Цариградско шосеДата13.10.2018
Размер87.87 Kb.
Национално издателство за образование и наука

Справо съединение 2офия 1113, бул. “Цариградско шосе” 125, бл. 5,

тел.: 02/425 0470, azbuki@mon.bg; http://www.azbuki.bg/
Бр. 30, 26 юли – 1 август 2018 г.

1. Акцент:България живее и далеч от географските си граници
Наричат я Малката България – това са наши сънародници, избрали да живеят извън родината. Основната дейност на българските училища в чужбина, които вече са над 400, е грижата за съхранението на националното съзнание на малките ни сънародници чрез обучението по български език и литература, история и география на България.

От 26 до 28 юли страната ни е домакин на ежегодната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Патрон е вицепрезидентът Илияна Йотова. Организатори са 44. народно събрание Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Обсъждат се постиженията, както и неотложните за решаване проблеми пред т.нар. неделни училища.

Те са най-големите обединения на българските общности извън пределите на родината. Имат стратегическа роля да възпитават и обучават десетки хиляди деца така, че чрез езика и познанията за нашия бит и култура България да живее далеч извън географските си граници. Това е национална кауза, зад която трябва да стои всеки българин, всяка българска институция, категорични са от Асоциацията.

Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

2. Евроновини:
Популярност не означава неспазване на правилата
Платформата за краткосрочно жилищно настаняване Airbnb трябва да осигури прозрачност при представянето на цените. За това настояват Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС, както и за привеждане на общите условия в съответствие с правилата на ЕС.

„Все повече потребители резервират ваканционно настаняване онлайн, като този сектор създаде много нови възможности за туристите. Популярността обаче не може да е оправдание за неспазването на правилата на ЕС за защита на потребителите. Потребителите трябва да могат да разбират лесно за какво заплащат и колко се очаква да заплатят за услугите, както и да се ползват от справедливи правила, например във връзка с анулирането на настаняване от страна на собственика. Очаквам Airbnb бързо да предприеме действия и да намери подходящите решения.“ Това заяви Вера Йоурова – комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

3. Региони

Моделът „Приятели” – помогни на по-слабите
Училище „П. Р. Славейков“ в с. Джулюница, община Лясковец, става обединено от учебната 2017/2018 г. Оттогава има и обособена професионална паралелка „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения“. „Целта ни е да осигурим на нашите ученици не само диплома за първа гимназиална степен, а и професия“, започва разказа си директорката на училището Даниела Христова.

Специалността е избрана след много сериозно допитване до родителите. Те неслучайно я посочват, защото такива специалисти се търсят на пазара на труда. В региона има много цехове за производство на храна. Някои деца ще могат да работят и като помощници в кухните по заведенията. За малко професии може да се придобие първа степен на квалификация до X клас, и това също e една от причините за избора на тази специалност, уточнява г-жа Христова. Освен това във Велико Търново и в Горна Оряховица има училища, в които желаещите могат да продължат образованието си и да надграждат знания и опит в тази насока.

В Обединено училище „П. Р. Славейков“ учат близо 120 деца. Над 65% от тях живеят в 4 съседни села и са от ромски произход. Сред възпитаниците на школото има и деца от семейства с по-малки възможности. „Затова нашите политики са насочени предимно към това да се ограничи отпадането на ученици. Стремим се да разнообразим училищния живот с различни форми на обучение и работа по много проекти. Много сме горди, че вече 6 години нямаме отпаднали деца“, разказва директорката.
Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

4. Училище


С респект към земята и към новото
Наричат го училището с най-много спечелени и реализирани проекти по европейски и национални програми. А партньорите са им от Германия, Италия, Австрия, Испания, Португалия, Унгария, от съседните Румъния и Турция. Благодарение на тези проекти се повишава квалификацията на учителите и учениците, трупа се европейски опит. Нищо че напоследък натрупаният опит в писането и печеленето на проекти много не им помага. Но не се отказват и продължават да пишат, да се интересуват от национални и международни програми, да търсят допълнително финансиране.

Как се развива едно училище в един средно голям град, неподминат от демографските проблеми. „Развиваме и модернизираме традиционните си специалности в областта на земеделието и растениевъдството. Но непрекъснато сверяваме часовниците си с пазара на труда, от какви специалисти има нужда той“, отговаря директорката на Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан Таня Тотева. Оказва се грешка, че преди години е ликвидирано СПТУ по машиностроене, с което гимназията дели един покрив. Сега на метри от нея се намира едно от най-проспериращите предприятия в областта на машиностроенето. В него се произвеждат хидравлични разпределители за селскостопанска техника. В последните години благодарение на мощни инвестиции, включително и по оперативни програми, вече се произвеждат разпределители, задвижвани по електромеханичен път. А за това се изискват добре подготвени специалисти.


Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

5. Училище
Триумвиратът“ училище – бизнес – местна власт е работещ механизъм
„За учебната 2018/2019 г. направихме един добре балансиран прием.“ Така започва разговорът с Татяна Димитрова, началник на РУО – Стара Загора. Училищата имат реален поглед върху това на колко ученици може да се разчита. Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ например сама е поискала по-малък брой паралелки за осмокласници. Педагогическата колегия е категорична – деца няма, но и не бива да се сваля летвата и да страда името на едно елитно училище.

Преди първо класиране само три паралелки – за съжаление, професионални, така и не са събрали необходимия брой кандидати. Те общо са били осем в трите града Чирпан, Гълъбово и Раднево. „Предприехме тази непопулярна стъпка след сериозен анализ. Преценихме, че осемте деца има къде да учат, без да се налага да пътуват до съседен град. Удовлетворен бе и изборът им – класираха се по следващо желание. В Чирпан изборът бе измежду две училища: Професионалната гимназия по селско стопанство и Средното училище „П.К. Яворов“. В Раднево има свободни места както в ПГ „Св. Иван Рилски“, така и в Средно училище „Гео Милев“. В Гълъбово също има две училища – ПГ по енергетика и електротехника и СУ „Васил Левски“, в което има и професионални паралелки. Поехме риска и оставихме дори и тези паралелки в училищата, за които имаше класирани едва 8 – 9 ученици. Ще уточня, че в област Стара Загора професионалното образование е много добре застъпено, а мрежата от професионални гимназии – добре развита. Това означава, че сме в състояние да удовлетворим желанията на децата“, продължава Татяна Димитрова.


Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

6. Интервю

Не газовите залежи, а умовете на младите хора са истинското богатство

Това казва в интервю проф. Константинос Христофидис, ректор на Университета на Кипър. Учебното заведение е на 52-ро място в топ 200 на университетите под 50-годишна възраст според най-влиятелната университетска класация в света THE World University Rankings. Университетът на Кипър (University of Cyprus) е основан през 1989 г. Приема първите си студенти през 1992 г. Днес, 22 години след първия си випуск (1996 г.), има над 24 000 възпитаници. В неговите 8 факултета, 22 департамента, 11 изследователски центъра и 113 лаборатории се обучават повече от 7000 студенти, а академичният му и административен състав наброява над 800 души. До 2025 г. Университетът ще се разшири в 9 факултета, над 25 департамента и 10 000 студенти.

От самото си създаване Университетът си поставя целта да бъде конкурентоспособен. Да предлага конкурентни програми за обучение. Да постигне международно признание в европейската и световната университетска общност. Да се утвърди като пионерска научноизследователска институция. Да стане център за върхови постижения в образованието, науката и иновациите в по-широкия евро-средиземноморски регион. Той е член на международната мрежа от университети и активен участник в изследователската общност по света.
Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

7. Наука:


Български „магически“ очила предизвикват фурор
Европейското младежко научно изложение се организира ежегодно от неправителствената младежка организация MILSET, чиято основна цел е да развива научна култура сред младите хора. Тя предлага научни и технологични програми, организира научни панаири и изложения, лагери, конгреси и др. България е представена в MILSET от фондация „Еврика“. Тази година домакин на Младежкото научно изложение е полският град Гдиня. Изложението се проведе изцяло на панаирен принцип, като отличените проекти бяха демонстрирани пред широка аудитория. Авторите на проекти бяха над 300 от 27 страни, включително Мексико, Колумбия, Тунис, Алжир, Южна Корея, Хонконг, Иран, Русия и Турция. Представени бяха 133 проекта, сред тях и три български. „Blumber“ на Антоан Георгиев, ученик в Х кл. в Природо-математическата професионална гимназия „Св. Климент Охридски“ – Монтана; Hovercraft RC“ на Светослав Георгиев, ученик в XII клас в Природо-математическата гимназия „Професор Емануил Иванов“ – Кюстендил; „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“ на Димитър Чакъров, ученик в Х кл. в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив.

„Интересът към проекта „Blumber“ е огромен – казва Димитър Асенов, главен експерт в МОН, ръководител на групата в Гдиня. – Проектът на Антоан привлече вниманието на всички, нямаше участник, който да не се спря на неговия щанд. Особено ентусиазирани бяха представителите от Хонконг, които търпеливо изчакаха той да представи проекта си, за да могат да са сред първите, изпробвали очилата.“Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

8. Ние по света
Един италианец в България
Лоренцо Тестини е млад италианец, който много обича българското сирене и планира да работи и живее в София. Твърди, че от мързел си е пуснал брада, защото му се вижда досадно да се бръсне всеки ден или поне веднъж в седмицата. Не се съобразява с модата и не се интересува от това как го възприемат другите. Твърдението, че е мързелив, обаче не се връзва много с факта, че освен италиански говори английски, български и руски, а е изучавал и латински и старогръцки.

Лоренцо има профил във „Фейсбук“ и други социални платформи, но рядко влиза в тях – ползва ги за връзка с колегите и приятелите си. Не вижда смисъл в това да се показва там. В свободното си време излиза с приятели, ходят на кино и театър. При първото си посещение на театър в София му прави силно впечатление фактът, че 90% от публиката е под 30 години. Културата е достъпна за всички и е много хубаво, че младежите обичат да ходят на кино и на театър.

Вярва само в себе си и в науката. Смята, че хората, които разчитат на друго освен на себе си, рано или късно ще останат разочаровани и безпомощни.

Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

9. Пиши правилно:

Превеждам или привеждам?

Ванина Сумрова


Глаголите привеждам и превеждам не са дублети. Те се различават по значение.

Когато предаваме дадена дума или изречение от един език на друг, т.е. правим превод на текст, изразяваме това действие с глагола превеждам/преведа. Затова е правилно: преведете на (или от) английски; преведен на (или от) френски; в агенцията се превеждат документи; книгата е превеждана многократно.

Освен посочения глагол тълковните речници отразяват и друг (омонимен) глагол със същата представка. Общото в неговите значения е преминаването, преместването на някого или нещо през някакво пространство или от едно място на друго. Тук попадат примери от типа: Бихте ли ме превели на отсрещния тротоар? и Той ги превежда през реката (шубраците); Превеждат го на служба в столицата като началник; Кога ще преведат парите (заплатите; детските)? и Сумата се превежда всеки месец.

Глаголът привеждам/приведа откриваме с изречения като: 1. снегът е привел клоните на дърветата; тя приведе глава (очи, плещи); 2. привеждам в ред стаята (документацията, облеклото си, мислите си); приведоха в готовност снегорините; трябваше да приведете в изпълнение плана си; 3. приведете примери (подходящи цитати); привеждам неоспорими факти; привеждат се доказателства. От този глагол (както и от глагола подвеждам/подведа) е образуван математическият израз привеждам/приведа под (към) общ знаменател.

Причастията от съчетанията приведена над книгите, приведена мъжка фигура, приведени рамене, приведена върба, както и приведен зет (успоредно с доведен или заврян зет), приведено дете, приведена дъщеря, приведен син, приведени деца са образувани от глагола приведа и затова се пишат с и, а не с е.

Гл. ас. д-р Ванина Сумрова работи в Секцията за българска лексикология и лексикография към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН.


Четете повече в бр. 30,
26 юли – 1 август 2018 г.

За нас:


В. „Аз-буки“ – национален седмичник за образование и наука, е част от издателство „Аз-буки“.

Цена за годишен абонамент: 78.00 лв. Цена за брой: 1.50 лв.За повече информация: тел. 02/425 04 70; www.azbuki.bg; e-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница