Акнето въпроси и отговориДата09.12.2017
Размер16.46 Kb.
Акнето - въпроси и отговори

При неправилното функциониране на мастните жлези става запушване на порите с кожни мазнини. В резултат на това възниква възпалителен процес, който се проявява под формата на пъпки, циреи и др. под. - всичко, което се нарича акне.

Ето отговори на повечето най-често задавани въпроси, свързани с него:

1. Влияе ли храненето на появата на акне?

Смята се, че между акнето и храненето няма пряка връзка. Но косвена има. Първо, правилното хранене способства за здравето на организма като цяло, а това естествено влияе благотворно и на кожата. Второ, ако имате хранителна алергия, тогава храната, която употребявате, ще влияе слно на състоянието на кожата ви.2. Влияе ли сексът на акнето?

Не. Хормонът тестостерон е източник на акне само тогава, когато се произвежда в твърде голямо количество от вашия организъм. Липсата на секс или твърде бурният полов живот, а също така мастурбацията не оказват влияние на акнето, т.е не го и предизвикват.3. Влияе ли мръсотията на акнето?

Само в случай на особено алергични реакции. Т.нар. черни точки се появяват не заради праха, а поради вътрешното запушване на порите. Хората, страдащи от акне, не трябва да мият лицето си по-често от обичайното за всеки човек. Ако кожата обаче пресъхне, това предизвиква раздразнение и по този начин само се засилва възпалението.4. Променя ли се акнето по време на менструация?

Да. Много жени забелязват, че пъпките по кожата стават повече 2 до 7 дни преди началото на менструацията. Причината за това е промяната в нивото на хормоните.5. Помага ли бременността в борбата с акнето?

В повечето случаи не. Обикновено през първия триместър обривите стават по-интензивни, отколкото преди началото на бременността. Понякога проблемът с акнето наистина изчезва по времето на бременност, но най-често се появява отново през последните месеци от нея.6. Влияе ли потта на акнето?

Да, но това е правило само при особено силни и чести изпотявания. При изпотяване водата блокира порите и с това предизвиква възпаление.7. Влияе ли голямата влажност на акнето?

Да. Ефектът е същият както при силното изпотяване.8. Може ли козметиката да влоши състоянието на кожата?

Хората, склонни към изприщване на кожата, трябва да избягват козметика на мастна основа, тъй като тя провокира запушването на порите. Бъдете внимателни с плажните масла, тествайте ги първоначално на малък участък от кожата, за да проверите каква ще бъде нейната реакция.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница