30 април 2010 г. Тема: здравеопазванеДата20.07.2018
Размер265.83 Kb.
30 април 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕПациентите предлагат такса за обработка на рецепти

Антикризисната мярка щяла да спести до 50 млн. лв. на здравната каса

ЕКИП НА "СЕГА"Хроничният недостиг на средства в здравеопазването доведе до абсурда пациенти сами да предлагат нови такси.

Хроничният недостиг на средства в здравеопазването доведе до абсурдната ситуация пациенти сами да предлагат нова такса, за да спасяват бюджета на касата. Пациентски организации са предложили всеки да плаща такса от 1 лв. за обработване на рецептите за безплатните лекарства. Таксата ще е антикризисна мярка и ще важи само до края на 2010 г. Разговорите продължават, още няма решение, коментираха вчера от касата.

В момента НЗОК плаща на аптеките за това, че изпълняват рецепти за 100% реимбурсираните медикаменти. Касата прави разходи, включително и за банков превод. "Таксата от 1 лев е минималният дан, който пациентите можем да поемем, за да спасим здравната каса", коментира пред "Сега" представител на пациентска организация, пожелал анонимност. По разчети на организациите, ако бъде въведена таксата, това ще спести на касата между 25 и 50 млн. лв.

В замяна на тази допълнителна тежест пациентите настояват да се гарантират същите нива на реимбурсиране на лекарствата. При приемане на новия позитивен лекарствен списък миналата година от касата се оплакаха, че при някои лекарства тези нива са завишени. През т.г. бюджетът на касата е с 10 млн. лв. по-малко от предходната и е в размер на 320 млн. лв. Средствата обаче са недостатъчни и затова пациентите настояват да се направи спешна актуализация, като се увеличат средствата с поне още 70 млн. лв. "В противен случай ситуацията наистина ще се влоши много", коментират организациите.

Около 26 млн. лв. са месечните разходи на касата за лекарства. Досега бяха обсъждани няколко варианта как те да бъдат намалени, като касата обмисляше да въведе лимит за стойността на медикаменти, изписвани от лекарите, както и да накара пациентите сами да плащат лекарствата до 3 лв. Имаше и идеи да се извадят някои лекарства от позитивния списък, както и да се сменят процентите на реимбурсация. Пациентите обаче са категорично против тази идея.

Срещите на пациентите и НЗОК съвпаднаха по време с поредните протести за забавяне на плащанията - този път на аптеки в Габрово и Пазарджик. Те не работеха с пациенти с рецепти по касата в знак на протест срещу поредното забавяне на плащанията за вече отпуснати лекарства. Днес към протеста се включва и Пловдив, а колегите им в София може да спрат да обслужват рецепти по НЗОК за един ден следващата седмица.

Към момента НЗОК дължи на аптеките около 60 млн. лв. Протестиращите аптекари казват, че неизплащането на средствата ги поставя в невъзможност да осигуряват навреме животоспасяващи медикаменти. "Това на практика превръща аптеките в кредитори на държавата", се казва в позиция на Управителния съвет на регионалната фармацевтична колегия към Българския фармацевтичен съюз в Габрово. Фармацевтите дори казват, че ако проблемът с неизплатените задължения не се реши, ще бъдат принудени след няколко месеца да прекратят договорите с НЗОК или да затворят. По сегашната практика аптеките получават парите си за вече отпуснати лекарства от касата до 60 дни. От БСФ настояват срокът за плащане да се намали до 30 дни, както е за личните лекари.

АЛТЕРНАТИВНО

"Здравеопазването в България е на кръстопът и сега е моментът да решим какъв модел на здравеопазване да следваме - пазарен или с решаваща роля на държавата", коментира Георги Първанов. Според него причините за изпадане в тази ситуация са недостатъчният финансов ресурс и икономическата криза. "По брой болници, лекари и легла сме на задоволително ниво, но по качество и достъпност на здравна помощ - на едно от последните места в Европа", каза още държавният глава. Според него освен здравна карта е нужна и пътна карта за реализацията й. Президентството ще изготви стратегия за здравеопазването "България 2020".

Джипитата ще плащат наем със задна дата

ЗДРАВКА АНДОНОВА

Личните лекари, които нямат сключени договори със столичните поликлиники, ще плащат наем със задна дата. Месечната сума ще бъде 10 на сто от пазарната за наема цена, реши Столичният общински съвет вчера.

Проблемът с наемите на лекарските кабинети възникна след ликвидацията на Столичния медицински холдинг, тъй като част от договорите бяха с холдинга, а други са сключени с диагностично-консултативните центрове, обясни председателят на градския парламент Андрей Иванов. Според решението джипитата ще плащат наем със задна дата от 17 февруари 2009 г. Все още нямало справка за размера на задълженията, но ставало въпрос за малка част от лекарите.

Дължимите суми ще се плащат разсрочено в следващите шест месеца, обясни председателят на здравната комисия Лилянда Еленкова. По думите є стана ясно, че в момента наем внасят само личните лекари с договори с поликлиниките, а размерът му е 10% от пазарната наемна цена.Здравният туризъм пред провал без медсестри

СИЛВИЯ Николова

Здравният туризъм, който трябваше да изведе болниците ни от кризата, е пред провал заради липсата на медицински сестри. Това съобщи проф. Станка Маркова, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи по време на международна конференция на националните организации в този бранш и представители на Световната здравна организация, която се проведе в София вчера. Чуждестранни здравноосигурителни фондове късат договорите си с болници, защото в тях няма достатъчно медицински сестри, а болногледачи въобще не са назначавани, обясни проф. Маркова. Като пример тя изтъкна няколко големи болници, сред които Александровска и "Царица Йоанна", които имали предварителни споразумения с английски, испански и португалски фондове да лекуват техни клиенти. Чужденците били избрали България заради ниските цени на медицинските услуги и за да избегнат продължителното чакане за планови операции.

Пред провал е и приемът в медицинските колежи за 2010-2011 учебна година, тъй като кандидати няма. От общо 1000 бройки в петте учебни заведения ще бъдат заети едва половината, предупреди още проф. Маркова.

Здравната реформа вече не е кауза пердута

Всички знаем, че проблемите в здравната ни система съвсем не са от вчера. Отдавна тази сфера плаче за реформа. Само че с години беше отлагана. Или по-скоро непрекъснато се говореше, че трябва да се извършат промени, само че никой не ги осъществи. Сега се оказва, че България е сред страните в ЕС с най-много болници за активно лечение. За справка - 3,1 % у нас, спрямо 0,6% в Холандия на 100 000 души население. Цифрите сами говорят. В същото време обаче качеството на здравните услуги в страната запада, да не говорим и за рушветите на пациентите.

Всичко това е много показателно и говори за проблемите, натрупвани в тази система през последното десетилетие. Наскоро новият здравен министър проф. Анна-Мария Борисова попита защо реформата в здравеопазването не е била извършена досега. И въпросът е резонен. Новото правителство вече даде заявка за промени в тази сфера. Така че дано скоро и ние да се радваме на качествени и европейски здравни услуги.НЕЛИ НЕШЕВА - ПАЗИТЕЛЯТ НА КАСАТА

Новата директорка на НЗОК тръгва с проверки в районните каси

Отстранете причината, тогава ще изчезне и болката”. Казал го е Хипократ

За някои тази логична зависимост може да изглежда и твърде банална, но отнесена към реалността на българското здравеопазването, се оказва, че към днешна дата то може да се похвали с логичност и закономерност твърде малко.

Още по-малко с добри разчети за работа, отговаряща на европейските стандарти за добра медицинска практика при това с ограничени средства. Впрочем с тези неща трудно би могла да се похвали която и да е здравна система в условията на икономическа криза.

На новата директорка на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева се пада нелеката задача не само да опази авторитета на финансовата институция след скандалите за източване дори със съдействието на бивши нейни началници, но и да закърпи куп пробойни в бюджета й, както и в частта за безплатните лекарства, така и в частта плащания по клинични пътеки на болниците. Като за "честит избор" собствениците на аптеки пък отказаха да отпускат безплатните лекарства по линия на касата заради неизплатени средства за над 60 млн. лв. през последните два месеца.

По всичко личи обаче, че новата директорка на касата има стратегия за справяне с положението, независимо че все още не дава изявления, лаконична е и набляга повече на това свършеното от работата й да говори вместо изявленията пред медиите. Което впрочем досега друг шеф на касата не е правил.

Впрочем тя познава здравната система из основи - от позицията на редови лекар по акушерство и гинекология, през завеждащ дирекция "Здравеопазване" в Столичната община и главен секретар на Министерството на здравеопазването до преди броени дни.

"Д-р Нели Нешева е човекът, който разбира от работата си и винаги подхожда отговорно към нея", е лаконичната оценка на д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Той я определя като човек, който винаги се вслушва в предложенията на пациентските организации и на самите пациенти. А качеството да слушаш другия и да си взимаш бележки от мнението му, особено когато си на висока позиция е половина от успеха на всеки мениджър

Независимо от симпатиите, с които д-р Нешева се ползва от пациентските организации още от времето, когато беше директор на дирекция "Здравеопазване" в Столична община, а след това и главен секретар на Министерството на здравеопазването, организациите на пациентите са се зарекли да я държат под око и настояват за бързо решаване на проблема с безплатните медикаменти - доставки навреме при това на качествени и оригинални лекарства.

Лекарите пък още в първия ден от избора й поискаха новата шефка на касата да намери подходящи механизми за по-високо заплащане на труда им.

Д-р Нели Нешева е проверен, работещ в екип човек. Това пък казва за нея председателката на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова. Тя е от малкото шефове в сферата на здравеопазването, която още като директор на дирекция "Здравеопазване" в Столична община правеше регулярни срещи не само със съсловната организация на медицинските сестри, но и със столичната организация на Българския лекарски съюз и представители на фармацевтите.

Нито един ръководител, бил той и министър-председател, няма да постави начело на звено като касата, което се издънва вече колко пъти, човек, който да го подведе, казва за нея още проф. Маркова и по всичко личи, че е съвършено права.

Заради прецизността и отличното познаване на системата

д-р Нешева бе човекът, заради когото новата здравна министърка проф. Анна -Мария Борисова заложи авторитета си и настоя именно довчерашният секретар на Министерството на здравеопазването да поеме поста директор на здравната каса.

"Много е важно да имаш екип, мнението ми за Нешева е отлично", лаконична, но настоятелна в номинацията си бе министър Борисова.

Самата д-р Нели Нешева не обича да говори за себе си. Мълчалива е, когато я питат как ще се справи с батака, оставен й от няколко нейни предшественици в здравната каса.

"Ще пратя екипите по контрол да продължат работата си в районните здравноосигурителни каси, там има много неща за проверяване", не скри обаче тя намеренията си. Което говори само едно, че тя е човекът, решил да се справи с корупцията, източването и всякакви други безобразия не само във всяка районна здравна каса, но и във всяка болница.Аптеки спират да изпълняват рецепти по каса

Аптеките в Габрово не обслужваха вчера пациенти с рецепти по НЗОК, съобщиха от районната колегия на фармацевтите. Действието им е провокирано от системното забавяне на плащанията на НЗОК за вече отпуснати медикаменти, което се налага като практика. Според габровските аптекари това забавяне на преводи ги поставя в невъзможност ритмично да се снабдяват с медикаменти, в това число и животоспасяващи. В тази ситуация аптеките на практика се оказват кредитори на държавата.

Ако сега не работим с НЗОК в знак на протест, след няколко месеца по чисто икономически причини може да се наложи да прекратим договорните си отношения с НЗОК или да затворим аптеките си, тревожат се не само от местната гилдия. Оттам уточняват, че с тези действия в никакъв случай не целят да се конфронтират с НЗОК, а да алармират за сериозния проблем, който следва да бъде решен в спешен порядък. Въпреки протестите обаче, по преценка на фармацевтите, ще бъдат обслужвани всички спешни и неотложни случаи.

Така форма на протест избраха и аптекарите в Пазарджик, които внесоха предупредителни писма, че спират да изпълняват рецепти на здравната каса. Вчера пред сградата на РЗОК на протест бяха и колегите им от Пловдив. Не са изплатени парите и на фармацевтите от Видинско. Това пречи на нормалната работа и се налага преразпределяне на медикаменти от една аптека в друга, а хората се лутат между тях.

Аптеките в София може да спрат да обслужват рецепти по НЗОК за един ден, ако касата не изплати задълженията си към тях, алармираха вчера специалистите и от столицата.

Към момента НЗОК дължи на аптеките около 60 млн.лв. Преди два дни новата шефка на НЗОК Нели Нешева увери, че ще положи максимални усилия за стабилизиране редовността на плащанията.

БСП се размечта да източи още 450 млн. лв. от здравната каса

Станка Динева

Петима депутати от БСП вчера предложиха да се преразгледа бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те настояха разходите да се увеличат с 450 млн. лв. и посочиха т. нар. стратегически резерв на касата като източник за парите. В момента резервът е 829,779 млн. лв. Ако парламентът беше приел предложението на БСП, резервът щеше да падне на 379,779 млн. лв. Предложението е чудесно, но е редно БСП да разбере, че здравна реформа само с популизъм не става, трябва акъл и кураж - да я измислиш и да я реализираш. Нещо, което предишните управляващи не направиха.

Сама по себе си идеята е страхотна - има резерв, не достигат средства за лечение на болните, хайде да деблокираме неприкосновения запас. Няма политик, който да не е съгласен, че 10 млн. лв. за зъболекар отгоре ще се отразят добре на фасадата на българина. 20 млн. лв. допълнително за диагностика също е отлична идея. Чудесно би било да се дадат още 70 млн. лв. за лекарства, домашно лечение, диетични храни и други. Направо перфектно е, ако се излеят 350 млн. лв. повече за болнично лечение. А след това?

Въпросът да деблокираме или не резерва на здравната каса не би се сторил на никого странен, ако не бяха на лице няколко фактора. Първо, предложението идва от БСП, чието правителство натрупа такива дългове навсякъде, включително и в здравеопазването, че някак си не му отива да отправя каквито и да било упреци за недостига на средства в системата. Второ, да се предлага ревизия на бюджета на НЗОК на 28-29 април изглежда, меко казано, нелогично - в момента в системата има пари, плащанията се бавят, но се извършват. Все още не се знае как ще се развие българската икономика през годината. Прогнозите сочат, че може би отлепваме от дъното и поемаме нагоре. По принцип от края на пролетта - началото на лятото започват да се увеличават постъпленията в бюджета, защото започва летният курортен сезон. В резултат на него икономиката повишава оборотите си, а оттам и приходите в хазната.

Впрочем този мерак - да бръкнем в резерва на касата, се върти из главите на политици-популисти още при създаването му. Всяка година някой предлага да се бръкне в белите пари за черни дни на НЗОК и да се раздадат едни милиони, които кротко ще акостират в джобовете на фирми, клиники и лекари, специализирали се в точенето на касата още от създаването й.

Възмутително е човек да слуша аргументи в защита на предложението на депутати от БСП, които повече подхождат на обвинение за неправилно харчене на пари. Бившият здравен министър Евгений Желев почти гордо обяви, че задълженията на клиниките към края на април 2010 г. са 350 млн. лв., като 90 млн. лв. от тях са натрупани за 9 месеца. Тоест, по 10 млн. на месец. Очевидно Желев се опитва да свърже натрупаните дългове с новото управляващо мнозинство.

Може би е редно да припомним на бившия министър, че само 3 дни след изборите за Народно събрание и преди ГЕРБ да състави правителство лично той е отчел, че дълговете на все още управляваните от него болници са в размер на 372 млн. лв. Тоест, с над 70 млн. лв. повече от сега.

Неотдавна известен депутат в неформален разговор заяви, че политиката е мръсна работа и гражданите не трябва да очакват морал в нея. По стечение на обстоятелствата недалеч от народния избраник седеше семейство с четири деца - бедно, но чисто облечени, възпитани и мили. Възмутен, бащата на семейството отговори на депутата: "Г-не, ние, гражданите избираме морални политици, ако някой изгуби морала си по пътя, просто не го избираме повече!"

Трябва да си дълбоко неморален, за да може да държиш назидателна реч от трибуната на парламента колко е важно болните да се лекуват, след като знаеш какво си оставил след себе си. По време на дебата депутатите от БСП и ДПС обявиха, че са възмутени, защото управляващите са спрели договорите за покупка на медицинска техника и апаратура. Да, всички болници се нуждаят от ново оборудване, въпросът е с какво ще бъде купено то. В почти всички специализирани национални клиники все още искат от близките на пациента да купят почти всички хигиенни материали и медикаменти. Болните си носят от дома хапчетата за хипертония, крема против алергия, спирта за почистване на болния, пудрата, памперсите, а те са предвидени в клиничната пътека. В тази ситуация да купуваш хиперскъпа техника е неуместно. Изглежда толкова нелепо, колко да си купиш златна брошка, която да нямаш на какво да закачиш.

В годините на икономическия подем благородни цели като снабдяването на болниците с нова техника са използвани като средство за източване на пари. След като предишното правителство вижда, че номерът минава, започва стремително да вдига средствата за ново оборудване. През 2007 г. за нова техника на болниците са заделени 25 млн. лв. Сумата скача повече от двойно през 2008 г. През 2009 г. нещата изглеждат така, сякаш внезапно всички апарати за диагностика у нас вкупом са спрели да работят. Предвидено е за всякакъв вид медицинска техника и апаратура да бъдат заделени между 150 и 170 млн. лв.

По време на предизборната агитация тези бомбастични цифри се хвърлят на гражданите като шарени бонбони. "Предвидихме", "заделихме", "осигурихме" са думите, с които се залъгва електоратът, докато пусне бюлетината. От гледна точка на пиара ефектът от тези обещания е двоен. Хем се хвалиш като циганин на сватба, хем оставяш следващият кабинет да се справя с твоите недомислия, хем ако не го направи, казваш, че е некадърен. Нещо такова се случва тези дни с предложението на БСП за преразглеждане на бюджета на здравната каса. Дава ли са големи обещания, след това са оставили на новото правителство да се оправя. А когато става ясно очевидното - че пари няма, се държат речи колко зле се справя кабинетът с управлението.

Ако човек сравни парите за здраве, отпускани от старта на реформата до сега, ще види, че те са нараснали двойно, че и тройно. Всеки от нас знае, че през последните десет години здравните услуги, които получаваме, нито са се увеличили като обем, нито са се подобрили като качество. Тогава къде отиват толкова много пари? Отговорът е простичък - изтичат в джобовете на малка група хора, които ги управляват.Товарят ни с такса и за безплатните лекарства

Първанов: Българите са извадили от джоба си 2 млрд. лв. за лекарства

Нова такса за пациентите, но този път за безплатните лекарства ще бъде въведена от здравната каса. Идеята е била обсъдена на среща на НЗОК с пациентските организации и се очаква днес да бъде оповестена. Обмисляни са два варианта - да се плаща по 1,20 лв. за обработване на рецепта за един медикамент, който касата покрива на 100%.

Ако в рецептата има три лекарства, таксата става 3,60 лв. Другият вариант е да се плаща обща потребителска такса на рецепта от 2,40 лв. Предполага се, че с новата антикризисна мярка на здравната каса ще бъдат спестени между 25 млн. лв. и 50 млн. лв. В момента институцията плаща за обработването на рецептата, което е свързано и с разходи за банковите преводи.

Зам.-шефката на касата Албена Златарева обясни пред "Новинар", че почти всички пациентски организации подкрепят идеята. Преди дни аптекари алармираха, че касата им дължи над 60 млн. лв., и заплашиха, че ще протестират и ще спрат да изпълняват рецепти по линия на НЗОК.

Само за последната година българите са извадили от джоба си 2 милиарда лева за лекарства, а това е недопустимо. Това заяви президентът Георги Първанов, който участва в кръгла маса за здравната реформа в Пловдив. Той подчерта, че по-голямата част от страните в Европейския съюз покриват около 85% от стойността на лекарствата. В България обаче положението било съвсем друго - покривала се по-малко от 1/3 от цената на даден медикамент.

Според държавния глава здравеопазването ни е на кръстопът. Той изтъкна още, че в момента България е на сравнително задоволително ниво в ЕС относно броя на болниците, леглата и лекарите. В същото време обаче по качество на здравеопазването сме в дъното на класацията, изтъкна президентът.

Първанов каза още, че за последните девет години парите за здравеопазване са нараснали двойно, но качеството останало нулево. Държавният гласа смята, че основен проблем е фактът, че личните лекари са се превърнали в еднолични търговци, а болниците - в търговски дружества, които се интересуват само от финансовия резултат. По този начин отношенията се комерсиализирали.

Президентът предложи някои основни мерки, които да са част от здравната реформа - актуализиране на лекарствената политика, осигуряване на финансова устойчивост на здравната система, нарастване на парите за здраве в бюджета от 8 на 10% от БВП, задължително здравно осигуряване, допълнителна здравна вноска от 2%, както и доброволно здравно осигуряване, да се развият частните здравноосигурителни фондове, демонополизиране на НЗОК – да се формират здравни каси на професионален принцип, месечно възнаграждение на здравните работници да е според оценка на качеството на тяхната работа, обособяване на здравни центрове в малките населени места и реформиране на спешната помощ, намаляване на бройките на медицинските специалити и редуциране на броя на кандидат-студентите по медицина.

Първанов: Демонополизацията на НЗОК е приоритет

Според президента на гражданите се предоставят лоши здравни услуги

Демонополизацията на здравната каса и регулацията на пазара е сред приоритетните казуси, заяви вчера президентът Георги Първанов в Пловдив. „Здравеопазването в България е на кръстопът и трябва да изберем дали моделът на здравеопазване у нас да е по-пазарно ориентиран или с по-голямо държавно участие“, каза президентът.

Първанов подчерта, че от 2001 до 2010 година средствата за здравеопазване в България са нараснали два пъти, но здравните ресурси се управляват неефективно, здравната грижа е некачествена и затова на гражданите се предоставят лоши здравни услуги.

Президентът цитира и данни, според които миналата година държавното финансиране на лекарствата у нас е било 36% при средно за Европа 85%, а в същото време пациентите са извадили от джоба си над един милиард лева.Такса за безплатните лекарства?

Здравната каса възнамерява да въведе такса, която пациентите да плащат за напълно безплатните лекарства. Касата е представила тази своя идея на среща с пациентски организации, но предложението е срещнало отпор, съобщи Mediapool. Първият вариант е на пациентите да се прехвърли таксата за обработка на рецепта в размер на 1,20 лева за медикамент, а вторият - да се плаща потребителска такса от 2,40 лева.

Президентът Георги Първанов ще се срещне днес последователно с лидера на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев и с председателя на сдружението на личните лекари д-р Любомир Киров. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Поводът за срещата с Киров е проведената вчера в Пловдив дискусия по въпросите на здравеопазването, уточниха от прессекретариата на Първанов.

Разговорът с Тренчев идва ден, след като президентът каза, че приема мнението на синдикатите срещу новия метод за изплащане на болничните.Първанов: Българинът е платил над 1 млрд. лв за лечение

Диана Тенчева

Президентът Георги Първанов внимателно се вслушваше в мненията на лекарите и напътствията на водещите дебата - съветника му проф. Григор Горчев (вдясно) и хирурга проф. Дамян Дамянов. Снимка Стоян Илиев

Над 1 млрд. лв. са извадили пациентите от джоба си за лечение м.г. В същото време делът на държавно финансирания пазар на лекарства у нас е бил едва 36 % при средно за Европа 85 на сто.

Това заяви вчера президентът Георги Първанов в Пловдив. Държавният глава събра в града под тепетата лекари, шефове на здравни организации и кметовете, за да дискутират по темата “Българското здравеопазване - между незавършените реформи и предизвикателствата на кризата”.

Здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова не дойде. Имала ангажимент към друга проява и изпрати заместничката си Гергана Павлова. Въпреки че я нямаше, проф. Борисова получи рамо от държавния глава. “Подкрепям целта й да върне пациента в центъра на системата, да се направи Националната здравна карта (на лечебните заведения, от които населението има нужда) и инвестиционните й намерения”, отсече Първанов. Думите му внимателно бяха изслушани от проф. Доан Зия, съветникът по здравеопазването на премиера Бойко Борисов.

• “Прогнозата за т.г. е държавата да плати от стойността на лекарствата малко над 1/3, около 35 %. Акоприбавим към това т.нар. нерегламентирани плащания, ще установим, че съотношението между държавни и лични средства е за сметка на българския гражданин - 4:3”, изчисли държавният глава.

Той уточни, че средствата за здравеопазване от 2001 до 2010 г. са нараснали два пъти.

• “Съпоставката с данните от ЕС показа, че съществува сериозно несъответствие между финансиране на системата и здравните показатели на българина. Което според мен е индикатор за неефективно управление на наличните ресурси и за некачествена здравна грижа”, отсече Първанов.

Четири часа участниците в дебата дискутираха проблемите в здравеопазването. Кметовете се оплакваха, че няма ясни цели как да се оправят с лечебните заведения, че парите не стигат, а пациентите избиратели са им сърдити. Лекарите протестираха срещу начина на финансиране, неяснотата при работата и средствата за клиничните пътеки. Аудиторията развесели доц. Евгени Генов, шеф на педиатричната ни организация с разказа си за английски доктор. “Изпратиха ни джипи от Великобритания, той попита каква ни е системата. Казахме, че в поликлиниките (б.р. - настоящите ДКЦ) до 1-2 дни болният може да получи нужната помощ. Англичанинът вдигна вежди и каза: И вие искате да развалите тази система?”

Лекторите напомниха, че вместо на 1 лекар да се падат 2 сестри, те са 1,2, че до 5-6 години ще останем без специалисти като патоанатоми, анатоми и др. Анкети показали пък, че от 1,5 млн. души здравно неосигурени 5 % са с месечни доходи над 1000 лв. на член от семейството и др.

• До 2-3 месеца ще излезе план за мерките, които трябва да се предприемат в отрасъла (ще има спешни, такива, които да ни доближат до европейските практики, и дългосрочни), обобщи Първанов. Той беше категоричен, че реформите в сектора не трябва да се отлагат. Времето на криза било време и за промени, напомни той.

• Основният въпрос е дали и под каква форма да се демонополизира касата? Но тя да се освободи от Министерството на финансите и от държавния бюджет и да се превърне в един самостоятелен орган”,смята президентът. Той посочи като модел за дискусия следното: защо във всеки един от регионите да не се изгради по една високоспециализирана болница, но в нея и да се подготвят кадри. В общините пък да има лечебни заведения според нуждите на населението им, както и по един център за доболнична помощ”.

• “Със сигурност предстоят и много непопулярни мерки, но аз съм готов да ги подкрепя, ако знаем в името на какво и защо се правят - да има ясни срокове и резултати”,завърши дискусията държавният глава.

Мнения

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз:

-4,2 % от БВП се отделят за здравеопазване само на книга. Реалният дял е 3,2%. Но ако на един директор му дадеш 1 млн. лв. бюджет, той ще ги усвои. Дори от улицата ще събира пациенти.Георги Иванов, кмет на Хасково:

-Имаме болница, която се строи от 30 г. Като станах кмет, ми казаха: Който се е хванал с болница, хубаво не е видял. Така и стана. Опитах се да оптимизирам дейности и ме обвиниха, че извършвам геноцид!Дора Янкова, шеф на сдружението на общините:

- Колегата от Свищов е принуден да продава терени и имоти, за да издържа болницата. А от Рудозем дори няма сключен договор с касата и общината дава пари за издръжката й. Затова искаме добро планиране и ясни крайни цели.Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър:

Ако не се вземат мерки, след няколко месеца здравната система ще е пред разпад. Най-некоректният участник в нея е държавата. Добър пример е как у нас операцията на щитовидната жлеза струва 600 лв., а за избор на екип пациентът трябва да плаща 5000 лв...

Лекарствата по-евтини? Не е сложно

ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ, КАРДИОХИРУРГ И ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦА "СВЕТА ЕКАТЕРИНА"

РАЗХОДИТЕ за лекарства може да се намалят с няколко прости идеи. Фирмите търговци да предложат на производителите да направят по-големи разфасовки.

В Европа ги има, но у нас не са регистрирани. Например в една опаковка да има 1000 таблетки. Цената ще е съвсем различна. А и в болниците бездруго хапчетата се вадят от опаковката и се слагат в дозатори.

Сега всяка болница възлага обществена поръчка за медикаментите, но ако здравната каса прави централизирани търгове, ще се заявят и купят по-големи количества. Това автоматично води до сваляне на цените. Същевременно ще облекчи директорите на болници, които са дежурните заподозрени, че злоупотребяват.

Разбира се, може да се въведат пределни цени с нормативен акт. За основа се вземат 7-те най-ниско платени в Европа и да се направи така, че да не са по-високи от тях. У нас и сега има пределни цени, но може да се направи така, че те да са още по-ниски, ако се сравним с други страни.

Защо в Румъния и Гърция да плащат по-малко, а българският пациент - повече? Вярно, че Румъния е голям пазар, но няма голяма разлика с Гърция. Сигурно търговците искат да печелят повече, но трябва да се търси баланс. Трябва да се сравняваме със средните най-ниски цени в Европа.

За болниците има и друг проблем. Те могат да поръчват само медикаменти от един позитивен списък и нищо друго. А всъщност има много други лекарства, дори по-качествени и по-евтини, но не можем да ги вземем. Ръцете ни са вързани, защото правилата не го позволяват. Ще дам конкретен пример. Имаме две генерични лекарства по една формула, но с различен производител. Едното е включено в позитивния списък, а второто не. Да, но второто е по-добро и по-евтино. Все едно - ние не можем да го поръчаме.

Повече гъвкавост трябва да има при обществените поръчки. Трябва да се даде възможност за окрупняване, повече болници да купуват едни и същи медикаменти, за да се постигнат отстъпки.

В момента ние се мъчим и сами да накараме търговците да дават повече отстъпки. Обявихме обществена поръчка, но ще я спрем. Зададохме като критерий в търга отстъпки от 3 до 8%. Това носи точки за финалното класиране. Има обаче една позиция, на която в офертите е дадена 0% отстъпка. Затова и ще спрем поръчката. Това е начин, по който искаме да свалим цените.

Немалко пари на болниците отиват за лекарства. В сърдечната хирургия не е оправдано да работим с генерични антибиотици. Всеки професионалист би си купил оригиналния продукт. Но и между генеричните продукти има разлика. Имал съм едно и също генерично лекарство, но на различни производители. Едното не дава почти никакъв ефект, а другото е много добро. Така че и при тях има понякога голяма разлика.

За хората след трансплантация също има голямо значение какви ще са лекарствата. Пациентите с присадено сърце много добре знаят, че техният живот е между 10 и 15 г., но в крайна сметка проблемът е в страничните ефекти на лекарствата, които поемат. Затова са прави да искат оригинални лекарства.

Другият проблем е ДДС от 20%. Има европейски страни, където данъкът върху лекарствата е 2-3% или 7%.

Заради кризата е нереално да мислим за намаление сега. По този проблем обаче говорим от 7-8 г. Откакто въведоха 20% ДДС, започнаха да питат защо разходите на болниците нарастват. Не само върху лекарствата, но и върху всички консумативи, които се ползват в болниците, е начислен ДДС.

Цените на лекарствата може да се свалят и по друг начин. Ако касата каже, че реимбурсира не процент, а 80 ст. от едно лекарство, фирмата ще го направи да струва толкова. Тя има интерес касата да плаща всичко, защото тогава хората ще търсят медикамента и оборотът се вдига. Ако се плащат частично две сходни лекарства, пациентът може да избере едното или другото. А ако се свали цената на едно и касата го плаща 100%, то тогава само то ще се купува. От този "номер" може да спечели както бюджетът, така и пациентът.

Майката съжалява, че се е доверила на местните доктори

Александра тичала часове преди смъртта си

Има опасност да я заколим, ако опитаме трахеотомия, признали лекари

Тук няма специалисти за трахеотомия, ако пробваме, може да заколим детето. Скандалното признание направили медици в ямболската болница пред Юлия Дюлгерова, чиято дъщеричка Александра издъхна в детското отделение преди 10 дни. Това разказа майката пред "Стандарт". Тя постоянно се връща към случилото се на 20 април, когато с детето попадат в клиниката. Два дни по-рано Александра била леко неразположена, но жизнена и родителите й я завели на ясли. По обяд обаче оттам звъннали на майката, че детето е вдигнало 39 градуса температура. Юлия незабавно взема Александра и я води на преглед при личния лекар. Дробовете на детето са чисти, има ларингит, установява джипито.

"Прибрахме се пеш и малката дори играеше по пътя. След прибирането ни тя заспа, но около 14 часа се събуди от тежко дишане. Веднага я заведох втори път на личния лекар, който тогава ни изпрати в болницата", спомня си Юлия. Там на майката е обяснено, че лечението на Александра протича по клинична пътека с продължителност пет дни - дори детето да бъде излекувано по-бързо, то трябва задължително да престои толкова време в клиниката, за да получи екипът парите си от здравната каса.

В детското отделение на Александра е поставена инжекция урбазон, сложена е и система с калций и физиологичен разтвор. За улесняване на дишането на момиченцето е сложена и кислородна маска, която майката държи сама.

Питаха ни дали е алергична и казаха, че има оток на дробовете. В един момент малката започна да се мята и тогава ме изведоха от стаята, спомня си кошмара Юлия.

Пристига екип на "Бърза помощ", започват опити детето да бъде спасено, но без успех.

Имах абсолютно доверие на лекарите. Съпругът ми предложи да закараме детето в Стара Загора, но отказах, упреква се майката. Половин час след като тя е изведена от стаята на Александра, научава за смъртта на дъщеря си.

Аутопсията показва, че смъртта е настъпила от увеличение и подуване на ларинкса. Органите на детето били здрави. След месец се очакват хистологичните изследвания от аутопсията.

От болницата отказват всякакви коментари по случая. "Тече проверка", лаконичен бе д-р Чорбаджийски, изпълнителен директор на ямболската болница. Шефката на детското отделение д-р Славка Кирилова също не дава изявления.

Юлия и съпругът й Станимир Дюлгеров пък, които имат още една дъщеря на 6 години, са сезирали прокуратурата. Решението взели седмица след смъртта на Александра. Отначало нямахме такива намерения, но впоследствие решихме да го направим - за да не пострадат и други деца, обясняват родителите.

Своя проверка прави и районният център по здравеопазване. Според директорката му д-р Кръстина Минева резултатите ще са ясни днес.

Георги Мангинов

Разпити до дупка в “Св. Анна”

Дани имал малформация, 50% бил шансът му да оцелее

Медицински одит започна в УМБАЛ "Света Анна" във Варна. Проверяващите от София втори ден разследват причините за смъртта на двегодишния Данаил Донев и 41-годишната Деспина Георгиева. Момченцето почина на 21 април от остър септичен шок в болницата. От 19 април следобед до 21 април сутринта, когато умира, детето е било разнасяно от родителите му Радослава и Стоян Доневи между болниците "Св. Марина" и "Св. Анна". Те не подозирали, че Дани е роден с малформация и смятат, че е загубено ценно време за спасяването му. Според тях детето е оперирано твърде късно. По данни от операционния екип обаче Дани е страдал от вроден Мекелов дивертикул. Това е усукване на тънките черва около израстък, подобен на апендикс. Специалистите обясняват, че малформацията се среща при 2% от хората. При настъпили усложнения смъртността е 12%, а при чревна непроходимост и некроза на червото, фаталният край може да достигне до 50 на сто. В този случай хирурзите, оперирали детето, твърдят, че е имало участък с некроза. Всички писмени обяснения от медиците, които имат отношение към случая, са предадени на шефа на болницата проф. Красимир Иванов, очакват се резултатите от аутопсията. Обичайният срок е две седмици, разпоредил съм да ги направят максимално бързо, ще бъдат готови след първи май, обясни проф. Иванов. В случая са замесени имената на 20 души и разследването изпъва до краен предел нервите на всички в детските отделения. При това напрежение е възможно да се допуснат нови грешки, затова се стремим да успокоим малко обстановката, обяснява специалистът.

Добромир РадушевНовата шефка 7 години е израждала бебета

Акушерката на касата

Нели Нешева, разпуска с коне, фламенко и Яворов

За да вървят нещата, необходим е диалог, позитивизъм и спазване на правилата. Това твърди новият директор на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева. Тя получи подкрепата на 101 депутати от общо 157 в залата. Брюнетката със спортна натура досега беше главен секретар на здравното министерство. Нейната извънредна кандидатура се появи, след като предшественичката й Жени Начева се раздели с отговорния пост след скандални разкрития, че е отпуснала на три болници средства над определените лимити. Ще въведа ред в институцията, заяви д-р Нешева, която вече изиска справки за работата на всички 28 районни каси в страната. Още от ученичка представителката на зодия Овен е свикнала да посреща проблемите ребром и с нужната подготовка и упорство. Нели Нешева била тарторът на махалата и много добра в бягането на дълги разстояния и висок скок. Чаровницата и сега поддържа спортната си форма, като играе два пъти седмично тенис. Намира време и за езда. Конят е любимото ми животно, в него има красота, благородство и устрем, казва специалистката по акушерство, гинекология, здравен мениджмънт и маркетинг. Тя признава, че й тежи мнителността и черногледството на нашенеца. Категорична е, че ще заложи на открития диалог и градивното начало. За нея чашата е наполовина пълна, а не наполовина празна. Разбира се, винаги може да се направи повече.

За умението й да води открит, разумен и градивен диалог свидетелстват лидерите на медсестрите и лекарите у нас - проф. Станка Маркова и д-р Цветан Райчинов. Познавам проблемите на медиците от първа ръка, тъй като имам 10-годишна практика като лекар-ординатор и почти толкова като акушер-гинеколог, обяснява новият шеф на здравната каса. Много бебета са проплакали в ръцете й. Неин колега дори кръстил момиченцето си на нея - Нели. 7 години от професионалната й кариера минават в Трета АГ болница. Признава, че имала щастието да се учи от доайена в акушеро-гинекологията проф. Атанас Кацулов и д-р Тодорова, която по това време ръководила болницата. Приватизацията на лечебното заведение в края на 1999 г. обръща съдбата й. След като остава на улицата с още 28 свои колеги, Нели Нешева започва работа във фармацевтична фирма, а по-късно оглавява дирекция "Здравеопазване" в Столичната община. Ако това не се беше случило, сигурно още щях да израждам бебета, трепва гласът на лекарката. На нея обаче й идва отвътре да бъде добър организатор и общественик. Наследила го е от майчиния род. Прапрадядо й Стайко е бил кмет на село Угърчин в Ловешкия край по турско време. Бойкият мъжага успял да наложи градивен диалог с турската администрация и да осигури спокойствие за съгражданите си. Майка й Пенка цял живот се е занимавала с проблемите на жените на обществени начала. Днес достолепната дама е на 78 години и още работи, за да поддържа формата си. Тя е магистър-фармацевт по професия и поема съботно-неделните дежурства в аптеката на своя ученичка. За нея работата е радост и удоволствие, казва с гордост Нели Нешева. Шефката на касата допълва, че със сестра й са имали щастието да растат в здраво и обичливо семейство. Баща им Петко бил икономист, но в свободното си време се занимавал с хореография. Със съпругата му редовно играели хора и танго в близкото читалище. У дома пък с приятели пеели стари градски песни от песнопойки. Може би оттогава музиката е в кръвта ми, казва Нели Нешева. Като студентка е играла в Северняшкия танцов ансамбъл. Обича да релаксира със съвременното френско танго на Gotan Project, с фламенко и фадо, с песните на Сезария Евора. Много обичам и руската музика, признава деловата дама с емоционално сърце. Нейни фаворити са Булат Окуджава, Владимир Висоцки и група "Любэ". Литературните й любимци са Яворов, Жорж Санд и Елия Казан.

Нели Нешева има син и дъщеря. 22-годишният Иван следва право във Франция. 17-годишната й щерка София учи в гимназия с испански език и мечтае да следва география. Нямам много време за децата, казва шефката на здравната каса. Наследниците й обаче са категорични, че връзката им с мама е сърдечна. Вани често изпраща весели есемеси, за да ободри Нели Нешева през деня, а София я сюрпризирала с грамота "Най-добрата майка". Съпругът на здравната шефка Николай е икономист по професия и в момента работи в Испания. С него сме намерили златната среда, между нас цари доверие и разбирателство, хвали половинката си Нели Нешева. Двамата се познават още от ученическата скамейка.

Румяна Милева

zdrave.net

Касата плаща на болниците за февруари, на доболничната помощ - за март

Днес Националната здравноосигурителна каса преведе към районните здравноосигурителни каси средства, с които да се изплати отчетената дейност за месец март в първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ, денталната помощ и медико-диагностичната дейност. Това съобщиха от пресцентъра на осигурителната институция.Преведени са дължимите средства на аптеките за периода 1-15 март. Доплатени са средствата на болнична помощ за дейност, извършена през месец февруари.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница