Дързък, самоуверен и свеж – Chevrolet Spark е уникален градски моделДата25.07.2016
Размер38.05 Kb.
Дизайн

Дързък, самоуверен и свеж – Chevrolet Spark е уникален градски модел


В продължение на години дизайнерите вярваха, че излъчването и стилистиката на един малък автомобил трябва да създават чувство на миловидност и доброта. Дизайнерите на Chevrolet обаче не се придържат към подобни постулати и в продължение на почти един век създават модели превърнали се - благодарение на своя дързък дизайн - в икони в автомобилната история.


Spark е един реверанс към това наследство. Той не е миловиден, а излъчва сила и има форми с пресечени повърхности и ъгли, придаващи му самоувереност и пропорции на по-голям автомобил. Тази стилистика силно контрастира със смиреният и кротък дизайн на популацията от обикновени градски автомобили.
Spark е създаден от екип от дизайнери, които са се фокусирали върху създаването на модерен мини автомобил с „глобално” излъчване с ясното съзнание, че най-малкият член на фамилията на Chevrolet ще се продава в Европа, Азия, Америка и Африка. Целта на стилистите е да определят нови и да разрушат старите правила в сегмента на малките автомобили, да хвърлят ръкавицата на конвенционалното и да предложат продукт, който предлага великолепен стил и приемлива цена без това да се прави с цената на каквито и да било компромиси.
„Още от самото начало искахме да създадем нещо революционно по отношение на пропорциите и дизайна," пояснява Таеуан Ким, шеф на дизайнерския екип отговорен за създаването на Spark. „Искахме да използваме изразни средства, които далеч надхвърлят границите на представите за мини автомобил."
Външността на Spark включва специфични стилистични елементи, като силно изнесени навън колела, очертани с ярко изразени арки, създаващи динамично усещане, интегрална линия на покрива във формата на лък на стрела, подчертана от „мощни” и изчистени странични повърхности без излишни орнаменти. Усещането е за стремителност и обтекаемост, съчетани с елемент на агресивност и нехарактерно за този сегмент излъчване, което веднага се разпознава. „Искахме този автомобил да изглежда така сякаш всеки момент ще се устреми напред”, отбелязва Таеуан Ким. „Формите трябва да изглеждат великолепно от всеки един ъгъл и да създават вълнуващи усещания.”
Предните светлини са скулптурирани елиптично и имплантирани в основните повърхности, започвайки от предната част на автомобила и продължавайки чак до предните колонки. Отличителните поликарбонатни лещи и хромираните детайли подчертват общия дух на дизайна.
Дръжките на задните врати са деликатно прикрити в третата колонка, давайки нова насока на отговора на вечната дизайнерска дилема при избора между функционалността на автомобил с пет врати и излъчването на този с три - Spark показва, че двете могат да бъдат съчетани в едно. Освен това ъгловатите повърхности се подчертават от безпрецедентна прецизност при изработването на всеки детайл. „Фугите” са равномерни, а размерът им никъде не надхвърля 3 мм.
Прецизността и вниманието към всеки детайл се пренася и в интериора – за разлика от повечето модели от този сегмент, при които обзавеждането има изцяло практични функции, Spark успява да добави към това и младежко, енергично излъчване, съчетано с емоция, модернизъм и младежки дух.
Запазвайки високото ниво на изработка на детайлите, интериорът на Spark сам по себе си се превръща в дизайнерска икона. Той запазва всички необходими изисквания, като комфорт, пространство и лесни за обслужване уреди, съчетавайки ги със стил, уникален за този сегмент. „Това не е средностатистически мини автомобил”, убедително заявява Таеуан Ким.
Централният фокус е поставен върху поставената върху кормилната колонка конзола с приборите, оформена в мотоциклетен стил. Тя е компактна и представя съществената информация в достъпен вид – аналоговият скоростомер е съчетан с цифров оборотомер, точно като при спортен мотоциклет и всичко това е подчертано от леденосиня светлина, когато бъдат включени светлините. Решението е уникално за този сегмент и по ярък начин илюстрира намерението на Spark да създава специално чувство на хората в този автомобил.
Друго интелигентно решение е централата интегрирана конзола, включваща радиото, навигацията (при наличието на такава) и уредите за управление на отоплението, вентилацията и климатичната инсталация. Те са разположени в обща зона, даваща възможност за лесното им и интуитивно управление и позволяваща създаването на изчистени линии на арматурното табло. Уредите за управление на климатичната система са с кристална рамка, която излъчва чиста леденосиня светлина, като тази на арматурното табло.

Изящните апликации на арматурното табло имат своя принос в общото усещане за високо качество. В базовите модели те са от полимерен материал със зърнеста повърхност, при по-високите версии са покрити с черен пиано лак, а при най-високото ниво на оборудване клиентът може да избира между сребристи, червени или сини елементи със съответните цветови нюанси в тапицерията на седалките и вложки във вратите.За връзка:
Марк Кемпе Флорънс Камензинд

Chevrolet Europe Chevrolet Europe

+41 44 828 2980 +41 44 828 2982

мобилен + 41 79 201 5752 мобилен +41 79 236 9664marc.kempe@gm.com florence.camenzind@gm.com


General Motors Southeast Europe

Sofia Representative office Tel. +359 2 969 3051 media.chevroleteurope.com

Interpred WTC Fax +359 2 971 2178 gm-press.com

1040 Sofia/Bulgaria
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница