиза лечението на наследствения ангиоедем, изчислиха от Националния алианс на хората с редки болести. Пациентите у нас с тази диагноза са малко над 30 души. Те най-често страдат от отоци по различни тъкани и органи в тялото - кожа, лице, ларинкс, гениталии и черва, които могат да застрашат живота на човека.

„Живея в стрес и непрекъснати болки и мъки. Не си осигурявам лечение, пристъпите се появяват и отминават. Мога да разчитам само на божията помощ, за да оцелея”, разказва 40-годишната Йорданка Петкова за живота си след поставянето на диагнозата. Единият й син също носи заболяването и тя се стреми да осигурява липсващия ензим в кръвта. Една ампула с ценната съставка струва около 1300 лв. Знаейки, че има лек, пациентите с тази рядка болест чакат да бъдат включени в списъка с одобрените за безплатно лечение.
Колко спешна е спешната ни помощ?
Центърът за спешна помощ в София пак е с дефицит за лекари и медицински персонал. Над 100 места там стоят вакантни. Действително да си лекар в линейка никак не е лесно. Това са медиците, които работят в най-голям стрес, всякога при екстремни условия. За което, впрочем, дълбок поклон!

Има обаче едно твърде смущаващо обстоятелство – не всякога спешните лекари се оказват дошли по спешност. Не в изключения, а вече в практика се превръщат случаите, когато човек е на ръба на живота, докато чака реаномобил. Закъсненията са твърде големи. Друг е въпросът, че докторите там си позволяват да избират пациентите – по възраст, че и по близост и проходимост по пътя до адреса.Към всичките тези претенции се добавя и „изискването” им едва ли не пациентът да си е гарантирал приемането в болница, за да го закарат дотам с линейката.

Като се имат предвид всички тези неуредици на Центъра за Спешна в София е напълно логично да се запитаме спешна ли е наистина спешната ни помощ? Пък после да отваряме думи за заплати.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница