Или „потопенотоДата08.06.2017
Размер112.56 Kb.
Ново предизвикателство

Трета спирка на световните серии RBCD 2011 – Атина, Гърция
Потъналото“ или „потопеното“ езеро край Атина, наричано от гърците Воулиагмени, ще бъде локацията на третия кръг от тазгодишните световни серии Red Bull Cliff Diving. За съжаление в състезанието няма да участва победителят в първите два старта от сезон 2011 Орландо Дуке. Причината е, че колумбиецът се контузи сериозно. Същевременно това ще е първото състезание в историята на сериите с български представител – скачачът Тодор Спасов.
Езерото Воулиагмени, където на височина 27 метра ще бъде поставена платформата за скачане, се намира в близост както до центъра на столицата Атина, така и до Средиземно море. Температурата на водата в езерото през цялата година е 24 градуса. Това е вторият път, когато дестинацията ще домакинства кръг от шампионата. Първият бе през 2009 г. – началната за сериите Red Bull Cliff Diving, когато на езерото се състоя финалът и титлата отиде при Орландо Дуке. И въпреки че мястото действително е природен бисер, за участниците могат да се появят значителни трудности.


  • Трудности могат да произтекат, ако климатичните условия не са подходящи – споделя българският участник Тодор Спасов. – Предвид факта, че сме на брега на морето, не е изключено да се появи силен вятър. Все пак всички се надяваме на типично гръцко време – слънчево и топло.

За да устои на подобни и още доста предвидени и непредвидени трудности, всеки състезател залага на солидна предварителна подготовка.
  • Лично аз започнах да тренирам усилено за състезанието в Гърция още в началото на 2011 г. – коментира Тодор Спасов. – Това стана веднага, след като от Red Bull ми потвърдиха, че съм поканен за участие. Част от януари и февруари прекарах, подготвяйки се в Дубай, а после заминах за Мексико, където скачах в две състезания заедно с много от титулярните участници в сериите Red Bull Cliff Diving. Подготвяхме се заедно, а като виждаш тяхното ниво, това те мотивира още по-силно да си конкурентоспособен. След връщането ми в Европа постепенно започнах да покачвам трудността на ежедневните си тренировки и респективно скоковете си. Тренирах на олимпийските басейни в Страсбург и Люксембург. Седмица преди състезанието в Гърция пък бях в адвенчър парк в Австрия с единствената засега на Стария континент регулираща се платформа от 10 до 27 м височина. Там опитах новите си скокове.

Специално за кръга в Атина за съдия е поканен четирикратният златен олимпийски медалист Грег Логанис от САЩ. Той ще се присъедини към четирима свои колеги, които ще оценяват скоковете на участниците.


Състезанието ще бъде предавано на живо по Servus TV от 16:00 ч. местно време, както и онлайн на адрес: redbull.com/tv.
Резултати от старт 2 – Юкатан, Мексико, Red Bull Cliff Diving 2011:

1

Орландо Дуке

КОЛ

486.00 т

2

Гари Хънт

ВБР

447.00

3

Слава Полишчук

УКР

391.70

4

Сирил Оумеджкан

ФРА

389.40

5

Михал Навратил

ЧЕХ

370.60

6

Стивън Лобю

САЩ

370.50

7

Джонатън Паредес (уайлд кард)

МЕК

253.30

8

Саша Куценко

УКР

241.20

9

Хасан Мути

ФРА

232.50

9

Хорхе Ферсули

МЕК

232.50

11

Ален Кол

ЛЮК

225.00

12

Кент де Монд

САЩ

212.60

Генерално класиране след старт 2 – Юкатан, Мексико, Red Bull Cliff Diving 2011:

1

Орландо Дуке

КОЛ

40 т

2

Гари Хънт

ВБР

29

3

Слава Полишчук

УКР

24

4

Михал Навратил

ЧЕХ

18

4

Сирил Оумеджкан

ФРА

18

6

Артем Силченко

РУС

16

7

Стивън Лобю

САЩ

12

8

Хорхе Ферсули

МЕК

11

9

Хасан Мути

ФРА

9

9

Саша Куценко

УКР

9

11

Ален Кол

ЛЮК

4

12

Кент де Монд

САЩ

3

Британска победа в олимпийския град АтинаПърво българско участие в сериите Red Bull Cliff Diving
Скачачът Гари Хънт триумфира в третия кръг от тазгодишните серии Red Bull Cliff Diving, провел се на „потопеното” езеро край Атина (Гърция), наричано от местните Воулиагмени. На подиума до него се качиха Артем Силченко и Михал Навратил. В състезанието не участва победителят в първите два старта от сезон 2011 Орландо Дуке, който е със счупен глезен и Хасан Мути, контузил се по време на уикенда в Гърция. Същевременно това бе първото състезание в историята на сериите с български представител – скачачът Тодор Спасов.
Шампионът за 2010 г. в сериите Red Bull Cliff Diving Гари Хънт постигна първата си победа за сезон 2011 в третия старт в Атина (Гърция) и се изкачи до челото във временното генерално класиране. Скоковете, показани от британеца в състезателните дни (21 и 22 май), бяха на двата противоположни полюса. През началния ден, след изпълнението на първия си задължителен скок, Гари се класира едва 10-и. На следващия ден обаче, абстрахирайки се от всичко, той показа абсолютно различен подход като за третия си скок дори получи оценка 10 от съдиите. Впоследствие британецът сподели:


  • През ден 1 ми бе трудно да вляза в състезателен режим. Но през втория атмосферата бе чудесна и след първия скок се почувствах добре, започнах да скачам добре. Ако направиш лош скок, трябва да го забравиш, в противен случай ще влияе на другите ти скокове. А, когато видиш друг скачач да получава контузии, както Хасан Мути през ден 1, започваш да се страхуваш, но трябва да се опиташ да блокираш това усещане. Просто забравих за ден 1 и подходих към ден 2 като към отделно състезание.

Втори в Атина се класира Артем Силченко (Русия), който благодарение на резултата си успя да се изкачи до 4-а позиция във временното генерално класиране на шампионата. Третият в Гърция Михал Навратил (Чехия) бе ново лице на подиума след двете си пети места до момента през сезона.


Състезателният уикенд обаче не премина без отрицателни емоции. През ден 1, след първите задължителни скокове, на тренировката скачачът от сериите Хасан Мути се контузи. Той изпробва нов скок – 5 предни салта, но загуби ориентация във въздуха и не се приводни успешно. След незабавна намеса на спасителния екип Мути бе откаран в болница. За щастие бе констатирана само лека контузия на белия дроб.
Същевременно за първи път в историята на сериите участие записа и българин – Тодор Спасов. Той бе изключително радостен от поканата да се състезава в старт от шампионата, но същевременно и напрегнат дали ще успее да се представи на ниво. Преди началото на същинския състезателен уикенд Тодор тренира заедно с останалите скокове от различна височина – 5, 10, 22 и 27 метра. Целта бе постепенно привикване към височината, както и упражняване на различни елементи от собствените си скокове.

- Използвах тренировките преди състезателните дни, за да свикна с височината на платформата, издигаща се на 27 метра – коментира Тодор Спасов. – Имам 11 години опит в скоковете във вода от различна височина. Сега обаче бе необходимо бързо да се адаптирам към условията на състезанието.


По време на самото състезание при първия си скок българинът не прибра ръцете покрай тялото си при приводняването и съдиите го наказаха. На следващия ден обаче при другите си два скока Тодор показа изключително ниво на подготовка и техника, за което бе лично поздравен от топ скачачът в сериите Орландо Дуке. В резултат, Спасов компенсира значителна част от изоставането си от първия ден и сподели:


  • Съжалявам за грешката, която допуснах през първия ден от състезанието. През втория обаче останах много доволен от това, което показах. Ако не бе грешката в първия ми скок, имах реален шанс да отида на финал и да се съревновавам с шестимата най-добре представили се в Гърция скачачи. За мен обаче участието в старт от сериите Red Bull Cliff Diving само по себе си е успех, а другото важно нещо бе да се предпазя от контузии. Надявам се постепенно да надграждам собствените си резултати и ако бъда поканен за участие в друг кръг от шампионата, натрупаният в Гърция опит да ми помогне за още по-добро класиране.

Състезанието в Атина (Гърция) бе наблюдавано на живо от над 9 хил. души. Следващият старт от шампионата е в Ла Рошел (Франция) на 18 юни 2011 г.


Резултати от старт 3 – Атина, Гърция, Red Bull Cliff Diving 2011:1

Гари Хънт

ВБР

471.15 т

2

Артем Силченко

РУС

447.10

3

Михал Навратил

ЧЕХ

421.35

4

Сирил Оумеджкан

ФРА

364.00

5

Слава Полишчук

УКР

361.10

6

Саша Куценко

УКР

360.20

7

Ален Кол

ЛЮК

258.00

8

Кент де Монд

САЩ

255.80

9

Стивън Лобю

САЩ

246.20

10

Тодор Спасов (уайлд кард)

БЪЛ

226.35

11

Хорхе Ферсули

МЕК

223.60

12

Хасан Мути

ФРА

84.60 (получи контузия след първия кръг от състезанието в Атина, Гърция)

Генерално класиране след старт 3 – Атина, Гърция, Red Bull Cliff Diving 2011:

1

Гари Хънт

ВБР

49 т

2

Орландо Дуке

КОЛ

40

3

Слава Полишчук

УКР

33

От следните линкове можете да изтеглите:

Феноменални снимки: http://images.redbullcontentpool.com

Страхотни видео материали: https://www.redbullcontentpool.comБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница